Москва, Москва... ти пак пламтиш
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Москва, Москва... ти пак пламтиш

Посещенията на Владимир Путин в България винаги предизвикват смесени чувства

Москва, Москва... ти пак пламтиш

В един от прашните ъгли на българската политика се заражда "русофилска" партия

Велина Господинова, Елена Старидолска
11124 прочитания

Посещенията на Владимир Путин в България винаги предизвикват смесени чувства

© Надежда Чипева


Русофил според тълковния речник е привърженик и поклонник на всичко руско. Според различни проучвания между 10% и 15% от хората в България симпатизират на Русия. Техните интереси досега се проявяваха през множество фондации и неправителствени организации, а често и през една партия – БСП, която по наследство се счита, че държи монопола върху политическите отношения с Русия. Малко повече от година преди парламентарните избори обаче на политическата сцена се готвят да излязат два политически проекта с претенцията да отнемат от социалистите привилегията да държат връзките с Русия и да се борят за гласовете на русофилите в България.

В началото на февруари трима независими депутати – Димитър Чукарски, Тодор Великов и Венцислав Върбанов, ходиха на двудневна визита в Москва, срещнаха се с представители на партията на руския премиер Владимир Путин "Единна Русия" и след като се върнаха, обявиха, че ще сформират нова проруска партия. Заявката им да създадат формация, която открито да посредничи в отношенията между България и Русия беше донякъде изненадваща. Защото неотдавна те се срещнаха с американския посланик Джеймс Уорлик в парламента, а след срещата обявиха, че ще правят нов консервативен десен проект.

Още по-изненадващото обаче е, че досегашните политически биографии на тримата се свързваха с проевропейски партии. Преди да станат активисти на формацията на Яне Янев "Ред, законност и справедливост", който безуспешно се опитваше да се закачи за английските консерватори на британския премиер Дейвид Камерън, Тодор Великов беше член и бивш депутат от СДС, а Димитър Чукарски - от земеделския съюз на Анастасия Мозер. Бившият му съпартиец Венцислав Върбанов пък влезе в парламента като депутат от "Синята коалиция" от квотата на земеделците, но напусна. И синята партия и тогавашният БЗНС-НС, сега Обединени земеделци, са членове на Европейската народна партия. А Върбанов беше министър на земеделието в правителството на Иван Костов.

Почти по същото време, когато станаха ясни намеренията на независимите народни представители, внезапно се появи техен конкурент за любовта на Русия и русофилите в България. Бившият председател на федерацията по борба Димитър Джамов обяви миналия уикенд пред TV7, че се подготвя създаването на русофилска формация. По думите му главно от бизнесмени. Пред "Капитал" той се разграничи категорично от проекта на Великов, Чукарски и Върбанов, но отказа да даде повече подробности за евентуалната нова партия и кои бизнес среди ще стоят зад нея. Уточни само, че тя ще бъде създадена до 4-5 месеца.

Джамов е бивш кмет на родното си с. Семчиново, Пазарджишко. Беше кандидат за кмет на гр. Септември на последните местни избори, но беше избран. Преди да влезе в местната власт, името му предимно се срещаше из криминалните хроники от 90-те. През 2002 г. той беше прострелян в центъра на София. Година по-късно беше убит международният съдия по борба Димитър Матов. Тогава се твърдеше, че по колата му е стреляно по погрешка, а истинската мишена е бил Джамов. В момента бившият шофьор на покойния собственик на "Мултигруп" Илия Павлов е един от съсобствениците на "Зора холдинг" АД.

С поглед на изток

"Всички икономически анализатори казват, че в момента кризата е криза на потреблението. Защо да не погледнем към Русия и да не възстановим пазарите такива, каквито бяха преди 1989 г. с всичките възможности, които ни дава славянството и в двата народа. Да погледнем и към Казахстан, към Узбекистан, към Украйна, към Русия, а не постоянно да плюем по нея, защото били комунисти. Руският народ отдавна е извървял своя път, между другото сходен с този на българския народ", казва Тодор Великов. А колегата му Димитър Чукарски откроява няколко сфери в отношенията с Русия, които ще са приоритетни за новата формация. Едната е енергийната. "Казва се, че в енергетиката и доставките на газ сме зависими 100% от Русия, но засега нито една от алтернативите – връзката с Гърция за газа или внасянето на втечнен газ от северноафрикански и арабски страни, не са икономически изгодни." Двамата са категорични, че проектът за АЕЦ "Белене" трябва да се реализира и са готови да лобират за това.

Останалите отрасли са туризмът, земеделието и сътрудничеството с руската страна в областта на технологиите. По думите на Чукарски специално внимание ще бъде отделено на отношенията между руската и българската православна църква. "Искаме да подкрепим двете църкви в борбата им срещу масонството, което атакува православието", каза той. И обобщи: "Целта на новата формация ще бъде да постави отношенията между двете страни на прагматична основа." По думите му това не може да направи БСП, защото социалистите "не могат да надмогнат комплекса си към СССР от 45 години". Чукарски даже цитира изказване на политик от партията на Путин, който при срещата му казал, че в България има русофили, русофоби и русопаразити, като в последните години в отношенията между двете страни влияние са оказвали само русопаразитите.

Новите русофили

Най-вероятно новата проруска формация ще бъде учредена до края на март, а през септември ще се проведе първият й форум. Засега не е ясно и името на бъдещата партия. Чукарски каза, че е запазил в съда името "България на гражданите и регионите". По думите му не е изключено да дадат друго име на формацията заради дублирането на наименованията със сдружението на бившия еврокомисар Меглена Кунева "България на гражданите".

На този етап все още не са ясни и лицата, които ще влязат в новата формация. Великов и Чукарски са изпратили писма до останалите независими депутати в парламента като очакванията са към тях да се присъединят бившите им колеги от РЗС и напусналите партията на Волен Сидеров "Атака" народни представители. И двамата са категорични, че в новия политически проект няма да участва независимият депутат Марио Тагарински, каквито публикации имаше в медиите. Пред "Капитал" Тагарински заяви, че изобщо няма намерение да се включва в бъдещата проруска партия на колегите си. И обяви подобен проект за безсмислен. "Никога не съм членувал в РЗС и нямам намерение засега да ставам член на някоя партия. Откакто напуснах парламентарната група на Яне Янев съм декларирал принадлежност и подкрепа за ГЕРБ и нямам намерение да променям позицията си", добави Тагарински. Тодор Великов обаче твърди, че новата формация също ще подкрепя досегашното управление, защото "не вижда друга алтернатива", а и вече е говорил с премиера след завръщането си от Москва.

Икономистът Димитър Иванов е получил покана да оглави бъдещата партия, но все още не е дал съгласието си. Той беше съветник по икономическите въпроси на бившия президент Георги Първанов през първия му мандат, но малко след началото на втория се оттегли. През май миналата година професорът по икономика основа своя формация – Национален съюз за нова България.

Руската връзка

Инициаторите на новата проруска формация разказаха, че една от целите при посещението им в Москва от 6-8 февруари и срещите им с представители на партията на Владимир Путин е била да се запознаят със структурата на "Единна Русия" и как тя функционира. "Тя е изградена на принципа на фракциите - на либералите, на земеделците, на зелените. И ние искаме да изградим нашата формация по този модел, който много прилича на СДС от първите си години - сбор от партии и хора, които имат различни интереси - земеделци, патриоти, зелените", каза Тодор Великов. Като евентуален партньор на новата формация той посочи ВМРО-БНД на Красимир Каракачанов. Пред "Капитал" Каракачанов обаче отрече някой от бъдещата формация да е говорил с него по въпроса.

По думите на Великов в Москва тримата независими депутати са се срещнали с губернатора на Московска област Борис Громов. Той е бивш генерал и е известен с това, че през 1989 г. лично ръководи операцията по изтеглянето на руските войски от Афганистан. Домакин на тримата депутати обаче е бил депутатът от "Единна Русия" в държавната дума Дмитрий Саблин. Той е бивш полковник от руската армия и координатор по патриотичното възпитание в партията на Путин. Бил е президент на охранителната компания "Група Р", в която работят основно бивши военнослужещи от руската армия. От 2000 г. е вицепрезидент на общоруското движение на ветераните от войните "Бойно братство". Точно по тази линия при посещението си в България за конференция на ветераните от войните в Афганистан през месец май миналата година Саблин се запознал с Димитър Чукарски, разказа независимият депутат. "По време на срещата ни в Москва се договорихме да си сътрудничим, като организираме съвместни форуми", каза Чукарски.

Нещо като групата "Верту", нещо като бизнес блока

Политологът Антоний Гълъбов има две обяснения за наплива да се правят проруски партии за парламентарните избори следващата година. "Едното е по-скоро рационално, като целта не е толкова да се направи проруска партия, колкото да се създаде политически субект от типа на "Единна Русия", който да противостои на модела на ГЕРБ с някакъв друг модел от същия вариант. И евентуално да загатва, че е подкрепен от определени групи, които имат своите контакти в Русия", казва той. Другото му обяснение е, че не е изключено анонсирането на създаването на проруски партии да е начин да се разколебае част от твърдото ядро на БСП. "И по този начин да се усили разрушителния ефект на досегашния апаратен сблъсък между Първанов и Станишев", смята Гълъбов. Подобни подозрения изказа и Марио Тагарински. "Това е игра на бившия президент Георги Първанов", заяви той. Като подкрепа за тезата си Тагарински посочи евентуалното участие на проф. Димитър Иванов в бъдещата формация.

"Възможно е, когато се вижда, че на пазара има търсене, подобни проекти да се опитват да отговорят точно на това", смята политологът Татяна Буруджиева. Според нея, дори да не успеят достатъчно на парламентарните избори, ще имат възможност, събирайки определена електорална подкрепа да търгуват с влияние. "Щом имаш някаква електорална подкрепа, ти си политически проект, с който може да се преговаря, съществуваш на политическата сцена", добавя Буруджиева.

С опит да привлекат русофилски настроения електорат обясняват решението си за създаването на новата формация и инициаторите й. Тодор Великов твърди, че симпатизантите на Русия в България са между 10 и 15%, а в страната ни живеят около 37 хил. руски граждани.

Антоний Гълъбов не е учуден от факта, че лица, които са членували в проевропейски партии, сега поглеждат към Русия. "В парламента се беше появила една група, свързана със скъп модел телефон. Има известни съвпадения между хората, които тогава се хванаха на предложението да получат подарък "Верту" и тези, които биха се хванали на подобен тип предложения. Схемата е горе-долу сходна. Някой им е предложил някакво "Верту", казва той. И не изключва вероятността новата формация да се окаже "полупроводник" на руските интереси за оказване на някакъв тип въздействие при вземането на решение за АЕЦ "Белене". Още повече че Димитър Чукарски и Тодор Великов не крият, че биха подкрепили проекта. "Ние сме за изграждането на атомната централа, но при изгодни икономически условия", използва Чукарски израза, който неотдавна каза и премиерът Бойко Борисов.

Шансовете

"Познавам Димитър Чукарски и знам, че е балансиран човек, с реалистични виждания. Концепцията му е България да има балансирана външна политика. Дали ще успее с хората около него, не е съвсем ясно. Но знам, че проектът е поставен на прагматична, а не на емоционална основа", казва Захари Захариев, председател на фондация "Славяни" и на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД.

Татяна Буруджиева твърди,  че новата формация едва ли ще успее, ако разчита само на русофилските чувства на хората. "Когато се прави партия, тя трябва да стъпи на много силно разделение в обществото, предимно икономическо", коментира тя. "Ако подобна политическа формация не търси и не разчита на просъветската носталгия, а се опитва да изгради някакъв рационален дори бизнес проект за взаимоотношения със съвременна Русия, това би променило групата от хора, които биха подкрепили подобно нещо", категоричен е и Антоний Гълъбов. По думите му носталгичните чувства, свързани с Русия, постепенно изстиват и неизбежно предстои предефинирането на отношението към руската държава. "Хора, които имат среден бизнес и разчитат на възможността да имат по-лесен достъп до руския пазар биха могли да прояват интерес към подобна формация", смята той. Като такъв тип формация би могла да е нещо от типа на Българския бизнес блок на Жорж Ганчев от недалечното минало, само че във вариант руска ориентация. "Това ще е някакъв опит да създадат бизнес партия с проруска ориентация", казва той. Според Гълъбов същата ще бъде мотивацията и на анонсираната от Димитър Джамов идея за създаване на русофилска партия.

И Гълъбов, и Буруджиева са категорични, че с наближаването на изборите все повече ще ставаме свидетели на подобни заявки за създаването на нови партии. "Очаквам да се появят поне още десетина подобни проектчета. Една част от тях ще са политическо инженерство, а други ще са самоделки в истинския смисъл", казва Гълъбов.

Русофил според тълковния речник е привърженик и поклонник на всичко руско. Според различни проучвания между 10% и 15% от хората в България симпатизират на Русия. Техните интереси досега се проявяваха през множество фондации и неправителствени организации, а често и през една партия – БСП, която по наследство се счита, че държи монопола върху политическите отношения с Русия. Малко повече от година преди парламентарните избори обаче на политическата сцена се готвят да излязат два политически проекта с претенцията да отнемат от социалистите привилегията да държат връзките с Русия и да се борят за гласовете на русофилите в България.

В началото на февруари трима независими депутати – Димитър Чукарски, Тодор Великов и Венцислав Върбанов, ходиха на двудневна визита в Москва, срещнаха се с представители на партията на руския премиер Владимир Путин "Единна Русия" и след като се върнаха, обявиха, че ще сформират нова проруска партия. Заявката им да създадат формация, която открито да посредничи в отношенията между България и Русия беше донякъде изненадваща. Защото неотдавна те се срещнаха с американския посланик Джеймс Уорлик в парламента, а след срещата обявиха, че ще правят нов консервативен десен проект.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

45 коментара
 • 1
  pag avatar :-P
  pag

  Хаха, няколко политически пеперудки-еднодневки са решили, че се отваря нова политическа ниша, достатъчно голяма, че да ги вкара в следващия парламент.
  "Русофилска" партия, Боже, тия са напълно изтрещяли.......

 • 2
  winterbach avatar :-P
  Петър Иванов

  Има ли политик -русофил у нас некриминално проявен?

 • 3
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  А аз си помислих, че кукундрелите са на привършване, но не, при нас те са възобновяем ресурс.

 • 4
  dta66 avatar :-|
  dta66

  АЗ ПЪК СЪМ БЪЛГАРОФИЛ И СИ ТЪРСЯ ПАРТИЯ,НО НЕ НАМИРАМ

 • 5
  dimko avatar :-|
  dimko

  БаронмюнхаузеноФците в днешната ни Политическа система не могат да имат друго поведение . Тук наблюдаваме характерна проява на разпада на политическото ни общуване в модерно Общество . Нека не забравяме , че необходимата Политическа ни реформа в него , носи закономерно и Нова селекция на съвкупния Политически субект , според модерните изисквания за ефективно Управление в системата на общия живот , който искаме да практикуваме . Днес живеем по правилата на система , наподобяваща тази от периода между 1934 и 1944 г. , с елементарни нюанси от реалното ни Историческо време ...

 • 6
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  ВТБ Капитал и братя Велчеви – нова червена олигархия
  Сформирана от ребята олигарси, Путинци и КГБ товарищи, и наши червени финансови престъпници, деца на комунисти, защитени от прикриватурата и ДС !!!! СЕГА те ще действат официално и ще купуват не само това, което преди беше купено евтино. Примери : 1. БТК и участието на Тор Бьорголфсон, исландският „милиардер” мошеник, който изпра милиарди на Съветската мафия, купи и продаде БТК с голяма печалба; и 2. Булгартабак, който при Шулева щеше да е продаден за над 200 милиона евро, а сега бе продаден на двойно по-ниска цена !!! Колко ще спечелят сега ???
  Чрез новата „финансова дружба” прането на пари и влизането през задната врата в Европейският Съюз ще бъде разширено. Лукойл има територия в Росенец, а ребятата милиардери – червени другари и братя Велчеви !!! Да не забравяме, че щетите които Милен Велчев нанесе на България при замяната на Външния ни дълг надминават ЕДИН милиард лева !!!!!!! Но прикриватурата го прикри и запази - нямало нито нарушения, нито изтичане на информация. А финансирането на хотелите на Брат ВЕЛЧЕВ по морето с около 200 милиона лева от резерва ??? Които бяха дадени на няколко банки, а те дадоха на Велчев евтини заеми !!!! За да заграбва терени, да строи хотели и да печели на гърба на народа Български !!!
  Мафиот до мафиота, мила моя майно льо, а сега и до товарищи....... Все червени.

 • 7
  trezven avatar :-P
  Трезвен

  Жалко е да видиш, че такива хора, ходят, ядат, говорят и серат по най-безцеремонния възможен начин. Човек се чуди- Господи- тези твой творения твоя грешка ли са или си ги довел тука за да ни тестваш до колко можем да ги издържаме? С какво съм го заслужил?

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Тези тримцата са смешници политици, не им вярвайте.... могат да си направят и про- и контра-путинска партия, акъл не иска...
  Само че "десняци" не бъркайте руският народ с Путин, Брежнев, Сталин или цар Александър 2........
  Но това бял кахър....

  Но твърдението за 10-15% симпатизанти на Русия в днешна България е просто шменти капели....
  Поне 70-80% от народа на българия има добро отношение към руския народ по силата на традициите от оне 200 година.... включително и от строителството на българската индустрия дето демосратите не мога разкрадат вече 23 години....

  Още повече че опитите за насаждане на русофобство, започнати от Стамболов и Фердо 1887, доведоха до три национални катастрофи и четири загубени войни.......

  Русофобството е кауза пердута, русофилството така итака си е в народа, така че давайте правете българска политика драги незивисими дупетати...

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  [quote#6:"cobourga"]ВТБ Капитал и братя Велчеви – нова червена олигархия [/quote]

  йок тук не позна, това са новите богаташи, които според законите на капитализЪма дават хляб на работещите .....

  Капитализъм братци, нали за това скачахме?

 • 10
  bulair avatar :-|
  Булаир

  ... Избрахме откровенна мутра, фен на Цеца Величкович и Лепа Брена за премиер
  ... Избрахме негова марионетка за президент
  ... Всички медии вкупом получиха амнезия за "Ало Ваньо...."
  ... Една проруска рафинерия си прави гаргара с държавата ...
  Защо, тогава, да не вкараме в парламента партия на русофилите ??? ... Опростачването на нацията е факт - тъжен, срамен, но факт !!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK