Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Потънала отговорност

Изчезнали документи заличиха десетки нарушения при напоителните язовири

Деница Ватева
4456 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Преди няколко седмици служители на държавното дружество "Напоителни системи" посещават язовир "Еница" край Бяла Слатина, който е публична държавна собственост. Причината за огледа - прави се заснемане и паспортизация на съществуващото от десетилетия съоръжение. То пък се налага, тъй като в средата на 2010 г. при закриването на бившата агенция по хидромелиорации изчезва цяла база данни с документи за напоителна инфраструктура в страната, която пък от своя страна започва да се попълва едва година и половина по-късно, и то едва след като Сметната палата взима безпрецедентно решение да откаже заверка на годишния отчет на земеделското министерство....

Общото е ничие

На място обаче служителите се натъкват на още по-абсурдна ситуация. В чашката на язовира неизвестен до момента фермер си е очертал над 600 дка от изключителната държавна собственост, които обработва, без да има право. Не е ясно дали земеделските дейности се извършват за първи път през тази година, тъй като местните власти научават от държавното дружество за проблема.

Случаят с "Еница" не е изолиран. Проверките на язовирите досега са показали различни нарушения - от неправомерно обработване на земи, през нерегламентирано ползване на вода до превръщане на водоеми в рибарници и незаконно строителство по бреговете. От "Напоителни системи" дори разказват случай, в който фермер, възстановил в предходни години по съмнителна процедура държавни земи на брега на язовир, иска обезщетение, след като повишените води заливат нивата му. "Истината е, че години наред язовирите на практика не са се стопанисвали. Масово по бреговете се оре и сее, има и десетки случаи на неправомерно възстановени държавни земи на частни лица", казва директорът на предприятието Георги Харизанов.

Наследство от ДПС

От "Напоителни системи" нямат обобщена информация за нарушенията по язовирите, нито някакво предположение какви може да са загубите от това. Не е и ясно откога е хаосът със стопанисването на съоръженията. По неофициална информация забележки за липсващи документи в системата на хидромелиорациите има от поне 5-6 години, но така и досега не се е стигало до санкция за земеделското министерство, управлявано от ДПС в продължение на два правителствени мандата - в кабинетите "Сакскобургготски" и "Станишев".

През това време за всички тези съоръжения са превеждани милиони левове държавна субсидия за ремонт, които обаче трудно ще се засекат документално заради изчезналите счетоводни и технически бази данни. "Със сигурност можем да предполагаме, че частни лица имат ползва от това", каза Харизанов.

Отделно по ремонта на "изчезналите" са били отпускани сериозни средства и чрез вече закритото Министерство по бедствията и авариите, ръководено от Емел Етем по време на тройната коалиция. 

Когато през ноември миналата година Сметната палата огласи изчезването на документацията за контролираните от земеделското ведомство напоителни системи, министър Мирослав Найденов хвърли вината именно върху ДПС, което управлявало дълги години съоръженията.

Сходна се оказва и картината с редица други язовири в страната, управлявани от общини или други институции. През годините в медиите са описани десетки случаи, при които някой ползва неправомерно съоръженията на различни места в страната. Oказва се, че няма орган, който да ги контролира, а при кризисни ситуации дни наред не може да се открие кой ги стопанисва.

Как се разбра за изчезналите документи

Данни за язовири, сгради и напоителни съоръжения мистериозно са изчезнали от финансовия отчет на земеделското министерство за 2010 г. Това се е случило, тъй като при закриването на бившата агенция по хидромелиорации е липсвала цяла база със счетоводни данни за активите на институцията, които е трябвало да се актуализират и с разходите, правени за ремонти и други дейности. Така се стигна до безпрецедентния случай на отказ за заверка на отчета от Сметната палата, както и до старта на изготвянето на нова база данни и оценки на активите.

След като случаят бе огласен през ноември миналата година, от земеделското министерство съобщиха, че почти година и половина преди това са подали сигнал в прокуратурата - още през май 2010 г., когато липсата на архива била установена при трансформацията на агенцията в отдел към министерството. Дни наред от държавното обвинение нямаше отговор докъде е стигнало разследването за изчезването му, след което се разбра, че агроведомството всъщност е подало сигнала едва в края на 2010 г.

На 4 април миналата година прокуратурата е образувало досъдебно производство срещу "неизвестен извършител" за това, че "на неустановена дата в София в сградата на Изпълнителната агенция по хидромелиорации без разрешение на лицето, което администрира компютърната система, е изтрита или унищожена компютърната програма, съдържаща счетоводни данни".

От земеделското министерство казаха тогава, че ще наемат външен консултант, който да изготви наново базите. Няколко месеца по-късно стана ясно, че обществена поръчка не е обявявана, като от ведомството на Мирослав Найденов съобщиха, че целта е била да се спестят пари. Така изготвянето на новата база данни е възложено на дъщерното дружество "Напоителни системи", откъдето съобщиха, че ще приключат в срок проверките по язовири и други напоителни съоръжения.

Финансовото министерството проверява как Найденов управлява средствата

Агенцията за държавна финансова инспекция вече проверява как земеделското министерство управлява средствата си. Това съобщиха за "Капитал Daily" от Министерството на финансите в отговор на въпроса какво са предприели, след като Сметната палата отказа да завери отчета на аграрното министерство през ноември.

Освен това от ведомството на Симеон Дянков са препоръчали отговорните дирекции да направят пълен преглед на системата за финансово управление и контрол. Специално внимание са поискали да се обърне на инфраструктурните обекти, стопанисвани от Министерството на земеделието и храните. Там, където има слабости, финансовото ведомство ще настоява да се вземат мерки.

От МФ уточниха също, че очакват препоръките им да се изпълнят до 21 февруари, когато изтича тримесечният срок, който са поставили.

10 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-|
  kardinalat

  Ето един който плаче за оставка. ДОБРОВОЛНА или ДОБРОЗОРНА, по избор на титуляра или премиера.

  Иначе да се снима при откриване на ловният сезон по ловните стопанства на мастити бизнесмени - пръв. или да пуска димна завеса с цирка 'Стара планина'.

  Найденов - АУТ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • 2
  gentleman avatar :-|
  Don Octavio del Flores

  Добри хора за затвора.

 • 3
  alexsilver avatar :-?
  alexsilver

  "...През това време за всички тези съоръжения са превеждани милиони левове държавна субсидия за ремонт, които обаче трудно ще се засекат документално заради изчезналите счетоводни и технически бази данни..."

  ИЗЧЕЗНАЛИТЕ СЧЕТОВОДНИ И ТЕХНИЧЕСКИ БАЗИ ДАННИ...
  Аре стига са ни будалкали. Счетоводните бази данни нямат нищо общо с техническите и не може по никакъв начин да ИЗЧЕЗНАТ едновременно, освен ако не бъдат "ИЗЧЕЗНАТИ" от ясно определен кръг от лица. Спрямо които прокуратурата кой знае защо не е предприела нищо.
  И ако базите са затрити, къде са първичните счетоводни и технически документи. Ако и те са "изчезнати" бая кратуни трябва да се търкулнат в прахоляка. Освен ако всичко това не е дирижирано от най-високо място. Бамааму, бетер от Сицилия... ;)

 • 4
  baba_minka avatar :-|
  baba_minka

  Леле, изчезнали документи.
  Някой май си е "запалил Партийния дом" но през 2010г. на тема води и язовири.
  Документи не изчезват, винаги се появяват пред когото трябва и където трябва с думичките "А ти помниш ли като яде кИфтетата...".

 • 5
  tigerdragon avatar :-?
  tigerdragon

  Язовирите не само, че никой не знае и не отговаря в какво техническо състояние са, но дори не се знае кой им е собственикът...
  А за блоковете ще ни проглушат ушите, че по закон трябва да им направим технически паспорт (до края на 2012 г. ли беше?), т.е. да платим хиляди левове на лицензираните фирми... Това било най-спешното в държавата...
  ..... и държавата.

 • 6
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  нека сега някой да отрече, че не съществува тежко наследство от двете комунистически правителства на ДПС - това на Сакскобургтроцки и това на триглавата ламя, с архитект Георги Първанов, Гоце.

  всичко което тези две правителства успяха да опропастят, не може да бъде възстановено за 5 мандата. винаги където мине комунистически крак остават непоправими щети!

 • 7
  dimdim avatar :-|
  Дим Дим

  Наистина трябва да сме честни и да кажем че всичко това е наследено от предходните правителства и сегашното няма как да оправи батака за две-три години и да иска.

  Въпросът е обаче е защо обаче не се разследва? Ще доживеем ли да видим виновни в затвора или всеки път просто ще забравяме?

 • 8
  mak avatar :-|
  mak

  Така и не разбрахме как може един служител да напусне и да отнесе всички данни за счетоводство и собственост на язовири и напоителни системи в Бългтария. Ние в частните фирми имаме поне на три места информация за всяко писмо, като едното е архив обновяващ се всеки месец. Виновни няма първо, че не е съществувала необходимата административна организация,второ как този човес напусна и те значително късно разбраха че липсват данните. Нали има обходни листове,протоколи за приемане и предаване, подписват се сума служители от домакин до ръководителя. Имало ли е въобще действаща администрация или това е било бардак. Защо виновните не са обявени и неса в затвора. Колко време трябва на една държава да инвентаризира язовирите си. Как намират време по трима министри да режат ленти пък не и стига времето за същинската работа. Нека ги режат, но първо да свършат най наложителното, но като никога не са управлявали нищо как да степенуват преоритетите.Поредните които сме избрали да се убочават- заслужаваме си го.

 • 9
  dobika78 avatar :-|
  dobika78

  Ключът от палатката е в тръбите, тръбите.....

 • 10
  newmind avatar :-|
  newmind

  Бог да прости жертвите!

  Ден на траур и ден за размисъл за дейността на държавата да подобрява жизнения стандарт на хората.!Държавата показва непрекъснато,че приема калпави закони,че липсва контрол на държавните чиновници и обекти,че непрекъснато се удрят малките хора със санкции,рестрикции и рекет. Когато и природа удари малките хора тогава идва Трагедията, защото държавата е постфактум! С какво се подобри животът ни уважаеми форумци,няма значение кой е на власт, въпросът е винаги към текущите управляващи?Хаосът в държавата се създава,чрез хилядите противоречащи се закони и закончета и чрез хилядите държавни институции и дирекции и агенции и т.н.? Как няма да има хаос и как ще има ред? Как да има отговорност след като тя се размива като при преливна вода?Ще видите,че и сега няма да има виновни или тези които бъдат посочени като кметовете всъщност не са истинските виновни!

  Язовирите винаги са били задължение на Държавата,защото водата е изключителна държавна собственост най-бойковски обяснено :)
  Държавата е задължена да ги поддържа,защото трябват милиони левове, а те идват от бюджета,селцата нямат пари!

  Пари от Брюксел за немарливостта на Държавата няма как да получим!

  Бедствието у нас има конкретни имена:
  1.Лиляна Павлова-стопанисва най-големите язовири,измисля законите като ЗУТ,които контролират дали съоръженията, които се строят или поддържат отговарят на техническите изисквания.Изготвя Техническите паспорти на всички държавни съоръжения вкл. и язовирите.Задължена е да изготви Публичният регистър на всички незаконни държавни/общински сгради и инфраструктура.Пълно е и с незаконни държавни язовири!

  2.Нона Караджова - Министерство на околната среда и водите - прави предписания за източване на язовирите, но и е задължена да контролира как се спазват тези предписания.Създател на Закона за водите. Управлява водите в язовирите! Чиновнически казано "Интегрално управление на водите". :) В МОСВ има специална дирекция "Управление на водите".Може да се каже, че хидротехническото строителство е пряко свързано с интегрираното управление на водите :) и разбира се със защитата от вредното въздействие на водите, което стана особено актуално през последните години след случаите на тежки наводнения в страната ни.Годишният график се утвърждава от министъра на околната среда и водите до 10 февруари на текущата година.

  3.Милка Гечева - директор на ДНСК,под шапката на МРРБ, контролиращ орган относно законността на строежите като язовирите,контролира наличието на строителни документи вкл. на язовирите,контролира наличието на технически паспорти,прави предписания при установени проблеми.

  4.Аньо Ангелов - Министър на отбраната, собственик на яз.Иваново,още по-лошо,че той отрича този факт!Това не може да е поведение на един национално отговорен военен и генерал.да приемем дори и теоретично,че МО не е принципал на язовира,как е възможно да получиш писмо касаещо при всички случаи имот съседен на твой и да замълчиш???? Как е възможно този генерал да не постави проблема на масата на заседанията на МС във сряда всяка седмица. това е пример за държавната апатия и безразличие! Точно тази апартия на Аньо за мен е причината да се стигне до смъртта на невинни хора!

  5.Мирослав Найденов МЗ- защото много активи на министерството липсват в балансите му,поне 22 язовири са такива и липстват в закритата Изпълнителната агенция по хидромелиорации към министерството. Как е възможно този човек още да нехае за имоти които се водят на неговото министерство,после ще го питаме как ги стопанисва и какви предложения е направил за оптимизация на разходите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK