С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
23 8 фев 2012, 21:32, 5076 прочитания

В главните роли: МВР и прокуратурата

Непрофесионалното разследване, даренията и непрозрачният ВСС са основните акценти в Междинния доклад на Европейската комисия

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Поредният критичен мониторингов доклад на Европейската комисия постави ясен акцент върху недостатъците на досъдебното производство, което се извършва от прокуратурата и полицията. Мрежа от специализирани прокурори, дейни стратегии за разследване и резултати в налагането на санкции за конфликт на интереси са част от мерките, които България трябва да предприеме, за да има ефект срещу корупцията по високите етажи. Брюксел ясно заявява, че държи на конкретни резултати.

Основно трябва да се реформират Висшият съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата, съветват експертите. За първи път в европейски доклад се обръща внимание на фалшифицирането на изборите.
При представянето на текста говорителят на Еврокомисията Марк Грей подчерта още, че толерантността на Брюксел е нулева, когато става дума за злоупотреби с евросредства, и по тази причина институцията ще продължи с внимание да следи развитието по тези и по подобни казуси.


Бездействие по сигнали на ОЛАФ

"В редица случаи на твърдения за измами със средства на ЕС прокуратурата не предприе действия, въпреки че разследването на свързани случаи въз основа на същите факти продължава в друга държава членка. Във всички заведени през 2011 г. дела, свързани с измами със средства на ЕС, наказателната отговорност беше заменена с административни наказания...

Все още се очаква прокуратурата да предприеме действия по редица случаи, свързани със сериозни нередности в управлението на средства на ЕС, за които ОЛАФ предостави информация през 2010-2011 г.", отбелязва докладът. Дадена е и заявка, че в летния доклад ще се обърне внимание на това как се контролират обществените поръчки.

Няколко часа по-късно главният прокурор Борис Велчев призна, че лично е подценил дела срещу организираната престъпност. "Не се отиде докрай, не се анализира имуществото на тия лица, не се направи необходимото да се установят подставените лица и това имущество да бъде съответно конфискувано. Аз съм готов веднага да си призная вината за това", каза той.В доклада се критикува още недостатъчният брой повдигнати обвинения, които да отговарят на професионални стандарти. Посочено е и че взетите до този момент решения и постановените наказания по случаи, свързани с корупция по високите етажи, измами и организирана престъпност, които се разследват или които са на съдебна инстанция, все още не са довели до убедителните резултати, необходими за постигането на действителен възпиращ ефект. Недостатъците са във фазата на разследването и събирането на доказателства, както и при провеждането на полицейските акции, посочват евроекспертите.

Практиката на МВР да приема дарения все още поражда въпроси, става ясно от доклада, който не счита въпроса за приключен след ограничаването на дарителите само до публични органи, държавни предприятия и общини.

"Независимите" комисии нямат успехи

От ЕК препоръчват България да приеме по-репресивно законодателство за отнемане на имущество. Отбелязва се, че препоръката на комисията за отнемане на имущество да може да проверява и политици и висши служители е била пренебрегната в новия законопроект за конфискация.

Според Брюксел възникват въпроси и във връзка с оперативната независимост на комисията и се очаква обсъжданията в парламента да бъдат възможност за укрепване на разпоредбите в законопроекта "така, че да се установи режим на отнемане на собственост, който е с широко приложно поле, обхваща достатъчно дълъг период, за да гарантира ефективност, и е подкрепен от силни институции".

По същия начин буксува проектът за борба с корупцията (БОРКОР), който разполага със седалище и постоянно назначени служители, но ще започне дейност едва в средата на 2012 г. На Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е препоръчано да преследва конфликта на интереси инициативно и да издава сериозни и добре мотивирани решения в случаи от висок обществен интерес.

ЕК отбелязва, че няма конкретно развитие "на системата за контрол на декларациите за имущество на висши държавни служители с цел установяване и преследване на случаи на необяснимо забогатяване".

Непрозрачно и неетично съдебно кадруване

Кадровата политика на Висшия съдебен съвет е подчертана като сериозен недостатък в доклада заради сигналите за необективност, непрозрачност и въпросите за "състоятелността на оценката на достойнствата и етичното поведение на кандидатите". Комисията е акцентирала върху непрозрачната работа на съвета и настоява за пълна промяна на процедурите за избор на неговите членове.

Препоръчано е бъдещите изменения на закона във връзка с дейността на съвета да се обсъди със заинтересуваните страни и да се предприемат конкретни стъпки за подобряване на отчетността - например по-ранно публикуване на дневния ред на заседанията, систематично отваряне на заседанията на комисиите за наблюдатели от гражданското общество, предаване на живо в интернет на заседанията на съвета.

Реакции

С тези НПО нищо добро не ни чака в докладите

Приказките, които българи изговарят за държавата си в Брюксел и в Страсбург, всичко това се отразява в доклада. Това им е любимото нещо – да се говори лошо за България. Те нямат държавна политика – че България е на всички нас, те считат, че това уязвява нас.
Мисля, че ясно и точно критикувах и вътрешния министър за нападките върху съдебната система, самата съдебна система за бавене на някои от делата. Не може вътрешният министър да каже, че има мафия в съдебната власт, и ние да чакаме в доклада да пише, че съдебната власт ни е наред. Не може съдиите да излязат и да кажат, че 3 години е нормално да няма присъда арестуван с европейска заповед за арест престъпник. При тези неправителствени организации, които всеки ден пращат своите писания къде ли не в Европа, при говоренето на евродепутатите българи в Европейския парламент – нищо добро не може да ни очаква в тези доклади. Толкоз.
Премиерът Бойко Борисов

Напредъкът е видим и в двете страни, особено в Румъния. Това е стъпка напред, но трябва да бъде направено повече. За да допусне пълноправно членство на България и Румъния в Шенген, Холандия иска да види два последователни положителни доклада, които показват устойчив и необратим напредък срещу корупцията и организираната престъпност.
Бен Кнапен, министър по европейските въпроси на Холандия

Голяма част от разследванията ни през годините, включително и по тежки дела срещу организираната престъпност, бяха половинчати.
Борис Велчев, главен прокурор

Няма място за паника, въпреки че картината не е розова. Трябва да се действа бързо.
Диана Ковачева, министър на правосъдието

Докладът е обективен и балансиран.
Цветан Цветанов, вътрешен министър

Ще се опитаме да убедим евроекспертите, че публичният регистър за даренията изигра своята роля за публичността на този процес. Ще се опитаме да ги убедим, че изключенията са допустими.
Веселин Вучков, зам.-министър на вътрешните работи

Голяма част от смятаните за проблемни области в правораздаването не са част от съдържанието на доклада на ЕК. Това е признание от страна на европейските ни партньори, че част от проблемите вече се смятат за преодолени.
Становище на Висшия съдебен съвет

Румъния - напредък с присъдите за корупция

В доклада за Румъния е отчетен напредък в ускоряването на делата за корупция във властта. Положително е оценен новият граждански кодекс и гражданско-прецесуалният кодекс, който е предвиден за юни 2012 г. Добра оценка получава дейността на Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) при редица дела, включително и такива срещу високопоставени политици.

Новите закони за назначенията във Върховния съд и за дисциплинарна отговорност на магистратите създават рамка за повече яснота и контрол, се казва в доклада. Взети са мерки за засилване на защитата срещу конфликти на интереси в управлението на публичните фондове, отчита Еврокомисията по повод приетия кодекс за несъвместимостта на конфликтите на интереси в управлението на евросредствата.

Сред по-важните забележки е тази, че присъдите за корупция на хора от властта често се доближават до минималните предвидени от закона, а над 60% от тях са условни, както и че е необходимо опростяване на процедурите при делата за конфликт на интереси. Еврокомисията отбеляза конкретни проблеми със случаи на корупция сред висши магистрати. Отбелязано е, че шестима депутати с присъди за корупция продължават да бъдат членове на парламента.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Сделката за F-16 увеличи бюджетния дефицит, китайската икономика с най-слаб ръст Вечерни новини: Сделката за F-16 увеличи бюджетния дефицит, китайската икономика с най-слаб ръст

И още: Рекорден теч на лични данни от НАП, Ще има ли Европейската комисия нов председател още утре; Нови данъци за имотите в Гърция

15 юли 2019, 798 прочитания

От НАП са изтекли лични данни на милиони български граждани и фирми 31 От НАП са изтекли лични данни на милиони български граждани и фирми

Линк към масива от близо 11 GB беше разпратен от анонимен мейл до различни медии

15 юли 2019, 61222 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Спорните промени в Закона за горите минаха на първо четене и в пленарната зала

"За" гласуваха само ГЕРБ и двама от "независимите"

София провали идеята за велоконцесия

Сбъркана философия в основата й превърна конкурса в битка за рекламни площи на няколко играчи в бранша

И още нещо в сметката за ток

С непазарни механизми държавата се опитва да поддържа жива ТЕЦ "Марица-изток 2"

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

20 въпроса: Невена Дишлиева-Кръстева

През последните години издателството й ICU разнообрази литературната сцена с важни имена, заглавия и теми

Ново място: Trattoria la Bicicletta

Италианският ресторант на Чанко Чанев предлага меню с широк избор