Маргинализация - рискове и сигурност

Социалното изключване е сериозен проблем, който може да предизвика конфликти

Албена Стамболова е българска писателка, преводач, литературен критик, преподавател и психоаналитик. Има докторска степен по семиотика и психоанализа и магистърска степен по клинична психология.

Завършва докторантура при Юлия Кръстева във Франция. Член е на Международната Фройдистка асоциация. От 1990 до 1999 живее в Париж, където прави магистратура по психология, защитава дисертация в областта на семиотиката и психоанализата под ръководството на Юлия Кръстева. След завръщането си в България води курс по психоанализа в СУ (2000-2001), а по-късно работи като психологически консултант.

Води рубриката за литературна критика на списание Алтера. От 2008 пише статии и прави интервюта на политическа тематика.  Тя е автор на романите, "Така е, както става", "Хоп-хоп звездите" и "Авантюра".

Около 80 милиона от жителите на Европейския съюз са подложени на трайна социална изолация. Половината от тях са жени и една четвърт деца. Съществува тенденция за сериозно нарастване на маргинализацията на все повече социални групи от достъп до здравни грижи, образование, пазара на труда, защита на основните граждански права, липса на достъп до обществен живот и т н.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове