Доходите през 2011 са нараснали, но не и качеството на живота
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Доходите през 2011 са нараснали, но не и качеството на живота

Доходите през 2011 са нараснали, но не и качеството на живота

Спадналият дял на храната в разходите на домакинствата се компенсира от по-високите сметки

Стефан Антонов
6351 прочитания

333

лева средно на човек месечно 

са били разходите за храна

Домакинствата не са увеличили благосъстоянието си, въпреки че през миналата година доходите им са нараснали, съобщи Националният статистически институт (НСИ). Според огласените в четвъртък данни за бюджетите на домакинствата през 2011 г. средно на месец едно лице е оставало с 59 лв. след покриване на разходите си, докато  година по-рано сумата е била 64 лв. Изследването показва също кои са основните източници на доходи, както и основните потребителски стоки и услуги, за които домакинствата харчат.

"Всички" с по 1000 лв.  - главно от заплати и пенсии

Според използваната методика данните са смятани като сума от общия доход на едно домакинство, която след това е разделена на броя членове му. По този начин през миналата година доходите на всеки българин средно са се повишили със 7.8% до 997 лв. на месец.

Близо 80% от тези средства пък идват заплатите на работещите и пенсиите в домакинствата. Средната заплата според данните е била 508 лв., с 5.7% увеличение на годишна база.

Средната пенсия също се е увеличила - от 283 на 289 лв. през 2011 г., главно заради повишението на вдовишките добавки, влязло в сила. Една от причините за това повишение, при положение че пенсиите са замразени, е вдигането на вдовишките добавки, което влезе в сила от септември.

8% от самостоятелна заетост

На трето място като източник на приходи е самостоятелната заетост - малко над 80 лв. месечно. Но като цяло тя остава с дребен дял в

доходите на домакинствата - едва 8.2%, макар и повече спрямо отчетените 5.9% за 2010 г. С този процент са осреднени доходите, които хората си докарват от допълнителна работа, хонорари, услуги или продажби на земеделска продукция в малки стопанства. Средствата от продукция на малки стопанства или услуги, извършвани в свободното време, е най-трудният за измерване показател - заради големия дял на сивата икономика, при която реалните доходи не се декларират. 

В графата "други" НСИ поставя доходите от социално осигуряване и социални помощи, които са били средно 28 и 33 лв. на лице.

Разходите: Храна, сметки, здраве

Макар номинално българинът да харчи повече за храна и безалкохолни напитки (333 лв. месечно), делът на този разход в бюджета му е паднал от 36 на 35% - заради "конкуренцията" на увеличени сметки (вода, ток и парно) и по-големите разходи за здравеопазване. Последните през 2011 г. са били 54.13 лв. месечно при 43 лв. година по-рано. За комуналните услуги увеличението е от 117 на 138 лв.

Че жизненият стандарт на българите не се повишава, показват и средствата за образование, отдих и свободното време. Те спадат малко от и без това малката средна стойност от 31 на 30 лв. месечно, или общо 3.2% от доходите.

Пореден спад в потреблението

Други данни на НСИ за продажбите на дребно към края на ноември миналата година отчитат пореден спад - 5.3% на годишна база. Свиването при продажбата на дрехи е с 11.2%, при домакинската техника - с 14.2%, а по-малки спадове има при почти всички групи потребителски стоки. През ноември са нараснали оборотите само на фармацевтичните фирми - с 8.3% на годишна база.

Още 366 хил. безработни за година

За една година безработицата у нас се е увеличила с 1.31 проценти пункта, показват данните на Агенцията за заетостта. В края на януари тя вече е 11.1%, докато година по-рано е била 9.78%. Така само за една година още близо 366 хил. души са останали без работа, а само през първия месец от тази година са се регистрирали още 50 хил. безработни. Почти половината са освободени от частния сектор.

За разлика от Националния статистически институт агенцията отчита само регистриралите се в бюрата по труда.

От данните на агенцията за януари се вижда, че най-много хора са останали без работа в индустрията, следвани от държавното управление и търговията. Най-малко са се регистрирали като безработни занимаващите се с недвижимо имущество.

Чрез програмите за заетост, субсидирани от държавата, през януари е намерена работа на почти 3000 младежи до 29 години. Най-често се търси персонал за преработващата промишленост, търговията, операциите с недвижими имоти, образованието и аграрния сектор

 
333

лева средно на човек месечно 

са били разходите за храна

Домакинствата не са увеличили благосъстоянието си, въпреки че през миналата година доходите им са нараснали, съобщи Националният статистически институт (НСИ). Според огласените в четвъртък данни за бюджетите на домакинствата през 2011 г. средно на месец едно лице е оставало с 59 лв. след покриване на разходите си, докато  година по-рано сумата е била 64 лв. Изследването показва също кои са основните източници на доходи, както и основните потребителски стоки и услуги, за които домакинствата харчат.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  geordgeo avatar :-(
  geordgeo

  Като си гледам портфейла изобщо не виждам какво има да се коментира...

 • 2
  thermobee avatar :-|
  Thermobee

  Значи си късаме от залъка, за да храним топлофикации, чезове, ментели. Гарантирано от Герб!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  registr_cenzura avatar :-|
  registr_cenzura

  Миналата година беше зле - замараазени доходи и 15-20% инфлация. Тази година ще бъде ужас - доходите пак са замразени, заложената инфлация е 10% но реалната ще е към 30%

 • 4
  cobanmaala avatar :-|
  чобанмахала

  Накъде вървят нещата се вижда по магазините. Все повече са с табели "продава се" и "дава под наем". От работещите магазини се увеличават тези "дрехи 2 употреба" и "всичко за лев.. повече".А отчитането на повишените доходи сигурно е заради постоянното повишаване на осигурителните прагове. Ама вече някои осигурителни прагове надскачат реално получаваната заплата.

 • 5
  mtsvetanov avatar :-P
  mtsvetanov

  Хахаха, капитал се побъркаха...

  "на всеки българин средно са се повишили със 7.8% до 997 лв. на месец"
  "Макар номинално българинът да харчи повече за храна и безалкохолни напитки (333 лв. месечно)"

  Всичко това е за тримесечие, бе, внимавайте какво пишете... 1000 лева доход на всеки човек (пенсионер, дете, безработен включително) на месец звучи добре... но реалността е делено на 3...

 • 6
  reshow_1952 avatar :-|
  reshow_1952

  да, защото наред с доходите са нарастанли и разходите

 • 7
  vladimiryosifov avatar :-?
  Владимир Йосифов

  Колко българи знаят какво е качество на живота ?
  Липсата на познание за качеството на живот е причина милиони българи да харчат парите си без да живеят по-добре .

  Богатите българи са в дълг на Обществото,
  защото не спонсорират семинари за обяснение какво е качество на живота !
  Богатите българи са длъжни да разказват на ученици и студенти какво е добро качество на живот и как се постига то .
  Богатите българи са длъжни да посещават малки населени места и да разказват / показват снимки и видеоклипове / как живеят хората по света и как може да живеят внуците им .
  Българите няма как да научат какво е качество на живот ако не им се показва.
  Медиите са длъжни да показват добро качество на живот и да обясняват какво включва то !
  Не е достатъчно да имаш "покрив" - " гнездо ", нали ?

  Кои са важните думи :

  Възпитание, Образование, Култура, Държава, Селище,
  Добра работа, Среда, познание за удобствата в живота,
  Ползване на услуги, Употреба на качествени дрехи, храни, напитки, заведения, Качествено Жилище с добро местоположение и в подобаващ на доходите Квартал, добри Съседи, добро здравеопазване, ниска престъпност, коректни пенсии, работеща съдебна система - за да защитавате доброто си качество на живот и ...

  Кой постави ИМОТИТЕ на първо място ???
  Имотите са в средата на списък от условия за добро качество на живот.

  Защо наемодатели на непрактични апартаменти влагат огромни суми за " лукс " ремонт на имоти, които няма как да дадат под наем ?
  Какъв лукс ?
  Тристаен апартамент с една баня и тоалетна заедно !

  Защо продавачи купуват отвратително обзавеждане за кухня за апартаменти, които са супер подходящи за офис ?

  Не са виновни политиците, а българите, които знаят какво е качество на живота и мълчат !


 • 8
  keipax avatar :-|
  keipax

  До коментар [#2] от "Thermobee":

  Не гледай на плащането за услуги като "хранене на някой". Това си е андрешковщина. Като не искаш ментели има и други, като не искаш топлофикация - пробвай на дърва.
  И ако не искаш да късаш от залъка си, повиши квалификацията си за да имаш по-голям залък :)

 • 9
  edin_lud avatar :-|
  bolenZdravNosi

  Какви 1000 лева , що за глупости говорите.В родния ми град хората масово нямат работа ,ако имат им дават супер смешни пари които не им стигат да си плащат сметките и цели семейства даже се лишават от определени храни на трапезата си.Браво "Капитал" продължавате да правите ибрици на Бойко,станахте ебахти помиярското вестниче.

 • 10
  aron25 avatar :-P
  aron25

  .."въпреки че през миналата година доходите им са нараснали, съобщи Националният статистически институт (НСИ)".

  Къде ли са правили изследванията си? На Марс? На Луната? Странна методология:) Как ще ти нараснат доходите, след като всеки ден се тръби, че икономиката е в колапс, а заплати и пенсии са "замразени"? Лъжкотарници такива, прощавам ви засега, защото знам, че имате поръчка от високо място да говорите тези глупости. Обаче..следващият път - няма прошка, аре със здраве и..умната!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.