Кирил Добрев: Ако на ГЕРБ само PR-ът му е силен, да си намерим и ние добър
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кирил Добрев: Ако на ГЕРБ само PR-ът му е силен, да си намерим и ние добър

"Двубоят Сергей Станишев - Бойко Борисов е с предизвестен край. За съжаление"

Кирил Добрев: Ако на ГЕРБ само PR-ът му е силен, да си намерим и ние добър

Народният представител от "Коалиция за България" пред в. "Капитал"

Елена Старидолска
7105 прочитания

"Двубоят Сергей Станишев - Бойко Борисов е с предизвестен край. За съжаление"

© Надежда Чипева


Профил

Кирил Добрев е народен представител за втори пореден мандат от "Коалиция за България". Областен председател е на БСП за София-област. От 2006 г. до 2009 г. е член на изпълнителното бюро на партията, секретар по младежката политика. По негова инициатива съществуващите няколко младежки организации към партията се обединяват в единна младежка организация в БСП - Младежкото обединение. Учил е икономика и финанси, има специалност по хидрогеология. Роден е в София през 1972 г. Син е на покойния бивш министър на вътрешните работи Николай Добрев. 

"Сигурно едни от най-печелившите компании на 4 февруари 2012 г. са били мобилните оператори", шегува се активистка на БСП и привърженичка на Георги Първанов, който на тази дата беше във Варна, за да участва в дискусия с младежи.

Мобилните телефони бяха най-използваният начин за размяна на информации и клюки от срещата, след като председателят Сергей Станишев препоръча БСП да не се включва в организирането й, а привържениците на партията да участват само в лично качество. Поводът за мероприятието беше да се отбележат 15 години, откакто социалистите бяха свалени от власт през 1997 г. след масови протести в цялата страна. За част от социалистите (като например Първанов) тази дата е повод за гордост, тъй като смятат, че БСП е спасила България от гражданска война, като се е отказала да сформира правителство.

 "Имаше хора във Варна, които заради забраната, разпространена от областния председател, разбраха, че Първанов е в града, и започнаха да се обаждат, за да присъстват на срещата", разказаха някои от организаторите. Други потенциални участници били върнати от пътя след спешни телефонни разговори. Докато от областното ръководство никой не дойде, председателят на общинската организация и член на националното ръководство Борислав Гуцанов застана до лявото рамо на бившия президент. За привържениците на т.нар. линия на Георги Първанов и покойния Николай Добрев, поели отговорността да върнат мандата за съставяне на кабинет през 1997 г., поведението на Сергей Станишев е, меко казано, странно и необяснимо. Но реакцията на сегашния председател на БСП не е защото харесва по-твърдия курс в политиката, а заради влошените му лични отношения с бившия президент. Двамата ще се изправят един срещу друг на конгреса през май, за да си оспорват първия пост в БСП.

"11 ноември 2010 г. се повтори на 4 февруари 2012 г.", казва депутатът и областен председател на БСП в София-област Кирил Добрев, който също присъства на дискусиите във Варна. Според него с позицията си за 4 февруари Станишев е поставил разделителна линия в партията, както направи преди две години, когато Георги Първанов инициира "Алтернатива за българското възраждане" (АБВ), а от "Позитано" 20 звъняха по телефоните на депутатите и активистите с препоръка да не участват. Битката в партията се персонализира заради страха на повечето от по-известните имена в нея да подкрепят Сергей Станишев или Георги Първанов или изобщо да говорят открито дали са нужни промени. Те предпочитат да се ослушват и да се ориентират в движение според това кой ще надделее. А и листите за следващото Народно събрание догодина вече се редят. "Факт е, че Георги Първанов е неформалният лидер на БСП", твърди Кирил Добрев, който е сред тези с ясна позиция в полза на бившия президент. Казва, че се страхува апаратът и тези от ръководството, които са се слели с него, но не и от редовите членове. "Във Варна имаше хора по стъпалата на залата."Добрев не е толкова заслепен фен на Първанов, колкото е против продължаващото вече десет години председателстване на Сергей Станишев.

Повечето                                                                                                                                                                                                                                                        му аргументи са точно в защита на тезата защо той не трябва да заема вече поста. "Той запушва, затапва партията. След пет загуби, от които едната е "морална победа", ние финишираме с подкрепа в социологическите проучвания от малко над 17,3% и с рейтинг на лидера - 18.1%, т.е. ние сме единствената партия, дори и ДПС не е така, в която авторитетът на председателя и авторитетът на партията се припокриват. Не можем да добавим нищо със Сергей Станишев", казва Добрев. Прави и друг анализ – "битката Бойко Борисов - Сергей Станишев се е състояла вече четири пъти и в обществото се вижда, че двубоят завършва по един и същ начин. За съжаление. Какви са мотивите, с които ние ще убедим хората, че шестият път ще бъде различно?"

Сергей Станишев не приема точно така резултата. Според него въпреки загубата на президентските избори през октомври 2011 г. БСП е удържала морална победа. "На "Позитано" 20 се разделихме в оценката. Формулата е проста – вотът за партията беше вотът за листите с общински съветници. Към него прибавяме или изваждаме подкрепата за кандидатите за кметове. Съвсем различен е президентският избор, не можеш да се кичиш с гласовете на Стефан Данаилов и Ивайло Калфин." За него "на фона на това провалено управление на ГЕРБ резултатите са загуба, той, ако иска, да ги приема като морална победа." Но разминаването в оценките не е толкова голям проблем, колкото пропуските на Сергей Станишев начело на БСП.

Греховете на председателя

"Партията е в тотален организационен тупик. Сергей Станишев се опитва да управлява БСП, както Бойко Борисов управлява държавата - по медиите, от интервюта, от "трибунки" и пресконференции. И на 11-ата година той ще започне да се запознава със структурите", твърди Кирил Добрев. Обяснението му за това е, че досега Станишев "всичко е получавал наготово". "Ако иска победа на този конгрес, ще трябва да си я изкара." Факт е, че през 2001 г., когато Първанов стана изненадващо президент, партията трябваше спешно да избере нов председател. Тогава именно новият президент посочи международния секретар Сергей Станишев. "Няма да забравя изказването на делегат от Пещера, който каза: "Другарю Първанов, аз не познавам другаря Станишев, но щом вие го предлагате, ще гласувам за него", спомня си сега Добрев. "Взе партията  33%, на върха. Стана министър-председател - пак подарък. Тогава имаше различни варианти, други физиономии, но стигнахме до извода, че председателят на партията, спечелила изборите, трябва да е министър-председател", твърди той.

Добрев има вина за следващия подарък през 2009 г., когато младежите, организирани в кампанията "Презареждане" по негова инициатива, подкрепиха преизбирането на Станишев начело на БСП, въпреки че току-що беше изгубил парламентарните избори от ГЕРБ. "Ако ме питате днес дали тогава Сергей Станишев трябваше да бъде подкрепен, ще кажа – категорично да. Защото, ако не го бяхме подкрепили, ние задрасквахме целия управленски мандат, който към днешна дата се вижда, че е бил успешен, обяснява Добрев. Тогава председателят в момент, в който "всички стари кучета го бяха зарязали", поиска подкрепа от младежите и обеща, че ще обнови партията". Обяснението му било, че "понеже не е имал време, докато е бил министър-председател, сега в опозиция ще има достатъчно, за да я реформира, промени и обнови". Историята обаче има продължение - "Само шест месеца по-късно, на нова среща, след като стана ясно, че нищо не се случва, Станишев каза, че "сега не е моментът, малко да изчакаме, ще видим и ще помислим", и така надолу по правата се превърна от реформатор в човек на статуквото. Но халал да са му всичките - Бойчовци, Ивановци и всички "отличници" от изборите, които днес ги тупа по рамото, защото те ще му донесат по 20-30 гласа подкрепа на конгреса. Аз не искам такава подкрепа за бъдещия лидер", казва Добрев.

От друга страна, Станишев е най-дълго заемалият този пост в БСП след 1989 г., принуди силни фигури като Румен Овчаров и Румен Петков да отстъпят крачка-две назад. Може би има някои положителни качества, които трябва да му се признаят. "Безспорно има много добри качества. На фона на Симеон Сакскобургготски Сергей Станишев беше по-добрият, когато и да ме питате, няма да се изметна. На фона на царя той е номер едно - много по-мобилен, много по-остър, много по-деен. Но на фона на Бойко Борисов... просто са в различни плоскости. Трябва ни лидер, който да спечели битката с Бойко Борисов."

Кой е лидерът

"Политиката е отборна игра, трябва да има отбор, който да подкрепи лидера. Лидерът е този, който е готов да влезе в директен сблъсък с Бойко Борисов", обяснява депутатът, а на директния въпрос дали това е Георги Първанов, отговаря "За мен специално е той, аз бих подкрепил него на конгреса". Не приема аргументите, че бившият президент поне от 1997 г. е в активната политика и е странно да бъде представян за надежда. "В политиката има можещи и неможещи. Първанов е от можещите и го е доказал. Не случайно, след като излезе от президентството, стана основна мишена на Бойко Борисов и ГЕРБ." Сергей Станишев обаче неведнъж е намеквал, че Първанов и хората около него планират някаква форма на сътрудничество с ГЕРБ след изборите догодина. Може би противоречията за пред камерите са фалшиви. "Кой се заиграва с ГЕРБ?! Самият Сергей Станишев през май м.г. каза в едно интервю, че не изключва коалиция с ГЕРБ, а към днешна дата това е единственият коз, който има срещу Първанов. Станишев постави демаркационна линия, той раздели партията - на лоши и на добри", пали се Добрев. Според него "под никакъв предлог не може да има сътрудничество с Цветан Цветанов, със Симеон Дянков. Ние сме на абсолютно диаметрални позиции с ГЕРБ". И отдава тези подхвърляния на "тесен кръг интриганти около председателя, които обикалят страната и сеят тези зарази". "Никой не може да дели партията. Ние не сме някаква група, не сме подривен елемент. Не може да се лишават хората да имат претенции към ръководствата по места или на "Позитано" 20", твърди той.

Георги Първанов пък дори предложи във Варна следващият председател да се избере пряко от всички членове на БСП, както правят социалистите във Франция например. Георги Кадиев, член на изпълнителното бюро, също би подкрепил идеята. "Изключително грешно е да се мисли, че става дума за борба кой да оглави партията. Става дума изобщо за перспективите. В момента лидерът на партията има два хоризонта - първият е конгресът през май и конгресът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) наесен. "Трябва да вземем конгреса на БСП, защото, ако не го вземем, трудно можем да спечелим ПЕС." Това е дискусията, която се води в момента. Аз искам да се води дискусия как да спечелим изборите", твърди Добрев. В края на 2011 г. Сергей Станишев стана временен председател на ПЕС до конгреса им през ноември 2012 г., на който според неговите поддръжници има отлични шансове да бъде избран и за постоянно.

Как се печелят битки

"Според председателя на БСП на Бойко Борисов и ГЕРБ всичко му било лошо, само PR-ът му бил силен. Ами тогава е много лесно – и нашият да си намери силен PR", шегува се Кирил Добрев. Според него "реално ние, политиците, на изборите "продаваме" надежда и перспектива. За да ни се доверят, за да излезем от 17.8% на 28-30% подкрепа, хората трябва да ни повярват, че ние можем да спечелим. И че, като спечелим, можем да променим живота им." Той дава пример с малкия и средния бизнес по места – "да е наясно, че като дойдем на власт, ще има работа за него", пенсионерите да си кажат "винаги тези от БСП са мислели за нас". "Защо да не направим референдум за и против плоския данък и дали да се въведе необлагаем минимум за доходите", пита Кирил Добрев. Според него така партията ще ангажира обществото с внимание. "В момента БСП е абсолютно изолирана от това, което се случва в държавата. Ние не живеем с проблемите на хората и те не живеят с нашите, а коментираме постфактум. Ние сме някакъв елит. Правим десант по страната. Десант е, когато някой отива дълбоко във вражеска територия, т.е. БСП към днешна дата разпознава хората като вражеска територия." Така депутатът коментира практиката на "Позитано" 20 периодично да се правят масирани посещения на членове на националното ръководство в местните структури из страната, за да се запознаят с техните проблеми, което наричат десант.

Кирил Добрев определя Първанов като визионер, човек, който може да зададе по-далечни хоризонти, а и да е готов да даде път на нови хора. "Самият факт, че той непрекъснато дискутира и развива теориите с млади хора, показва, че е човек на бъдещето. А и няма претенции, че той ги е създал." И подчертава, че само Първанов е предложил БСП да излезе с една кандидатура за председател, като и той, и Станишев отстъпят мястото. Обаче "Сергей предлага единствено и само себе си". Всъщност идеята дойде първо от Стефан Данаилов, който в трудните моменти на БСП единствен се осмелява да предложи решение. Станишев отвърна задочно с посочване на имена от първите редици на БСП - Мая Манолова, Корнелия Нинова, Антон Кутев, Драгомир Стойнев, които са израснали по време на неговото председателстване. Добрев отрича да е създаден от Станишев, както и от Първанов. И припомня, че пръв в ръководството на БСП го поканил сегашният председател, въпреки че президентът смятал, че му е рано, и категорично не бил съгласен.

Изказвания като тези на Кирил Добрев са само началото на дългата битка, която ще се води отсега нататък. След излизането си президентството Георги Първанов очевидно ще бъде много по-активен в БСП, а Станишев очевидно няма да отстъпи. Демаркационните линии вече са очертани, окопите са изкопани и първите залпове между двете групи вече се разменят. Решителната битка ще е в началото на май, когато новият (евентуално) лидер ще бъде избран на редовния конгрес на БСП.


24 коментара
 • 1
  sqrt avatar :-|
  Daria

  Да де ама точно Добрев да се изказва... малко нагло. Човекът е откровен бандит.

 • 2
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Не е само ПР-ът, просто е глупаво да изберем нещо толкова непродуктивно като социализма.

 • 4
  forumer avatar :-|
  forumer

  Трябват нови лица в ръководството на БСП. Сегашните предизвикват само негативни емоции. Участвалите във властта е време да отстъпят място на младите.

 • 5
  forumer avatar :-|
  forumer

  Обама предлага значително по-рестриктивен бюджет за фискалната 2013 с дефицит 901 млрд. долара, 5.5% от БВП, при 1.33 билиона за 2012 или 8.5% от БВП

 • 6
  forumer avatar :-|
  forumer

  Коментар 5 не беше за тук

 • 7
  zlatina3 avatar :-@
  HAGBARD

  Е, съвсем не симпатизирам на ГЕРБ, ама точно тоя да ми говори че им липсва ПР, при положение, че толкова години наред се опитват да изкарат Николай Добрев национален герой! Наистина няма по- нагли същества от комунистите!

 • 8
  edge404 avatar :-(
  Edge404

  Така като гледам, войната за оцеляването на българската нация е загубена, ами вместо да се веем по чужбина, дали не е възможно да се отцепим нормалните хора (има няма сме около половин милион останали) в някои гори тилилейски и да започнем начисто? Да си останат да се лъжат в София и околностите всички продажни политици, мафиоти, олигарси, интегрираща се сган и прочее чалголюбители. Ето една Исландия са около 300 хил. народ и пак се оправят добре.

 • 9
  4itatel avatar :-|
  4itatel

  Този наглец какво прави в Капитал?!

 • 10
  tsonkooo avatar :-|
  Тsonkooo

  Докато има такива хрантутници като Кирил Добрев в БСП, никакъв PR не би им помогнал!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK