Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

България едва ли ще получи компенсации от ЕС заради наводненията

По предварителни оценки щетите са по-малко от 0.6% от БВП, т.е. не отговарят на условията на Европейския фонд за солидарност

Според еврокомисар Кристалина Георгиева основната задача за цяла Европа, а и в световен мащаб, е засилването на превантивната дейност.
Според еврокомисар Кристалина Георгиева основната задача за цяла Европа, а и в световен мащаб, е засилването на превантивната дейност.
Според еврокомисар Кристалина Георгиева основната задача за цяла Европа, а и в световен мащаб, е засилването на превантивната дейност.    ©  Красимир Юскеселиев
Според еврокомисар Кристалина Георгиева основната задача за цяла Европа, а и в световен мащаб, е засилването на превантивната дейност.    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По всяка вероятност България няма да може да поиска компенсация от Европейския фонд за солидарност заради бедствието в с. Бисер. Заради скъсването на стената на яз. "Иваново" селото беше наводнено и загинаха поне осем души. В момента още няма пълна оценка на щетите от бедствието, но по предварителни оценки те ще бъдат в диапазона на няколко десетки милиона лева. Това съобщи в Министерски съвет българският еврокомисар Кристалина Георгиева, която отговаря за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи. 

За България минималният праг, над който може да се поиска компенсация от фонда, е щетите да са надхвърлили 0.6 % от БВП или над 220 млн. евро. Еврокомисарят по бедствията предупреди, че в цяла Европа през пролетта – март и април, се очакват наводнения. Според Георгиева основната задача за Европа, а и в световен мащаб, е засилването на превантивната дейност.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  newmind avatar :-|
  newmind
  • - 1
  • + 4

  Бог да прости жертвите!

  Ден на траур и ден за размисъл за дейността на държавата да подобрява жизнения стандарт на хората.!Държавата показва непрекъснато,че приема калпави закони,че липсва контрол на държавните чиновници и обекти,че непрекъснато се удрят малките хора със санкции,рестрикции и рекет. Когато и природа удари малките хора тогава идва Трагедията, защото държавата е постфактум! С какво се подобри животът ни уважаеми форумци,няма значение кой е на власт, въпросът е винаги към текущите управляващи?Хаосът в държавата се създава,чрез хилядите противоречащи се закони и закончета и чрез хилядите държавни институции и дирекции и агенции и т.н.? Как няма да има хаос и как ще има ред? Как да има отговорност след като тя се размива като при преливна вода?Ще видите,че и сега няма да има виновни или тези които бъдат посочени например кметовете всъщност не са истинските виновни!

  Язовирите винаги са били задължение на Държавата,защото водата е изключителна държавна собственост най-бойковски обяснено :)
  Държавата е задължена да ги поддържа,защото трябват милиони левове, а те идват от бюджета,селцата нямат пари!

  Пари от Брюксел за немарливостта на Държавата няма как да получим!

  Бедствието у нас има конкретни имена:
  1.Лиляна Павлова-стопанисва най-големите язовири,измисля законите като ЗУТ,които контролират дали съоръженията, които се строят или поддържат отговарят на техническите изисквания.Изготвя Техническите паспорти на всички държавни съоръжения вкл. и язовирите.Задължена е да изготви Публичният регистър на всички незаконни държавни/общински сгради и инфраструктура.Пълно е и с незаконни държавни язовири!

  2.Нона Караджова - Министерство на околната среда и водите - прави предписания за източване на язовирите, но и е задължена да контролира как се спазват тези предписания.Създател на Закона за водите. Управлява водите в язовирите! Чиновнически казано "Интегрално управление на водите". :) В МОСВ има специална дирекция "Управление на водите".Може да се каже, че хидротехническото строителство е пряко свързано с интегрираното управление на водите :) и разбира се със защитата от вредното въздействие на водите, което стана особено актуално през последните години след случаите на тежки наводнения в страната ни.Годишният график се утвърждава от министъра на околната среда и водите до 10 февруари на текущата година.

  3.Милка Гечева - директор на ДНСК,под шапката на МРРБ, контролиращ орган относно законността на строежите като язовирите,контролира наличието на строителни документи вкл. на язовирите,контролира наличието на технически паспорти,прави предписания при установени проблеми.

  4.Аньо Ангелов - Министър на отбраната, собственик на яз.Иваново,още по-лошо,че той отрича този факт!Това не може да е поведение на един национално отговорен военен и генерал.да приемем дори и теоретично,че МО не е принципал на язовира,как е възможно да получиш писмо касаещо при всички случаи имот съседен на твой и да замълчиш???? Как е възможно този генерал да не постави проблема на масата на заседанията на МС във сряда всяка седмица. това е пример за държавната апатия и безразличие! Точно тази апартия на Аньо за мен е причината да се стигне до смъртта на невинни хора!

  5.Мирослав Найденов МЗ- защото много активи на министерството липсват в балансите му,поне 22 язовири са такива и липстват в закритата Изпълнителната агенция по хидромелиорации към министерството. Как е възможно този човек още да нехае за имоти които се водят на неговото министерство,после ще го питаме как ги стопанисва и какви предложения е направил за оптимизация на разходите.

  Нередност?
 • 2
  greco_jlt avatar :-|
  greco_jlt
  • + 4

  Отлаганата у нас с години тема за покриване щетите от природни бедствия отново става актуална по време на криза и затова е удачно да има катастрофичен пул за имуществено застраховане. Застрахователната премия ще бъде поносима за българските граждани и ще бъде по подобие на румънския модел. В момента поради високия риск от земетресения и наводнения в България е най-удачно създаването на катастрофичен пул по примера на Румъния. Идеята е в него да се акумулират средства, с които да се покриват щети при настъпване на големи природни бедствия. Очаква се през първите няколко години от функционирането на катастрофичния пул да бъдат застраховани по-голямата част от жилищните имоти у нас. В момента едва 7-8% от сградите имат застраховка, покриваща риска от природни бедствия. Размерът на премиите ще зависи и от това в кой район се намира сградата, като вероятно ще бъдат определени три или четири основни зони с отчитане също и на типът на строителството. Така ще се образува една матрица на параметричната застраховка за природни бедствия, по която ще се изчислява размерът на премиите и съответно на обещетенията.

  Нередност?
 • 3
  athanatos avatar :-|
  Athanatos
  • + 1

  Има лесно:
  Да наводним още няколко села, даже може и цяло градче... и ще вземем парите. Пък един път влезе ли парата у джоба...

  Нередност?
 • 4
  cveti_o2 avatar :-|
  cveti_o2
  • + 3

  Нона Караджова - Министерство на околната среда и водите - прави предписания за източване на язовирите, но и е задължена да контролира как се спазват тези предписания.Създател на Закона за водите. Управлява водите . Защо не си върши работата тая,ами като не става да я махат, какво я бавят още.

  Нередност?
 • 5
  kostadin_ku avatar :-|
  kostadin
  • + 2

  Много ясно ,че няма да получи компенсация ,заради хората които са спали ,а не са си вършили работата .Време е да се поема отговорност от лицата ,които трябва ,а не да очакваме ЕвропеЙският съюз да ни спасява заради нехайството .

  Нередност?
 • 6
  vladd avatar :-|
  vladd
  • + 1

  опаа, а кой писа стратегията във водния сектор? дали не бяха бившите колеги на госпожа министъра? а на кой ли ще възложим новата стратегия, нищо че старата е още в сила... където е текло, пак ще тече
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2010/08/13/946605_vodna_purzalka/

  Нередност?
 • 7
  areta avatar :-|
  areta

  Не че работата СЛЕД наводнението не е важна, ама какво ще каже Кристаинка за работата на правителството ПРЕДИ наводнението?

  Нередност?
 • 8
  alex052 avatar :-|
  alex052
  • + 1

  Е то компенсация за безхаберие,безстопанственост и прехвърляне на топка никьде на дават.За какво да ни компенсират?За това че не си поддържаме инфраструктората,не знаем чия собственност са микро язовирите ,че дори и не сме много сигурни колко са.Е това няма как да се случи.

  Нередност?
 • 9
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  До коментар [#8] от "Николай Александров": ++++++++++++++

  Къде е Мирослав Найденов?

  Нередност?
Нов коментар