Фестивали на поправителен

Министерството на културата започна абсурдна обществена поръчка за 2.5 млн. лв., но я спря за доработване

Министърът на културата Вежди Рашидов
Министърът на културата Вежди Рашидов    ©  Анелия Николова
Министърът на културата Вежди Рашидов
Министърът на културата Вежди Рашидов    ©  Анелия Николова

Близо шест милиона лева за нови фестивали, които да популяризират туризма и да подпомогнат развитието на регионите, печели Министерството на културата (МК) по оперативна програма "Регионално развитие" миналата година. В началото на февруари обявява първата обществена поръчка по проекта за близо 2.5 млн. лв. Тя е за избор на изпълнители за организиране и провеждане на 12 фестивала. Документацията по проекта обаче съдържа абсурдни изисквания към потенциалните кандидати. Не става също ясно как фестивалите ще бъдат продължени след изтичането на програмата. Под натиска на организатори на съществуващи фестивали и организации от сферата на културата в четвъртък Министерството на културата обяви, че спира временно обществената поръчка и започва широка дискусия по въпроса.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  alex052 avatar :-|
  alex052

  Боже мой,продължават похвалните идей да се ръсят като от водоливник.То едно е да усвойш някакви пари и да викаш.че правиш фестивал............виж съвсем друго нещо е да има истински фестивал,с традиции и да е нещо като легенда.Е да ама .......какво беше казал Батето:трябва да ти хрумне идеята,да се потрудиш немалко,и така се раждат легендите.

 • 2
  na4kow avatar :-?
  na4kow

  ИдеЙ??? Ти от Максударион ли си?

 • 3
  blockblock avatar :-|
  block

  Системата е ясна "тука има едни пари, дай с едни наши хора да правиме едни неща". Ама не може бе другари милиционери, вече не е интересно така. Явно начина е нонстоп психологически тормоз и бой с линийката по чиновническите лапички. Ние сами ще се сме си виновни ако се уморим да ги пляскаме през лапичките.

 • 4
  slon avatar :-|
  slon

  Е, какво може да се очаква от няколко поколения културни дейци възпитани от БКП(БСП) ?!

 • 5
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  Герберска демократска работа. Важното е усвояване да пада

 • 6
  Trayan avatar :-|
  Trayan

  Прозрачна корупционна схема. Издава ги точното описание на някои от бъдещите фестивали. Така се заобикаля честния конкурс, защото по конкретното задание има някой добре подготвен, а останалите трябва тепърва да се подготвят примерно за "водни инсталации на видеостена" или "дигитални изложби на произведения на изкуството, свързани с производството на грозде и вино, и веселието, свързано с употребата на вино, от траките до наши дни".
  Ще ми се да вярвам, че всичко е само чиновническо тесногръдие и инерция от времето на държавния социализъм, но вероятно е елементарна схема за да се похарчат парите от правилните хора, което пак е коминистическо наследство...

 • 7
  borabora54 avatar :-P
  borabora54

  Това са поредните измишльотини на чиновници, за усвояване на парите - нищо друго. Тъй като съм им ял попарата, до пресита..., няма никакъв шанс, НЕ НАШ човек да спечели какъвто и да било търг! Ако ще да има брилянтни, иновативни, световни и каквито си щете... и прочие... идеи!
  Умишлено се поставят изисквания, на които този който ЩЕ СПЕЧЕЛИ отговаря или са по силите на трима-четирима... за пълнеж... Миналата година, също имаше търг за създаване на иновативни културни събития за общините в който имаше много пари... Ако прочетете списъка на спечелилите, ще се смеете на глас... То не е иновация, то не е размах...
  Всичко е пълен боклук, скудоумие и посредственост... София - столица на виното... Боже, Господи!... Фестивал на модерното изкуство!... Първо май трябва да дефинират "Що е модерно изкуство!", да не говорим, че практиката на фестивалите не е да се правят подобни сбиротоци, а да бъдат по една, само едничка тема. Фестивал на модерното изкуство наподобява култовата форма "Естраден концерт" от соц-а изграден на принципа "За всекиго по нещо, и за всички - нищо!"

 • 8
  yasoo avatar :-|
  yasoo

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход