С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
76 12 фев 2012, 9:46, 58637 прочитания

LIVE: Наводненията в страната

Жертвите от потопа в харманлийското село Бисер станаха десет

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg


12 февруари

09.44: Около една трета от по-малките язовири са със затлачени или бетонирани изпускателиОколо една трета от по-малките язовири в страната са с изпускателни клапи, които са затлачени, бетонирани или препречени по друг начин, заяви в Пампорово министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА. Той прогнозира, че вероятно ще се наложи една част от тези язовири да бъдат бракувани.

Големите язовири, в които се съдържа 55 процента от водата от регулирания воден обем в страната, са много добре управлявани, посочи икономическият министър. По негово мнение проблемите се
създават именно при останалите 45 процента, т.е. при по-малките язовири. Около една трета от наброяващите над 2000 язовира в страната не са в добро състояние, смята Трайков.

11 февруари

19.00: До 10 дни ще има информация за състоянието на потенциално опасните язовири

Даден е срок от 10 дни, за да се проверят язовирите, които са в списъка на т.нар. "потенциално опасни". Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след инспекцията на язовирните съоръжения по поречието на р. Въча, цитиран от БТА. Потенциално опасните язовири са средно около 20 за всяка област, което е близо 600 водоема за цялата страна. Уточняването на състоянието им започва още от днес, групите вече обикалят и до 20 февруари ще трябва да имаме информация за всеки от тях, за да върнем предписанията, допълни Трайков.По думите му благодарение на такава инспекция, снощи към 18.00 часа е установено тревожното състояние на язовир "Елена" и веднага са предприети действия за евентуална корекция на изпускателя му, за да се освободи малко обем и да не бъде заплаха за населението.

По думите на специалисти това са язовири, които са в близост до населени места и същите са застрашени при евентуални инциденти.

Заедно с НЕК и "Язовири и каскади" министерството ще поиска от местните власти информация за всички водоеми, но най-вече за онези, които са строени без разрешителни и не фигурират в никакви регистри, каза министър Трайков. Важното на този етап е, допълни той, коритата на реките да бъдат почистени от растителност, за да се осигури пропускливостта на водата, която ще дойде в големи обеми при снеготопенето и контролираното изпускане на язовирите. По думите му извън населените места ангажиментът за това е на земеделското министерство. Като пример Трайчо Трайков посочи коритото на р. Въча, което от началото на гр. Кричим до яз. "Кричим", в протежение на почти 3,5 км е обрасло с високи дървета и гъсти храсти.

10 февруари

17.01: Откриха телата на двамата изчезнали жители на с. Бисер

Жител на наводненото в началото на седмицата село Бисер е открил телата на Кристина и Жельо Николови, които изчезнаха в понеделник и бяха издирвани досега, съобщи областният управител на Хасково Ирена Узунова. Телата им са открити на повече от 300 метра от къщата, в която хората са живели, съобщи Дневник. Така жертвите от наводнението в района на Хасково стават общо десет.


12.44: Няма риск от преливане на язовирите в област Русе


Няма риск от преливане на язовирите в близост до населените места в област Русе, предаде БТА.
Според директора на "Напоителни системи" - клон Русе Михаил Милчев двата язовира на територията на областта са наполовина пълни. Той обясни, че е разпоредил увеличаване на изпускания обем заради очакваното снеготопене. Поради съкращения на служители в дружеството обаче е затруднено извършването на наблюдение на дигите по реките в областта. По тази причина вече се работи съвместно с някои общини за сформиране на надзорни групи.
Имало недостиг и на чували с пясък, които са били предоставени от областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението". Според Милчев по-проблематични са дигите в община Иваново, тъй като не са собственост на дружеството, както и част от дунавските диги.


12.36: Водоемите във Великотърновско не застрашават населените места


Състоянието на водоемите на територията на област Велико Търново не застрашава населените места. Това показват данните от междинен доклад от проверка за изправността на съоръженията на
110 микроязовира в 10-те общини от района, възложена със заповед на областния управител Пенчо Пенчев, предаде БТА.
В община Елена се наложило с полиция да бъде заставен наемател на микроязовир да започне да изпуска водата от него, след като отказвал да го направи, за да не загуби рибата от водоема. В хода на проверката в община Златарица е установено, че не работи изпускателен кран на микроязовир край града и това създавало потенциална опасност да бъде наводнен пътят за гр. Елена.
В община Лясковец контролните органи са издали предписание за преустановяване на движението на тежкотоварни автомобили до 10 тона по стената на яз. "Костинял" край града, която не била проектирана да издържи подобно натоварване.
Във връзка с изискването да се поддържа свободен обем 2.5 м под преливните съоръжения във всички общини от района е започнало контролирано източване на водите от микроязовирите. Под денонощен контрол и с обеми, които не представляват опасност за населението, са и двете най-големи водосборни съоръжения във Великотърновска област - язовирите "Йовковци" и "Александър Стамболийски".

10.00: Опасното време се задържа в 12 области в страната

Код "оранжев" е обявен в 12 области на страната заради очаквани много ниски температури. Областите, в които се очаква изключително студено време, са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Шумен, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Код "оранжев" означава, че времето е опасно. "Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви".
За останалите 16 области от Южна България е в сила по-ниската степен – жълт код. По тези места времето е потенциално опасно.


9 февруари


10.55: В Поморие бедственото положение е отменено

В Поморие бедственото положение е отменено. Решението на кризисния щаб е от тази сутрин. Ситуацията е овладяна, критичните точки остават под наблюдение. Продължава работата по подсилване на дигите на ул. Крайбрежна, бул. Яворов и в местността Косата, където все още има реална опасност от сливане на морето с езерото, предаде БТА.
"Ситуацията е сериозна и не бива да се подценява. Прогнозите за силни ветрове са изключително опасни за нас", коментира кметът Иван Алексиев. Временно беше прекъснато електрозахранването в четири села в общината - Порой, Гълъбец, Горица и Козичино, но екипи на EВН работят по отстраняване на повредата. Пътищата са отворени, водоснабдяването е нормално.
Спокойна е ситуацията и в Царево. Вълните вече са по-ниски и силата на вятъра отслабна, съобщиха от областната администрация. Там морето е отнесло малък фар, който трябва да бъде възстановен.
Морето вчера прекъсна пътя и до солниците в Бургас. Екипи на полицията е евакуирал трима работници от сградата на Черноморски солници.


10.45: Блокирани са фериботите при Видин, Оряхово и Силистра, трафикът се пренасочва към "Дунав мост"

Заради спирането на корабоплаването по Дунав и невъзможността за осъществяването на фериботна връзка при Видин, Оряхово и Силистра, трафикът се пренасочва към "Дунав мост". Това съобщиха от агенцията "Пътна инфраструктура".
Препоръчително е тежкотоварните автомобили с тегло над 10 тона, пътуващи по тези направления, да изчакват на определените места в района на Ботевград.

10.15: Мобилни групи следят за приливна вълна по река Янтра край Ценово


Мобилни групи наблюдават река Янтра, тъй като между Бяла и Ценово има различие в нивата от около метър и половина, което е опасно, предаде БТА. По думите на зам.-кмета на Ценово Александър Милчев разликата в нивото на реката е причинена от ледени блокове, които са се натрупали край моста на Колю Фичето при Бяла. При бързо топене очакваме да се получи висока приливна вълна с опасност да премине дигите и да залее землището на село Долна Студена, а и части от самото село, каза Милчев.
Той поясни, че дигите не са в добро състояние, тъй като дълго време не са били поддържани. От "Напоителни системи" в Русе са обещали да им предоставят 500 чувала с пясък и да помогнат с изграждането на наблюдателен пост, от който да се следи реката, както и със специалист.


09.45: Хидролог очаква нови наводнения през март


Снегът, който сега се е натрупал в Рило-Родопския масив, е възможно в края на февруари или в началото на март при нахлуване на топли въздушни маси, да се стопи и да предизвика наводнение, подобно на това в долната част на река Марица и в Харманли. Това прогнозира пред БТА зам.-директорът на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН доц. Добри Димитров . Ученият ръководи дейността на хидролозите в института.

Според доц. Димитров през февруари или в началото на март при топенето на снеговете в резултат на затопляне съществува опасност за наводнения в районите на Хасково, Харманли, Гълъбово, Свиленград, Кърджали или в по-ниските части на южните и югоизточните части на страната.

Сега снежната покривка в равнинните части на страната на височини от 300 до 500 метра, както и в Софийското поле е около 50 сантиметра, каза доц. Димитров. Най-много сняг обаче сега има в планините и над 1 000 метра височина. В зимните курорти на много места снегът е повече от два метра.

По думите на учения доста често топлото време не настъпва постепенно, а рязко - чрез частични затопляния, предизвикани от атмосферни циклони. Дали снегът ще се стопи бързо зависи не само от температурата на въздуха, но и дали затоплянето е съпроводено от дъжд или топъл вятър.

Димитров прогнозира, че снежната покривка в районите с надморска височина до 800 метра ще се разтопи не по-късно от средата на март.

Попитан дали има опасност от разливи на реките край София, хидрологът изказа мнение, че такава опасност съществува за реките Лесновска, Банкенска и Владайска. Ако има по-сериозно затопляне в столицата и ако задуха фьон, и стопи набързо снега, районът на Сточна гара веднага ще се наводни, както и някои по-ниски части, каза ученият.


8 февруари

18.50: "Дунав мост" е отворен


Граничният пункт при "Дунав мост" вече е частично отворен, съобщава агенция "Фокус", като цитира МВР. Днес е започнало постепенно пропускане на автомобили и камиони с тегло до 10 тона. От румънска страна обаче остават затворени участъци и заради това международният влак Москва-София е спрял. На всички 13 пътници в него са осигурени храна и топли напитки. Бедственото положение в област Русе обаче остава, а корабоплаването по р. Дунав е спряно. Пътят Русе-Бяла-Велико Търново вече е отворен за движение на всички автомобили, а Русе-Разград - само за леки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

 

Анкета

Кой е виновен за преливащите язовири?
26%

Правителството 190 гласа

23%

Кметовете и областните управители 168 гласа

2%

Гражданска защита 15 гласа

39%

Собствениците на язовири 285 гласа

10%

Лошото време 73 гласа

 
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Уикенд новини: Адвокатурата се разбунтува срещу главния прокурор, Lafka затвори Уикенд новини: Адвокатурата се разбунтува срещу главния прокурор, Lafka затвори

И още: Южна Корея и Италия са изправени пред епидемия, Бърни Сандърс продължава да печели

23 фев 2020, 2674 прочитания

Борисов обвини Радев и Русия за разследването на къщата в Барселона 18 Борисов обвини Радев и Русия за разследването на къщата в Барселона

Според публикация на El Periódico испанските власти проучват има ли данни за пране на пари и свързано ли е с българския премиер

21 фев 2020, 7193 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Мирослав Найденов поиска задължителна земеделска застраховка

Идеята противоречи на принципите на свободния пазар, а и би натоварила допълнително производителите

Още от Капитал
10 мита за еврото

Не, цените няма да се вдигат, курсът на лева няма да се променя и още няколко отговора на най-популярните заблуди за влизането в еврозоната

Шопинг в Ямбол

Двама бизнесмени от региона строят ритейл парк за 12 млн. лв. с финансиране от банка и еврофондове

Отчети това

Как умните електромери могат да намалят сметките за ток

Автогол с еврозоната, мачът продължава

Изборът сега е между по-добро икономическо бъдеще и статуквото

Кино: "Малки жени"

Дързост и покорство във време на пробуждане

Имало едно време в "Червената къща"

Какво се случи в "Червената къща" и какво е бъдещето на сградата с дълга история на "Любен Каравелов" 15

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10