Регионални, демографски и здравни дисбаланси

Вероятността за риск при връзката между различията в центъра и периферията

Трябва да се промени философията на регионалната политика

(по-малко магистрали и пътища, повече образование и конкурентност

Васил Гарнизов

Васил Гарнизов е заместник-председател на Асоциация за антропология на Балканите и ръководител на Централното координационно звено по Специалната подготвителна програма на Европейския съюз за България. В периода 1999-2001 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството на Р България.

Работил е в секция "Теория на фолклора" в Института за фолклор към БАН, бил е парламентарен експерт по местно самоуправление, регионално развитие и благоустройство, както и генерален директор на Националния център по териториално развитие и жилищна политика.

Член е на Международната асоциация по прагматика в Амстердам, Асоциацията на европеистите в Брюксел, Управителния комитет по местни и регионални власти на Съвета на Европа, Междуведомствения национален съвет по етнически и демографски въпроси към Министерски съвет, Програмния съвет на Българска национална телевизия.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  rozablue avatar :-|
  rozablue
  • - 2
  • + 13

  - да се промени философията на регионалната политика (по-малко магистрали и пътища, повече образование и конкурентност)

  Не виждам причина за противопоставяне, изисквано от автора - нужни са както магистрали и добри пътища, така и инвестиции в образование и наука

  - да се направи спешна интервенция в посока на произвеждане на нов ромски елит (целеви стипендии за висше образование на роми, приемани във ВУЗ при занижени критерии)

  Мерси. Занижени критерии - как е възможно такова нещо: и след това тия хора ще влязат в управлението и ще управляват по -умните от тях.
  И сега критериите са твърде занижени в системата на образованието- всеки,който влезе - а всеки може да влезе, гарантирано ще излезе.
  Мерси още веднъж. Ако умни хора развиват икономика и управляват държавата, ще има работа и хляб за всички, включително и за т.нар.,кой знае от кого -роми, а това е, което е задължително да им се осигури,както и на всички българи, а оттам нататък възможностите са равни за всички.

  Нередност?
 • el_komandante
  • + 11

  Доста глупости събрани на едно място. Основното е да се намали драстично броя на държавните хрантутници, като въпросния автор, дето нямат принос за 5 лева към БВП в мизерния си живот. Без магисрали и пътища няма частен бизнес, без частен бизнес няма пари! Тъпите хрантутници да си го набият в главата. Иначе им дай програмки, парички да разпределят, бонусчета... ...паразити!


  Нередност?
 • 3
  el_komandante avatar :-?
  el_komandante
  • + 13

  " В периода 1999-2001 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството на Р България.

  Работил е в секция "Теория на фолклора" в Института за фолклор към БАН, бил е парламентарен експерт по местно самоуправление, регионално развитие и благоустройство, както и генерален директор на Националния център по териториално развитие и жилищна политика."

  ОТ ЧОВЕК, ДЕТО НЕ Е НАПРАВИЛ НИЩО, ДОКАТО Е БИЛ НА ВЛАСТ, АКЪЛ НЕ ЩА !!!

  Нередност?
 • 4
  v_milenski avatar :-|
  Vladimir
  • + 2

  Присъединявам се към горните коментари

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • nino4e
  • + 6

  От така направените и съвестно прочетени от мен анализи, констатации, изводи и препоръки разбрах, че се прави опит да се съчетаят практиките от миналото (лица от малцинствени групи да влизат в учебни заведения, извън установените стандарти) с новите такива - участието на все по-безотговорната държава (закриване на регионални представителства в различни отрасли) и като резултат - съсипване на цели области- икономически, социално и разбира се, на нивото на безнадежността на всяка отделна човешка съдба. Без магистрали, без училища (закриваме ги защото няма деца, ама няма деца, защото ги подгонваме към по-големия град, където пак няма работа ....) без болници, без театри, кинозали, спортни площадки.... Защото всичко изядоха безотговорни хора, облечени в законова или криминална власт.
  Не виждам никакви практически решения в препоръките на г-н Гарнизов.
  Съжалявам, но това е просто статия, написана в уютния кабинет, а не отговорен анализ на загрижен учен и общественик.

  Нередност?
 • 6
  hadjov avatar :-?
  дон Клеменца

  На ромите им е необходимо основно и средно образование. Глупост е да им се подарява висше. Важното е деца да не раждат деца! Това става с елементарно образование. И без това висшето образование девалвира.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал