Нова заявка за по-нисък ДДС
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нова заявка за по-нисък ДДС

"Има седем държави в Европейския съюз, които имат по-нисък ДДС от 20%. На мен ми се иска ние да сме поне в тройката", каза Симеон Дянков, след като обяви желанието си да понижи ДДС до края на мандата на ГЕРБ.

Нова заявка за по-нисък ДДС

Бизнесът и експертите: идеята е добра, но ще увеличи бюджетния дефицит

Стефан Антонов
5776 прочитания

"Има седем държави в Европейския съюз, които имат по-нисък ДДС от 20%. На мен ми се иска ние да сме поне в тройката", каза Симеон Дянков, след като обяви желанието си да понижи ДДС до края на мандата на ГЕРБ.

© Надежда Чипева


720

млн. лв. ще изгуби държавата от понижението на ДДС с 2 процентни пункта
800

млн. лв. е планираният дефицит за 2013 г. при 20% ставка на ДДС

Откакто ГЕРБ е на власт, въпросът за намаление или увеличение на ДДС регулярно изскача в медиите. Въпреки разпалените дебати обаче до реални промени досега не се е стигнало. Във вторник финансовият министър Симеон Дянков отново заговори за понижаване на ДДС. Този път той постави и срок, в който трябва да се случи промяната - преди настоящият управленски мандат на ГЕРБ да изтече.

Това означава, че трябва да се вземе конкретно решение в следващите 6 месеца до внасянето на бюджет 2013 за гласуване в парламента.

Бизнесът и независимите икономисти приветстваха идеята за понижаване на данъчната тежест, но всички заявиха, че тя може да увеличи бюджетния дефицит и затова в момента изглежда нереалистична.

Идеята на Дянков

"Аз бих искал да имаме възможност и ще имаме такава възможност до края на мандата да падне малко ДДС. Има седем държави в момента в Европейския съюз, които имат по-нисък ДДС от 20 процента. На мен ми се иска ние да сме поне в тройката", каза финансовият министър пред "Нова телевизия".

Той дори посочи, че понижението може да влезе в сила преди началото на 2013 г., защото добрата практика e това да става изненадващо.

"Не от 1 януари, а примерно от 1 октомври или 1 ноември да се сваля, за да не могат хората да си забавят потреблението, знаейки, че то (понижението - бел. ред.) идва." Според експерти понижаването на ДДС с всеки 1 процентен пункт лишава (при равни други условия) държавата от приблизително 360 млн. лв. приходи.

При 18% ДДС, което е най-спрягана възможност, включително и в предишни изказвания на финансовия министър, постъпленията в бюджета ще намалеят със 720 млн. лв. Освен ако по-ниската ставка не доведе до изсветляване на обороти и по-голямо потребление, което да компенсира загубите.

Някои икономисти обаче вече заявиха, че не вярват мярката да има такъв ефект, което пък означава, че понижението на данъка в момента само ще увеличи бюджетния дефицит. За 2013 г. той е планиран на 800 млн. лв., и то при сегашната ставка.

Затова и при евентуално понижение на косвения данък правителството ще трябва спешно да съкрати разходи за около 700 млн. лв., което според експертите е невъзможно в краткосрочен план. Другият вариант е да се търсят заеми за финансиране на недостига или пък да се разчита на по-бързо възстановяване на икономиката.

За и против

Данък добавена стойност облага всички стоки и услуги, потребявани в страната, затова и промяната му би трябвало да се усети от най-много данъкоплатци. На теория по-ниската ставка ще доведе като ефект и до по-ниска инфлация.

Освен това би могла да стимулира потреблението, а оттам - и икономиката. Въпросът е и дали понижението ще бъде усетено под формата на по-ниски, цени или ще остане в бизнеса под формата на по-голям марж.

"Като фискална стратегия идеята за понижаване на ДДС е добра, но в този момент тя е невъзможна за прилагане. БВП за четвъртото тримесечие на миналата година пада в номинален размер, а това означава и че приходите за държавата ще започнат да падат, защото преразпределителната й роля се измерва точно през ресурса, който правителството изземва от икономиката. При падащи приходи и неизменни или нарастващи разходи дискусията за по-нисък ДДС става излишна, а е възможна и рецесия, която допълнително да свие постъпленията в бюджета", каза Петър Чобанов, експерт в Института за нов икономически напредък.

Според него, макар икономиката да се намира в застой, тя е достигнала равновесна ситуация, към която са се адаптирали както икономическите агенти, така и бюджетът.

Ако се понижат косвени данъци, правителството трябва да мисли за повишаване на преките, защото икономиката няма да се раздвижи само с тази мярка и дефицитът ще остане непроменен.

Десислава Николова от Института за пазарна икономика се усъмни в ефективността от понижаването на ДДС с 2 процентни пункта в момента. "За да се вдигне потреблението, ДДС трябва да падне с 5 до 10 процентни пункта, но това ще срине бюджета. Проблемът с малките стъпки в намалението е, че обикновено търговците задържат тези намаления и много рядко те се отразяват в крайните цени", смята тя.

При предходната заявка на финансовия министър за по-нисък ДДС пък икономисти коментираха, че идеята е добра, но по-голям ефект ще има понижението на осигуровките. Причината е, че те пряко влияят върху инвестициите и заетостта.

Бизнесът: супер, но не вярваме

Представителите на бизнеса, които "Капитал Daily" потърси за коментар, заявиха, че подкрепят по-ниска ставка на ДДС, но се съмняват дали държавата може да си го позволи.

"Това е много хубаво, но мисля, че е някаква шега и не вярвам, че ще се случи. Господин Дянков е казвал много работи, не знам дали бюджетът може да си го позволи. В някои стратегически сектори намаляването на ДДС би стимулирало оборота, но не навсякъде", заяви Пламен Бобоков, който е председател на управителния съвет на "Приста ойл".

"Най-популярният и лесен отговор на въпроса за намаляването на ДДС би бил веднага да кажем, че това е чудесно решение, и да го подкрепим с две ръце. В случая обаче смятаме, че трябва да се действа много, много внимателно и по-консервативно. Подобна стъпка може наистина да раздвижи и облекчи икономиката, но може да доведе и до сериозни сътресения в приходната част на бюджета.

Той се крепи на два стълба – ДДС и акцизи", предупреди Евгений Иванов, който е изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

720

млн. лв. ще изгуби държавата от понижението на ДДС с 2 процентни пункта

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

28 коментара
 • 1
  birdman avatar :-|
  birdman

  Смисъла на свалянето на ДДС е .... никакъв освен че идат избори .

 • 2
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  този палячо майсторът на пиците, пак е говорил без да мисли

 • 3
  forumer avatar :-|
  forumer

  Скоро ще му се наложи да го увеличава, както я е подкарал

 • 4
  dr_t avatar :-|
  dr_t

  Свалянето на ДДС трябва да бъде предходено от повишено събиране на данъци и акцизи и то в краткосрочен план, което е много трудно.
  Дори и да се повиши чувствотелно събираемостта, а увеличението на БВП е над 2% на годишна база, то най-рано трябва да се намали ДДС от 1ноември с 2%, за да може загубите от този данък да са по-малки 100-120 млн. за 2012.

 • 5
  plap avatar :-|
  plap

  Колкото размерът на един данък се приближава към разходите по неговото укриване, толкова по-голяма е събираемостта му. В България неефективността на досегашната ставка е добила конкретен словесен израз - "без ДДС и без фактура". Приветствам всяко намаление, защото стимулира имунната система на пазара срещу всевъзможните му изкривявания.

 • 6
  hristo_gg avatar :-|
  Hristo Gospodinov

  Хубаво да се свали ДДС, ама не е важно само колко са ни данъците, колко ни е ДДС... Докато данъчните не започнат да си вършат работата и не се увеличи събираемостта, кел файда? Докато не започне да се гарантира законността, чуждите инвеститори ще са все така колебаещи се дали да инвестират тук...

 • 7
  igr81 avatar :-|
  antropos

  Тази тема май се превърна в дъвка в устата на министъра!!!

 • 8
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Добра идея трябва да се започне намаляване на ДДС до 16%, и да се увеличаване на данък имоти до 1% . Например с по 1% ДДС надолу и с по 1 промил данък имоти нагоре на година.

  Щото данък сгради е прекалено нисък и изкривява икономиката на държавата. Създава имотен балон, който тежи на икономиката ни.. увеличава разходите на фирмите за офиси, складове, магазини, което води до намаляване на производителността им. Да не говорим, че имотите стоят в хора които не могат да ги поддържат, нямат доходи - нищо, че биха могли под наем да ги отдават поне и да печелят. Много имоти стоят неизползвани. Отделно общините нямат достатъчно средства да поддържат улиците и инфраструктурата. Качеството на живот е ниско. Получава се парадокс - скъпи имоти, но рушащи се, без инфраструктура около тях.

 • 9
  stf avatar :-|
  Стефанов

  Според мен е по удачна идеята за дефиренцирана ставка за лекарства и стоки от първа необходимост. Премерно за лекарства, хляб и млечни продукти да се свали ДДС на 10%. Така ще се помогне на най-засегнатите от кризата потребители.
  На бялата якичка да му намалиш ДДС-то на Мазератито дето ще си купи или на яхтата му е през оная...

 • 10
  niki2003 avatar :-|
  niki2003

  Това са си само обещания,преди края на мандата.Само дано покрай ДДС-то да не се катурне и държавата!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK