Започва вторият търг за изграждане на е-правителството
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Започва вторият търг за изграждане на е-правителството

Електронният портал egov.bg е един от най-категоричните провали в създаването на компонент от електронно правителство през последните 10 години. Реално той не влезе в употреба, защото не предлага работещи услуги, не се поддържа, а скоро и ще бъде заменен с нов.

Започва вторият търг за изграждане на е-правителството

Министерството на транспорта ще приема оферти за 8-те обособени позиции на обща стойност близо 12 млн. лв. през следващите 52 дни

Асен Георгиев
5800 прочитания

Електронният портал egov.bg е един от най-категоричните провали в създаването на компонент от електронно правителство през последните 10 години. Реално той не влезе в употреба, защото не предлага работещи услуги, не се поддържа, а скоро и ще бъде заменен с нов.

© Надежда Чипева


Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията (МТИТС) обяви днес началото на втория голям търг за изграждане на ключови за електронното правителство системи.

Проектът за "Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство" е на стойност близо 12 млн. лв. и е вторият, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз.

За първия проект, който е на стойност близо 18 млн. лв., оферти подадоха 15 фирми и консорциуми (виж в карето). Той започна през януари и има за цел да избере компания, която да свържат ключови регистри в държавата, да разработи нови административни електронни услуги и да вдъхне живот на безжизнения електронен портал www.egov.bg.

Очаква се до края на март оценяващата комисия да излезе с решение за печелившите в първия търг компании и/или консорциуми. Победителите трябва да завършат работа по спечелените от тях обособени позиции до 7-ми март 2013 г., ако не се стигне до непредвидени забавяния.

Електронна идентификация и sms-и до администрацията

Втората обществена поръчка на МТИТС, която стартира днес, има за цел реализирането на електронна идентификация за всички български граждани. Това е ключов етап от развитието на електронните услуги.

"Предвижда се системата да се използва за удостоверяване на самоличността пред институциите и при използването на електронни услуги, предоставяни от администрацията и бизнеса. Тя трябва да позволява да бъде свързана с използваните в Европейския съюз системи за идентификация като европейска карта за гражданите и европейска здравно-осигурителна карта", съобщават от МТИТС.

Бъдещата платформа трябва да поддържа два типа електронни подписи: неквалифициран, който ще се ползва за регистрация и квалифициран - за официални цели (примерно пред съдебната система или други държавни органи).

Услугата за електронна идентификация трябва да бъде вградена в карта с чип, разясняват от транспортното ведомство.

Друга цел на проекта е разработване на платформа за обмяна текстови съобщения (SMS) между системата на електронното правителство и гражданите и бизнеса. Тя ще помага на администрацията "да изпраща уведомителни и напомнящи SMS съобщения и ще предоставя статистика в реално време за извършените транзакции", съобщават от МТИТС.

В рамките на проекта е планирано и създаване на централизирана система за обществено допитване, като един от механизмите за демократично ориентирано вземане на решения с участието на гражданите и бизнеса.  

Обособени позиции в обществената поръчка за "Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство" 

№ 1: "Създаване на регистър за електронна идентичност на потребителите" на максимална стойност 2 022 733,33 лв. без ДДС;

№ 2: "Надграждане на единната среда за обмен на електронни документи и внедряване на централна документооборотна система" – до 1 318 950,00 лв. без ДДС;

№ 3: "Изграждане на централизирана система за мониторинг и управление на информационната сигурност и оперативна съвместимост. Надграждане на националния портал на електронното управление с функциите на Единното звено за контакт" – до 2 024 178,50 лв. без ДДС;

№ 4: "Разработване на централна система за мобилна нотификация и информационно-справочна дейност за гражданите и бизнеса" 777 233,33 лв. без ДДС;

№ 5: "Изграждане на централизирана и интегрирана в администрациите система за демократично ориентирано вземане на решения с участието на гражданите и бизнеса" – до 1 474 700,00 лв без ДДС;

№ 6: "Централизирана система за управление на комуникационната и хардуерна инфраструктура посредством прилагане на съвременни технологии, платформи и консолидация чрез виртуализация" – до 774 616,67 лв. без ДДС;

№ 7: "Разработване на унифицирани изисквания към центровете за съхранение на особено чувствителна информация в съответствие с изискванията за оперативна съвместимост и информационна сигурност" -  753 750,00  лв. без ДДС;

№ 8: "Оценка и контрол на качеството" 354 166,67 лв. без ДДС
Фирми и консорциуми, взели участие в първата обществена поръчка за изграждане на електронни системи и услуги за нуждите на електронното правителство:

Лот 1 - "Анализ, идентифициране и вписване на първичните администратори на данни и техните услуги в регистрите на електронното правителство":

• Консорциум "Сиела ГТ&К" ДЗЗД ("Сиела Норма" АД; Адвокадско дружество " Георгиев, Тодоров и Ко")

Лот 2 "Реализиране на приоритетни административни услуги за централната администрация":

• Консорциум "Интрасофт-БН" ("Интрасофт Интернешънъл" АД; "Би Ен Груп БГ" ООД; )

• Обединение "Е-България" ("ФАДАТА" АД, "Контракс" ЕАД; "Гравис България" АД)

• "ТехноЛогика" ЕАД

• Консорциум ДЗЗД "РАО Електрон" ("Индекс България" ООД; "Ес Ем Консулта" ЕООД; "Ти Би ЕС България" ЕООД)

• "Атос Ай Ти Солушънс енд Сървисис" ЕООД

Лот 3 "Реализиране на приоритетни административни услуги за общинската администрация"

• "Аксиор" ООД

• Дружество по ЗЗД Обединение "Електронни административни услуги за държавна и общинска администрация" ("Браво Инвестмънтс" ООД и "ЕИБ Софт" ООД )

• Консорциум "Сирма-Интерконсулт"  ("Сирма Солюшънс" АД; "ИнтерКонсулт България" ООД и подизпълнител: Фондация "Право и интернет" )

Лот 4 "Разработване на референтен модел на архитектура за централните администрации и общинските администрации":

• "Хюлет-Пакард България" ЕООД с подизпълнител: Комсофт ООД

• Консорциум "Сиенсис-Абати" ДЗЗД ("Си Ен Сис" АД;  "АБАТИ" АД;)

• ДЗЗД "Матерна И-гавърмънт" ("Матерна България" ООД; "Лирекс БГ" ООД)

• Консорциум "Сдружение за електронно управление" ДЗЗД (Дуо Софт ООД;  "Балкантел" ООД;  "Информационно обслужване" АД)

Лот 5 "Усъвършенстване на портала и доизграждане на системата на електронното правителство във връзка с административно обслужване":

• "Стемо" ООД

• "Ай Би Ес България" ЕООД

Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията (МТИТС) обяви днес началото на втория голям търг за изграждане на ключови за електронното правителство системи.

Проектът за "Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство" е на стойност близо 12 млн. лв. и е вторият, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 2
  na4kow avatar :-|
  na4kow

  Добро! :)

 • 3
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Има МАЙ някакво движение......

 • 4
  bigman avatar :-P
  BGman1

  Може да сме бедни, но пък ще си имаме електронно правителство...аз предпочитам да е обратното... но мен кой ли ме пита...

 • 5
  tiger2 avatar :-|
  Vladimir Valchev

  ха дано някой да го направи най накрая. Някой има ли представа какво по точно седи зад абстракните имена на различните системи от които не става ясно какъв набор от системи и решения държавата очаква да получи?

 • 6
  alex.kurtev avatar :-|
  Александър Куртев

  То щото всичката ни е наред, само е-правителство си нямаме...

 • 7
  epoc avatar :-|
  epoc

  5, 6, 7 и 8 къртят мивки направо.....Пари на вятъра....Особено 7 - все едно не може да се вземат НАТО-еските стандарти и да не се дават 750 хиляди без ДДС.

 • 8
  borabora54 avatar :-P
  borabora54

  Ха-ха-ха-ха.... В една песен се пееше - ... години... години ... години..
  Мангизи.... мангизи... мангизи...
  Просто купете естонската и я внедрете. Те разбират от тези неща.

 • 9
  kirko08 avatar :-|
  kiril petrov

  Ох кандидатите ... ох ох ох


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.