Трайков: Ще са нужни още служители за контрола на язовирите

Всеки един от близо 3000-те язовира в страната трябва да мине веднъж годишно преглед, което означава, че на ден трябва да се проверяват по около 10 язовира

Ако "Язовири и каскади" поеме и работата по принудителното изпълнение на предписанията, ще трябва да се ревизира бюджетът му и да му се разпишат съответните правомощия, заяви икономическият министър Трайчо Трайков
Ако "Язовири и каскади" поеме и работата по принудителното изпълнение на предписанията, ще трябва да се ревизира бюджетът му и да му се разпишат съответните правомощия, заяви икономическият министър Трайчо Трайков
Ако "Язовири и каскади" поеме и работата по принудителното изпълнение на предписанията, ще трябва да се ревизира бюджетът му и да му се разпишат съответните правомощия, заяви икономическият министър Трайчо Трайков    ©  Надежда Чипева
Ако "Язовири и каскади" поеме и работата по принудителното изпълнение на предписанията, ще трябва да се ревизира бюджетът му и да му се разпишат съответните правомощия, заяви икономическият министър Трайчо Трайков    ©  Надежда Чипева

Специалистите от предприятие "Язовири и каскади" към НЕК ще започнат проверките и инспекциите на язовирите в страната веднага, но вероятно ще се наложи да се назначат още служители, тъй като предстои мащабна работа, обяви министърът на икономиката Трайчо Трайков. На заседанието на кабинета днес бе прието решение в десетдневен срок да бъдат изготвени предложения за промени в Закона за водите, с които всички язовири стават публична държавна собственост. Техническият надзор над всички водоеми за питейно-битови нужди и за енергийни цели в страната ще бъде поверен на предприятието "Язовири и каскади" към НЕК, който пък е под шапката на ведомството на Трайчо Трайков. Останалите ще преминат под контрола на "Напоителни системи" към Министерството на земеделието.

Трайков добави, че всеки един от близо 3000-те язовира в страната трябва да мине веднъж годишно преглед, което означава, че на ден трябва да се проверяват по около 10 язовира. "В "Язовири и каскади" в момента има около 120 специалисти с хидротехническо образование, които се занимават с поддръжката на съоръженията, те си имат своята работа, могат да бъдат допълнително натоварени, но със сигурност ще са необходими още хора", каза министърът.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  todor_tu avatar :-|
  тодор
  • - 9
  • + 2

  Чак сега ли бе ,Трайков ....твоята работа малко след дъжд качулка ,това трябваше да се направи още преди зимната обстановка ,но пак късно - вече има жертви :(

  Нередност?
 • 2
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • - 1
  • + 6

  [quote#1:"тодор"]Чак сега ли бе ,Трайков ....твоята работа малко след дъжд качулка[/quote]Доста нелеп коментар. Да не би можем да приемем, че от тук нататък няма да има проблеми с нито един язовир?

  Нередност?
 • 3
  dnk avatar :-|
  dnk
  • - 1
  • + 5

  [quote#1:"тодор"]Чак сега ли бе ,Трайков ....твоята работа малко след дъжд качулка[/quote]

  Ако си спомняш управлението на всички язовири беше прехвърлено на Трайчо СЛЕД скъсването на стената на "Иваново", т.е. преди 2-3 дена.

  Нека има оне елементарна коректност.

  Нередност?
 • 4
  newmind avatar :-|
  newmind
  • + 3

  КАКВО НЕ СВЪРШИХА ИНСТИТУЦИИТЕ?
  -нищо !

  ЗАКОН
  Директива 2007/60/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2007 г. относно оценката и управлението на риска от наводнения.

  Държавите-членки на Европейския съюз трябва да извършат предварителна оценка на риска за всеки район на речен басейн или част от район, намиращ се на тяхна територия до 22 декември 2011 г. най-късно. Това включва събиране на информация за границите на речните басейни в съответната област, наводнения, които са се случили в миналото, вероятността от бъдещи наводнения и очакваните последици.

  Въз основа на оценката, държавите-членки трябва да се категоризират на речните басейни в зависимост дали те имат значителен потенциал за риска от наводнения.

  Картите на районите с риск от наводнения .

  Държавите-членки трябва да изготвят карти, които да идентифицират всички области, които представляват риск от наводнения и се посочва вероятността от наводнения за всеки един от тези райони и потенциалната вреда за местното население, имуществото и околната среда (високо, средно или ниско).

  Тези карти трябва да бъдат изготвени и публикувани до 22 декември 2013 г. най-късно. Те трябва да се преразглеждат на всеки шест години.

  СРОК ЗА ОЦЕНКА НА РИСКА ОТ ПРЕЛИВАНЕ: 22 декември 2011 г. !!!???

  Нередност?
 • 5
  077888888888 avatar :-P
  077888888888

  Ами и ти вместо да дрънкаш глупоси за АСТА ти зачисляваме 20 язовира и всяка заран с джипа - проверка на място.

  Аман от клати-уровци като ТТ.

  Нередност?
 • 6
  ventsy avatar :-|
  ventsy

  Малко не ми е ясно защо "Язовири и каскади" не е част от "Напоителни системи".
  Важното е да има контрол и отговорност. Сега всеки вдига рамене и вика "не знам, аз не отговарям за това". Друго е като знаеш че подписа ти стои под инспекцията и ако стане нещо, ще си първия подсъдим.

  Нередност?
 • 7
  conas_62 avatar :-|
  Тъмносин вирусоносител

  До коментар [#6] от "ventsy":

  Щото Я и К са в пъти повече като съоръжения от НС...

  Нередност?
 • bradshaw
  • + 1

  Трайков, момчета, видно е желанието на правителството да се справи с всичко! Не се нагърбвайте с непосилната отговорност да оправяте язовирите няма и месец преди снеготопенето! Преди всичко, задължете общините и районните кметове да си свършат почистването поне на речните корита. Веднага! Съдействайте им, но не ги оставяйте да ви прехвърлят отговорността за бедствието, което иде ... Гледам от няколко дни, че същите надигат глави и започват да сигнализират за проблеми, които не са решили самите те, в рамките на двукратни дори мандати, колкото да изтласкат недоволството на хората далече от себе си. И колкото са по-оцапани, по-високо алармират - кричимския кмет точно се изтъпанчи да сигнализира за проблеми. Два пъти съм минал оттам лятото, коритото на Въча беше заприличало на гора!

  Нередност?
Нов коментар