Как се засажда заетост

Депутати от ГЕРБ предлагат нов закон, с който гарантират работа на ландшафтните архитекти

   ©  Мария Съботинова

Независимо дали искате разрешение за строеж на жилищна сграда, или пък на търговски център, вече ще трябва да се консултирате със специален ландшафтен архитект. По време на строежа ще трябва да водите и отделна книга, която да следи изграждането на ландшафната архитектура. И това не е всичко - цялата дейност по проектирането и реализирането на озеленяването (дори и да става въпрос за две саксии пред входа) ще се контролира от специален общински архитект.

Това ще се случи, ако бъде приет проектозаконът за ландшафта, който беше внесен в Народното събрание от депутати от ГЕРБ. Документът предвижда още създаване на Национален съвет по ландшафта към Министерството на регионалното развитие и благоустройството и откриване на щатни бройки за такива специалисти в четири министерства.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
10 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nikolaiski avatar :-|
  Николай Узунов
  • - 10
  • + 4

  пълна безсмислица

  Нередност?
 • 2
  stdmv avatar :-|
  stdmv
  • - 1
  • + 9

  Като се огледам из София: ландшафт до ландшафта, мила моя майнольо.

  А кой ще понесе отговорността и ще плати щетите за келявото строителство досега?
  Хем приемат абсурдни наредби, хем 95 % от построеното не става и за свинарници...

  Нередност?
 • 3
  yordanovg avatar :-|
  Georgi Yordanov
  • - 18
  • + 1

  На един такъв вече му намериха място - директор на ПП Витоша - представяте ли си каква ландшафна архитектура ще се развихри в планината Витоша. Сега са на ред колегите й. Явно много такива кадри са избълвали висшите училища в България и сега трябва да им се намери престижна работа ... За жалост, сигурно пак ще стане в името на нови спънки и харчове за хората - граждани и инвеститори.

  Нередност?
 • 4
  deneva avatar :-|
  deneva
  • - 2
  • + 24

  Много КАПИТАЛИСТКО"Как се засажда заетост",а как се засажда дърво не Ви интересува.А как се изгражда здравословна среда за живеене за хората и това не представлява интерес за Вас.Природосъобразната жизнена среда -ще оскъпи строителството!!!!!Та какво строителство ни препоръчва КАПИТАЛ тогава???Бърлоги на 6-7 етажа,без места за паркиране и без площадки за игра на децата и пространство далеч под санитарния минимум?Ама такива има изградени достатъчно,можете да се възползвате - пазарът е пълен с непродаваеми имоти от гореописания тип,подчертавам непродаваеми.Редно е да се извините на инвеститори,строители и граждани,че продължавате да ги подвеждате да инвестират в коптори,като през това време се ангажирате с несвойствена тематика.

  Нередност?
 • 5
  lord71 avatar :-|
  lord71
  • - 1
  • + 19

  Не виждам какъв е проблемът в желанието на хората за живот в една по приветлива и екологична среда. Да, наистина законът може да звучи лобистки, но благодарение на авторите на статиите, които насочват проблематиката в посока, преднамерено и провокативно зададена им от други лобита, които се борят за по-големи пачки в собствените си портфели и не правят нищо за облика на нашите градове, курорти, квартали, общини и т.н.Че знаете ли колко е хонорарът на един ландшафтен архитект. С какво ще оскъпи строителството. Това е смешно. Таксите и сега се плащат. Истината е, че гледаме да постигнем по-голямо РЗП, да направим още едно лофтче на ниво над кота корниз, да наречем половината апартаменти в една кооперация ателиета, с цел да не проектираме парко места за тях и какви ли още хитрини само и само да натрупаме квадратури, с цел максимално застрояване. Мислите ли, че това може да продължава до без край. Че нима всички се интересуват само от цената. Не е ли време да надскочим тези си егоистични подбуди и да се опитаме да повишим качеството си на живот. Не е ли време да обърнем внимание, че и сега се правят проекти в част Паркоустройство и благоустройство, но никой не контролира изпълнението им в последсвие. Визирам общини, системи и т.н. За какво са ни закони ако никой не следи за тяхното спазване. И ако разковничето е да има такива главни ландшафтни архитекти, които да са гарант за постигане на една по-добра жизнена среда, защо не. Аз съм за. ... Но нали всичко това ще намали презастрояването, а от тук ще губят архитекти, заради по-малки квадратури, строители и инвеститори от ноусвоени на 100% парцели и всички натам по синджира. Проблема не е в закона, проблема е в кокала. Всеки се бори за него.

  Нередност?
 • 6
  kara4ev avatar :-|
  Georgi Karachev
  • - 1
  • + 18

  По-цял свят всеки си върши работата, за която е учил. Практикуващ в професията ландшафтната архитектура се нарича ландшафтен архитект. Така е по целия свят (Европа, Азия, Америка, Австралия и даже Африка!).

  Нередност?
 • svetlio000
  • + 11

  До коментар [#3] от "Georgi Yordanov":

  спрете да се изказвате по теми, който или неразбирате и не са ви в компетенцията или сте от другата страна на барикадата (другото лоби-ако мога така да се изразя) и да говорите глупости които нямат нищо общо с истината. Ландшафтна архитектура се учи само в Лесотехническия университет, с 5 години обучение и на година се дипломират по 50-60 човека. Айде сега да видиме колко са икономистите в българия? като гледаш на какво е заприличала цялата страна и от кой е зависело това и до къде е стигнало, немислиш ли, че има нужда от хора, който да се погрижат тези безобразия да спрат и да се направи нещо по въпроса.

  Нередност?
 • svetlio000
  • + 13

  отностно статиите, които се пишат тука, мога да кажа само едно: НАПИСАНИ СА ПРОВОКАТИВНО, НЕКОРЕКТНО, ЕДНОСТРАННО И Е ЯСНО КАТО БЯЛ ДЕН, КАКВА ИМ Е ЦЕЛТА И ЧИЙ ИНТЕРЕСИ ЗАЩИТАВАТ, (на оппределен кръг от хора - АРХИТЕКТИ, ИНВЕСТИТОРИ И СТРОЙТЕЛИ ,като разбира се не визирам всички в съответните обалсти, а само гнилите ябълки) КОЙТО СЕ ОПИТВАТ ДА ЗАВЗЕМАТ ЧУЖДА ПРОФЕСИЯ(архитекти) ИЛИ ПЪК ИСКАТ ДА ОЩЕТЯТ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД В ЖЕЛАНИЕТО СИ ЗА ПОВЕЧКО ПАРИЧКИ В ДЖОБЧЕТО(инвеститири и стройтели), КАТО ОЩЕТЯВАНЕТО ИДВА ОТ НЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА "ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ" ЗЕЛЕНИ ПЛОЩИ, ОТ КОЕТО СТРАДАТ ВСИЧКИ„ ЗАЩОТО ТЕЗИ ЗЕЛЕНИ ПЛОЩИ СА ЗА ВСИЧКИ НАС. ТЕ ПОЧИСТВАТ ВЪЗДУХА КОЙТО ДИШАМЕ, НАМАЛЯВАТ ШУМА, И НЕ НАПОСЛЕДНО МЯСТО СЪЗДАВАТ ПРИЯТНА СРЕДА ЗА ЖИВОТ. ТОВА СА ПЪЛНИ СПЕКУЛАЦИИ, ЧЕ ЛАНДШАФТНИТЕ АРХИТЕКТИ СА НОВОИЗЛЮПЕНИ ОТ НИЩОТО СЪЩЕСТВА, КОЙТО СА ПОРЕДНИТЕ ДАШЛИ ДА ОКРАДАТ НАРОДА. ИСТИНАТА Е СЛЕДНАТА: И ДО МОМЕНТА (от 60 години вече) ЛАНШАФТНИТЕ ПРОЕКТИ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗА ОДОБРЕНИЕ НА СТРОЕЖ, С ТАЗИ РАЗЛИКА, ЧЕ ДО СЕГА НЯМАМЕ НИКАКВО ПРАВО НА ДУМА И МНЕНИЕ, РЕПЛИКА ИЛИ ДУПЛИКА, ОТНОСТНО ПРОЕКТИТЕ ИЛИ ИЗГРАЖДАНЕТО НА САМИЯ ОБЕКТ И СЕГА НЕВИДИШ ЛИ СМЕ БИЛИ ДРЪЗНАЛИ ДА СИ ПОЙСКАМЕ ПРАВАТА И ДА СИ ОТСТОЯВАМЕ ПРОФЕСИЯТА, КОЕТО ВИДИМО ДРАЗНИ И НАРАНЯВА ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА. ТАКА СТОЙ ВЪПРОСА ЗА МНОГО ХОРА И ПРОФЕСИИ В БЪЛГАРИЯ. ТОВА СЪЩО ТАКА Е ЕДНА ОТ ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИ ДА СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ, А ИМЕННО НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ПО ВСИЧКО В ЦЯЛА ЕВРОПА(дори след АЛБАНИЯ). ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ НАЧИНА МИСЛЕНЕ.

  Нередност?
 • Georgi Karachev
  • + 15

  Прочетете статията на Бисера Станева пак тук "Наколко етажа по зелено".
  Разбрало не до разбрало, ама сега пише за каквото и е платено. А иначе преди това говори за зелено строителство, западни сертификати и инвестиране на повече пари в проектирането.
  А бе госпожо що не питаш арх.Диков защо Фъндъкова извика за консултации турски ландшафтни архитекти, а не си "удари печата "той.
  (нали разбира от всичко, като всеки в БГ).Защото всичко се проектира от архитекти затова имаме примери като нашето мило Черноморие и зимните курорти.

  Нередност?
 • 10
  taniasavova avatar :-|
  taniasavova
  • + 14

  Така, пак ще повторя, мога да потретя и така нататък- до края на света - НАПЪЛНО НЕПРОФЕСИОНАЛНО, ПРОВОКАТИВНО И ГРАНИЧЕЩИ С АГРЕСИЯ НАПИСАНИ СТАТИИ ПО ВЪПРОСА НЕ ОТГОВАРЯТ НА СЕРИОЗНОСТТА НА МЕДИЯТА, КОЯТО ТАКА СМЕЛО ГИ ПУБЛИКУВА!!! ИЛИ РЕДАКЦИЯТА Е ПРОПУСНАТА ИЛИ СА РЕДАКТИРАНИ ОТ НЯКОЙ БЕЗКРАЙНО ЗАИНТЕРЕСОВАН ДА НЕ МУ СЕ БРЪКНЕ В ДЖОБЧЕТО!!!И ДО КОЛКОТО ЗНАМ РАБОТАТА НА МЕДИИТЕ Е ДА ОСВЕДОМЯВАТ, А НЕ ДА НАСАЖДАТ МНЕНИЕ, КОЕТО ОЩЕ ПОВЕЧЕ Е ОСНОВАНО НА ЕДНОСТРАННО И ТЕСНОГРЪДО МНЕНИЕ ПО ВЪПРОСА!!!
  ИНФОРМАТИВНО- ПО ЦЯЛ СВЯТ ЛАНДШАФТНИТЕ АРХИТЕКТИ СА ЧАСТ ОТ СИСТЕМАТА, МНЕНИЕТО ИМ Е ОПРЕДЕЛЯЩО И СА БЕЗКРАЙНО УВАЖАВАНИ КАДРИ, НО ВСЕ ПАК ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ И СИВАТА БЪЛГАРСКА РЕАЛНОСТ - ТУК ВСЕКИ, КОЙТО ИСКА ДА БЪДЕ ЧАСТ ОТ ТОВА ДА ПРЕВЪРНЕ МЯСТОТО НА КОЕТО ЖИВЕЕ В ПОНЕ ЕДНА ИДЕЯ ПО-ХУБАВО МЯСТО Е НЕУГОДЕН !!!
  ДОБРЕ ДОШЛИ НА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ!!!
  ЯВНО НИКОГА И НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ!!!
  ЯВНО ДОКАТО НИ СЕ НАСАЖДА МНЕНИЕ КЪМ ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА И ГИЛДИИ ВСИЧКИ ЩЕ СА НЕСПОСОБНИ ДА МИСЛЯТ КАКВО ИСКАТ ОСОБЕНО ЗА ДЕЦАТА СИ!!!
  ЗА ЖАЛОСТ ПАК ОСТАВАТ 2 ВАРИАНТА- ТЕРМИНАЛ 1 И ТЕРМИНАЛ 2 !!!!!!!!!!!

  Нередност?
Нов коментар