За скъпите лекарства и евтиния популизъм
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

За скъпите лекарства и евтиния популизъм

Д-р Стефан Константинов, министър на здравеопазването

За скъпите лекарства и евтиния популизъм

Здравният министър и производител №1 разясниха по телевизията как се ценообразува в сектора "Здравеопазване"

Иван Михалев, Ралица Николова
10636 прочитания

Д-р Стефан Константинов, министър на здравеопазването

© Красимир Юскеселиев


Има ли монопол в здравеопазването и защо лекарствата в България са скъпи - на тези въпроси отговаряха в сутрешните блокове на две национални телевизии здравният министър Стефан Константинов и производител №1 на лекарства в България Огнян Донев. Двамата разясняваха по едно и също време в ефир методиката за ценообразуване на лекарствата в България в опит да потушат скандала, който от седмици разтърсва системата на здравеопазване.

До момента той костваше постовете на двама висши държавни служители - управителя на здравната каса Нели Нешева и заместник-министъра на здравеопазването Гергана Павлова. Следващият в списъка може да е самият министър Стефан Константинов, след като вчера се разбра, че парламентарната група на ГЕРБ му няма доверие. Ръководената от Огнян Донев компания "Софарма" също е подложена на силен медиен и политически натиск, след като беше обвинена, че продавани от нея лекарства в България са по-скъпи от съседни страни.

"Кръгове с много пари"

Здравният министър заяви, че не се страхува за поста си. "Ако държавата не може да си защити хората от кръгове с много пари, значи не трябва човек да се притеснява дали е част от управлението", заяви Константинов, намеквайки че атаката по него и екипа му е дирижирана. Той обаче не назова кои са "кръговете с много пари", които искат отстраняването му.

За разлика от вицепремиера Симеон Дянков, който вчера заяви, че Нешева и Павлова са "жертви на политически популизъм", здравният министър индиректно подкрепи уволнението на своя заместник. Константинов, също като министър-председателя, смята, че Гергана Павлова е трябвало да обясни по телевизията как се формират цените на лекарствата. На въпрос дали парламентарната група на ГЕРБ стои зад него, Константинов отговори: "Моето усещане е че трябва да работим заедно." Той бил готов на "всякакви разговори и диалози", за да се решат проблемите в здравеопазването.

На въпроса дали има здравен октопод, министърът заяви: "В дебрите на българските политически интриги не ми се иска да влизам". Към момента той нямал данни за лобиране на негови служители в полза на една или друга компания. "Към момента нямам такива данни - ако съм имал информация, че точно определен служител облагодетелства определена фирма, щях да го махна. Към момента ясни доказателства за това няма, има сигнали и съмнения", обясни той.

Защо са скъпи лекарствата

Здравният министър обясни как се формират цените на лекарствата в България. За тези без рецепта, това става на пазарен принцип. Държавата контролира цените на отпусканите с рецепта чрез комисия, чиито председател е представител на Министерство на финансите. В комисията има членове от МЗ, съсловните организации и лекарския съюз. При определянето на максималните стойности се взимат референтни цени от 13 страни в ЕС, където съответното лекарство е най-евтино и така се определя максимална стойност. Според Константинов въпреки това в чужбина е възможно лекарствата да са по-евтини, защото здравните фондове (аналозите на българската здравна каса) успяват да договорят сериозни отстъпки с производителите.

Друга причина за разликите в цените у нас и в чужбина са различните ставки по ДДС върху лекарствата в отделните страни. По думите му България попада в групата на страните от Европейския съюз с най-висок данък. Само две държави от ЕС имали по-висок данък от нас - Дания и Исландия, където данъкът стига до 25%. Повечето европейски страни имат по-нисък ДДС за лекарства, а има и страни с нелув данък, като Малта. "Ние сме с най-високата група по облагане на лекарствата - 20%", обясни Константинов. По думите му върху крайните цени влияят и други фактори, като големината на местния пазар. На малък пазар, като българския, цените е нормално да са по-високи, допълни той.

Според министъра има няколко начина да се свалят цените на лекарствата. Единият е здравната каса да наложи силово на производителите по-ниски цени, както е станало в Турция. Това обаче може да има "непредвидими последици", защото ще доведе до оттегляне на фармацевтични компании и дефицит на лекарства, предупреди министърът. Другите възможни мерки са намаляване на ДДС за лекарствата, въвеждане на електронни рецепти и свързване на всички аптеки с информационната система на Националната агенция по приходите, за да се следят оборотите.

Константинов припомни, че от тази година здравното министерство не организира търгове за медикаменти. Тези задължения бяха прехвърлени към болниците и здравната каса и болниците, което трябваше да ускори и поевтини доставките. Константинов обясни, че децентрализацията на модела за купуване на лекарства от държавата е донесла икономии за държавата от 9.7% - с толкова по-малко са парите, платени за лекарства за миналата година. Това показал вътрешен анализ на министерството, който Константинов цитира в студиото на бТВ.

И пак за бонусите

"Не съм взел нито лев - никакви бонуси, никакви демесета". Това заяви Константинов в отговор на въпрос по другата гореща тема от последните дни - за раздадените бонуси в министерства и ведомства.

Министърът призна, че е раздал бонуси на своите служители. Сумите варирали от 50 до 10 000 лева. Най-големите бонуси били получени от двама заместник-министри, като уволнената преди ден Гергана Павлова е взела 10 000 лева, допълни Константинов. Парите за допълнително стимулиране на служители били осигурени от таксите, които се плащат за регистрации на аптеки и лекарства. Тези средства се разпределят лично от министъра по негово усмотрение.

Константинов обясни, че ниските заплати в държавната администрация отблъскват кадърните и съвестни служители. Единственият начин те да бъдат задържани на държавна служба са бонусите. Заплатата на един заместник-министър е 1700 лева, като се махнат данъците и другите удръжки, реалната сума е 1000-1200 лева, обясни той.

В същото време един директор на регионална болница получава 3200 лева. "Директорът отговаря за неговата болница, а един заместник-министър отговаря за всички болници", каза Константинов.

Огнян Донев: Няма монопол на "Софарма"

Цените на лекарствата на "Софарма" са по-евтини в други държави, защото само по този начин дружеството може да навлезе на тези пазари. Това каза изпълнителният директор на фармацевтичната компания  Огнян Донев в предаването "Здравей България" по Нова телевизия. В страни като Турция и Сърбия, които не са членки на ЕС, има протекционистична политика и за да може "Софарма" да пробие на тези пазари трябва да предложи цени, които са адекватни на техните, допълни той. 

Донев посочи също, че излизането на "Софарма" на тези пазари било с цел да се натовари максимално производственият капацитет и да се запазят работните места. По думите му разликите в цените на лекарствата в различните страни могат да достигнат от 3 до 5 пъти. Според Огнян Донев цените на лекарствата в България са заступорени заради свръхрегулацията. При останалите лекарства обаче, които не се регулират, няма достатъчен пазар, който също да действа регулиращо на цените. 

Според Огнян Донев уволненият зам.-министър на здравеопазването, Гергана Павлова се е опитала да създаде механизми, които да помогнат за свалянето на цените на лекарствата. Упреците за монополно положение на "Софарма" на пазара са несериозни, според него. По думите му ръководената от него компания заема между 12 и 15 място по размер на плащания от Здравната каса, което в числа означава около 2% от платените от НЗОК пари за медикаменти. 

Според последни статистически данни на IMS Health (световната анализаторска компания за фармацевтичния пазар) пазарният дял на "Софарма" на целия лекарствен пазар е 5.17%, а в болничния пазар 7.24%, заяви Донев. Според него целият пазар на лекарства в България реализира обороти от 2 млрд. лв., а продажбите на "Софарма" са 113.6 млн. лв. годишно. Цените на медикаментите на "Софарма", която е генерична компания (произвежда копия на оригинални лекарства след изтичането на патента им) логично са на ценовото дъно в България, коментира Донев. 

Той допълни, че преди десет години българските фармацевтични дружества са били на първите места по продажба на лекарства, които се плащат от здравната каса, но това се е променило с агресивното навлизане на чуждите компании на българския пазар.

Анализ по темата очаквайте в новия брой на "Капитал"

Огнян Донев, изпълнителен директор на "Софарма"
Фотограф: Анелия Николова

Има ли монопол в здравеопазването и защо лекарствата в България са скъпи - на тези въпроси отговаряха в сутрешните блокове на две национални телевизии здравният министър Стефан Константинов и производител №1 на лекарства в България Огнян Донев. Двамата разясняваха по едно и също време в ефир методиката за ценообразуване на лекарствата в България в опит да потушат скандала, който от седмици разтърсва системата на здравеопазване.

До момента той костваше постовете на двама висши държавни служители - управителя на здравната каса Нели Нешева и заместник-министъра на здравеопазването Гергана Павлова. Следващият в списъка може да е самият министър Стефан Константинов, след като вчера се разбра, че парламентарната група на ГЕРБ му няма доверие. Ръководената от Огнян Донев компания "Софарма" също е подложена на силен медиен и политически натиск, след като беше обвинена, че продавани от нея лекарства в България са по-скъпи от съседни страни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

41 коментара
 • 1
  kableshkov avatar :-|
  kableshkov

  Абе то и Калинка Илиева бе много качествен кадър, и ЧЕЗ не бяха монополисти.

 • 2
  meg.barutchieva avatar :-|
  Meglena

  Едва ли има някой учуден. Единият трепери за мястото си, макар да не го признава, а другият просто си пази милионите. Доколкото разбирам обаче и от двамата, промяна не можем да очакваме...

 • 3
  petar_333 avatar :-|
  petar_333

  Трябва да се възпрепятства от страна на държавата създаването на монополни структури като тези на "Софарма",а да се стреми да защитава честната конкуренция,която е вече "да имаш високо качество и ниски цени".

 • 4
  borabora54 avatar :-P
  borabora54

  Отново излиза един тъпак и казва как трябва да стане! Съжалявам за острата дума, но другояче, няма как да се нарече. Въпреки, че повече от ясно е, че се опитва да бъде адвокат на най-големия тъпак начело на Държавата.
  Всички знаем как трябва да стане. ТИ - защо не си го направил досега?
  НИЕ, нали за това сме те назначили!
  Защо ДДС-то на лекарствата не е намалено?
  Защо няма контрол?

 • 5
  milena_82 avatar :-|
  milena_82

  Трябва някой да спре тези от "Софарма ",да извиват ръцете на болниците,използвайки мотива,че са натрупали дългове към компанията и да им диктува какво да правят!

 • 6
  atanas_au avatar :-|
  atanas_au

  Трябва да се отстрани този монопол на Софарма ,защото така яко се е вкопчила в джоба на болните ,че всеки ден Софарма краде и краде , стига вече !

 • 7
  radef avatar :-|
  рад

  И пак не ми стана ясно каква е причината според уважаемия министър за високите цени...най- вероятно заради високия стандарт на българите. Какви са тези увъртания, че другите държави "успяват да договорят сериозни отстъпки с производителите", а пък ние не. Щом им трябва някой да им прави сделките, да пратят някой ром от бит пазара. После гърците ще прескачат тук за евтини лекарства.

 • 8
  rita_n avatar :-|
  rita_n

  Има явен монопол от страна на Софарма, който твърди обратното е сляп!!!! Вече не ги искаме на пазара у нас!

 • 9
  iaat avatar :-|
  iaat

  Как пък журналистът не се сети да попита Огнян Донев дали в Турция и Сърбия продава на загуба. Очевидно не. Следователно, себестойността на съответните лекарства (и то дори плюс транспортни разходи) е по-ниска от цените там. А в България цената е 2-3 пъти по-висока от цената в Турция и Сърбия (т.е. и от себестойността на лекарствата), следователно продава на сънародниците си с поне 200-300 % печалба. Странен морал...

 • 10
  tsonkooo avatar :-|
  Тsonkooo

  Йога и диета лекуват всички болести!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK