Росен Плевнелиев: Свалянето на лихвите зависи от икономиката

"Лихвите в една държава трудно могат да бъдат свалени с административни мерки", обяви президентът Росен Плевнелиев ((вляво) след срещата си с управителния съвет на БНБ

Росен Плевнелиев: Свалянето на лихвите зависи от икономиката

Президентът призова за дебат по предложенията на правителството за промени в регулацията на банковия сектор

Мария Иванова
4644 прочитания

"Лихвите в една държава трудно могат да бъдат свалени с административни мерки", обяви президентът Росен Плевнелиев ((вляво) след срещата си с управителния съвет на БНБ

© Надежда Чипева


"Лихвите в една държава трудно могат да бъдат свалени с административни мерки", обяви президентът Росен Плевнелиев сред срещата си с управителния съвет на Българската народна банка (БНБ). "Свалянето на лихвите зависи от икономиката", добави държавният глава по повод отново повдигнатата през седмицата от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков идея за затягане на регулацията в сферата.

В четвъртък, в сутрешния блок на БНТ, вицепремиерът обяви, че правителството ще предложи законодателни промени насочени към намаляването на лихвите по банковите кредити, премахване на някои от банковите такси и увеличаване на регулацията на малките заеми под 400 лв.

Според президента Плевнелиев е необходимо идеите да бъдат подложени на широк обществен дебат, като не е изключено в края на следващата седмица дебат да бъде организиран и в рамките на президентската институция.

"Това, което към момента мога категорично да коментирам, е, че идеята да се регулират по-добре малките кредити до 400 лв. от гледна точка на повече регулация, на повече правила за мен лично е добра, защото повече прозрачност означава повече права и по-добра защита на интересите на хората", посочи държавният глава.

От своя страна, гуверньорът на БНБ Иван Искров напомни, че от въвеждането на валутния борд през 1997 г. лихвите не се регулират централизирано. По думите му, при инициирането на дебат централната банка е готова да се включи с експертно мнение. "Когато видим нещо на масата, сме готови, ако бъдем поканени разбира се, да си кажем мнението. Винаги има нещо възможно за подобряване", коментира той. "Нашето законодателство е изцяло съгласувано с европейското законодателство, няма никакви забележки по регулатора на финансовата система, знаете, през годините", подчерта Искров.

По отношение на състоянието на банковата система, Плевнелиев изтъкна, че банковият сектор в страната е стабилен и добре капитализиран. "Банките у нас имат ликвидност двойно по-голяма от средната в европейските банки, регулаторът е силен и консервативен", обобщи президентът. "Българските банки са конкурентни и стабилни и въпреки кризата, която е най-тежка за Европа и за света, продължават да бъдат и печеливши", подчерта той.

"Проблемът е следният – хората спестяват, фирмите дори увеличават спестяванията си. Парите в банковата система се увеличават и увеличават, депозитите се увеличават. Как да направим тези пари да работят? И тук въпросът е икономика, икономика, икономика – потребление, подкрепа на износа, доверие на консуматорите, доверие в програми за заетост, програми за подкрепа на малки и средни предприятия, национални схеми, които да стартират, така че да дадат възможност на хората наистина да развържат този потенциал, който има в нашите банки", коментира държавният глава.

Иван Искров също посочи, че в страната не стои въпросът за стабилността на банковата система. "В България стои въпросът за това да има проекти, зад които да застанат банките, за да може да расте икономиката", каза той.

"Лихвите в една държава трудно могат да бъдат свалени с административни мерки", обяви президентът Росен Плевнелиев сред срещата си с управителния съвет на Българската народна банка (БНБ). "Свалянето на лихвите зависи от икономиката", добави държавният глава по повод отново повдигнатата през седмицата от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков идея за затягане на регулацията в сферата.

В четвъртък, в сутрешния блок на БНТ, вицепремиерът обяви, че правителството ще предложи законодателни промени насочени към намаляването на лихвите по банковите кредити, премахване на някои от банковите такси и увеличаване на регулацията на малките заеми под 400 лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  greco_jlt avatar :-(
  greco_jlt

  Нормално е лихвите по кредитите да се променят в хода на изплащане на кредита, както да се покачват, така и да намаляват. Това, което се прави у нас и което не е нормално е лихвата да се повишава след сключване на договора, по причини неупоменати в договора и зависещи само и единствено от банката. Едностранното и произволно покачване на лихвата след като клиентът е хванат в капана на кредита е в нарушение на закона. По-специално на Закона за кредитните институции и на Закона за защита на потребителите, който пренася положенията на съответната Европейска Директива. В тези актове се казва, че когато цената е неясно определена, то това е неравноправна клауза в договора. А лихвата е цената на кредита. Проблемът се корени в безотговорността на банковия регулатор – БНБ и в това, че у нас няма ефективна защита на потребителя на банкови услуги.

 • 2
  alex052 avatar :-|
  alex052

  Президентът призова за дебат по предложенията на правителството за промени в регулацията на банковия сектор.........
  Тоя ще стане май на всяко гърне мерудия.Какво има да призовава,къде се меси.И не ви ли се струва че има същият стилист като първанов?

 • 3
  paolo avatar :-|
  Павлин Марков

  Причините са и в кредитополучателите - когато теглят кредит се подписват където им се каже без много много да се затормозяват, което разглези банките и полуграмотните им служители до огромна степен. Ще трябват години докато се научат и едните и другите. А лихвите се регулират от Фед, Северна Корея, Куба и понякога ЕЦБ. Другите само си говорят празни приказки:)))

 • 4
  registr_cenzura avatar :-|
  registr_cenzura

  Прах в очите. Държавата свърши доверието и парите. Искат да барат други пари и за да залъжат хората им приказват за малки лихви.

 • Kimi Matias Räikkönen II

  Всички знаем, че лихвите са високи!
  И не се свалят умишлено!
  Реверансът на президехта към банките не му прави чест!
  Каквото и да иска да каже с познанията си по икономика, тук става въпрос за финанси, завишени лихви и регулирането им на малко по- нормална база!
  Като в силните икономически страни!
  Винаги малките и слабите го отнасят. Кредитополучателите почти нямат избор, ако искат пари!

 • interesen1

  [quote#1:"greco_jlt"]Нормално е лихвите по кредитите да се променят в хода на изплащане на кредита, както да се покачват, така и да намаляват.[/quote]
  Ти можеш ли да дадеш личен пример какъв кредит и на какви ПЛАВАЩИ лихви изплащаш? С какви приходи - "бизнесмен" ли си, работник ли си, чиновник ли си, или просто си клатиш краката в някоя банка и защитаваш банките?!
  Ти знаеш ли какво е умрело магаре и умрела провинциална икономика? Младежите се интересуват само от пиячка, та разликата м/у горните не ги интересува?!!

 • 7
  siimplicimus avatar :-P
  siimplicimus

  Да. Цялата работа ще започне и спре до дебата. Намери се Президентът да обясни на Министъра на финансите, какво значи финансова система и как се регулират лихвите при демокрация. Утре ще се изкаже Бойко, после Цецка, после Цецко, ще осъдят още някоя банка (може и основателно за нещо конкретно), пак ще се разприказват и така докато народът си няма друг национален таргет.

  Да попитам - за да иска банките да намаляват лихвите, значи правителството съзира пазарна ниша за конкуренция - очевидно според него само от произвол и алчност банките поддържат високи лихвите по кредити, т.е. има много евтин и безрисков паричен ресурс, който може да се преотпусне като кредити на населението на ниски лихви. Така.
  Държавата има своя държавна търговска банка - "Българска Банка за Развитие" (ББР). Нали така?
  Отделно, колкото и да му се иска на Дянков, вече и все още не сме командно-бюрократична система, то няма как лихвите на частните банки да се диктуват от държавата със закон или решение на МС, но поне могат да осигурят ниски лихви от своята банка!
  Та питам - защо ББР не отпуска кредити на граждани и юридически лица на тази лесна ниска лихва, която правителството знае, че е постижима (?),та чрез дъмпинг да снижи общото ниво на лихвите на останалите банки или ако не им повлияе, то да заеме празната ниша, която според правителството съществува на пазара? Защо вместо това отпуска чат-пат на банките кредитни линии при лихва, почти равна на най-ниската чиста лихва по ипотечни кредити в момента на пазара, но с пари на данъкоплатците, които банките после да отпускат с минимална печалба (до 2,5% - 3% над това, което следва да върнат) над цената на ББР, а не ги дадат на банките при нулева лихва или лихва 3-4%, та да излезе на крайния кредитополучател до 6-7%?

 • 8
  ristohristov avatar :-|
  Ристьо

  [quote#5:"GEO"] 1 - Всички знаем, че лихвите са високи!

  2- И не се свалят умишлено!

  3-Реверансът на президехта към банките не му прави чест! [/quote]

  -----------------
  1-не са високи-нормални са , иначе щеше да има реакция

  2-защо да се свалят доброволно,след като се плащат доброволно

  3-колега , сега сме 2012 год - времето на " Априлския морален пленум" отдавна отмина

  ----------------------------------
  лекарството срещу лихвите е Пазара.....защо не се говореше за лихви преди година ....просто имаше пари

  лихви се вдигат с кеф а се свалят от зор

  Лихвите в цял свят се делят не два вида :

  Платими и Неплатими..........другото е белетристика

 • 9
  godmouth avatar :-|
  Постовете на някой друг

  Искат да ограбят дребните и не толкова дребни спестители - тези, които са създали нещо - Дянков отдавна трябваше да си ходи!

 • 10
  aron25 avatar :-|
  aron25

  “И хората питат защо у нас лихвите са толкова високи, а в Европа толкова ниски. Ами никъде другаде в Европа на банките не се разрешава да променят произволно лихвите по вече отпуснати кредити”, каза наскоро Любомир Христов, финансист с безупречна репутация. Бил е член на Управителния съвет на БНБ.

  Ето какво казва още този човек, който не може да бъде упрекнат в липса на компетентност: “Банките у нас не се различават по нищо от банките другаде. Те са във финансов стрес, основна причина за който е късогледата им политика и безотговорното раздаване на кредити в миналите години. И банките намират някой друг да им плати сметката. В Ирландия и Испания, например, това са данъкоплатците. У нас – изрядните длъжници”.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход