Брюксел иска бързи пенсионни реформи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Брюксел иска бързи пенсионни реформи

Дневник

Брюксел иска бързи пенсионни реформи

Продължителността на живота в България след 65 г. ще расте по-бързо от средното в ЕС

7895 прочитания

Дневник

© Юлия Лазарова


Европейският съюз препоръчва увеличаване на възрастта за пенсиониране, нарастване на необходимия трудов стаж и рязко ограничаване на ранното пенсиониране

Европейските страни ще са изправени пред тежки демографски проблеми и рязко увеличаване на публичните разходи за пенсии през следващите 50 години. Затова всички членки трябва да предприемат спешни реформи, с които да направят пенсионните си системи по-устойчиви. България не прави изключение от общата негативна картина с тази разлика, че тук една трета от пенсионерите получават минимални пенсии и рискът те да изпаднат в бедност е голям.

Това е записано в последната Бяла книга за пенсионните системи в ЕС, която беше публикувана преди дни. Документът не отчита последните промени, които предприеха някои от страните членки, включително и България, но общите тенденции, които са описани в него, важат и сега.

Докладът очертава две тенденции. Първата е, че европейците, които са навършили 65 години, вече живеят средно с 15-20 години повече, което пък означава, че те по-дълго ще получават пенсии и ще черпят по-дълго от фондовете на държавното обществено осигуряване. Логично се очаква да се увеличават и разходите за пенсии: ако през 2010 г. те са били средно 10% от БВП на държавите, то през 2060 г. прогнозата е да достигнат 12.5%. На фона на дълговата и финансовата криза, която бушува на Стария континент обаче, в някои от водещите икономики демографските проблеми се задълбочават, а с тях и нуждата от спешни промени.

За справянето с тези предизвикателства Европейският съюз препоръчва няколко основни мерки - увеличаване на възрастта за пенсиониране и изравняване на тази между жените и мъжете, нарастване на необходимия трудов стаж и рязко ограничаване на ранното пенсиониране.

Според икономисти, до които се допита "Капитал Daily", в доклада няма някакви големи разлики в сравнение с предишните, но този път прави впечатление категоричността на тона на Евросъюза.

Трета възраст

Продължителността на живота на пенсионерите в България се очаква да се увеличи  с около 7 години през следващите 50 години, показва последният доклад за застаряване на населението на ЕС. За сравнение, този показател за ЕС е средно 5 години (виж инфографиката).

"Заради по-доброто здравеопазване и като цяло подобряването на стандарта на живот хората след пенсионна възраст живеят все по-дълго", коментира Йордан Христосков, бивш управител на НОИ. Затова според него възрастта за пенсиониране трябва да се увеличава с автоматичен регулатор, който да е свързан с очакваната продължителност на живота след пенсия. Т.е. ако се очаква в рамките на три години този показател да се увеличи с 9 месеца, през следващите три години закованата възраст за пенсиониране също трябва да се вдигне с 9 месеца. Така според Христосков ще се избегне и политическата намеса в системата.

В края на 2011 г. бяха гласувани законови промени, според които от тази година възрастта за пенсиониране за най-масовата категория труд ще се увеличава с по 4 месеца всяка година, докато за жените нарасне от сегашните 60 г. на 63 г., а за мъжете - от 63 г. на 65 г.

Неравнопоставеност

Освен че живеят по-дълго, се увеличава и броят на пенсионерите. Причината е, че ефектът от бейби бум поколението отпреди няколко десетилетия вече се изчерпва. А това е сигнал, че през следващите години ще намалява трудоспособното население. Така един работещ ще издържа все по-голям брой пенсионери. Положението се утежнява допълнително и заради ранното пенсиониране на различни категории работници, особено в силовите ведомства. Те на практика внасят осигуровки за по-кратко време от това, в което получават пенсии. Икономистите настояват отдавна за мерки, с които да се ограничи ранното пенсиониране в България, особено в силовите ведомства. Темата беше обект на обсъждане и на последния съвет за тристранно сътрудничество, където синдикати и работодатели предложиха да се премахнат част от осигурителните привилегии на служителите в силовите ведомства, а държавата принципно ги прие.

Лични сметки

Проблемът с липсата на пари за пенсии ще става все по-осезаем предвид прогнозите за увеличаващия се брой пенсионери, които живеят по-дълго в целия ЕС. При липсата на реформи разликата ще трябва да бъде финансирана от националните бюджети на страните членки. Един от вариантите е да се засили ролята на частните пенсионни фондове. Затова ЕС препоръчва страните да преразгледат регулаторната рамка за функционирането на тези фондове, така че да се минимизират рисковете от загуби.

Заради кризата повечето български пенсионни фондове в определени периоди също реализираха отрицателна доходност. Според икономисти обаче наред с останалите реформи трябва да се засили и ролята на втория стълб (задължителното допълнително осигуряване за пенсия). "Ако няма промени, този стълб ще остане неглижиран и по-малката част от пенсията ще идва от него, а по-голямата - от НОИ. В Европа в общия случай съотношението върви към 50 на 50. България ще трябва да увеличи пенсиoнната възраст и постепенно да се върви към по-голяма тежест на личните сметки", категоричен е Петър Ганев от Института за пазарна икономика. 

На север работят по-дълго

В края на януари Евробарометър публикува изследване, според което най-силно желаещо да работи по-дълго след пенсия е населението от скандинавските държави, Великобритания, Франция и Германия, където над 80% от хората искат да имат такава възможност. На опашката са Италия, Румъния и Гърция, където под 30% от хората биха работили като пенсионери. България е малко преди тях с 40% желаещи да получат такава възможност.

Да се въведе корпоративно пенсионно осигуряване

Йордан Христосков, бивш управител на НОИ

За ранното пенсиониране съм категоричен, че то трябва да се ограничи, особено при силовите ведомства. И не защото съм против тези хора. Напротив, за тях ще е по-добре да се пенсионират по-късно. В развитието на тези хора е инвестирано и е глупаво един полицай с качества да бъде пенсиониран по-рано и после да го поставим в една обидна ситуация да отиде да работи някъде като пазач.

Освен доброволното и задължителното осигуряване (капиталово) в доброволната форма имаме и пенсионни схеми, организирани от работодателя, но управлявани от сегашните пенсионни дружества. Според мен тук има много голям резерв – преди корпоративната структура у нас беше неустойчива и да се правят корпоративни пенсионни фондове беше невъзможно, защото там, където те можеха да се появят, щеше да бъде рисковано и тези пари щяха да изчезнат. За съжаление сега има само два такива фонда – към "ДСК Родина" и другият е пак към този фонд, но на завода "Спарки" в Русе, където са осигурени около 4500 души.

Еврокомисията става все по-твърда

Петър Ганев, Институт за пазарна икономика

От доклада на ЕК става ясно, че нещата не са се променили. Интересното в този доклад е, че позицията на Еврокомисията започва да става все по-твърда по отношение на увеличаването на пенсионната възраст и трудовия стаж за пенсиониране. Проблемът не е само икономически, той е и демографски и на практика пенсионната система в ЕС няма да издържи на увеличаващата се продължителност на живота след пенсионна възраст. Например стигаш пенсионна възраст 65 г. и после живееш още 15-20 години. Това се наблюдава както в европейските страни, така и у нас.

Европейският съюз препоръчва увеличаване на възрастта за пенсиониране, нарастване на необходимия трудов стаж и рязко ограничаване на ранното пенсиониране

Европейските страни ще са изправени пред тежки демографски проблеми и рязко увеличаване на публичните разходи за пенсии през следващите 50 години. Затова всички членки трябва да предприемат спешни реформи, с които да направят пенсионните си системи по-устойчиви. България не прави изключение от общата негативна картина с тази разлика, че тук една трета от пенсионерите получават минимални пенсии и рискът те да изпаднат в бедност е голям.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

28 коментара
 • step_by

  "Заради по-доброто здравеопазване и като цяло подобряването на стандарта на живот хората след пенсионна възраст живеят все по-дълго", коментира Йордан Христосков, бивш управител на НОИ.

  Е ...... това вече е прекалено !?!?
  Този Йори на коя планета вирее ...... хм .... хн ..... хм ....... ?

 • 2
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Доживях да съчувствам на Борисов и Цветанов :-) Но е добре за обществото :-)

 • 3
  primus avatar :-|
  primus

  Никой не отчита фактора деца. Значи и да нямаш деца си е все тая до колко ще работиш и колко ще взимаш. Ами тогава как да стимулираме хората да раждат деца. Трябва да се помисли в тази посока. Света върви все по на зле, ама май нищо не се е променило от хилядолетия насам, и кво като има сателити и прочие. Хората си остават същите мошеници, който открадне ще е добре, другите са духачи. Тва е мотото в днешно време. Всеки да си прави сметката.

 • 4
  pa_pa avatar :-|
  pa_pa

  Г-жа журналистката явно много повърхностно е чела така наречената бяла книга и европейската директива 2003/41/ЕО.

  1. В европа под втори стълб се разбира работодателски и браншови пенсионни схеми, които най-често са плод на колективен трудов договор, в които се участва (забележете!!!) ДОБРОВОЛНО.
  2. Бялата книга споменава, че може би е дошъл момента да се насърчава участието в такива схеми? Ние май сме стъпка напред, не само насърчаваме участието, ми направо сме решили кардинално въпорса - всички сме ДЛЪЖНИ да участваме. Май сме най-умните и нах-напредналите в Европа?!
  3. В директива 2003/41/ЕО и в бялата книга много деликатно се споменава за проблеми с качеството на тези продукти и регулацията, особено в някои страни членки, където има ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН втори стълб. Не е спомената директно България, но като гледам разни държави като Литва как ударно премахват задължителната версия ми става много чудно

  Айде със здраве на всички жертви на ДЗПО в България

 • 5
  ristohristov avatar :-P
  Ристьо

  Продължителността на живота в България след 65 г. ще расте по-бързо от средното в ЕС
  ------------------------

  сигурно ;)

 • 6
  tsonkooo avatar :-(
  Тsonkooo

  Българите живеят повече - това си е подигравка. Все повече хора не достигат пенсионна възраст и сега, а цял живот са плащали пенсионни осигуровки.

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  Наистина, предложението за установяване на пенсионната възраст като % от средната продължителност на живота е най-разумното нещо. Предполагам, никой няма нещо напротив да поживее повече, но и да поработи повече.

 • Вели

  Нещо куца в тези изследвания за България - излиза идва ли не, че при най-къса продължителност на живата в България, ние ще работим наровно по условия с най-дълга живеещите.... Оправданието , таке е в ЕС вече ще важи само при условия, че заплатите и пенсиите ще са като в ЕС!!! Стига са ни крали и грабили!!

 • 9
  milena_82 avatar :-|
  milena_82

  Пенсионерите сигурно се срамуват да живеят в нашата държава,защото са дали здравето и младостта си за градежа на държавата,с по 35-40г. трудов стаж са и като се пенсионират вземат 200 лв.пенсия.

 • 10
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  Увеличаването на пенсионната възраст е само временно решение. Истинска реформа ще бъде индивидуални пенсионни сметки вместо сегашната солидарна система. Уви обаче скоро време в България не вярвам да се намери политик готов да вземе такова радикално решение.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.