Рисковете за националната сигурност на България до 2022

Shutterstock

Рисковете за националната сигурност на България до 2022

13218 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Произходът на думата риск е свързан с този на корен. Тя идва от старогръцки  и е преминала в латинския. В античната митология това са корените една дива смокиня, в която Одисей се е спасил. Оттогава корен и риск е започнало да означава опасност в морето, но и шанс за спасение. В арабския  език думата има значение за придобиване на богатство и благосклонна съдба.

Думата риск, която ние използваме и във вида, в който я познаваме, се е появила в морското застраховане през ХVІІ век. Бихме могли да кажем, доста грубо, разбира се, че модерният свят е свят на рисковете.

Проектът, който се представя от фондация "РискМонитор", се занимава с рисковете за националната сигурност на България през следващите 10-15 години. Става въпрос за сигурността на гражданите и функционирането на институциите в различни сфери на живота. Разгледани са евентуални събития и процеси, които могат да бъдат повлияни от политики. Поради тази причина всички форсмажорни обстоятелства, природни бедствия, в някаква степен са изключени от тази кръгла маса. И за разлика от концепциите и стратегии за национална сигурност, каквито бяха прегледани в огромен обем и, мисля, в достатъчно количество, в нея се говори и мисли за заплахите като част от естествения ритъм на света, в който живеем, а не като инциденти, крайно нежелани и възникващи хаотично.

Тъй като рисковете са навсякъде около нас, естествено е и ориентирането на проекта към големи обществени рискови сфери, каквито могат да бъдат сривът в икономиката или финансовата система, колапсът в енергетиката, социалният конфликт, регионални, социални и здравни дисбаланси и, разбира се, организираната престъпност, структурните фондове, образованието и не на последно място криминализацията на институциите.

Вижте потенциалните рискове за националната сигурност на България, възможните им управления и решения, в анализите, представени от фондация "РискМонитор": 

1.Опасностите за националната сигурност  

Стефан Попов: Какви да са стратегиите на България в близкото бъдеще 

2. Кубът на икономическите рискове 

Георги Ганев: Предизвикателствата пред България в следващото десетилетие 

3. Все по-малко "котви на стабилност" и все по-висока ентропия 

Илиян Василев: Рисковете пред развитието на България - оценка и управление 

4. Рисковете на енергийните предразсъдъци 

Юлиан Попов: Енергетиката трябва да се гледа умно, стереотипите създават опасности 

5. Ниското образование може да доведе до социални взривове 

Петя Кабакчиева: Неграмотността заплашва да промени структурата на икономиката 

Васил Гарнизов: Вероятността за риск при връзката между различията в центъра и периферията

Произходът на думата риск е свързан с този на корен. Тя идва от старогръцки  и е преминала в латинския. В античната митология това са корените една дива смокиня, в която Одисей се е спасил. Оттогава корен и риск е започнало да означава опасност в морето, но и шанс за спасение. В арабския  език думата има значение за придобиване на богатство и благосклонна съдба.

Думата риск, която ние използваме и във вида, в който я познаваме, се е появила в морското застраховане през ХVІІ век. Бихме могли да кажем, доста грубо, разбира се, че модерният свят е свят на рисковете.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  midilev avatar :-|
  Марин Мидилев

  Ситуацията да се стигне до тук се заключава в, накратко в народопсихологията..................................................

 • 2
  latinka_ avatar :-?
  latinka_

  Ще има нови катаклизми, мирът е застрашен, там е и най-големият проблем.България страна е малка.Разединението ще ви хлъзне в посока на война и ще загубите вие целостта.Кибритени клечки от ляво, от дясно ГЕРБ ще поставят на тясно.Изборите догодина ще спечелят ги двамина/ две партии в коалиция/.Ще си отидат много бели ръкавели.Правителства се сменят, чиновниците управляват, информация невярна те подават.И всеки нов в кабинета попада в примката на бюрократи, живеят те в палати.Размирисват се от после Алековите маскари, кой тях ще усмири?Коалиция на ГЕРБ и БСП , народът сам ще избере.Ляво с дясно се не траят, но хорото ще играят.Целта ще е обединение , стига с тези разделения.Аспаруховият сноп от пръчки пак ще бъде здрав, макар народът наш да е сиромах.Изкуплението става бавно, просветлението ще е славно.

 • 3
  cocco.uzunov avatar :-|
  cocco.uzunov

  Глупости... поредната порция негативизъм, който ни поднася поредната медия...

 • 6
  k_ avatar :-|
  k_

  Похвална е инциативата да се направи подобен анализ, но за съжаление освен Стефан Попов, Ганев и донякъде Гарнизов останалите участници май никога не са се занимавали с подобни неща.
  Особено трогателен е Юлиан Попов с папагалските си повтаряния на тези, които очевидно не разбира достатъчно в дълбочина.
  Другите са стандартни лаладжийски описания на познати проблеми, с които хората очевидно си вадят насъщния генерирайки кошове празни приказки.
  Айде, после пак по същество и моето скромно мнение.

 • Георги Петков

  Дали ако такава кръгла маса за рисковете за националната сигурност се беше състояла преди 20 г. щеше да отчете драстичното обедняване на българския народ, демографската катастрофа, турцизацията и маргинализирането на цели групи от обществото, опошляването на културата и образованието, предаването на националните интереси?

 • 8
  aha avatar :-|
  aha

  Най-бедната страна в ЕС с най-много мюсюлмани и роми (римляни, ромеи и други цигани) е закономерно да е силно рискова държава. Политиките на правителство и парламент на този фон са доста грешни и смешни. България ще се промени толкова много в следващите години, че малцина ще могат да я сравнят със спомените си. София и Варна ще стават все по-големи и мръсни градове - гета. Останалата част от страната ще бъде в ръцете на местни феодали. феодалите ще могат да управляват все повече на по-малка цена. Дали това ще доведе до благополучие в обществото е доста съмнително. Емигрантите ще се увеличават, особено след 2014 година. След 15 години, благодарение на местната политика, ще има региони с все по-малко стопански активни българи. Турция с икономическия си растеж, ще бъде притегателна сила както за хората така и за земята им в местата с преобладаващо население от мюсюлманската вяра. Университетското образование, което и в момента не е много престижно, ще се срине под нивото на средното, особено спрямо онези средни училища с традиции. Образованието в чужбина все повече ще се налага като мярка за по-добро заплащане. Ще има още много европейски компании, които ще внасят специалисти и особено менажери. Администрацията ще бъде все по-голям проблем и пречка за бизнеса. Конфликтът на интереси го очаква невероятен възход.
  Тези прогнози Ви се виждат мрачни, просто поживейте в България още 10 години и ще Ви се струват оптимистични ...

 • 9
  ivstvs avatar :-P
  ivstvs

  До коментар [#2] от "latinka_":

  go and see a doctor

 • 10
  nikb avatar :-P
  NikB

  Докато не се осъзнае, че не риск, не заплаха, а най-голямата реална пречка пред развитието на България, като държава и общество и превръщането й в нормална правова държава е комунистическата мафия - наследство от тоталитаризма, която процъфтява и през последните 22 години.
  Единственото решение е ЛУСТРАЦИЯ на висшата номенклатура на БКП и репресивния апарат.
  За другите заплахи да му мислят ЕК, НАТО, ФИФА, ФАФА и ФУФА.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал