Невъзможните фондове на ЕС

Невъзможните фондове на ЕС

Предизвестеното административно благополучие

6929 прочитания

Николай Янев (1976) е магистър по европейска интеграция (Нов Български университет - 2004 г.) Завършва класическа филология в Софийски университет "Св. Климент Охридски" (2001 г.)

Работи в дирекция "Политика във висшето образование" в Министерство на образованието и науката (2002-2006 г.) и в Междинното звено по приоритетни оси 3 и 4 на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2007-2013" (2006-2010).

Европейският съюз е богато и подредено място. Дори прекалено. Наскоро прочетох, че добрите майки имали лепкави подове, мръсни фурни и щастливи деца. Въпреки седемте милиарда евро, четири години след като бе осиновена в солидарното европейско семейство, България изглежда така, сякаш се е подхлъзнала върху излъскания паркет. Парите трябваше да развиват транспорта и регионите, да направят предприятията конкурентни, да осигурят заетост, социални услуги и качествено образование. Днес всяка от тези сфери е под постоянната заплаха от катастрофа.

В навечерието на присъединяването (2006 г.) българската публика и дори политиците, управляващи европейски средства, можеха да стимулират оптимизма си с две лекарства. Страната е достатъчно бедна (с БВП на глава от населението под 75% от средния за ЕС) и попада в обсега на най-щедрите помощи - на непонятния бюрократичен език нейните райони са конвергентни. Една външна сила, Европейската комисия, начерта начините тези средства да достигнат хората. Маркира ги изключително подробно и наложи условия, еднакви за всички. Контролът за правилното движение също бе външен. Вече не се страхувахме от хроничните болести на българската администрация.

Следващите години отслабиха дозите на оптимизма. Чиновниците, които администрират европейски средства, първи усетиха страничните ефекти на гарантираното благополучие. Идеята за изчерпателни правила, универсални във всяка ситуация, звучи утопично, но бюрократичната машина положи сизифовски усилия да сведе многообразието на противоречивата среда под знаменателя на общи процедури. Наръчниците за работа на договарящите органи натрупаха смъртоносно наднормено тегло, като се опитват да погълнат в своите параграфи непокорната българска действителност. Задължиха служителите, натоварени с това непосилно бреме, да инсталират в главите си стотици алгоритми за действие, одитни пътеки и типови образци. Накараха ги да се подпишат, че са го сторили изцяло – в поредните декларации, разбира се.

Експериментът даде фантастични резултати. Комисии избират комисии, които след проверка на трети комисии най-после ще избират проекти. Колко ли време отнема това? Понякога – цяла година между публикуването на поканата и сключването на договорите. Училища, решили наивно да занимават децата с рисуване след часовете, са принудени да описват съответствието на идеята си с национални и европейски стратегически документи, да доказват финансов капацитет чрез отчети и баланси за изминалите три години, да разсъждават над "мултиплициращия ефект" и "добавената стойност". Учители, скочили в трудните води на етническата интеграция, бяха повлечени към дъното от програми с невъзможни имена като "Създаване на благоприятна мултикултурна среда за практическо прилагане

на интеркултурно образование и възпитание". Изпълнението на договорите предизвика агония. В света на правото обвиняемият може да бъде невинен до доказване на противното. А светът на структурните фондове вкара бенефициентите в режим на постоянни оправдания. Беглите хумористични щрихи (но тук няма нищо измислено!) се превръщат в гротеска през индивидуалните истории – всеки опитал има какво да разкаже. Стана ли системата по-ефективна, открита и справедлива? Единствено на хартия.

"Хотели как лучше, а получилось как всегда"*. Милиардите на солидарността трябваше да скъсят дистанцията между силните и изоставащите, но поставиха ново разделение. Многобройни, противоречиви и често ненужни ограничения откъснаха хората и малките участници на проектния пазар от достъпа до финансиране. Ентусиастите на първите покани днес са изчезнал вид. "Най-социалната" оперативна програма -"Развитие на човешките ресурси", вече предпочита да харчи парите си за мащабни проекти, предоставени директно на административни структури, без конкуренция. После - по утъпканите пътеки на обществените поръчки.

Но амбицията на подобни големи начинания е илюзорна. Официалните отчети (на eufunds.bg) показват смайващи цифри на договорени суми срещу нищожни извършени плащания. Връзката между реалност и мечти е скъсана. Правилата, създадени, за да доведат процесите до съвършенство, блокират движението. Не обвиняваната за всичко корупция, но сложната регулация стана главна причина за препъването. Станислав Лем описва състоянието на фаталната принуда (Ананке**), където педантичен администратор е довел програмата на бордовия компютър до истерично състояние, превръщайки катастрофата в неизбежно решение. Обществените драми на нашето ежедневие, наситено с кризи, показват, че блокираните инструменти за социална навигация водят в същата посока.

Когато мислим за възможностите пред страната през следващото десетилетие, си струва да включим в сметките уроците от провала на едно прекалено контролирано благополучие. Скоро започва планирането на поредния бюджетен цикъл на Европа (2014 - 2020). Работата върху новите

оперативни програми на България не може да пропусне погледа към рисковете, които крие тежестта на собствената им конструкция.

* - "Искахме го по-добре, а се получи както винаги" - руският премиер Виктор Черномирдин по повод паричната реформа през 1993 г.

** - гръцка богиня на принудата и съдбоносната предопределеност

Николай Янев (1976) е магистър по европейска интеграция (Нов Български университет - 2004 г.) Завършва класическа филология в Софийски университет "Св. Климент Охридски" (2001 г.)

Работи в дирекция "Политика във висшето образование" в Министерство на образованието и науката (2002-2006 г.) и в Междинното звено по приоритетни оси 3 и 4 на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2007-2013" (2006-2010).

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  midilev avatar :-|
  Марин Мидилев

  Ситуацията накратко е следната "Тиловаци управляват бойни действия".
  Системата така е бюрократизирана че всяко едно начинание е подложено на неуспех.
  Докато водещи са чиновниците(обслужващия персонал), имащи приоритета да си създават работа, всичко е обречено на неуспех.
  Има и други фактори блокирали евро фондовете, но не ми е работа и нямам време....

 • 2
  pezar avatar :-|
  pezar

  Много държава ,хилаво общество .

 • 3
  ariman_info avatar :-P
  Ariman

  нахуй

 • 4
  rosko1306 avatar :-|
  rosko1306

  Авторът само е чувал за проблемите по фондовете, но не е управлявал никога проект!
  Да, има бюрокрация, да, не са лесни за спечелване и още повече за успешно изпълнение проектите, но какво от това? Не са невъзможни. Не ги описвайте нато деветия кръг на ада, няма такова нещо! Ако чете някой ще си помисли, че едва ли не бизнесът бяга от еврофондовете - да, ама не е така! Ако човек ги познава що-годе добре ще знае кои са програмите, които се радват на интерес, по които кандидатстването е в пъти повече от наличните ресурси.......
  Проблемите са другаде. Много слабо управление, много забавени процедури по оценка (проект за внедряване на иновация се оценява над година, каква иновация е това и ако фирмата разчита на нейното внедряване по проект - по-добре да затваря); Споменатата програма за развитие на човешките ресурси беше затворена в нейната част за обучение на заети лица повече от 2 години при добър интерес от страна на бизнеса и при обявяването на процедурата - финансирането беше намалено многократно (за справка - в Унгария финансирането е на нива точно 11,5 ПЪТИ по-високо); И куп, куп други административни и управленски проблеми, които нямат нищо общо с бюрократичните процедури. Въпрос на воля у управляващите е. Разбира се, въпрос и на капацитет.
  Абе, май забравих да спомена за корупцията......

 • hary

  По мое, (и далеч не само мое), мнение, регламентът за ползване (усвояване) на еврофондовете е така сътворен (умишлено), че нашата бедна държавица винаги да внася повече свои средства в общия европейски кюп, отколкото ползва. Това е въпрос и на геополитика, освен всичко друго. Ние, с цялата си обърканост и изостаналост, сме нужни на богатите от ЕС, но не като равноправни и достойни членове, а като територия и безгласни изпълнители, като обслужващ персонал. В този смисъл съм напълно съгласен с автора и напълно несъгласен с някои от коментиралите, които със своя идеологизиран оптимизъм просто хвърлят прах в очите на хората. Гърците бяха бедна държавица, при тях не е имало социализъм, да кажеш че нещо им е навредило, ЕС направи компромис, прие ги, захрани ги, временно те се замогнаха, но какво виждаме? Сега са заборчляли и напълно зависими във финансово отношение. И не ми излизайте с расистки shit-аргументи, че ние с тях сме второ качество хора - не, всичко се прави целенасочено от ЕС-бюрокрацията. Едно от многото, но може би най-красноречивото доказателство е, че ни заповядаха да си затрием енергетиката. Затвориха безопасни и годни реактори от нашата АЕЦ. Забраняват ни протекционизъм за родното производство. Задръстени сме с чужди евтини стоки (боклуци), които убиват икономиката ни. Те ни пречат сами да правим свежи пари, а ни залъгват с някакви имагинерни фондове, които не можем да ползваме, дори живи да се одерем. Приказката за магарето, камшика и морковчето. Ако ви харесва да сте магарета, вярвайте на евро-оптимистите.

 • 6
  rosko1306 avatar :-|
  rosko1306

  [quote#5:"hary"]По мое, (и далеч не само мое), мнение, регламентът за ползване (усвояване) на еврофондовете е така сътворен (умишлено), че нашата бедна държавица винаги да внася повече свои средства в общия европейски кюп, отколкото ползва.[/quote]
  Дай ми един факт в подкрепа на това твърдение! Причините не са нито в правилата, нито в регламентите. Тези правила (или поне подобни) важат във всички страни, защо те усвояват, а ние не?
  Причините не са и в бизнеса. Бизнесът има интерес към фондовете....
  Ха кажи сега - защо в другите страни се усвоява по-добре?

 • 7
  motochristo avatar :-|
  motochristo

  Екстра са си фондовете, само дето няма 10 грамотни хора да попълнят документите, а в администрацията няма 20 грамотни хора да ги прочетат и оценят.
  Ганьо вика:
  "Абе я че съм умен, спор нема, ама що не разбирам. Требе некой да ми е виновен..."

  До коментар [#5] от "hary":

  По твое и изключително твое мнение... ;)

 • 8
  ariman_info avatar :-P
  Ariman

  До коментар [#5] от "hary":

  Съмнавам се в глобалната конспирация срещу българския народ, не за друго, а защото на Запад или си мислят, че сме турци или че сме унгарци, т.е., не им дреме, та чак планове да ни съставят, да внасяме ние, да ползват те, хах ха ха

 • 9
  rosko1306 avatar :-|
  rosko1306

  [quote#7:"motochristo"]Екстра са си фондовете, само дето няма 10 грамотни хора да попълнят документите, а в администрацията няма 20 грамотни хора да ги прочетат и оценят. [/quote]
  За попълването хич не си прав...... И че са екстра - пак не си прав. Не са зле, само да има кой в администрацията да ги урпавлява.....

 • 10
  zogorsone avatar :-|
  zogorsone

  “Правилата, създадени, за да доведат процесите до съвършенство, блокират движението„
  Тази бюрокрация наложена от ЕС, напомня на “задушаващата прегръдка„. Безспорно повече вреда, отколкото полза.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход