Потънала отговорност

Изчезнали документи заличиха десетки нарушения при напоителните язовири

Преди няколко седмици служители на държавното дружество "Напоителни системи" посещават язовир "Еница" край Бяла Слатина, който е публична държавна собственост. Причината за огледа - прави се заснемане и паспортизация на съществуващото от десетилетия съоръжение. То пък се налага, тъй като в средата на 2010 г. при закриването на бившата агенция по хидромелиорации изчезва цяла база данни с документи за напоителна инфраструктура в страната, която пък от своя страна започва да се попълва едва година и половина по-късно, и то едва след като Сметната палата взима безпрецедентно решение да откаже заверка на годишния отчет на земеделското министерство....


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
10 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kardinalat avatar :-|
  kardinalat
  • + 22

  Ето един който плаче за оставка. ДОБРОВОЛНА или ДОБРОЗОРНА, по избор на титуляра или премиера.

  Иначе да се снима при откриване на ловният сезон по ловните стопанства на мастити бизнесмени - пръв. или да пуска димна завеса с цирка 'Стара планина'.

  Найденов - АУТ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Нередност?
 • 2
  gentleman avatar :-|
  Don Octavio del Flores
  • + 11

  Добри хора за затвора.

  Нередност?
 • 3
  alexsilver avatar :-?
  alexsilver
  • + 19

  "...През това време за всички тези съоръжения са превеждани милиони левове държавна субсидия за ремонт, които обаче трудно ще се засекат документално заради изчезналите счетоводни и технически бази данни..."

  ИЗЧЕЗНАЛИТЕ СЧЕТОВОДНИ И ТЕХНИЧЕСКИ БАЗИ ДАННИ...
  Аре стига са ни будалкали. Счетоводните бази данни нямат нищо общо с техническите и не може по никакъв начин да ИЗЧЕЗНАТ едновременно, освен ако не бъдат "ИЗЧЕЗНАТИ" от ясно определен кръг от лица. Спрямо които прокуратурата кой знае защо не е предприела нищо.
  И ако базите са затрити, къде са първичните счетоводни и технически документи. Ако и те са "изчезнати" бая кратуни трябва да се търкулнат в прахоляка. Освен ако всичко това не е дирижирано от най-високо място. Бамааму, бетер от Сицилия... ;)

  Нередност?
 • 4
  baba_minka avatar :-|
  baba_minka
  • + 16

  Леле, изчезнали документи.
  Някой май си е "запалил Партийния дом" но през 2010г. на тема води и язовири.
  Документи не изчезват, винаги се появяват пред когото трябва и където трябва с думичките "А ти помниш ли като яде кИфтетата...".

  Нередност?
 • 5
  tigerdragon avatar :-?
  tigerdragon
  • + 9

  Язовирите не само, че никой не знае и не отговаря в какво техническо състояние са, но дори не се знае кой им е собственикът...
  А за блоковете ще ни проглушат ушите, че по закон трябва да им направим технически паспорт (до края на 2012 г. ли беше?), т.е. да платим хиляди левове на лицензираните фирми... Това било най-спешното в държавата...
  ..... и държавата.

  Нередност?
 • 6
  rage_against avatar :-|
  Rage Against
  • - 3
  • + 7

  нека сега някой да отрече, че не съществува тежко наследство от двете комунистически правителства на ДПС - това на Сакскобургтроцки и това на триглавата ламя, с архитект Георги Първанов, Гоце.

  всичко което тези две правителства успяха да опропастят, не може да бъде възстановено за 5 мандата. винаги където мине комунистически крак остават непоправими щети!

  Нередност?
 • 7
  dimdim avatar :-|
  Дим Дим
  • - 1
  • + 6

  Наистина трябва да сме честни и да кажем че всичко това е наследено от предходните правителства и сегашното няма как да оправи батака за две-три години и да иска.

  Въпросът е обаче е защо обаче не се разследва? Ще доживеем ли да видим виновни в затвора или всеки път просто ще забравяме?

  Нередност?
 • 8
  mak avatar :-|
  mak
  • + 4

  Така и не разбрахме как може един служител да напусне и да отнесе всички данни за счетоводство и собственост на язовири и напоителни системи в Бългтария. Ние в частните фирми имаме поне на три места информация за всяко писмо, като едното е архив обновяващ се всеки месец. Виновни няма първо, че не е съществувала необходимата административна организация,второ как този човес напусна и те значително късно разбраха че липсват данните. Нали има обходни листове,протоколи за приемане и предаване, подписват се сума служители от домакин до ръководителя. Имало ли е въобще действаща администрация или това е било бардак. Защо виновните не са обявени и неса в затвора. Колко време трябва на една държава да инвентаризира язовирите си. Как намират време по трима министри да режат ленти пък не и стига времето за същинската работа. Нека ги режат, но първо да свършат най наложителното, но като никога не са управлявали нищо как да степенуват преоритетите.Поредните които сме избрали да се убочават- заслужаваме си го.

  Нередност?
 • 9
  dobika78 avatar :-|
  dobika78
  • + 1

  Ключът от палатката е в тръбите, тръбите.....

  Нередност?
 • 10
  newmind avatar :-|
  newmind
  • + 3

  Бог да прости жертвите!

  Ден на траур и ден за размисъл за дейността на държавата да подобрява жизнения стандарт на хората.!Държавата показва непрекъснато,че приема калпави закони,че липсва контрол на държавните чиновници и обекти,че непрекъснато се удрят малките хора със санкции,рестрикции и рекет. Когато и природа удари малките хора тогава идва Трагедията, защото държавата е постфактум! С какво се подобри животът ни уважаеми форумци,няма значение кой е на власт, въпросът е винаги към текущите управляващи?Хаосът в държавата се създава,чрез хилядите противоречащи се закони и закончета и чрез хилядите държавни институции и дирекции и агенции и т.н.? Как няма да има хаос и как ще има ред? Как да има отговорност след като тя се размива като при преливна вода?Ще видите,че и сега няма да има виновни или тези които бъдат посочени като кметовете всъщност не са истинските виновни!

  Язовирите винаги са били задължение на Държавата,защото водата е изключителна държавна собственост най-бойковски обяснено :)
  Държавата е задължена да ги поддържа,защото трябват милиони левове, а те идват от бюджета,селцата нямат пари!

  Пари от Брюксел за немарливостта на Държавата няма как да получим!

  Бедствието у нас има конкретни имена:
  1.Лиляна Павлова-стопанисва най-големите язовири,измисля законите като ЗУТ,които контролират дали съоръженията, които се строят или поддържат отговарят на техническите изисквания.Изготвя Техническите паспорти на всички държавни съоръжения вкл. и язовирите.Задължена е да изготви Публичният регистър на всички незаконни държавни/общински сгради и инфраструктура.Пълно е и с незаконни държавни язовири!

  2.Нона Караджова - Министерство на околната среда и водите - прави предписания за източване на язовирите, но и е задължена да контролира как се спазват тези предписания.Създател на Закона за водите. Управлява водите в язовирите! Чиновнически казано "Интегрално управление на водите". :) В МОСВ има специална дирекция "Управление на водите".Може да се каже, че хидротехническото строителство е пряко свързано с интегрираното управление на водите :) и разбира се със защитата от вредното въздействие на водите, което стана особено актуално през последните години след случаите на тежки наводнения в страната ни.Годишният график се утвърждава от министъра на околната среда и водите до 10 февруари на текущата година.

  3.Милка Гечева - директор на ДНСК,под шапката на МРРБ, контролиращ орган относно законността на строежите като язовирите,контролира наличието на строителни документи вкл. на язовирите,контролира наличието на технически паспорти,прави предписания при установени проблеми.

  4.Аньо Ангелов - Министър на отбраната, собственик на яз.Иваново,още по-лошо,че той отрича този факт!Това не може да е поведение на един национално отговорен военен и генерал.да приемем дори и теоретично,че МО не е принципал на язовира,как е възможно да получиш писмо касаещо при всички случаи имот съседен на твой и да замълчиш???? Как е възможно този генерал да не постави проблема на масата на заседанията на МС във сряда всяка седмица. това е пример за държавната апатия и безразличие! Точно тази апартия на Аньо за мен е причината да се стигне до смъртта на невинни хора!

  5.Мирослав Найденов МЗ- защото много активи на министерството липсват в балансите му,поне 22 язовири са такива и липстват в закритата Изпълнителната агенция по хидромелиорации към министерството. Как е възможно този човек още да нехае за имоти които се водят на неговото министерство,после ще го питаме как ги стопанисва и какви предложения е направил за оптимизация на разходите.

  Нередност?
Нов коментар