Язовирите преляха към министерството на икономиката
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Язовирите преляха към министерството на икономиката

Харманлийското село Бисер след потопа

Язовирите преляха към министерството на икономиката

Контролът над водоемите премина към Трайчо Трайков без обсъждане

Георги Жечев
5477 прочитания

Харманлийското село Бисер след потопа

© Георги Кожухаров


Хаосът с контрола над язовирите и липсата на ясна отговорност за виновниците за бедствието в с. Бисер днес получи премиерско решение за централизация. След среща при Бойко Борисов беше решено техническият надзор над всички 2700 водоема в страната да бъде поверен на предприятието "Язовири и каскади", т.е. на министерството на Трайчо Трайков. Собствеността, която досега беше разделена между четири ведомства и стотици общини, ще се концентрира леко, като земеделското ведомство ще получи още обекти.

Целият надзор при Трайков

На брифинг след среща с премиера министрите на околната среда и водите Нона Караджова и на регионалното развитие Лиляна Павлова обявиха организационните промени, които натоварват с още отговорности ведомството на Трайчо Трайков, който по това време беше на посещение в Москва. Kато министър на икономиката, енергетиката и туризма той е принципал на държавните енергийни дружества, включително и Националната електрическа компания (НЕК), която притежава големите хидровъзли и водни централи в страната. НЕК чрез своето предприятие "Язовири и каскади" ще следи за безопасността и техническата изправност на всички язовири в страната.

"Така, както Дирекцията за национален строителен контрол събаря сгради, така "Язовири и каскади" ще предприема принудителни мерки по изпускане на язовирите", описа новите функции на предприятието Лиляна Павлова.

Сегашната ситуация е повече от нелепа - има много въвлечени органи, но никой не носи отговорност, показа вчерашното бедствие с яз. "Иваново". "По никакъв начин не е уреден контролът на техническото състояние на микроязовирите", обясни Нона Караджова.

От "Напоителни системи" допълниха, че има арендатори, които си позволяват да строят в чашките на язовирите и да поставят ограждения. "Виждал съм оградени язовири, край които е поставена табела "Частна собственост. Стреля се!", разказа шефът на предприятието Георги Харизанов. Той обясни и скъсването на дига на р. Марица край Свиленград с човешка намеса. По думите му имало е пробиви в дигата, от които е черпена вода, това е компрометирало фундамента и така съоръжението по-лесно е поддало. Сега обаче следите са заличени и трудно ще се докаже намесата, смята Харизанов.

Повече вода и за земеделието

От изказванията на министрите вчера стана ясно, че предприятието "Язовири и каскади" ще е и оператор на питейно-битовите и енергийните водоеми, които ще бъдат публична държавна собственост в активите на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Досега НЕК беше собственик на 15 големи обекта, използвани за производството на ток.

Всички останали язовири, включително и микроводоемите, също ще бъдат преобразувани в публична държавна собственост, но към Министерството на земеделието и храните. Оператор и отговорник за тяхната поддръжка ще е предприятието "Напоителни системи".

Има и частично запазване на статуквото - на общините ще бъде дадена възможност в определен срок да потвърдят интереса си или да се откажат от съответния микроязовир, ако не могат да го стопанисват, обясни още Караджова. Когато няма заявен отказ от собственост и няма договор за управление на язовира, за стопанин ще се смята "Напоителни системи".

"На общините ще бъде предложено тези, които не се стопанисват, да ги предоставят под наем на "Напоителни системи". Тези, които вече са концесионирани или отдадени под наем, ще се съобразяват с предписанията на "Язовири и каскади", допълни Караджова. Ако операторът на даден водоем не изпълнява препоръките - например превантивно изпускане на известно количество вода, както е в случая с "Иваново", ще бъдат налагани санкции, стана ясно от изказването на екоминистъра. Караджова не изключва и анулиране на концесии и отнемане на съоръженията от наемодатели.

Бърза инспекция

До 7-8 дни ще приключи проверката на "Язовири и каскади" и "Напоителни системи" на състоянието на всички малки язовири. Очаква се от водоемите, чийто обем е запълнен на повече от 50%, да бъде изпуснато известно количество вода. Това ще позволи повторното им запълване, когато температурите се повишат и започне усилено топене на снега и леда, което през последните дни създаде проблеми на трафика в страната. Министрите подчертаха, че заповедите на "Язовири и каскади" са абсолютно задължителни независимо дали някои водоеми умишлено се държат пълни заради рибата в тях. Министерството на околната среда и водите е предупредило за задаващата се неблагоприятна обстановка около Харманли още преди десетина дни, но от общината не са предприети мерки, което се обяснява с липсата на капацитет на местните власти.

Георги Харизанов от "Напоителни системи" също е съгласен, че общините нямат абсолютно никакъв капацитет да се оправят. Той посочи като удачен пример яз. "Орешец", чието скъсване е било предотвратено от негови служители.

Правителството ще създаде единен регистър на всички водни съоръжения независимо от собствеността им, който ще се поддържа от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. "Идеята е да няма съоръжения, включително речните корита и дигите, които да са без отговорен оператор", обясни Караджова.

Решенията, взети на срещата с премиера, ще бъдат въведени чрез промени в закона за водите, което според разпространеното сред журналистите съобщение трябва да стане до 10 дни. На брифинга екоминистърът обясни, че това вероятно ще отнеме месец.

Военните и общината продължават спора за язовир "Иваново"

Злополучният язовир "Иваново" и вчера продължи да се прехвърля между Министерството на отбраната, което притежава полигон в околността, и община Харманли. От военното ведомство обясниха за "Капитал Daily", че с акт за публична държавна собственост, издаден през 2003 г. от хасковския областен управител, теренът на полигона е даден на министерството. Военните твърдят, че документът ясно показва, че язовирът не е тяхна собственост.

На пресконференция за местните медии кметът на Харманли Михаил Лисков (БСП) разказа точно обратното. От 2003 г. повече от две трети от язовира, включително и стената му, са държавни, респективно на военното министерство, пише общинският сайт harmanli.bg. Местната управа притежава само малка част от имота, близо 28 дка. Лисков твърди, че е информирал за проблемната язовирна стена тогавашния областен управител Румен Данев. В писмо до военния министър Аню Ангелов от декември 2010 г., предоставено вчера на медиите, Данев обяснява, че язовирът действително е на Министерството на отбраната. След справка в местната дирекция по земеделие е установено, че "Иваново" с язовирната стена и част от учебния полигон са дадени на военното ведомство със същия акт, с който по-рано министерството се оправдаваше, че не е собственик на терена.

 

Хаосът с контрола над язовирите и липсата на ясна отговорност за виновниците за бедствието в с. Бисер днес получи премиерско решение за централизация. След среща при Бойко Борисов беше решено техническият надзор над всички 2700 водоема в страната да бъде поверен на предприятието "Язовири и каскади", т.е. на министерството на Трайчо Трайков. Собствеността, която досега беше разделена между четири ведомства и стотици общини, ще се концентрира леко, като земеделското ведомство ще получи още обекти.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • Нищо лично

  Като е споделена отговорността - трябва споделено сега всички те да си я понесат! Община Харманли, Мин. на Отбраната, МРРБ - всички те трябва да покрият от бюджетите си щетите от скъсването на тази язовирна стена.

  А местните хора трябва д аупражняват по-голям натиск върху управниците. Няколко години я чакат тази язовирна стена да е скъса и никой не си мръдва пръста. Прост народ, прости управници. Толкова ме е яд в момента на тази публична апатия в България

  Жалко за жертвите, тези хора за мене си остават убити от институциите и от собствения си народ. От това, че на никой за нищо не му пука.

  Някакви кирливи микроязовирчета правят ужасни бедствия, а си представям какъв контрол се упражнява върху откритите хвостохранилища например. За тях отново никой не пита, но като се случи нещо пак ще даряваме пари и ще се вайкаме.

  Прост народ ей, дай му ракията и да слуша чалга. В такива моменти искам да му разкажа някои неща на Паисий Хилендарски.

 • 2
  stanimira avatar :-|
  Станимира

  А какво става с отговорността за загубения човешки живот - поемане на отговорност, търсене на отговорност...

  Един от проблемите беше липса на система за ранно алармиране на хората застрашени от изтичането на водите на язовира. Какви стъпки се предприемат за разрешаване на този проблем за в бъдеще. И то не далечното бъдеще, защото иде топене на снеговете...

 • 3
  trol76 avatar :-(
  Тарасконски

  До коментар [#1] от "Delta Sigma":
  До коментар [#2] от "Станимира":

  Като цяло сте много прави, но не е честно да виним хората и да ги наричаме прости. Доста често гласът на българина остава глас в пустиня. Всяка зима ставаме свидетели на десетки големи трагедии заради нечия небрежност. Отговорността верно е колективна, но не знам какво трябва да се случи, за да я поемат виновните поне този път. Сигурно в конкретния случай кмета на селото ще я отнесе (щом даже пострадалите имат такива съмнения, след разговор с Цветанов, който не спирал да я обвинява). Жалка история :(
  Лека им пръст на тези, които си заминаха!

 • 4
  cveti_o2 avatar :-|
  cveti_o2

  намериха на кого да прехвърлят надзора на язовирите - на Трайков

 • focusnik

  Как може да има задължителна застраховка "гражданска отговорност" за всеки автомобил, а за такива опасни обекти да няма задължително подобна застраховка? Тогава и застраховащия и застрахователя ще бъдат икономически заинтересовани да няма издънки.

 • 6
  schlupf avatar :-|
  Нищо лично

  До коментар [#3] от "trol76":

  Вероятно грешно съм се изразил, защото бях много афектиран. Под прост народ имах предвид също и кметовете, които се напиват заедно със съселяните си по кръчмите. И не само кметовете, ами цялата общинска администрация. Повръща ми се от всичкото това безхаберие в България.

 • 7
  dimdim avatar :-|
  Дим Дим

  Лошото е че има големи снегове и топенето им ще бъде съвсем съвсем скоро. Ясно е че в такъв малък срок не могат да се ремонтират язовирите но според мен институциите трябва супер спешно да им направят преглед и там където има и най-малка опасност да се създадат денонощни наблюдения и системи за предупреждение на хората да се качват нависоко при опасност и планове за спасителни дейности. Не знам с тези 2-3 хеликоптера ако стане нещо на 2-3 места не дай си боже как ще се оправят.

  Това разбира се не отменя търсенето на отговорност и вкарването в ред на цялата система след преодоляване на непосредствената опасност. Повтарям го, защото всички обичат да забравят като поотмине шума.

 • 8
  newmind avatar :-|
  newmind

  Бог да прости жертвите!

  Ден на траур и ден за размисъл за дейността на държавата да подобрява жизнения стандарт на хората.!Държавата показва непрекъснато,че приема калпави закони,че липсва контрол на държавните чиновници и обекти,че непрекъснато се удрят малките хора със санкции,рестрикции и рекет. Когато и природа удари малките хора тогава идва Трагедията, защото държавата е постфактум! С какво се подобри животът ни уважаеми форумци,няма значение кой е на власт, въпросът е винаги към текущите управляващи?Хаосът в държавата се създава,чрез хилядите противоречащи се закони и закончета и чрез хилядите държавни институции и дирекции и агенции и т.н.? Как няма да има хаос и как ще има ред? Как да има отговорност след като тя се размива като при преливна вода?Ще видите,че и сега няма да има виновни или тези които бъдат посочени например кметовете всъщност не са истинските виновни!

  Язовирите винаги са били задължение на Държавата,защото водата е изключителна държавна собственост най-бойковски обяснено :)
  Държавата е задължена да ги поддържа,защото трябват милиони левове, а те идват от бюджета,селцата нямат пари!

  Пари от Брюксел за немарливостта на Държавата няма как да получим!

  Бедствието у нас има конкретни имена:
  1.Лиляна Павлова-стопанисва най-големите язовири,измисля законите като ЗУТ,които контролират дали съоръженията, които се строят или поддържат отговарят на техническите изисквания.Изготвя Техническите паспорти на всички държавни съоръжения вкл. и язовирите.Задължена е да изготви Публичният регистър на всички незаконни държавни/общински сгради и инфраструктура.Пълно е и с незаконни държавни язовири!

  2.Нона Караджова - Министерство на околната среда и водите - прави предписания за източване на язовирите, но и е задължена да контролира как се спазват тези предписания.Създател на Закона за водите. Управлява водите в язовирите! Чиновнически казано "Интегрално управление на водите". :) В МОСВ има специална дирекция "Управление на водите".Може да се каже, че хидротехническото строителство е пряко свързано с интегрираното управление на водите :) и разбира се със защитата от вредното въздействие на водите, което стана особено актуално през последните години след случаите на тежки наводнения в страната ни.Годишният график се утвърждава от министъра на околната среда и водите до 10 февруари на текущата година.

  3.Милка Гечева - директор на ДНСК,под шапката на МРРБ, контролиращ орган относно законността на строежите като язовирите,контролира наличието на строителни документи вкл. на язовирите,контролира наличието на технически паспорти,прави предписания при установени проблеми.

  4.Аньо Ангелов - Министър на отбраната, собственик на яз.Иваново,още по-лошо,че той отрича този факт!Това не може да е поведение на един национално отговорен военен и генерал.да приемем дори и теоретично,че МО не е принципал на язовира,как е възможно да получиш писмо касаещо при всички случаи имот съседен на твой и да замълчиш???? Как е възможно този генерал да не постави проблема на масата на заседанията на МС във сряда всяка седмица. това е пример за държавната апатия и безразличие! Точно тази апартия на Аньо за мен е причината да се стигне до смъртта на невинни хора!

  5.Мирослав Найденов МЗ- защото много активи на министерството липсват в балансите му,поне 22 язовири са такива и липстват в закритата Изпълнителната агенция по хидромелиорации към министерството. Как е възможно този човек още да нехае за имоти които се водят на неговото министерство,после ще го питаме как ги стопанисва и какви предложения е направил за оптимизация на разходите.

 • 9
  newmind avatar :-|
  newmind

  Бог да прости жертвите!

  Ден на траур и ден за размисъл за дейността на държавата да подобрява жизнения стандарт на хората.!Държавата показва непрекъснато,че приема калпави закони,че липсва контрол на държавните чиновници и обекти,че непрекъснато се удрят малките хора със санкции,рестрикции и рекет. Когато и природа удари малките хора тогава идва Трагедията, защото държавата е постфактум! С какво се подобри животът ни уважаеми форумци,няма значение кой е на власт, въпросът е винаги към текущите управляващи?Хаосът в държавата се създава,чрез хилядите противоречащи се закони и закончета и чрез хилядите държавни институции и дирекции и агенции и т.н.? Как няма да има хаос и как ще има ред? Как да има отговорност след като тя се размива като при преливна вода?Ще видите,че и сега няма да има виновни или тези които бъдат посочени например кметовете всъщност не са истинските виновни!

  Язовирите винаги са били задължение на Държавата,защото водата е изключителна държавна собственост най-бойковски обяснено :)
  Държавата е задължена да ги поддържа,защото трябват милиони левове, а те идват от бюджета,селцата нямат пари!

  Пари от Брюксел за немарливостта на Държавата няма как да получим!

  Бедствието у нас има конкретни имена:
  1.Лиляна Павлова-стопанисва най-големите язовири,измисля законите като ЗУТ,които контролират дали съоръженията, които се строят или поддържат отговарят на техническите изисквания.Изготвя Техническите паспорти на всички държавни съоръжения вкл. и язовирите.Задължена е да изготви Публичният регистър на всички незаконни държавни/общински сгради и инфраструктура.Пълно е и с незаконни държавни язовири!

  2.Нона Караджова - Министерство на околната среда и водите - прави предписания за източване на язовирите, но и е задължена да контролира как се спазват тези предписания.Създател на Закона за водите. Управлява водите в язовирите! Чиновнически казано "Интегрално управление на водите". :) В МОСВ има специална дирекция "Управление на водите".Може да се каже, че хидротехническото строителство е пряко свързано с интегрираното управление на водите :) и разбира се със защитата от вредното въздействие на водите, което стана особено актуално през последните години след случаите на тежки наводнения в страната ни.Годишният график се утвърждава от министъра на околната среда и водите до 10 февруари на текущата година.

  3.Милка Гечева - директор на ДНСК,под шапката на МРРБ, контролиращ орган относно законността на строежите като язовирите,контролира наличието на строителни документи вкл. на язовирите,контролира наличието на технически паспорти,прави предписания при установени проблеми.

  4.Аньо Ангелов - Министър на отбраната, собственик на яз.Иваново,още по-лошо,че той отрича този факт!Това не може да е поведение на един национално отговорен военен и генерал.да приемем дори и теоретично,че МО не е принципал на язовира,как е възможно да получиш писмо касаещо при всички случаи имот съседен на твой и да замълчиш???? Как е възможно този генерал да не постави проблема на масата на заседанията на МС във сряда всяка седмица. това е пример за държавната апатия и безразличие! Точно тази апартия на Аньо за мен е причината да се стигне до смъртта на невинни хора!

  5.Мирослав Найденов МЗ- защото много активи на министерството липсват в балансите му,поне 22 язовири са такива и липстват в закритата Изпълнителната агенция по хидромелиорации към министерството. Как е възможно този човек още да нехае за имоти които се водят на неговото министерство,после ще го питаме как ги стопанисва и какви предложения е направил за оптимизация на разходите.

 • 10
  zogorsone avatar :-|
  zogorsone

  До коментар [#9] от "newmind":

  В тая държава, явно всичко е възможно. На България не и трябват пари от Брюксел. От там трябва да ни пратят спешно, ново правителство и местни управници, защото е видно, че нашите нямат нужната компетентност и капацитет, за да се справят със служебните си задължения.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK