LIVE: Наводненията в страната
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

LIVE: Наводненията в страната

Село Бисер след скъсването на язовирната стена. Кадърът е направен от спасителния хеликоптер "Кугър".

LIVE: Наводненията в страната

Жертвите от потопа в харманлийското село Бисер станаха десет

Иван Михалев
60960 прочитания

Село Бисер след скъсването на язовирната стена. Кадърът е направен от спасителния хеликоптер "Кугър".

© Министерство на отбраната


12 февруари

09.44: Около една трета от по-малките язовири са със затлачени или бетонирани изпускатели

Около една трета от по-малките язовири в страната са с изпускателни клапи, които са затлачени, бетонирани или препречени по друг начин, заяви в Пампорово министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА. Той прогнозира, че вероятно ще се наложи една част от тези язовири да бъдат бракувани.

Големите язовири, в които се съдържа 55 процента от водата от регулирания воден обем в страната, са много добре управлявани, посочи икономическият министър. По негово мнение проблемите се

създават именно при останалите 45 процента, т.е. при по-малките язовири. Около една трета от наброяващите над 2000 язовира в страната не са в добро състояние, смята Трайков.

11 февруари

19.00: До 10 дни ще има информация за състоянието на потенциално опасните язовири

Даден е срок от 10 дни, за да се проверят язовирите, които са в списъка на т.нар. "потенциално опасни". Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след инспекцията на язовирните съоръжения по поречието на р. Въча, цитиран от БТА. Потенциално опасните язовири са средно около 20 за всяка област, което е близо 600 водоема за цялата страна. Уточняването на състоянието им започва още от днес, групите вече обикалят и до 20 февруари ще трябва да имаме информация за всеки от тях, за да върнем предписанията, допълни Трайков.

По думите му благодарение на такава инспекция, снощи към 18.00 часа е установено тревожното състояние на язовир "Елена" и веднага са предприети действия за евентуална корекция на изпускателя му, за да се освободи малко обем и да не бъде заплаха за населението.

По думите на специалисти това са язовири, които са в близост до населени места и същите са застрашени при евентуални инциденти.

Заедно с НЕК и "Язовири и каскади" министерството ще поиска от местните власти информация за всички водоеми, но най-вече за онези, които са строени без разрешителни и не фигурират в никакви регистри, каза министър Трайков. Важното на този етап е, допълни той, коритата на реките да бъдат почистени от растителност, за да се осигури пропускливостта на водата, която ще дойде в големи обеми при снеготопенето и контролираното изпускане на язовирите. По думите му извън населените места ангажиментът за това е на земеделското министерство. Като пример Трайчо Трайков посочи коритото на р. Въча, което от началото на гр. Кричим до яз. "Кричим", в протежение на почти 3,5 км е обрасло с високи дървета и гъсти храсти.

10 февруари

17.01: Откриха телата на двамата изчезнали жители на с. Бисер

Жител на наводненото в началото на седмицата село Бисер е открил телата на Кристина и Жельо Николови, които изчезнаха в понеделник и бяха издирвани досега, съобщи областният управител на Хасково Ирена Узунова. Телата им са открити на повече от 300 метра от къщата, в която хората са живели, съобщи Дневник. Така жертвите от наводнението в района на Хасково стават общо десет.

12.44: Няма риск от преливане на язовирите в област Русе

Няма риск от преливане на язовирите в близост до населените места в област Русе, предаде БТА.

Според директора на "Напоителни системи" - клон Русе Михаил Милчев двата язовира на територията на областта са наполовина пълни. Той обясни, че е разпоредил увеличаване на изпускания обем заради очакваното снеготопене. Поради съкращения на служители в дружеството обаче е затруднено извършването на наблюдение на дигите по реките в областта. По тази причина вече се работи съвместно с някои общини за сформиране на надзорни групи.

Имало недостиг и на чували с пясък, които са били предоставени от областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението". Според Милчев по-проблематични са дигите в община Иваново, тъй като не са собственост на дружеството, както и част от дунавските диги.

12.36: Водоемите във Великотърновско не застрашават населените места

Състоянието на водоемите на територията на област Велико Търново не застрашава населените места. Това показват данните от междинен доклад от проверка за изправността на съоръженията на

110 микроязовира в 10-те общини от района, възложена със заповед на областния управител Пенчо Пенчев, предаде БТА. В община Елена се наложило с полиция да бъде заставен наемател на микроязовир да започне да изпуска водата от него, след като отказвал да го направи, за да не загуби рибата от водоема. В хода на проверката в община Златарица е установено, че не работи изпускателен кран на микроязовир край града и това създавало потенциална опасност да бъде наводнен пътят за гр. Елена. В община Лясковец контролните органи са издали предписание за преустановяване на движението на тежкотоварни автомобили до 10 тона по стената на яз. "Костинял" край града, която не била проектирана да издържи подобно натоварване.

Във връзка с изискването да се поддържа свободен обем 2.5 м под преливните съоръжения във всички общини от района е започнало контролирано източване на водите от микроязовирите. Под денонощен контрол и с обеми, които не представляват опасност за населението, са и двете най-големи водосборни съоръжения във Великотърновска област - язовирите "Йовковци" и "Александър Стамболийски".

10.00: Опасното време се задържа в 12 области в страната

Код "оранжев" е обявен в 12 области на страната заради очаквани много ниски температури. Областите, в които се очаква изключително студено време, са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Шумен, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Код "оранжев" означава, че времето е опасно. "Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви".

За останалите 16 области от Южна България е в сила по-ниската степен – жълт код. По тези места времето е потенциално опасно.

9 февруари

10.55: В Поморие бедственото положение е отменено

В Поморие бедственото положение е отменено. Решението на кризисния щаб е от тази сутрин. Ситуацията е овладяна, критичните точки остават под наблюдение. Продължава работата по подсилване на дигите на ул. Крайбрежна, бул. Яворов и в местността Косата, където все още има реална опасност от сливане на морето с езерото, предаде БТА.

"Ситуацията е сериозна и не бива да се подценява. Прогнозите за силни ветрове са изключително опасни за нас", коментира кметът Иван Алексиев. Временно беше прекъснато електрозахранването в четири села в общината - Порой, Гълъбец, Горица и Козичино, но екипи на EВН работят по отстраняване на повредата. Пътищата са отворени, водоснабдяването е нормално. Спокойна е ситуацията и в Царево. Вълните вече са по-ниски и силата на вятъра отслабна, съобщиха от областната администрация. Там морето е отнесло малък фар, който трябва да бъде възстановен.

Морето вчера прекъсна пътя и до солниците в Бургас. Екипи на полицията е евакуирал трима работници от сградата на Черноморски солници.

10.45: Блокирани са фериботите при Видин, Оряхово и Силистра, трафикът се пренасочва към "Дунав мост"

Заради спирането на корабоплаването по Дунав и невъзможността за осъществяването на фериботна връзка при Видин, Оряхово и Силистра, трафикът се пренасочва към "Дунав мост". Това съобщиха от агенцията "Пътна инфраструктура".

Препоръчително е тежкотоварните автомобили с тегло над 10 тона, пътуващи по тези направления, да изчакват на определените места в района на Ботевград.

10.15: Мобилни групи следят за приливна вълна по река Янтра край Ценово

Мобилни групи наблюдават река Янтра, тъй като между Бяла и Ценово има различие в нивата от около метър и половина, което е опасно, предаде БТА. По думите на зам.-кмета на Ценово Александър Милчев разликата в нивото на реката е причинена от ледени блокове, които са се натрупали край моста на Колю Фичето при Бяла. При бързо топене очакваме да се получи висока приливна вълна с опасност да премине дигите и да залее землището на село Долна Студена, а и части от самото село, каза Милчев.

Той поясни, че дигите не са в добро състояние, тъй като дълго време не са били поддържани. От "Напоителни системи" в Русе са обещали да им предоставят 500 чувала с пясък и да помогнат с изграждането на наблюдателен пост, от който да се следи реката, както и със специалист.

09.45: Хидролог очаква нови наводнения през март

Снегът, който сега се е натрупал в Рило-Родопския масив, е възможно в края на февруари или в началото на март при нахлуване на топли въздушни маси, да се стопи и да предизвика наводнение, подобно на това в долната част на река Марица и в Харманли. Това прогнозира пред БТА зам.-директорът на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН доц. Добри Димитров . Ученият ръководи дейността на хидролозите в института.

Според доц. Димитров през февруари или в началото на март при топенето на снеговете в резултат на затопляне съществува опасност за наводнения в районите на Хасково, Харманли, Гълъбово, Свиленград, Кърджали или в по-ниските части на южните и югоизточните части на страната.

Сега снежната покривка в равнинните части на страната на височини от 300 до 500 метра, както и в Софийското поле е около 50 сантиметра, каза доц. Димитров. Най-много сняг обаче сега има в планините и над 1 000 метра височина. В зимните курорти на много места снегът е повече от два метра.

По думите на учения доста често топлото време не настъпва постепенно, а рязко - чрез частични затопляния, предизвикани от атмосферни циклони. Дали снегът ще се стопи бързо зависи не само от температурата на въздуха, но и дали затоплянето е съпроводено от дъжд или топъл вятър.

Димитров прогнозира, че снежната покривка в районите с надморска височина до 800 метра ще се разтопи не по-късно от средата на март.

Попитан дали има опасност от разливи на реките край София, хидрологът изказа мнение, че такава опасност съществува за реките Лесновска, Банкенска и Владайска. Ако има по-сериозно затопляне в столицата и ако задуха фьон, и стопи набързо снега, районът на Сточна гара веднага ще се наводни, както и някои по-ниски части, каза ученият.

8 февруари

18.50: "Дунав мост" е отворен

Граничният пункт при "Дунав мост" вече е частично отворен, съобщава агенция "Фокус", като цитира МВР. Днес е започнало постепенно пропускане на автомобили и камиони с тегло до 10 тона. От румънска страна обаче остават затворени участъци и заради това международният влак Москва-София е спрял. На всички 13 пътници в него са осигурени храна и топли напитки. Бедственото положение в област Русе обаче остава, а корабоплаването по р. Дунав е спряно. Пътят Русе-Бяла-Велико Търново вече е отворен за движение на всички автомобили, а Русе-Разград - само за леки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

@@galwidg:[email protected]@ 

 

17.15: Плажът на курорта "Албена" е залят от бурното море

Плажът на курорта "Албена" е залят от бурното море, съобщи БТА. Засегнати са търговски обекти на т. нар. първа линия във ваканционното селище, съобщиха от пресцентъра на община Балчик, на чиято територия е черноморският комплекс. Морската вода се влива в резервата "Балтата" и е заляла пътя към хотел "Гергана". Морската стихия носи камъни и пясък и по крайбрежната алея в Балчик. Плажът край архитектурно-парковия комплекс "Двореца" също е залят от водата, допълват от общината. Около четириметровите вълни са откъснали пътя към рибарското селище в Кранево. Над половин метър е нивото на водата в двора на международния детски лагер в Кранево.

14.22: Хидроложката обстановка започва да се успокоява

Високите вълни по реките Марица и Арда са преминали максимума, съобщиха от Министерството на околната среда и водите, позовавайки се на данни на НИМХ. По данни на института, постъпили в министерството в 5.00 часа тази сутрин, все още са обилни валежите в Южна България, особено в Рило-Родопската област и западната част от Горнотракийската низина. В Бургаско вали дъжд, в Северна България вали слаб сняг. Количествата на валежите намаляват: от 1 до 5 л/кв.м. в Чирпан, 8 в Пловдив, 14 в Пазарджик, на Рожен в Родопите 12 л/кв.м.

Метеорологичната обстановка в страната все още е сложна. Ще вали сняг, като постепенно дъждът и по южното крайбрежие на морето ще премине в сняг. В по-голямата част от страната валежите ще бъдат значителни и ще се образува съществена, нова снежна покривка - между 20 и 50 см. Вълнението на морето ще е бурно - 5-6 бала. Температурите в по-голямата част от страната през деня ще остават без съществена промяна - между минус 8 и минус 3 градуса, понижавайки се в крайните югоизточни райони до 0 градуса. В София около минус 7 градуса. В планините ще вали обилен сняг и снежната покривка ще се увеличи поне с 30-50 см, а вятърът на места ще прави непроходими преспи.

На територията на страната преливат общо 6 от комплексните и значими язовири

13.50: Огромни вълни от над 10 бала заливат пристанище Царево

Огромни вълни от над десет бала заливат пристанище Царево, има разрушени лодки, предаде БТА.

Кметът на града Георги Лапчев и екипи на отговорните институции са на място. Обстановката на територията на община Царево към момента е усложнена. Заради скъсан далекопровод от снощи без електрозахранване са селата Изгрев, Кондолово, Кости, Бродилово, Българи и Лозенец. Екипи работят по случая. Поет е ангажимент до края на деня аварията да бъде отстранена. Няма бедстващи жители. Кметовете на населените места дават информация за обстановката на всеки два часа, съгласно разпореждане на кмета на общината.

Бедствена е ситуацията в бургаското с. Лозенец, комплекс "Оазис" и Царево, агенция "Фокус". Според Иван Горанов, управляващ съдружник в "Хоум фор Ю", снощи 2-метрова вълна е заляла постройките в близост до плажната ивица. Наводнени са ресторанти и хотели. Уведомили сме Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", каза той. Кметът на Бургас Димитър Николов е уверил, че ще бъде изпратена техника за отводняване.

13.30: Вълни заливат брегоукрепителната буна и лодки на рибарското пристанище в Бяла

Огромни вълни заливат цялата брегоукрепителна буна и наводняват лодки, които са привързани към нея на рибарското пристанище в Бяла, предаде агенция "Фокус". Едната част от съоръжението е разрушено от вълните, потънала е и една лодка. Обстановката в община Бяла е усложнена от силния вятър и снеговалежа. Пътищата са проходими при тежки зимни условия. Няма информация за населени места без ток и вода.

12.34: Община Поморие обяви бедствено положение

Вследствие на силния вятър и вълнение в Черно море е нарушена целостта на пясъчната коса в Поморие. Има разбити плавателни съдове - яхти и лодки, предаде БТА. В района на пристанището са скъсани швартови въжета и се създава опасност за другите плавателни съдове в акваторията. В Ахелой е съборена част от къмпинг "Ахелой", вследствие на силна приливна вълна и свлачищни процеси. Нивото на река Ахелой е достигнало критични прагове и има опасност от заливане на пътя Варна-Бургас. И в двата града има предприети аварийно-възстановителни работи по брегоукрепителните съоръжения. Няма данни за бедстващи хора.

11.00: Морето заля Мостика и пътя за солниците в Бургас

Заради силно вълнение морето край Бургас заля пътя към "Черноморски солници". Това съобщиха от пресцентъра на община Бургас. Залят е и първият етаж на Мостика. Общински инспектори и служители от жандармерията обезопасиха района. Гражданите да избягват посещения на тези места, въпреки че вятърът и вълнението намаляват.

Кметът Димитър Николов обиколи голяма част от морското крайбрежие на Бургас, за да се запознае с обстановката. Оказа се, че е непроходима и част от пътя за солниците откъм Сарафово. Временно е преустановено подаването на сол и луга от предприятието, но място за притеснение няма – два кораба разтоварват сол в бургаското пристанище, а още два са на рейд в района на нос Емине и чакат подходящо време да влязат в порта. Залят е брегът при квартал "Сарафово", но местните рибари са успели да издърпат лодките нависоко и засега положението е овладяно.

Зимната обстановка се следи денонощно и Община Бургас е готова да реагира във всяка ситуация.

10.55: Италия и Полша помагат на България

Въпреки че се борят с последиците от тежката зима на собствена територия, няколко европейски държави отговориха изключително бързо на молбата на България за подкрепа в борбата с наводненията и в предотвратяването на нови щети от крайното застудяване, съобщиха от офиса на еврокомисаря Кристалина Георгиева.

Българските власти задействаха Европейския механизъм за гражданска защита на 7 февруари, като поискаха 80 хиляди чувала с пясък, 50 палатки, подходящи за зимни условия, и 2000 квадратни метра геотекстил (материал, използван за подсилване на речни диги и язовирни стени). По-малко от три часа след сигнала от България Италия предложи палатки, оборудвани за ниски температури. В следващия час се включи и Полша с оферта за геотекстил и чували с пясък. Очаква се и други страни членки да се включат с предложения за помощ.

10.30: Има злоупотреби с помощите за с. Бисер

При разпределянето на помощите за пострадалите от наводненото от язовири "Иваново" с. Бисер се е стигнало до злоупотреби. Хора от незасегнатите части на селото са взимали храна, дърва и фураж, обяви по БНТ земеделският министър Мирослав Найденов.

До тази ситуация се е стигнало подари факта, че ангажираните с разпределянето на помощите не познават хората от населеното място. Найденов добави, че за да се избегне това, е създаден специален комитет за раздаването им, в които има представители на всички махали. 

09.00: Борисов: Реформата във ВиК сектора е закъсняла безкрайно

Реформата във ВиК сектора е закъсняла безкрайно в последните 20 години. Това каза премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на БНТ. По думите му критично-сложна е обстановката в Бисер, Харманли и Свиленград. Все още се издирват двама души след наводнението в с. Бисер.

Борисов коментира, че към момента не може да се каже какви са щетите от бедствието. Според него на първо време можем да се надяваме на помощ от Брюксел под формата на торби и палатки.

Днес Министерски съвет ще гласува да бъдат отпускани по 10 хил. лв. за семействата на загиналите по време на бедственото положение.

08.00: Ден на национален траур

Правителството обяви 8 февруари 2012 г. за ден на национален траур във връзка с трагичната гибел на български граждани при наводнението на с. Бисер, област Хасково. Националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина.

Положението на територията на общините Харманли и Свиленград остава бедствено. Има силен снеговалеж с навявания. Пътищата не са почистени, има затрупани коли, хората не могат да излязат от домовете си, , предава Агенция "Фокус".

7 февруари

20.10: България иска материална помощ от ЕС по механизма за гражданска защита

По решение на кризисния щаб България ще поиска помощ от ЕС по механизма за гражданска защита за справяне с наводненията и покачващите се нива на реките, съобщиха от МВР, цитирани от агенция "Фокус". На този етап ще се искат материали за справяне с бедствието- чували с пясък за изграждане на диги, както и палатки и други консумативи, необходими за настаняването на хората от засегнатите райони.

Обстановката в цялата страна остава сложна като вече бедствено положение обяви и софийската община Костинброд.

18.00: В много райони в страната обстановката остава усложнена

В по-голямата част от страната има обилен снеговалеж, като на много места от пътната мрежа има снегонавявания, съобщиха от МВР, като уточняват, че информацията е към 17.00 часа. Обстановката в област Хасково остава непроменена. Нивото на река Марица в районите на Свиленград и Любимец остава високо. Към 15.30 ч. то се е покачило с около 20 см и към 17.00 часа е 3.30 м. На ГКПП "Лесово" има около половин километър натрупване на товарни автомобили вследствие на засилен трафик.

В района на Симеоновград река Съзлийка е излязла от коритото си и е заляла моста, свързващ селата Траян-Камено-Дряново-Сърково. Въведен е обходен маршрут Симеоновград - с.Овчарово. ЖП линията Симеоновград-Харманли вече е възстановена. Все още се извършват възстановителни работи в участъка Харманли-Свиленград.

Усложнена е обстановката в някои части на област Кърджали. Вследствие на паднала земна маса на пътя Конево – Висока поляна същият е частично затворен. Прекъснат е пътят от махала Гъбене до с. Стари чал, с. Малко Каменяне към махала Ладово. Скъсани са подпори на моста в с. Горна кула. Има нарушение по пътната мрежа в общините Джебел и Момчилград. Без електрозахранване са 34 населени места в областта. 40 микроязовира в областта преливат без опасност за населените места.

17.00: 94 населени места остават без електрозахранване 

Общо 94 населени места в Югоизточна България остават без електричество към 17.00 ч. То обаче вече е възстановено в над 160,  съобщават от "ЕВН България". В област Кърджали, където беше обявено бедствено положение, има значително подобрение - към този час без захранване остават 10 малки села и махали в района на Крумовград. По-рано през деня броят им бе 49.

В област Хасково с нарушено електроснабдяване са общо 11 селища, а в област Смолян - 13 населени места, основно в района на общините Смолян и Баните. В голяма степен е нормализирана ситуацията в областите Пловдив, Пазарджик и Стара Загора, съобщават от EVN. В област Пловдив без ток остават три малки населени места, предимно в планински райони, в област Пазарджик - две, в област Стара Загора - също две. 

В следобедните часове проблеми в електрозахранването са възникнали в области Ямбол и Бургас. В област Ямбол има 23 населени места без електричество поради силния вятър и снеговалеж. На някои места има и счупени стълбове. В област Бургас 30 села към момента са с нарушено електроподаване. 

Във връзка с аварията в "Топлофикация Бургас" от ЕВН уточниха, че в мрежата 20 киловолта на дружеството в Бургас няма възникнала авария и няма останали потребители без ток в града. Към тази мрежа не е прехвърлена "Топлофикация Бургас", заявиха от ЕВН. 

16.30: Трайчо Трайков поема контрола върху всички язовири

Министерството на икономиката и енергетиката ще контролира всички язовири в страната, независимо от собствеността им. Това са се разбрали днес на спешна среща в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов и министри от кабинета. Идеята за централизирания контрол беше съобщена още сутринта от премиера, който каза, че ще обмисли да това да е някое от министерствата или агенция.

"Взето е решение министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков чрез националната електрическа компания и държавното предприятие "Язовири и каскади", да осъществява контрол върху състоянието и безопасността на всички язовири, независимо от тяхната собственост, включително и предприемане на мерки при опасност", обяви след срещата министърът на околната среда Нона Караджова. Още по темата. 

15.50: Има опасност село Бисер отново да бъде залято

Има опасност от скъсване на стената на язовир Елена, намиращ се под с. Елена, по поречието на р. Бисерска, съобщи пресцентърът на МВР, цитиран от "Дневник". "При евентуална авария водата ще премине отново през с. Бисер", съобщават още от министерството. Според МВР основният изпускател на язовир "Елена" е бетониран. В същото време призовават "да се предприемат спешни мерки за контролирано изпускане на вода от язовира".

Областната администрация в Хасково съобщи днес имената на жертвите от вчерашните наводнения. Общо осем са жертвите от наводненията и един човек е получил инфаркт и е починал, докато е гледал как животните му се давят, в село Лешниково, предаде агенция "Фокус". От уважение към паметта на починалите не публикуваме техните имена. Ако искате да ги видите, ползвайте линка.

13.51: Над 5 тона храни и вода са дарени от търговци на бедстващото с. Бисер

Над 5 тона хранителни продукти и вода са дарили през вчерашния ден търговци и производители за бедстващото село Бисер в Харманлийско като агенцията по храните вече е започнала разпределянето на помощта. По данни на спасителните екипи всички хора в региона имат осигурен подслон и лекарства.

Междувременно стана ясно и че ветеринарните екипи на място са успели да започнат работа и да подготвят извозването на удавените животни към екарисажите. След като това се случи, ще започне спешна дезинфекция заради риска от зарази, съобщава агенцията по храните. Всички собственици на животни ще бъдат обезщетени, големите сдружения на животновъдите имат готовност да дарят фуражи и животни за попълване на стадата в селото.

13.33: Няма опасност от преливане на язовири в Смолянска област

Няма опасност от преливане на язовири в Смолянска област, съобщи директорът на Регионално управление "Пожарна безопасност и защита на населението" – Смолян, комисар Красимир Шотаров пред агенция "Фокус". Той обясни, че продължават да следят нивата на всички язовири в областта и към момента няма притеснение по отношение преливане на язовири или излизане на реки от корита. Драстично е спаднало нивото на реката в Златоград, продължават също да изпускат язовира, за да поеме още количества. "Няма опасност от преливане на язовирите нито в Златоград, нито в Доспат", каза комисарят. По думите му към момента обстановката в Смолянска област е спокойна. Пътищата са проходими, проблеми с пътищата има само в община Баните, но там продължават да работят по разчистването им.

13.20: Близо 11 000 потребители са без ток в Западна България

Общо 10 914 потребители са без ток в Западна България, съобщи за БТА Божидар Гатев, директор дирекция "Експлоатация и поддържане на мрежите" в ЧЕЗ България. Основна причина за авариите са силният снеговалеж и вятър, и обледеняването на мрежите.

Пет хижи в планина Витоша са без ток вероятно заради паднали дървета, съобщи Гатев. В област София без ток са осем селища, в област Перник има две махали без ток, в област Монтана без
електрозахранване са осем селища, в област Враца - шест. Две аварии има и в района на Самоков.

Надявам се в рамките на деня да възстановим захранването навсякъде, посочи Гатев.

13.05: При скъсване на стената на язовир "Елена", водата ще премине отново през с. Бисер

Има опасност от скъсване на стената на язовир "Елена", намиращ се под с. Елена, по поречието на р. Бисерска. При евентуална авария, водата ще премине отново през с. Бисер, съобщиха от пресцентъра на МВР. Основният изпускател на язовир Елена е бетониран. Затова да се предприемат спешни мерки за контролирано изпускане на вода от язовира, твърдят от МВР.

12.55: Най-тежка остава обстановката в област Хасково

Най-тежка остава обстановката в област Хасково, съобщиха от пресцентъра на МВР. В района на бедстващото с. Бисер продължават спасителните и неотложните възстановителни работи. Селата Любеново, Родопи и Брягово в района са откъснати от другите населени места, поради повреди на пътища, водещи към тях. Създадена е организация населението в тези села да бъде снабдено с храни и други стоки от първа необходимост.

В кв. Гебрен на Свиленград е евакуирано населението. В района продължава работата на екипите по изпомпването на вода от засегнатите сгради.

12.40: Няма проблем със състоянието на язовирите в Пловдивска област

Няма проблеми с язовирите в Пловдивска област, водата във всички е под контролираните си обеми. Това каза областният управител на Пловдив Здравко Димитров след заседанието на Областния кризисен щаб, предаде БТА. Той съобщи, че 25 са водоемите, които са потенциално опасни, тъй като се намират на реки и в близост до населени места, 19 от тях се стопанисват от "Напоителни системи". При топенето на снеговете ситуацията може много бързо да се промени, подчерта Димитров и допълни, че сега е времето кметовете на общините да разпоредят поетапното и контролирано изпускане на язовирите, за да се осигури още свободен обем.

Контролирана е ситуацията и на каскадата с язовирите "Цанков камък" - "Въча" - "Кричим", като засега яз."Въча" има свободен обем от около 40 на сто от обема си, уточни началникът на язовирен район "Въча" Стефан Попов. Кметовете на общините ще бъдат предупредени да направят план за действие при евентуална опасност от преливане на язовирите, като опишат най-ниските точки около реките и предупредят хората своевременно за вероятна евакуация. Тъй като при топенето на снеговете много бързо може да се повиши нивото на язовирните води, Попов уточни, че има голяма вероятност от "Кричим", "Въча" и "Цанков камък" да отпуснат високи води, за да се облекчи напрежението и огромните водни маси могат да предизвикат заливане на земеделски земи и някои най-ниски части на населените места. В тази връзка кметовете ще бъдат своевременно информирани.

Като тежко бе посочено състоянието на реките, които се намират след водоемите, повечето от които не са почистени от растителност, предупредиха от "Напоителни системи" - Пловдив. Потенциално най-опасна беше посочена река Чая, която най-често се разлива в района на с. Ягодово.

12.25: Без ток са общо 258 малки населени места и махали в Югоизточна България

Без ток са общо общо 258 малки населени места и махали в Югоизточна България, съобщиха от "ЕВН България". Около 100 от тях са в областите Хасково и Кърджали. В област Смолян засегнатите селища са 39, в област Стара Загора - 41. По отстраняване на авариите работят 90 групи.

12.20: Обстановката в Русенско се усложнява

Обстановката в Русенско се усложнява заради снеговалежа и силния вятър, достигащ до 28 метра в секунда. Община Сливо поле е обявила бедствено положение. Това стана ясно на заседание на

кризисния щаб, на което присъстваха кметът на града Пламен Стоилов и областният управител Стефко Бурджиев, предаде БТА. Най-сложна е обстановката в общините Сливо поле, Иваново и Две

могили. Девет населени места в община Русе са без ток. Няма проблем с водоподаването в областта.

11.45: Заради силния вятър 61 населени места в Североизточна България са без ток

Заради силния вятър и снеговалежа 61 населени места в Североизточна България са без ток, съобщиха от "Е.ОН България". Най-засегната е Добричка област. Там без ток са 21 села. В Шуменско без електрозахранване са 17 населени места, в Разградско - 13, в Русенско - 5, а в Търговищко - 3. В областите Варна и Силистра без ток са по едно село.

Дружеството е мобилизирало всички екипи, които обслужват териториите на засегнатите региони. То е в постоянна връзка с регионалните структури на Гражданска защита и местната власт.

11.35: Забранява се движението на моторно-превозни средства в община Радомир

Въвежда се забрана за движение на МПС в община Радомир. Всички пътуващи за София да използват маршрута Кюстендил-Дупница-София, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура".

В област Перник са затворени пътищата Радомир-Кюстендил, Радомир - Червена могила - Долна Диканя и Радомир - Копаница.

Поради снегонавяване в област Шумен се затварят пътищата Каолиново - Лятно - Златна нива, Мътница - Мадара - Каолиново, Косово - Марково - Мадара и Каспичан - Плиска - Златна нива.

В област Кюстендил пътят с. Горна Гращица - с. Бобов дол е отворен за движение.

Същото важи и за пята Провадия - Айтос.

11.10: Над 40 са преливащите микроязовири в област Кърджали, няма опасност за населението

Над 40 микроязовира в три общини - Кърджали, Момчилград и Крумовград, преливат без опасност за населението, предаде БТА. В цялата Кърджалийска област вали сняг, а снежната покривка надвишава 25 см. На територията на пет общини има затворени пътни участъци. Падналият сняг е блокирал достъпа до четири села в община Крумовград. Затворени са пътищата за още пет села и седем

махали в различни кметства в общината. Остават затворени пет пътни участъка в Кирковско и един в

Кърджалийско. В община Момчилград са затворени мостовете за Седлари и Загорско, а пътят за хижа "Нановица" е прекъснат. Без ток са 7 села в областта. Толкова са и населените места без вода.

10.45: Мините възстановиха добива на въглища

"Мини Марица-изток" са успели да възстановят добива на въглища от находището въпреки метеорологичните условия, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Това е станало в понеделник след обед. Възстановено е и подаването на горивото към топлоелектрическите централи в региона.  Вчера "Брикел" съобщи, че е спряло производството на брикети поради липса на въглища. Достъпът на миньорите до рудниците временно е бил затруднен.

9.00: Шест язовира преливат

На територията на страната преливат 6 от големите и значими язовири, съобщиха от екологичното министерство. Снай-голяма скорост преливат "Студен кладенец" - с 852 куб.м/сек. и "Ивайловград" – с 266.4 куб. м/сек. Останалите четири са "Боровица", "Камчия", "Ясна поляна" и "Йовковци".
През денонощието състоянието на големите язовири, които са общо 54, е било нормално, обясняват от министерството. В момента контролирано се изпуска вода от язовирите "Тракиец", "Ахелой", "Георги Трайков" и "Йовковци". Язовир "Панчарево" е замръзнал, има 30 см лед и свободен обем 1.9 млн. куб. Метра. По данни на басейновите дирекции, в засегнатите области броят на малките язовири е следният: Хасковска област – 230 броя, област Кърджали – 78, област Стара Загора – 197.

Язовир "Иваново" е със залята площ 503 дка и след аварията са изпуснати през язовира 3.145 млн. куб. метра вода, което е причина за нанесените големи щети в с. Бисер и покачването на нивото на река Бисерска.

8.02: Министър Найденов обвини кмета на Харманли

В ефира на бТВ земеделският министър Мирослав Найденов обвини кмета на Харманли за това, че не е взел мерки за язовир "Иваново". За водоема е имало сигнали, че стената му се руши, но прехвърляне на топката между институциите е довела до трагедията. Пред агенция "Фокус" Мирослав Найденов също обвини кмета на Харманли: "Когато един язовир се знае чия собственост е и кой отговаря за него, нещата са под контрол. Когато има прехвърляне на топката, виждате до какво води. Тук е общинският кмет, който от часове наред повтаря, че не знае какво да направи. Имало е сигнали и е трябвало да вземат мерки. Най-малкото – ако е имало някакви дефекти по язовирната стена, хубаво е язовирът да бъде източен превантивно, вместо днес да се случи днес тази трагедия, за съжаление с човешки жертви."

Припомняме, че прокуратурата в Хасково вчера образува досъдебно производство за причиняване на убийство по непредпазливост.

7.58: Цветанов: жертвите са осем, двама души се издирват

Вицепремиерът Цветан Цветанов заяви пред бТВ, че жертвите от наводненията в Хасковско са осем, а не девет. Двама души продължават да се издирват.

6 февруари

23.45 Код "червено" в областите Хасково и Смолян

В областите Хасково и Смолян е обявен код "червено", съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от агенция "Фокус". Най-тежка е обстановката на територията на област Хасково, като в района на с. Бисер продължават спасителните действия.

Продължават да преливат язовирите "Ивайловград" и "Книжовник". От "Студен кладенец" и "Тракиец" контролирано се изпуска вода.

ГКПП-Капитан Андреево все още е затворен за автомобили, заради заливане на пътен участък от р. Марица.

15 души от с. Обручище, община Гълъбово, бяха евакуирани след като в общината беше обявено бедствено положение заради наводненията.

20.10 Цветанов: За малките микроязовири не винаги могат да се предприемат адекватни действия

През последните няколко дни се прави контролирано източване на основните язовири. Това заяви пред bTV вътрешният министър Цветан Цветанов. По думите му за големите язовири се поддържа един определен обем, но за малките микроязовири не винаги могат да се предприемат адекватни действия. Цветанов каза още, че микроязовирът, който заля село Бисер, се води към общината, но от дълги години има спорове с Министерство на отбраната. Образувано е досъдебно производство, което би трябвало да покаже кой в случая носи отговорността.

20.00 Десетки къщи са разрушени в с. Бисер

Десетки са къщите, които са разрушени частично или напълно в хасковското село Бисер. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в интервю за агенция "Фокус". Той обясни, че в момента много хора пътуват към съседни населени места, а за тези, които нямат къде да отидат, е направена организация в училището на селото.

19.10 ИЗВЪНРЕДНО: Жертвите станаха девет

По неопотвърдена информация вече е открито тялото и на девета жертва в бедстващата община Харманли. Пет от починалите са в село Бисер, двама са били в завлечен от водите автомобил до с.Иваняне и двама - в друга кола, отнесена от водата край с.Бориславци.

19.00 Премиерът обсъди с Кристалина Георгиева възможности за финансова помощ от ЕК

Министър-председателят Бойко Борисов е обсъдил днес с комисаря по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева ситуацията в хасковското с. Бисер, което беше наводнено заради скъсана стена на язовир "Иваново".

Министър-председателят и еврокомисар Георгиева са се договорили да посетят заедно тази сряда пострадалия район. Те ще бъдат придружени от експерти на Генерална дирекция "Хуманитарна помощ и гражданска защита". Целта на посещението е да се направи оглед и да се обсъдят възможностите за финансово подпомагане от страна на Европейската комисия за възстановяване на щетите, понесени от местното

население, посочват от пресслужбата на МС.

17.45: Държавата ще помогне на пострадалите от наводненията

Министерски съвет ще вземе решение да помогне на пострадалите при наводненията в Хасковска област. Това каза премиерът Бойко Борисов, който посети най-засегнатото от бедствието село в района - Бисер, община Харманли. Той беше придружаван от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Кризисен щаб, ръководен от Цветан Цветанов, остава в района, за да се осигури необходимия ред и да се запази имуществото на хората, добави Борисов. Той отбеляза, че за него най-важното в момента е да бъдат осигурени подслон и храна за пострадалите, да им бъдат възстановени щетите и инфраструктурата, която е разрушена. За всички пострадали са осигурени храна, вода, топли напитки. Ще бъдат доставени фургони за хората, чиито жилища са разрушени. Засега не се знае чия собственост е язовирът, водата от който причини бедствието в Бисер. Според премиера най-добре е всички язовири да бъдат към "Напоителни системи", за да има отговорност и контрол върху тях.

Кметът на община Харманли Михаил Лисков съобщи, че хората, които останаха без жилище ще бъдат настанени при близки, в училището в селото или в Харманли. Временно изпълняващият длъжността окръжен прокурор в Хасково Розалин Трендафилов също пристигна в село Бисер. Според премиера прокуратурата трябва да извърши проверка за причините, предизвикали бедствието в Бисер.

17.28: Ледена "тапа" е причина за преливането на язовир Иваново?

Тапа от ледени блокове е запушила преливника на язовир Иваново, който наводни по-рано днес хасковското село Бисер. Това заяви техническият директор на "Напоителни системи" ЕАД инж. Валентин Славов пред "Капитал". Славов обясни още, че водата се е вдигала нагоре, заради запушения преливник и така в един момент нивото й е надскочило и разрушило язовирната стена. Инцидент от подобен характер е имало през 1942 г. във Видинска област. През целия ден около 500-600 служители на "Напоителни системи" са помагали за овладяването на ситуацията в засегнатите райони. Екипи са следили нивата на 21 язовира, които се стопанисват от дружеството. По данни на инж. Славов в момента преливат язовирите Пчелина и Панчарево, но с кубични стойности, които са в границите на нормалното за сезона и положението не е критично.

Идеята, лансирана от премиера Бойко Борисов пред журналисти в Пловдив, всички язовири да минат под егидата на "Напоителни системи", Славов определи като разумна. "В някои общини няма специалисти по градоустройство, камо ли по хидросъоръжения", каза той. Засега обаче дружеството няма ресурсите да поеме такава отговорност. "Не е невъзможно, но трябва идеята да се обезпечи", допълни техническият директор.

17.21: ВиК-Хасково: Водата е негодна за пиене

От яз. "Иваново" все още изтича вода към 11:15 ч., съобщи регионалното министерство. Залети са селата Бисер и Лешниково, които са в непосредствена близост до реката. ВиК-операторът на Хасково препоръчва водата да се използва само за санитарно-хигиенни нужди. След спадането на нивото на р. Марица ще бъде възстановено водоподаването.Спряно е водоподаването в селата Изворово, Дрипчево, Поляново, Орешец. Електросъоръженията са изключени, за да не се предизвикват аварии. Аварийните екипи са разпределени по места, които ще работят на три смени. До спадането на нивото на р. Марица електросъоръженията няма да бъдат включени. Според информацията на регионалното министерство яз. "Иваново" е общинска собственост.

Пред "Дневник" кметът на Харманли Михаил Лисков тръди, че военното ведомство притежава язовира. От министерството на отбраната, които стопанисват полигона "Корен", обаче отрекоха да са собственици на яз. "Иваново". В община Любимец няма прекъсване на водоподаването. Водоемите са пълни и са достатъчни за 48 часа. В Симеоновград ситуацията е овладяна. Водоподаването е нормализирано. Няма спрени помпени станции.

17.07: Харманли е без ток, реката заля международния път Е-80

Международният път Е-80 е затворен, заради преливането на река Харманлийска. Големи части от града са под вода също. Това съобщи електронното издание Haskovo.net. Заради опасност от късо съединение, в целия град Харманли е спрян токът.

Пътят през Харманли за Хасково е отрязан. В момента не могат да изпращат каквито и да е пострадали или евакуирани към Хасково, всички се пренасочват или към Харманли, или към Свиленград.

16.56: МВР потвърди за най-малко осем жертви

Смъртните случаи са вече 8 - четирима са загиналите в с. Бисер, двама са били в завлечен от водите автомобил до с.Иваняне и двама - в друга кола, отнесена от водата край с.Бориславци. Това съобщи МВР в официално прессъобщение, като данните са към 15.30 часа. Предполага се, че окончателният брой на загиналите при наводненията днес в Хасковско ще бъде по-голям.

16.46: Стената на язовир "Иваново" била пропукана от 6 години

Стената на язовира край с. Иваново е била пропукана и това е било известно от шест години, съобщи "Дневник". Спор между институциите - община Харманли, областният управител на Хасково и военното министерство - обаче попречил за решаването на проблема.

В момента няма значение чий е бил язовир "Иваново" и кой го стопанисва – дали община, дали военни, заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНТ. Собствеността му се е прехвърляла, но с това ще се занимае прокуратурата, допълни той.

Цялата статия

"Над половин млрд. сме дали за хеликоптери, които просто могат да летят в пустинята и само лятно време можем да ходим до морето с тях."

Бойко Борисов за хеликоптерите "Кугар", купени от предишното правителство. Днес се оказа, че хеликоптерите нямат система за обледяване и с тях не може да се лети при студено време, тъй като има риск да замръзнат витлата им и да паднат. 

16.33: Прокуратурата образува досъдебно производство

Окръжната прокуратура в Хасково е образувала досъдебно производство за наводнението в с. Бисер. То е по чл. 335 ал.2 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс - за причиняване на смърт по непредпазливост, съобщи сайтът Haskovo.info. С постановление на окръжния прокурор разследването е възложено на екип от следователи. Те трябва да установяват причините за наводнението, както и евентуалната отговорност на лица, които по закон следва да упражняват контрол и надзор над безопасното ползване на язовира. Максималния срок на наказанието, предвидено в закона е 5 години лишаване от свобода.

16.14: Жертвите от наводненията станаха осем

Потвърдено е за осем жертви в Област Хасково, четири от които са от село Бисер. Това съобщи агенция "Фокус", като се позова на журналиста Георги Христов от електронното издание haskovo.net. Трима души са възрастни мъже, това са първите жертви, за четвъртия нямаме информация какъв е, но са открити четири тела.
Две жертви има в Маджарово – там също няма информация дали са мъже, жени или деца.

Двама души, мъж и жена, са починали на пътя Бисер – Иваново. Тръгнали са с джип между двете села рано сутринта. В един момент джипът им е закъсал и забоксувал в тиня, шофьорът, Васил на 50 години, е бил заедно със съпругата си. Заседнали са там, тогава ги е ударила вълната от скъсаната дига на язовир Иваново. Удавили са се, телата им са открити преди около два часа.

16.06: Борисов: Повече от пет са жертвите в област Хасково

Повече от пет са вече жертвите от наводненията в Хасковска област. Това съобщи пред журналисти на летище Пловдив министър-председателят Бойко Борисов, предаде агенция "Фокус".
Подсигурена им е храна, дрехи и напитки. Борисов каза, че първоначално е имало спор дали военни хеликоптери могат да кацат на заледени терени. Според инструкциите това не е разрешено, но премиерът е поел отговорността и е разпоредил хеликоптери от авиобазата в "Крумово" да летят. Според генерал Златко Златев, командир на 24-а авиобаза "Крумово", при бедствия това е необходимо, въпреки разпоредбите. Именно поради това премиерът е летял сам в хеликоптера, за да докаже, че не е опасно "Кугър"-ите да летят и кацат в тези райони и да оказват помощ. Ситуацията е тежка и критична. Все още има бедстващи хора, които не са извадени от автомобил, каза Борисов.

Министрите Цветан Цветанов и Мирослав Найденов са останали в бедстващия район.

16.00: Община Гълъбово е в бедствено положение

В община Гълъбово е обявено бедствено положение, съобщи за БТА зам.-кметът Пламен Бараков. От къщите в близкото село Обручище са спасени 11 души. Броят на наводнените къщи вече е над 100. Нивото на всички водоеми в общината е високио, както и нареките Сазлия и Соколица, които на места преливат. Надграждат се дигите на опасните участъци.

Междувременно от дружеството "Брикел" съобщиха, че са преустановили производството на брикети поради липса на въглища. Снеговалежите пречат на достъпа до рудниците и извличането на въглища, са обяснили от държавните "Мини Марица-изток".

15.57: Днес ще бъде отменено бедственото положение в Неделино

До края на деня бедственото положение в община Неделино ще бъде отменено, съобщи агенция "Фокус", като се позовава на информация от кмета Стоян Беширов. Обстановката в смолянската община се нормализира постепенно. Река Неделинска вече е влязла в коритото си, а дъждът е спрял.

Вчера местните власти в Неделино обявиха, че дъждът и снеготопенето са предизвикали свличания на земни маси по пътищата, а речните корита са прелели. Заради повишаването на нивото на р. Неделинска вчера са наводнени около 30 дка селскостопански площи. Човек от село Раевица трябва да бъде транспортиран за хемодиализа, но пътят към селото в момента е затворен. Техниката го разчиства, за да може до края на деня човекът да получи нужната медицинска помощ. Повечето пътища до селата в общината вече са проходими, а аварийни екипи работят по разчистването на останалите отсечки, посочи Беширов. Към момента са затворени пътищата Неделино-село Еленка и направленията Кочани-Раевица и Раевица-Учурума.

15.45: Залети са къщи в хасковското с. Динево

Къщи в село Динево също за залети от придошлите води на Диневската река, съобщи Диана Кирева за "Дневник". Селото се намира на около 15 км от Хасково и на около толкова от Харманли. По думите на Кирева за момента са засегнати само къщите, които се намират до реката, но нивото на водата продължава да се повишава заради топенето на снега. Наводнени са и двата магазина от селото, които в момента не работят. От Гражданска защита са уверили жителите на селото, че по-късно днес ще им бъде осигурен хляб.

15.26: Очакват се още валежи и снеготопене в Рила и Родопите

Очаква се на много места в страната нивата на реките да се повишават и утре, съобщи министерството на околната среда и водите, като се позовава на информация от НИМХ. В Рило-Родопската област, където има валежи и активно снеготопене, се очаква нивата на реките Арда, Върбица и Крумовица, както и техните притоци да се повишат с още 50-100 см. В Рило-Родопската област и Тракия се очакват валежи от между 40 и 60 л/кв.м. През нощта дъждът ще преминава в сняг почти навсякъде с изключение на Бургаско, но от сутрешните часове и там. Утре в страната се очаква допълнителна снежна покривка над 20-30 см. и умерени и силни източни, североизточни ветрове. Валежите ще отслабнат в сряда и до края на деня ще спрат.

По данни на НИМХ през последното денонощие за по-голяма част от реките в Южна България се наблюдава покачване на нивата с до 50-60 см. Във водосборите на реките Арда и Върбица има по-съществено покачване със 150-300 см. вследствие на значителните валежи и снеготопенето. В момента река Марица е повишила нивото си в максимална степен и при Свиленград оттокът е 1200 куб. метра в секунда. Задържане или спадане на речните нива се наблюдава в Северна България и за Черноморските реки.

15.20: Контролирани изпускане на язовири

Усложнената обстановка в редица области наложи контролирани изпускане на язовири. По данни на БТА в момента застрашена от скъсване е стената на язовир "Орешец", който също се намира в община Харманли. Към язовира, стопанисван от общината, вече са насочени екипи на държавното дружество "Напоителни системи" и гражданска защита, които да започнат контролираното му изпускане.

По данни на институциите четири големи язовира преливат и в момента се изпускат контролирано. Заради покачването на водите в река Арда днес към 10.30 часа е прелял през десен преливник язовир "Ивайловград", където е започнало контролирано изпускане. Очакванията са скоро да започне да прелива и язовир "Студен кладенец", също изграден на река Арда в област Кърджали, който също се източва. Прелива и питейният язовир "Боровица" в  Кърджалийско, който е изграден на река Боровица, ляв приток на Арда. Проблеми с придошлите води има в област Велико Търново. Там е започнал да прелива питейният язовир "Йовковци", който се намира в община Елена. В Бургаска област е започнало преливане и на вторият по големина язовир "Ясна поляна", както и на язовир "Камчия", които също се изпускат контролирано.
На територията на Кърджали, където продължават валежите, са започнали да преливат и няколко микроязовира край селата Бенковски, Вранско, Груево, Македонци, Домище и Гулия, като на този етап няма опасност за населението и инфраструктурата в района, става ясно от съобщение на областната администрация.

Според съобщение на министерството на околната среда и водите през последното денонощие се наблюдава показване на нивата на реките в Южна България с 50-60 см. "Във водосборите на реките Арда и Върбица се наблюдава по-съществено покачване със 150-300 см., вследствие на значителните валежи и снеготопенето, а в момента река Марица е повишила нивото си в максимална степен и при Свиленград оттокът е 1200 кубически метра в секунда", казват още от ведомството. По тяхна информация се наблюдава задържане и спадане на речните нива в Северна България и Черноморските реки.

14.54: Бойко Борисов е пристигнал в с. Бисер

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в наводненото с. Бисер. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов ръководи лично спасителната операция по извеждане на жителите на селото от наводнения район.

14.41: Жител на с. Бисер: Нямахме никаква информация, после започнахме да се давим

"Дневник" успя да се свърже с жител на с. Бисер, който разказа какво се е случило от първо лице:

"Цялото село беше будно почти цялата нощ, защото реката беше преляла и то както никога досега - беше не само излязла от коритото, но и достигнала нивите. Всички бяхме притеснени и чакахме информация. Сутринта всички бяхме на крак и чакахме информация... И когато трябваше да ни подадат някакви данни, да ни предупредят , това не се случи. Водата дойде изведнъж и рязко се покачи, не може това да е просто от реката, язовир е прелял. Но никой не ни го съобщи... И само по-малко от час по-късно дойде водата, започнахме да се давим, без да сме подготвени.... Водата беше поне 2 метра по улиците, беше ледена. Нямаше време да се бяга, нямаше как да се предпазиш. А как бягат старите хора, повечето от които живеят сами? Дано жертвите не са повече."

Цялата статия

14.38: Жител на Харманли: "Всичко е залято. Все едно, че сме на море."

"Всичко е залято. Все едно, че сме на море" - това заяви пред "Дневник" Мариана от Харманли, която предпочита да не се представя с пълното си име.Жената не е на работа, тъй като работното й място е в ниските части на града и има опасност да бъде залято, затова са ги освободили за деня. Освен това много хора тръгнаха по селата да помагат на близките си, обяснява тя.

Цялата статия

14.37: ИЗВЪНРЕДНО: Пет жертви от наводненията в Хасковска област

Агенция "Фокус" съобщи, че е потвърдена информацията за пет жертви от наводненията в Хасковска област. Информацията е от пресцентъра на МВР. Обстановката в областта остава тежка. Органите на ОДМВР-Хасково осъществяват непрекъснато наблюдение на застрашените от наводнение места. Преливат четири значими язовира – яз. Боровица, община Черноочене, област Кърджали, яз. Ясна поляна, област Бургас, яз. Йовковци, област Велико Търново и яз. Ивайловград, област Кърджали.

Бързо се покачва нивото на яз. Тракиец, област Хасково като оттокът е в района на бедствието – р. Харманлийска. Река Харманлийска е излязла от дигите и има опасност от заливане на пътя между селата Подкрепа и Стойково.

14.13: Фирми от Димитровград са пострадали от наводненията

Засега единствено малки фирми са сериозно пострадали от наводненията в Димитровград, няма опасност за торовият завод "Неохим" и за циментовия "Вулкан", обясни председателят на общинския съвет в града Стефан Димитров. По негова информация "Неохим" работи нормално и по никакъв начин не е засегнат. От "Капитал" опитваме да се свържем с торовият завод, но засега изпълнителният му директор не отговаря на мобилния си телефон. Стефан Димитров обясни, че по-силно засегнат е самият град и около 50 по-малки фирми, които се намират в наводнената част. "На места водата е стигнала 1 метър, но това се дължи най-вече на замръзналите шахти, които не са могли да я поемат", каза той.

По информация на хора от региона наводнението в Димитровград е основно в северозападния край до реката, а"Неохим"  в източния. Близо до наводнението е "Вулкан", но той е доста по-далеч от реката.

14.10: 175 сигнала за наводнения са постъпили на тел. 122

На спешния телефон 112 са получени 175 сигнала за наводнения. Бедствено положение е обявено в общините Харманли, Свиленград и Любимец, съобщават от МВР, цитиран от БТА. Най-много са сигналите от Хасково - 55, следват Харманли - 48, Димитровград -25, Свиленград -14, Любимец -11, Кърджали - 6 и по един в Асеновград, Ивайловград, Маджарово и Тополовград.

14.00: Обявено е бедствено положение в община Свиленград

Със заповед на кмета Георги Манолов е обявено бедствено положение в община Свиленград, предаде БТА. В резултат на тежката метеорологична обстановка, обилните валежи и преливащи язовири по течението на река Марица, нивото на реката се е повишило с над 3 метра. В сутрешните часове водата е започнала да прелива по крайбрежните улици "Граничар" и "Крайречна" и в кв. Гебран. В общината действа кризисен щаб и са предприети мерки за справяне със ситуацията в града и заплашените села Генералово и Капитан Андреево. Евакуирани са децата от една детска градина.

13.52: Гърция и Турция са уведомени за преливащите язовири

Министерство на външните работи е уведомило тази сутрин властите в Гърция и Турция, че язовир "Ивайловград" ще започне да прелива, съобщи "Фокус". Очаква се това да се случи и с язовир "Студен кладенец". Количеството на изпусканите води след язовира е 268 куб.м./сек. Съгласно информация предоставена от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) днес в Южна България ще вали дъжд, а при положителните температури снежната покривка под 1500 м надморска височина ще се топи, увеличавайки речния отток.

В Родопите валежите ще достигат и надминават на места 50-100 л/кв.м. Външно министерство ще уведоми незабавно Гърция и Турция при промяна в състоянието на водите и опасност от наводнения.

13.48: Залят е главен път Е-80

300 метра участък от главния път Е-80, между село Капитан Андреево и ГКПП – Капитан Андреево, е залят с вода от придошлите води на река Каламица, която е приток на р. Марица. Засега нивото на водата е 20 см, но бързо се покачва. Затова леките автомобили, пътуващи по този маршрут, се пренасочват към ГКПП – Лесово, съобщиха от гранична полиция.

Възстановено е пропускането на товарни автомобили през ГКПП Кулата-Промахон в двете посоки. Трафикът беше спрян за около час днес за почистване и опесъчаване на заледени участъци от пътното платно на гръцка територия. Остава изискването за зимно оборудване на автомобилите, влизащи в Гърция.

Всички останали гранични пунктове са почистени и проходими при зимни условия.

13.35: По 325 лв. еднократна помощ ще получи всеки от пострадалите в с. Бисер

Всеки пострадал от наводнението в с. Бисер, Харманли, ще получи еднократна помощ от 325 лв., съобщи пресцентърът на Министерството на труда и социалната политика. По разпореждане на министър Тотю Младенов служители на дирекция "Социално подпомагане"- Харманли са в района на наводнението и съдействат за извеждането и настаняването на пострадалите, както и за осигуряването на топла храна, напитки и дрехи. Населението на с. Бисер е около 800 души. До този момент са спасени и настанени в болница в Харманли 18 човека, съобщи в 13 ч областният управител на Хасково Ирена Узунова. В областта е обявено бедствено положение.

13.15: Още един язовир е пред скъсване

Има опасност от скъсване на стена на яз. Орешец край Харманли, съобщи пресцентърът на МВР, цитиран от БТА. Към съоръжението, което е собственост на общината, са насочени екипи от "Напоителни системи" и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Започнало е контролирано изпускане на язовира. Към 10.30 ч. язовир "Ивайловград" е прелял през десен преливник. Очаква се до 2-3 часа да прелее и язовир "Студен кладенец". Планирано е контролирано изпускане на обеми, които ще се влеят в яз."Ивайловград".

Продължава спасителната операция в харманлийското с. Бисер, след като се скъса стена на микроязовир "Иваново". По данни от местните власти, в бедстващия район живеят около 800 души. В зоната на бедствието са концентрирани шест БТР-а и пет ЗИЛ-а 131 от състава на Дирекция "Специализирани полицейскисили", водолазни екипи, 16 спасителни екипи с 60 човека и 16 товарни автомобила, полицейски сили за въвеждане на допълнителна организация на движението и охрана на обществения ред. В операцията са включени мостопоставачи и два вертолета и два спасителни модула от армията.

Пред "Дневник" жител на с. Бисер обяви, че загиналите всъщност са четирима. За момента няма официално потвърждение за това.

Влак дерайлира край Свиленград

Локомотив на пътническия влак Белград - Истанбул е излязъл от релсите тази нощ около 2.20 часа край Симеоновград. Няма пострадали пътници, съобщи областният управител на Хасково Ирена Узунова. Влакът е отоплен, в него има 12 чужди граждани, които не пожелаха да бъдат извозени до близко населено място, посочи Узунова. Причина за инцидента е свличане на земна маса.

13:15 НЕК: Язовирите за производство на ток не са опасни

Няма опасност от преливане на язовирите, използвани за производство на електроенергия, казаха пред "Капитал" от пресцентъра на Националната електрическа компания (НЕК). Държавното дружество отговаря за 15 големи язовира, от които се произвежда ток чрез водноелектрически централи. "Нямаме проблем с нито един язовир. В случай на нужда предупреждаваме властите", уточниха от пресцентъра. Според информацията от НЕК графиците за водоползване се изготвят и подават от Министерството на околната среда и водите и енергийната компания се съобразява с тях.

13.15: Контролирано ще се изпуска вода от язовирите в Пловдивска област

Областният управител на Пловдив Здравко Георгиев е издал спешни указания за наблюдение и контрол върху нивата на язовирите в областта, предаде БТА. Сега всички 16 язовира на територията на Пловдивска област са под контролните си обеми. По разпореждане на областният управител трябва да се пристъпи към контролирано изпускане на водни количества от язовирите за осигуряване на свободни обеми за поемане на високи вълни, както и към проверка и отпушване на уличните канализационни мрежи.

Разпоредено е още да се организира наблюдение на язовирите, коритата на реките и на свлачищните зони. Издадено е и указание за създаване на готовност за евакуиране на хората в застрашените зони. Болните на хемодиализа трябва да бъдат настанени предварително в болниците за избягване на проблеми с транспортирането им. Предвид очакванията за усложняване на метеорологичната и пътна обстановка утре ще бъде проведено заседание на Кризисния щаб към областна администрация.

13.00: Социално подпомагане" осигурява топла храна и дрехи

Служители на дирекция "Социално подпомагне" - Харманли, са в района на наводнението и съдействат на спасителните екипи за извеждането и настаняването на пострадалите хора, както и за осигуряването на топла храна, напитки и дрехи. Всички пострадали от наводнението в с. Бисер, община Хармани ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ в максималния размер - 325 лв., отпусната от дирекция "Социално подпомагне" – Харманли. Тя ще бъда част от мерките за преодоляване на щетите от бедствието, сполетяло жителите на селото. Бедствието започна след като преля стената на яз. "Иваново". Водата заля селото, като на места нивото и надвишаваше 2 метра. Трима възрастни мъже са открити починали при наводнението.

12.36: ИЗВЪНРЕДНО: Открити са трима удавени

Трима възрастни мъже са открити починали при наводнението в с. Бисер. Това съобщи кметът на бедстващото харманлийско село Златка Вълкова, цитирана от БТА. Според нея тримата мъжа са се удавили. По думите на Вълкова първата приливна вълна е придошла към селото между 7.00 и 7.30 часа сутринта.

12.37: Община Харманли не е очаквала наводнение

"Не е имало изгледи стената на язовир "Иваново" да се скъса, случилото се е причинено от вълна", каза за "Капитал" Георги Николов, старши експерт в община Харманли. Засега не е ясно кой отговаря за поддръжката на язовира. По-рано земеделското министерство съобщи, че то не отговаря за съоръжението, тъй като то е общинска собственост, но се намира и на територията на военен полигон. Николов съобщи, че няколко души, евкуирани по-рано от с. Бисер, са настанени в харманлийската болница. Очаквайте подробности.

12.36: Река Марица излезе от коритото си

Река Марица излезе от коритото си прекъсна движението на влаковете между Димитровград и Свиленград, съобщиха от БДЖ. В гара Свиленград престоява международният бърз влак пътуващ от Истанбул за Белград. През нощта паднало дърво върху релсите пък е причинило дерайлирането на локомотива на международния бърз влак, пътуващ от Белград за Истанбул. В влака има 12 пътници, които са настанени в един от вагоните, разполагащ с отоплителна система, докато локомотивът не бъде вдигнат.

12.20: Над 50 души са евакуирани от с. Бисер

Над 50 души са вече евакуирани от село Бисер, Харманли, съобщи от пресцентъра на МВР, цитиран от "Фокус". Спасените се настаняват в Харманли. С помощта на военен хеликоптер са спасени двама души в района на хасковското село Стойково. Те са били блокирани в затънал във водата лек автомобил.

Със заповед на премиера Бойко Борисов е задействан Националният план за защита при бедствия в частта за наводнения. Сформиран е Национален щаб под ръководството на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. На директорите на областните дирекции на МВР и звената "Пожарна безопасност и защита на населението" е разпоредено да предприемат всички необходими мерки във връзка с усложнената обстановка и обилните валежи на територията на страната.

Областните управители са уведомени да организират контрола на състоянието на язовирите и непрекъснато наблюдение с цел максимално изпускане на водните запаси, за да се осигури свободен обем за поемане на притока.

11.59: Девет микроязовира в Кърджалийско преливат

Агенция "Фокус" съобщава, че девет микроязовира в Кърджалийско преливат. Това са водоемите край селата Македонци, Бенковски, Домище, Сливарка – 1 и 2, Гулия, Вранско и Груево. Опасност за населението и инфраструктурата няма. Водоемите край Нановица са изпуснати предварително, за да се освободи свободен обем за нови количества вода. Вследствие на поройните дъждове са залети помпените станции по р. Върбица, при с. Припек и с. Мургово.

11.50: Високо-проходима горска техника се включва в спасителната операция

Екипи на горските служби с високо-проходима техника са се включили в операцията по спасяване на населението в бедстващото с. Бисер, съобщиха от земеделското министерство. Освен служителите на Изпълнителната агенция по горите и местния клон на "Напоителни системи" ЕАД, за участие в операцията са мобилизирани и областните и общински земеделски служби, както и ветеринарните власти. Язовир "Иваново", чиято стена е скъсана, е собственост на общината, но се намира на територията на военен полигон и в последните 10 години поддръжката му е занемарена.

11.27: Досега 35 човека са изведени от наводненото с. Бисер

До момента 35 човека са изведени от наводненото с. Бисер, съобщават от пресцентъра на МВР. Продължават усилията на екипите за спасяване на жителите на селото. Действията на силите, ангажирани в спасителната операция, са координирани от национален щаб. На място са пристигнали и доброволци от Българския Червен кръст. Местните власти работят за осигуряването на помещения за временно настаняване на изведените от наводнените райони и осигуряването им с дрехи,

храна и завивки. Към мястото на наводнението пътуват министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай

Николов.

11.00: Борисов даде кураж на наводнените, хеликоптерите не можели да работят при студ

Спасителната операция с военни хеликоптери на населението от област Хасково е затруднена, тъй като хеликоптерите "Кугър" не са пригодени да работят в зимни условия, защото нямат системи срещу обледяване. Така рискът да паднат, като излетят, е много голям. Това обясни пред БНТ премиерът Бойко Борисов, съобщи dnevnik.bg.

"Кураж на хората! Проблемът е, че хеликоптерите "Кугър", за които дадохме толкова пари, нямат системи срещу обледяване и рискът да паднат, като излетят, е много голям. Машините могат да се издигнат до не повече от 60 метра височина и не могат да летят бързо - над 60 метра температурата е много ниска и може да се обледят и да паднат", обясни министър-председателят.
Борисов обаче обясни, че рискът е поет и хеликоптерите вече летят към района. "Щяхме да паднем и ние", каза Борисов, потвърждавайки, че и той пътува към региона на бедствието.

"Над половин милиард сме дали за хеликоптери, които могат да летят само в пустинята и лятно време да ходим до морето с тях", каза още премиерът.

10.55: Спасителни екипи вече работят в района на с. Бисер

Екипите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" работят в най-засегнатите от наводнението части на с. Бисер. Включват се военни части от Крумово и Стара Загора, съобщиха от пресцентъра от МВР. Преливната вълна в района на село Бисер се успокоява. В момента не се отчитат повишени нива на водата. Усилията на екипите са насочени към спасяване на хората от залетите къщи в селото. Няма данни за загинали и пострадали хора.

Създава се организация за включване в спасителната акция на военни части от Стара Загора. От авиобаза Крумово са осигурени два хеликоптера, които вече са излетели към село Бисер. Екипите на МВР работят в пълна координация със структурите на местната власт и с Щаба на отбраната на Министерството на отбраната. Дават се указания на населението за заемане на високите части на сградите и за изчакване на спасителните екипи.

10.36: Пътят Симеоновград-Хасково е затворен поради преляла река в района на село Узунджово

Пътят Симеоновград-Хасково е затворен поради преляла река в района на с.Узунджово, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Въведен е обходен маршрут през с.Воден-Димитровград-Хасково.

На пътя Хасково-Харманли между Стойково и разклона за с. Родопи могат да преминават само товарни МПС поради наводнение. Обходен маршрут за останалите МПС през Хасково и Димитровград.

Пътят Любимец - Свиленград при км 357 е затворен поради пропаднал водосток. Обходен маршрут през магистрала "Марица".

Пътят Любимец - Изворово при 103 км е затворен поради наводнение. Обходният път е Звездата-Изворово-Ерусалимово.

10.22: Първите екипи на "Пожарна безопасност защита на населението" са в с. Бисер

Първите два екипа на Главна дирекция "Пожарна безопасност защита на населението" (ГДПБЗН) са в с. Бисер. Няма данни за загинали и пострадали хора. Въведен е в действие планът за защита на населението при бедствия, съобщават от пресцентъра на МВР.

Водата от преливащия микроязовир е заляла голяма част от къщите в селото. Бисер. Дадени са указания на хората да заемат високите части на къщи и други обществени сгради. На места нивото на водата достига около 2 метра. До момента няма данни за хора, пострадали от водната стихия, уточняват от МВР. Въведен е планът за защита на населението при бедствия. Създава се организация за привличане на допълнителни сили за оказване на помощ на населението. Силите на МВР са насочени към района на

наводнението, привлечени са допълнителни екипи от областните дирекции в Пловдив, Стара Загора и Бургас. Изпратена е необходимата налична техника - високопроходими автомобили, лодки и други средства. В акцията ще се включат и военни части. Изпращат се два хеликоптера от авиобаза Крумово.

10.07: Водата е започнала леко да се отдръпва

Кметът на Харманли Михаил Лисков съобщи, че водата е започнала да се отдръпва леко, което позволява на спасителните екипи да достигат с лодки до къщите на хората. Кметът на с. Бисер Златка Вълкова също потвърди, че водата е спаднала с около метър.

10.05: Въртолети на авиобаза Крумово са в готовност да излетят за хасковското село Бисер

Вертолети на авиобаза Крумово край Пловдив са в готовност да излетят за хасковското село Бисер, съобщи командирът на ВВС ген.майор Константин Попов. Населението в селото бедства от сутринта, когато вода от близкия язовир Иванова наводни село Бисер, Харманлийско, предаде БТА. Наводнението е станало много бързо, не е имало време за реакция, заяви пред радиото Златка Вълкова, кмет на село Бисер. Тя разказа, че е видяла падащи къщи под напора на водната маса, предаде БНР.

9.44: Спасителни екипи пътуват към мястото на бедствието

Екипи на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" пътуват към харманлийското село Бисер. Това съобщават от пресцентъра на МВР. Създава се организация за привличане на допълнителни сили за оказване помощ на населението. Съветът към местните жители е при възможност да се изтеглят на максимално високо място, за да са в безопасност, предаде БТА.

9.38: Наводнение и в съседни села

Между селата Стойково и Брягово, обл. Хасково се е повишило рязко нивото на водата, която е заляла пътното платно. Получен е сигнал за затънал във водата лек автомобил с двама души. Изпратен е спасителен екип.

9.36: Лодки на "Гражданска защита"

Екипи на "Гражданска защита" се опитват в момента да достигнат с лодки до хората, които са в залетите къщи на с. Бисер. Узунова призова населените места по поречието на р. Бисерска да се изтеглят към високите места и да не се поддават на паника.

ИЗВЪНРЕДНА НОВИНА: Скъсана язовирна стена заля харманлийското село Бисер

Има скъсана язовирна стена по поречието на р. Бисерска. Най-вероятно е яз. Иваново край Харманли. Това съобщиха малко преди 9 часа тази сутри жители на селото, които бяха включени на живо по бТВ.

Телевизията включи на живо жена от съседното с. Бисер, която заяви, че положението е бедствено. Водата се покачва всяка минута. "Нещата са за хеликоптер или за лодки", заяви тя силно разстроена. По думите й в селото има поне 1000 души.

Нивото на водата вече достига вторите етажи на къщите. Приливната вълна е над 3 метра според друг очевидец, който бе интервюиран на живо по телефона. Той заяви, че се очаква втора приливна вълна.

Николай Николов, директор "Пожарна и аварийна безопасност", призова хората да се качат на най-горните етажи на къщите и да очакват помощ. Той съобщи, че на помощ ще се притекат хеликоптери от авиоотряд Крумово край Пловдив.

Село Бисер е разположено между градовете Харманли и Любимец. Край него минава международният път Е-80, който свързва България с Гърция и Турция. В селото има около 500 къщи. През него минава р. Бисерска, която се влива в Марица.

Областният управител на Хасково Ирена Узунова е потвърдила пред БТА, че скъсаната стена е на язовир "Иваново". Тя е заявила, че водата е заляла с. Бисер. Обявено е бедствено положение на територията нацялата област Хасково. В момента подготвяме военните, които да се включат в отводняването, добави Узунова.

Заради проливните дъждове в общините Златоград и Неделино вчера бе обявено бедствено положение. Там се изляха над 100 л./кв.м. Опасност има и в областите Кърджали и Смолян, където е обявен код "Червено".


76 коментара
 • 1
  mbde avatar :-|
  MBDE

  Дано поне веднъж държавата да реагира адекватно и да спаси тези хора от това бедствие.

 • 2
  stoilov1977 avatar :-|
  Станислав Димитров

  Каквото и да се прави по този случай тук сто на сто ще има ЖЕРТВИ много се надявам да не сам прав

 • 3
  stoilov1977 avatar :-|
  Станислав Димитров

  УЖАСНО Е ПОЛУЖЕНИЕТО ВАВ ХАРМАНЛИЙСКО ДО КОЛКОТО РАЗБИРАМ ВАВ МОМЕНТА

 • 4
  ziziza avatar :-|
  ziziza

  КЪДЕ СА ОТГОВОРНИТЕ ЗА ИЗПРАВНОСТТА НА СТЕНАТА? ТИПИЧНО ПО НАШЕНСКИ ИМА ВИНА НЯМА ВИНОВНИ

 • 5
  stenli_2233 avatar :-|
  stenli_2233

  ужас е това

 • 6
  borislav_133 avatar :-|
  borislav_133

  дано няма жертви,макарче силно се съмнявам

 • 7
  taco.anastasov avatar :-(
  taco.anastasov

  П.Р. СЛАВЕЙКОВ
  Изворът на Белоногата

  Помежду Ибинча и Харманлии на пътя има една чешма,
  която ся казва Акъ балдъръ чешмеси,
  за нея живее в народът следующето предание:

  Видиш ли долу в полето
  дет се мержеят, чернеят
  дестина дръвя върбови?
  Там било село Бисерча,
  в стари години, отколе,
  там се родила, живяла
  мамина мила Гергана.

 • 8
  forumer avatar :-|
  forumer

  Много е тежка зимата. Скъсана язовирна стена е много сериозен проблем. Дано успеят да спасят всички хора, които остават без покрив на главите си, а зимата няма и намерение да си ходи все още.

 • 9
  monique avatar :-|
  monique

  Господ да им на помощ. Дано ги спасят навреме.

 • 10
  peshokev avatar :-|
  peshokev

  Виновни, пак няма да има...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.