По зеленото ще ги познаете

Сред екоорганизациите има автентични, рекетьори и обикновени използвачи. Как да ги познаем

Протест на еколози
Протест на еколози    ©  Георги Кожухаров
Протест на еколози
Протест на еколози    ©  Георги Кожухаров

Сряда, около обяд. Малка група хора на различни възрасти са окупирали пространството пред централния вход на парламента. Те обаче не са дошли да протестират, а да подкрепят поправката в Закона за горите, която облекчава режима за изграждане на лифтове и писти в ски курортите. Присъствието им там при минусовите температури изглежда леко безсмислено, защото въпросната поправка, заради която са дошли пред парламента чак от Банско, Разлог и Сапарева баня, беше приета на първо четене в Народното събрание без абсолютно никакви проблеми в края на миналата седмица. А от присъствието на митинга на кметовете на курортните градове (двама от които са от ГЕРБ) и няколкото депутати от управляващата формация може да се заключи, че най-вероятно промяната ще бъде одобрена и при второто четене на законопроекта.

Проявата, организирана от коалицията от неправителствени организации "Природата за хората и регионите", в която членуват и въпросните общини, очевидно имаше друга цел. Поне ако се съди по плакатите, които присъстващите издигаха. На повечето от тях бяха ликовете на няколко еколози - противници на законодателната промяна, изобразени като зелен октопод. Имаше и плакат, на който премиерът Бойко Борисов реже пипалата на октопод.

Точно седмица преди това на същото място главните герои от плакатите на защитниците на поправката в Закона за горите от Банско, Разлог и Сапарева баня протестираха срещу приемането на въпросната промяна. На плакатите на коалицията "За да остане природа в България" пък имаше надписи "Проклет да си Цеко" и призиви към депутатите да не приемат поправката, защото това според събралите се тогава хора ще позволи безконтролното изсичане на гори в планините и застрояването им.

По ирония сцените и на двата протеста се разиграваха пред офиса на Първа инвестиционна банка, чийто основен акционер е Цеко Минев. Човекът, когото едните еколози проклинат, а другите твърдо подкрепят. Освен че е председател на федерацията по ски, за Минев се счита, че стои и зад дружеството, концесионер на ски зоната в Банско - "Юлен" АД.

Сдружения безчет

За неизкушения от каузата на зелените защитници на природата или от тази на зелените привърженици на ски туризма сигурно е доста трудно да си обясни войната между двете коалиции. Защото по всякаква логика те би трябвало ако не да застават заедно зад определени каузи, то поне позициите им по такива въпроси да са сходни.

Дори и обаче някой да реши по-сериозно да навлезе в дебрите на неправителствения екосектор, със сигурност ще се загуби в множеството от екологични организации. "Сигурно са стотици", казва изпълнителният директор на Българската фондация "Биоразнообразие" Петко Цветков. Освен големите и по-известни организации има и такива, които се създават за решаването на определен екологичен проблем. Те обикновено действат за кратък период от време и след това престават да развиват дейност, независимо от това дали въпросът е решен или не.

Андрей Ковачев от Сдружението за дивата природа "Балкани" разделя екологичните организации така: "Една част от тях са създадени, за да консумират пари. Други са свързани с политически сили, а има и такива, които са създадени, за да обслужват определени бизнес интереси", казва той. По думите му обаче има два критерия, по които може да се познаят реалните екологични неправителствени организации от тези, които съществуват само на регистрация. Единият е да са се утвърдили във времето. А другият – да извършват общополезна дейност.

"Сдруженията, които отговарят на тези критерии, могат да се преброят на пръстите на двете ръце", казва Ковачев. Той и Петко Цветков са в неправителствения сектор още преди 1989 г. "Примерно моето сдружие "Балкани", което първоначално се казваше "Зелени Балкани - София", беше създадено от студенти от Пловдивския университет още преди промените и се регистрира официално през 1992 г." Поводът за създаването му малко преди падането на комунистическата власт става една акция по унищожаването на полските мишки. "Тогава решиха, че трябва да пръскат с отровни пестициди, което стана причина за измирането на много птици", добавя Цветков, който е също един от учредителите на "Зелени Балкани". Другите организации, които имат повече от 10-годишна история, са фондацията "Биоразнообразие", Световният фонд за дивата природа (който всъщност е глобална мрежа), Българското дружество за защита на птиците, "Природа назаем", организацията "За земята", Българското зоологическо дружество. "Последните две организации не са активни като обществена дейност, но винаги ни подкрепят и винаги работим заедно", казва Ковачев.

Тези организации си приличат и по още едно нещо – в тях работят специалисти – биолози и горски. "През всички тези години сме правили много протести, но хората някак си не ни разбираха. Даже в началото на 90-те години ни питаха по улиците дали сме секта", спомня си Цветков. Той и Андрей Ковачев са категорични, че голямата промяна в отношението към природозащитниците идва след протестите и успешната кампания за плажа в Иракли.

Заради Иракли ни повярваха

"Искате ли да ви кажа как се включихме в кампанията за спасяването на плажа на Иракли", казва Андрей Ковачев. И продължава "Седях си една вечер пред компютъра и подготвях някакъв отчет за проекта по "Натура 2000" на холандското правителство. Дойде Надежда Максимова и каза, че искат да спасят плажа на Иракли. Каза още, че не иска да й обяснявам колко ще е трудно, а иска да й кажа как. Отговорих й, че единственият начин това да стане, е чрез "Натура 2000", защото там има видове, които трябва да се опазват". През юни 2006 г. няколко екосдружения начело с федерация "Зелени Балкани" внасят в Министерството на околната среда (МОСВ) документацията за обявяване на зоната Емине - Иракли за защитена. Година по-късно строежът на курортния комплекс е замразен. Еколозите считат кампанията по спасяването на едно от малкото места по Черноморието, останали незастроени, за една от най-успешните. Горе-долу по същото време зелените отбелязват още една важна победа. Собствениците на земи в природен парк Странджа, подпомагани активно от тогавашния кмет Петко Арнаудов, атакуват в съда решението на министерството на екологията за обявяването на Странджа за природен парк.

Правят го по примера на други собственици, които преди това успешно оспориха в съда статута на една малка защитена местност – Камчийски пясъци, с аргумента, че границите й са неясни. Благодарение на протестите на еколозите, които правиха шествия в София и блокираха кръстовището на Орлов мост, статутът на Странджа беше запазен, независимо че първоначално тричленен състав на Върховния административен съд го отмени. "С нашите протести за Странджа се опитахме да обясним тогава на държавата, че както са тръгнали нещата, самата държава се вкарва в опасна игра. Защото по тази схема цялата система защитени територии в страната можеше да бъде закрита много лесно", припомня Константин Иванов от WWF - Дунавско-Карпатска програма България. Под натиска на екологичните сдружения парламентът прие поправка в закона, според която никой няма право да обжалва статута на природни паркове и защитени местности, които вече веднъж са обявени за такива.

Битката за Иракли обаче се оказва важна за еколозите и по още една причина. "Тази акция отпуши сектора, към нас се присъединиха много млади хора, граждански групи и такива, които нямаха нищо общо с биолозите и еколозите, а са със съвсем различни професии и интереси", казва Ковачев. Всъщност коалицията "За да остане природа в България" е резултат точно на този процес. В нея членуват не само неправителствени организации като "Зелени Балкани", WWF, Българската фондация "Биоразнообразие", Българско дружество за защита на птиците, но и различни граждански групи. Общо над 30 организации. "Коалицията не е регистрирана, но решенията в нея се вземат с консенсус. Отворена е и всеки, който е съпричастен към каузата запазване на природата в България, може да се присъедини", казва Ковачев.

Опити за овладяване на сектора

Дотогава през годините винаги някой се е опитвал да обедини неправителствените организации под една шапка и така да ги контролира. Според Ковачев първоначално това е бил проектът "Екогласност". "Всички знаем, че политическото движение "Екогласност" беше създадено от бившата ДС и в него бяха инфилтрирани ченгета. След като не изпълни задачата си, то на практика беше унищожено от създателите си", казва той. Втория опит за овладяване на екологичния неправителствен сектор по думите му е бил направен с лансирането на идеята за създаването на Зеления алианс. Инициатор за обединение е Дончо Иванов. Той е бивш активист на "Екогласност" и бивш вицепрезидент на КТ "Подкрепа" от началото на 90-те години. Председател е на сдружението "Хармония", което има регистрирани клонове в няколко населени места – Челопеч, Стрелча, Крумовград. Участва и в Обединени сдружения за граждански контрол, в което членуват повече от 20 неправителствени организации.

Председател на Обединените сдружения е Цветан Ночев. На парламентарните избори през 2009 г. Ночев е водил листата за депутати на Съюза на патриотичните сили "Защита" в Ловеч. През 2007 г. пък е бил кандидат за кмет на столичния район "Витоша" от името на коалиция "Социален протест" - партия "Движение за социална солидарност" и патриотичен съюз "Защита". Сдруженията са активни при контрола върху инфраструктурата на София, участват при отварянето на оферти за обществени поръчки в сферата на транспорта и най-вече железопътния. А преди две години поискаха да получат право да присъстват на заседанията на ДКЕВР и да осъществяват граждански контрол върху енергийните и водните дружества. От "За да остане природа в България" обаче твърдят, че една от целите на опита за обединение на екологичните сдружения около Дончо Иванов тогава е да се борят срещу "Натура 2000". "По това време той беше съветник на омбудсмана Гиньо Ганев и чрез него успя да проведе няколко акции срещу "Натура", казва Андрей Ковачев.

Нищо лично, просто лобизъм

Другата цел на обединението от екосдружения, които Ковачев нарича фалшиви, е "да усвояват пари по европроекти". "Не искам да ме слагате при никакви зелени организации, защото зелените са една група хора, които се занимават основно с опазване на биоразнообразието. Те работят професионално това и за това получават пари", казва Дончо Иванов. И добавя, че дейността на сдруженията около него е много по-широка. "Ние работим много активно с местни общности. Те ни търсят, когато имат проблеми, представяме ги пред администрацията, събираме ги на една маса с бизнеса, за да съгласуват интересите си", казва още той. Не крие, че сдруженията се финансират чрез проекти, някои от които са и по европейски програми. И твърди, че да си лобист не е мръсна работа. По думите му всички лобират за своите интереси – и правителството, и бизнеса и неправителствените организации. "Това е, ако щете, в човешката природата – да отстояваш, да прокарваш интересите на своята общност. Не е въпросът дали се лобира за някакви интереси, въпросът е това да става прозрачно. Да се знае кой за кого и за какво лобира", казва Иванов.

В услуга на бизнеса

Другата линия, по която се правят опити да се обединяват екосдружения е по линия на бизнеса. Според Петко Цветков до 2008 г. тази роля е изпълнявал покойният директор на "Зелени патрули" Амадеус Кръстев. "Той беше известен като зеления рекетьор", казва Андрей Ковачев с изричната уговорка, че в момента в организацията членуват млади хора, които са много активни и се стараят да изчистят лошия имидж на сдружението. По думите му Амадеус Кръстев имал няколко начина на действие, единият от които бил следния: "Примерно отива някъде и обявява, че ще започне протест. След това разговаря със съответния собственик на обекта и се обявява в негова защита", обяснява Ковачев.

От коалицията "За да остане природа в България" твърдят, че сега ролята на Амадеус Кръстев играе коалицията "Природата за хората и регионите". Коалицията е съставена от няколко сдружения, между които "Еко Струма 2000", "Евромодел" и "Национално гражданско сдружение природата за хората". "Те са създадени от фирмите, които са свързани със строителството на ски курорти.", твърди Ковачев. Според Константин Иванов от WWF идеята за създаването на тези сдружения, които защитават определени бизнес интереси, е да създават впечатление, че екоорганизациите са разделени, и така да се отслабват позициите им.

Бизнесмени еколози

Председател на коалицията "Природата за хората и регионите" е бизнесменът Филип Цанов. "Капитал" поиска да разговаря с него, но първата седмица той имаше здравословни проблеми, а втората не вдигаше мобилния си телефон. Цанов е един от собствениците на месокомбината "Родопа-Пазарджик" АД. Според системата ДАКСИ има и дял от транспортната фирма "Индбус" ООД. Любопитно е, че съдружникът му Фарук Алич има фирми с предмет на дейност строителство и недвижими имоти, туристическа и рекламна дейност.

Опитахме се да се свържем и с председателя на регистрираното в Петрич сдружение "Еко Струма 2000" Лазар Карадалиев. На посочения за връзка телефон обаче никой не отговаряше, а на фирмените телефони отговаряше адвокатска кантора. Според справка в ДАКСИ Карадалиев има бизнес в областта на финансовото посредничество, лизинг и изкупуване на записи на заповеди. В нея Карадалиев е съдружник с Албена Карадалиева, която пък има фирма с предмет на дейност покупко-продажба на недвижими имоти. Лазар Карадалиев е член и на УС на сдружението "Коалиция за устойчиво развитие", чийто председател е Дончо Иванов.

Няма нищо по-прекрасно от това хората в бизнеса да прегърнат екоидеята. Така тя ще стане по-устойчива и по-професионална. Публичните прояви на коалицията "Природата за хората и регионите" обаче са единствено да организират контрапротести на протестите на коалицията"За да остане природа в България". Освен митинга в подкрепа на спорната поправка в Закона за горите, която ще облекчи строежа на лифтове и писти в ски курортите, преди време те организираха и протест в Банско заедно с тогавашния кмет на града Александър Краваров. Протестът тогава беше под наслов "Хората преди всичко. Стига вече екотероризъм" и беше по повод на проверка от Европейската комисия по сигнали на "За да остане природа".

"Една шепа хора упражняват екологичен терор, спъват частния бизнес и публичния сектор, както и развитието на туризма", заяви тогава Филип Цанов. Един от последните им успехи срещу другите неправителствени организации е отстраняването на Андрей Ковачев от Висшия експертен екологичен съвет към министъра на екологията Нона Караджова. В мотивите си за това те посочиха, че като лидер на политическа партия "Зелените" той няма право да участва в него. По принцип в този съвет се разглеждат доклади за въздействие на околната среда, концесии и промени в законодателството, свързани с околната среда. Така министерството загуби единствените си опоненти от неправителствения сектор.

Един от основните проблеми пред автентичните зелени е, че повечето хора не правят разлика между тях. Това позволява на рекетьорските организации да стъпят на доверието, спечелено от почтените организации. В същото време, който се е сблъсквал с някаква форма на изнудване от псевдоекологични сдружения, остава с впечатлението, че всички са такива. Голямата заблуда идва от общия "зелен" етикет, който ползват всички. Всъщност в този сектор, както и навсякъде има малко почтени хора, много дребни тарикати и шепа откровени рекетьори.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


50 коментара
 • 1
  hypopotam avatar :-|
  Хипчо
  • -10
  • +140

  Аз съм зелен, без да членувам в нищо, а по убеждение и защото съм мъдър, за да знам, че живеенето според принципа "след мен и потоп", по който принцип живеят сега хората, ще ликвидира планетата!!!

 • 2
  fusion avatar :-P
  fusion
  • -111
  • +40

  за мен отдавна "зелен" е мръсна дума..в Бг същите нямат нищо общо с реалните "зелени", а само маша в ръцете на заинтересовани люде..

 • 3
  atropin avatar :-|
  atropin

  Полезна статия! Браво, Капитал!
  "За да остане природа в България" ще участват ли на парламентарните избори?

 • 4
  gorskia avatar :-|
  gorskia

  До коментар [#3] от "atropin":

  едва ли, една неформална група от НПО и граждански групи не може да се яви на избори освен като инициативен комитет на физическо лице. Още повече, че ЗЮЛНЦ забранява политическа дейност на НПО.

 • 5
  bobby_sandov avatar :-|
  Боби Сандов

  Защо не интервюирахте всички 'глави на октопода'? Мен сте ме пропуснали. Само ми е интересно защо. Дали заради темата шистов газ? Или защото в последните си материали пропускате умишлено да споменавате 'Зелените'. А сега, когато 4 от 'главите' са на разпознаваеми представители на 'Зелените', от които 2 са на бивши, а 1 на настоящ съпредседател на същата тази единствена автентична зелена политическа формация, дали не е редно поне да се направи връзката с това?
  Или пак е удобно да си слагаме 'шапките' на неправителствените организации, да не би да разбере някой, че 'зеленото' движение има и политическо представителство?

 • 6
  oft231057892 avatar :-|
  oft231057892

  "Даже в началото на 90-те години ни питаха по улиците дали сме секта"
  Ами ще питат. Типичният вид на т.н. "зелен" е хипарски и за двата пола - зиме и лете с пуловер, планинарски обувки, панталони тип "военен", ходят вечно с раници. :)))
  Относно еко-НПО - като изключим ентусиазма на отделни техни членове (който е до една определена възраст) при защитата на екоидеите им, по-голямата част от тях са паразитни структури, нерядко издържани от международния капитал /фондации тип Сорос/. Такива винаги врякат в защита на нечии интерес и изнудват бизнеса. Единици са тези, които наистина са прегърнали безкористно зелената идея. Не случайно напоследък все повече се говори за "зелен тероризъм". Примери колкото искате - забрана на обикновените ел.крушки и замяната им с по-скъпи високотехнологични, съдържащи "екологични" живачни съединения, увеличаване екотаксите на автомобили и горива, опити за въвеждане на такса "батерия", налагане на задължително изкупуване на ел.енергия от скъпи възобновяеми източници. С една дума - каквото и да ми говорят т.н. екоактивисти, винаги става дума за пари.

 • 7
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Хората са творение на природата и колкото по-близо до природата живеят, колкото по-природосъобразно живеят толкова по-добре се чувстват, толкова повече са щастливи, а също така здрави. Който го е пробвал го е разбрал или поне усетил. Бягството от природата носи само негативи и за физическото им здраве и за душевния им мир.

 • 8
  veny_g avatar :-P
  Вени Г.

  И я какви плакатчета ат хората на Цеко и Филип Цанов:
  - цветен принт, дигитален печат, дизайнче като за реклама...
  Ей, точно това ме впечатли и мен! Както и абсолютно професионалната и МАШИННА хармоника на плакатите. Само те - дизайн и изработка, струват колкото са платили на всичките докарани пенсионери!
  Очезидно Рекламната фирма на Илия Ел Фелеки - ортака на Цецо, добре се представи.
  Бамааму. Очукани хориця, дакарани с лъжи и невдяващи за кво иде реч - с професионалните продукти на Kiwi - рекламната обслуга на Цеко.
  А на протеста против закона хората си бяха рисували с боички и принтирали черно-бяло. Щото всеки сам се беше подготвял...

 • 9
  istinskatalogika avatar :-|
  Логика

  Не подкрепям "зелената идея" поради причините, описани в коментар № 6. Считам, че има достатъчно разумни идеи как да се съхрани природата и без "екологичните" съображения на НПОтата. Всеки човек - особено един собственик на напр. фирма- е наясно, че трябва да оптимизира разходите си, а "зелената идея" в самата си същност е опит точно за такова оптимизиране на разходите за напр. канцеларски материали. Някой може ли да обясни как ще се бори срещу глобалното затопляне, след като сред самите учени съществуват много сериозни съмнения дали изобщо сме в период на глобално затопляне или в период на глобално застудяване? Спори се много и върху причините за тези две явления, както и за твърденията, че човешката дейност и човешката популация допринасят за ускоряването на проявленията им....Единствено неоспоримо за сега остава твърдението:"Каквото и да ти говорят, знай, че става сума за пари"

 • 10
  bigman avatar :-P
  BGman1

  Правилно че по зеленото ще ги познаем...дали се борят за зелена природа или за зелена валута...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход