В главните роли: МВР и прокуратурата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

В главните роли: МВР и прокуратурата

"Kартината не е розова, но няма място за паника", коменира министърът на правосъдието Диана Ковачева

В главните роли: МВР и прокуратурата

Непрофесионалното разследване, даренията и непрозрачният ВСС са основните акценти в Междинния доклад на Европейската комисия

5250 прочитания

"Kартината не е розова, но няма място за паника", коменира министърът на правосъдието Диана Ковачева

© Анелия Николова


Поредният критичен мониторингов доклад на Европейската комисия постави ясен акцент върху недостатъците на досъдебното производство, което се извършва от прокуратурата и полицията. Мрежа от специализирани прокурори, дейни стратегии за разследване и резултати в налагането на санкции за конфликт на интереси са част от мерките, които България трябва да предприеме, за да има ефект срещу корупцията по високите етажи. Брюксел ясно заявява, че държи на конкретни резултати.

Основно трябва да се реформират Висшият съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата, съветват експертите. За първи път в европейски доклад се обръща внимание на фалшифицирането на изборите.

При представянето на текста говорителят на Еврокомисията Марк Грей подчерта още, че толерантността на Брюксел е нулева, когато става дума за злоупотреби с евросредства, и по тази причина институцията ще продължи с внимание да следи развитието по тези и по подобни казуси.

Бездействие по сигнали на ОЛАФ

"В редица случаи на твърдения за измами със средства на ЕС прокуратурата не предприе действия, въпреки че разследването на свързани случаи въз основа на същите факти продължава в друга държава членка. Във всички заведени през 2011 г. дела, свързани с измами със средства на ЕС, наказателната отговорност беше заменена с административни наказания...

Все още се очаква прокуратурата да предприеме действия по редица случаи, свързани със сериозни нередности в управлението на средства на ЕС, за които ОЛАФ предостави информация през 2010-2011 г.", отбелязва докладът. Дадена е и заявка, че в летния доклад ще се обърне внимание на това как се контролират обществените поръчки.

Няколко часа по-късно главният прокурор Борис Велчев призна, че лично е подценил дела срещу организираната престъпност. "Не се отиде докрай, не се анализира имуществото на тия лица, не се направи необходимото да се установят подставените лица и това имущество да бъде съответно конфискувано. Аз съм готов веднага да си призная вината за това", каза той.

В доклада се критикува още недостатъчният брой повдигнати обвинения, които да отговарят на професионални стандарти. Посочено е и че взетите до този момент решения и постановените наказания по случаи, свързани с корупция по високите етажи, измами и организирана престъпност, които се разследват или които са на съдебна инстанция, все още не са довели до убедителните резултати, необходими за постигането на действителен възпиращ ефект. Недостатъците са във фазата на разследването и събирането на доказателства, както и при провеждането на полицейските акции, посочват евроекспертите.

Практиката на МВР да приема дарения все още поражда въпроси, става ясно от доклада, който не счита въпроса за приключен след ограничаването на дарителите само до публични органи, държавни предприятия и общини.

"Независимите" комисии нямат успехи

От ЕК препоръчват България да приеме по-репресивно законодателство за отнемане на имущество. Отбелязва се, че препоръката на комисията за отнемане на имущество да може да проверява и политици и висши служители е била пренебрегната в новия законопроект за конфискация.

Според Брюксел възникват въпроси и във връзка с оперативната независимост на комисията и се очаква обсъжданията в парламента да бъдат възможност за укрепване на разпоредбите в законопроекта "така, че да се установи режим на отнемане на собственост, който е с широко приложно поле, обхваща достатъчно дълъг период, за да гарантира ефективност, и е подкрепен от силни институции".

По същия начин буксува проектът за борба с корупцията (БОРКОР), който разполага със седалище и постоянно назначени служители, но ще започне дейност едва в средата на 2012 г. На Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е препоръчано да преследва конфликта на интереси инициативно и да издава сериозни и добре мотивирани решения в случаи от висок обществен интерес.

ЕК отбелязва, че няма конкретно развитие "на системата за контрол на декларациите за имущество на висши държавни служители с цел установяване и преследване на случаи на необяснимо забогатяване".

Непрозрачно и неетично съдебно кадруване

Кадровата политика на Висшия съдебен съвет е подчертана като сериозен недостатък в доклада заради сигналите за необективност, непрозрачност и въпросите за "състоятелността на оценката на достойнствата и етичното поведение на кандидатите". Комисията е акцентирала върху непрозрачната работа на съвета и настоява за пълна промяна на процедурите за избор на неговите членове.

Препоръчано е бъдещите изменения на закона във връзка с дейността на съвета да се обсъди със заинтересуваните страни и да се предприемат конкретни стъпки за подобряване на отчетността - например по-ранно публикуване на дневния ред на заседанията, систематично отваряне на заседанията на комисиите за наблюдатели от гражданското общество, предаване на живо в интернет на заседанията на съвета.

Реакции

С тези НПО нищо добро не ни чака в докладите

Приказките, които българи изговарят за държавата си в Брюксел и в Страсбург, всичко това се отразява в доклада. Това им е любимото нещо – да се говори лошо за България. Те нямат държавна политика – че България е на всички нас, те считат, че това уязвява нас.

Мисля, че ясно и точно критикувах и вътрешния министър за нападките върху съдебната система, самата съдебна система за бавене на някои от делата. Не може вътрешният министър да каже, че има мафия в съдебната власт, и ние да чакаме в доклада да пише, че съдебната власт ни е наред. Не може съдиите да излязат и да кажат, че 3 години е нормално да няма присъда арестуван с европейска заповед за арест престъпник. При тези неправителствени организации, които всеки ден пращат своите писания къде ли не в Европа, при говоренето на евродепутатите българи в Европейския парламент – нищо добро не може да ни очаква в тези доклади. Толкоз.

Премиерът Бойко Борисов

Напредъкът е видим и в двете страни, особено в Румъния. Това е стъпка напред, но трябва да бъде направено повече. За да допусне пълноправно членство на България и Румъния в Шенген, Холандия иска да види два последователни положителни доклада, които показват устойчив и необратим напредък срещу корупцията и организираната престъпност.

Бен Кнапен, министър по европейските въпроси на Холандия

Голяма част от разследванията ни през годините, включително и по тежки дела срещу организираната престъпност, бяха половинчати.

Борис Велчев, главен прокурор

Няма място за паника, въпреки че картината не е розова. Трябва да се действа бързо.

Диана Ковачева, министър на правосъдието

Докладът е обективен и балансиран.

Цветан Цветанов, вътрешен министър

Ще се опитаме да убедим евроекспертите, че публичният регистър за даренията изигра своята роля за публичността на този процес. Ще се опитаме да ги убедим, че изключенията са допустими.

Веселин Вучков, зам.-министър на вътрешните работи

Голяма част от смятаните за проблемни области в правораздаването не са част от съдържанието на доклада на ЕК. Това е признание от страна на европейските ни партньори, че част от проблемите вече се смятат за преодолени.

Становище на Висшия съдебен съвет

Румъния - напредък с присъдите за корупция

В доклада за Румъния е отчетен напредък в ускоряването на делата за корупция във властта. Положително е оценен новият граждански кодекс и гражданско-прецесуалният кодекс, който е предвиден за юни 2012 г. Добра оценка получава дейността на Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) при редица дела, включително и такива срещу високопоставени политици.

Новите закони за назначенията във Върховния съд и за дисциплинарна отговорност на магистратите създават рамка за повече яснота и контрол, се казва в доклада. Взети са мерки за засилване на защитата срещу конфликти на интереси в управлението на публичните фондове, отчита Еврокомисията по повод приетия кодекс за несъвместимостта на конфликтите на интереси в управлението на евросредствата.

Сред по-важните забележки е тази, че присъдите за корупция на хора от властта често се доближават до минималните предвидени от закона, а над 60% от тях са условни, както и че е необходимо опростяване на процедурите при делата за конфликт на интереси. Еврокомисията отбеляза конкретни проблеми със случаи на корупция сред висши магистрати. Отбелязано е, че шестима депутати с присъди за корупция продължават да бъдат членове на парламента.

Поредният критичен мониторингов доклад на Европейската комисия постави ясен акцент върху недостатъците на досъдебното производство, което се извършва от прокуратурата и полицията. Мрежа от специализирани прокурори, дейни стратегии за разследване и резултати в налагането на санкции за конфликт на интереси са част от мерките, които България трябва да предприеме, за да има ефект срещу корупцията по високите етажи. Брюксел ясно заявява, че държи на конкретни резултати.

Основно трябва да се реформират Висшият съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата, съветват експертите. За първи път в европейски доклад се обръща внимание на фалшифицирането на изборите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

23 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  ПЪЛЕН ПРОВАЛ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! това е най краткото и точно описание на управлението на ГЕРБ в сферата на вътрешния ред и правосъдието. Корупционна и некадърна кадрова политика в системата, корупция на най-високо ниво - премиер и министри. Прогнила полиция и послушна прокуратура.

  'Една българска приказка' - разказана от Брюксел.

 • 2
  dol avatar :-|
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ

  а ПОПРАВИХТЕ СИ ГРЕшКАТА КАПИТАЛ!!! ОПИТАХТЕ СЕ С ПОДВЕЖДАщИ ЗАГЛАВИЯ И АКЦЕНТИ В ДНЕВНИК И КАПИТАЛ ДА НАТРЕСЕТЕ ВИНАТА ИЗЦЯЛО НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА, С КОЕТО ЕДВА ЛИ ПРАВЕХТЕ УСЛУГА НА НЯКОГО, ОСВЕН НА СЕБЕ СИ..НЕ Е ЛОшО И ДА НАТЪРТИТЕ чЕ ВСЪщНОСТ У НАС СЪДЕБНАТА РЕФОРМА Е ПОД шАПКАТА НА ЦВЕТАНОВ КАТО ВИЦЕПРЕМИЕР !!!ТА не ОчАКВАЙТЕ МНОГО АКО РЕФОРМАТА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА СЛЕДВА ДА Я ИЗВЪРшВА И ИЗВЪРшВА САМО МВР, КОЕТО И КАДРУВА ВЪВ ВСС!!!

 • 3
  merkel avatar :-|
  merkel

  Имах намерение да попитам кога Борисов ще е ВИНОВЕН за нещо и ще си понесе отговорността за която е избран и ще си подаде оставката заради некадърност или некомпетентност или корупция-СРС-та или каквото и да е, но видях първа страница на вестник сега и разбрах:

  Само Борисов се оказа невинен за критичния доклад на ЕК

  Премиерът обвини МВР шефа Цветан Цветанов, бившия правосъден министър Маргарита Попова, опозицията, съдебната система, неправителствените организации и евродепутатите, че саботират усилията му за положителна оценка от Брюксел

 • 4
  godmouth avatar :-|
  Постовете на някой друг

  Да се чака спиране на еврофондовете!

 • exile

  "Голяма част от смятаните за проблемни области в правораздаването не са част от съдържанието на доклада на ЕК. Това е признание от страна на европейските ни партньори, че част от проблемите вече се смятат за преодолени.
  Становище на Висшия съдебен съвет

  Майчице мила! Как е възможно да има толкова безочливо нагли хора?! Да казват на черното бяло, дори когато става въпрос за доклад на ЕК, в който се казва голата истина, с която всички ние сме свикнали и е приела формата на публична тайна?! Наистина ли ни е толкова голяма толерантността към негативизмите и толкова малко достойнството, че да го търпим? Дано тази част от темата да не заглъхне под напора на 'купешките' ни медии...

 • vassilun

  До коментар [#5] от "exile":

  И аз смятах да го копирам това, но Вие е изпреварихте! Върхът на наглостта! Като сиамски близнаци са със Цвъки: "Докладът е обективен и балансиран. Цветан Цветанов, вътрешен министър". Но и онзи т. нар. Главен Прокурор е също толкова нагъл. Поемал бил вина за неправилното водене на дела срещу организираната престъпност. Как я поема?! Само с оставка се поема вина!

 • 7
  borabora54 avatar :-P
  borabora54

  Никакъв шанс за оправяне няма при вече превръщащия се в христоматиен инатлък, тепигьозлък и "новаторство" на политическата класа в БГ. Образно казано нещата стоят така: Влизаш в една игра - ЕС и вместо да я играеш започваш да се опитваш да променяш правилата й. То не бе даване на акъл от Лентореза, то не бяха коментари... Както една моя позната, която се възмути, колко изостанали били французите, щото не можела да тегли повече от 300 евро седмично от банкомат във Франция! Ами така са го измислили, така са го направили... това е положението! Като не ти харесва - стой си в кочината!

 • 8
  alex052 avatar :-|
  alex052

  Коментара е излишен.Лошото е че дори и на следващи избори да се промени конфигурацията резила ще е същият.На т.нар. политически елит трябва да му стане ясно че ако и в българия да правят всичко "по документи" то в европа това не върви.Те не искат хартиики а резултати.

 • 9
  rozablue avatar :-|
  rozablue

  "...няма място за паника". Да, вярно -няма никакво място за паника: оставки и това е всичко.

 • 10
  tdmils avatar :-|
  tdmils

  Ковачева, НЕ БЪЛГАРИТЕ, А БЪЛГАРСКИТЕ ДЕПОТАТИ, ПАРТИЙНИ ЛИДЕРИ И КОРУМПИРАНИ ПОЛИТИЦИ НЕ ИСКАТ ДА ИМАТ УСЕЩАНЕ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ!!! А българите имат това чувство, няма на кого да се оплачат!!! ЗАТОВА КОВАЧЕВА ИЗГОТВИ ПРОЕКТОЗАКОН ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ПО ВИСШИТЕ ЕТАЖИ ЗА БЕЗНАКАЗАНИТЕ ИМ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И ГО ВНЕСИ В ПАРЛАМЕНТА С ДВОЙНО ПО-ГОЛЕМИ НАКАЗАНИЯ, ЗАЩОТО ТЕЗИ ДЪРЖАВНИ ПРЕСТЪПНИЦИ СЕ ЧУВСТВАТ СПОКОЙНИ НАД ЗАКОНА!!! Топката е в теб Ковачева и АКО ИСКАШ ДА ПОМОГНЕШ НА БЪЛГАРИЯ ДЕЙСТВАЙ СМЕЛО, А НЕ КАТО СТРАХЛИВАТА ПАПОВА!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK