Държавата решава кой да живее и кой не

ВАС ще гледа дело срещу постановлението за лимита при лечение на деца в чужбина

5.4

млн. лв. е бюджетът на фонда за 2012 г.

Преди два месеца шестмесечната Мерве Джебир е диагностицирана с тежко заболяване. Лечението е чрез спешна костно-мозъчна трансплантация в чужбина. За пет дни "Фонд за лечение на деца" взима решение да отпусне на Мерве лимита от 180 хил. лв. за операцията. Офертата на болница в Италия обаче е с 16 хил. евро по-скъпа. Родителите на детето намират от познати 11 хил. евро, а за останалите "Спаси, дари на..." обявява дарителска кампания. Парите се събират, но твърде късно - детето почива в края на февруари.

Лимит убиец

Мерве е жертва на определения от правителството миналия юли лимит от 180 хил. лв. за финансиране на всеки отделен случай във "Фонд за лечение на деца". Аргументите на правителството бяха, че парите в бюджета не достигат и само по този начин може да се осигури лечение на повече деца. Така обаче ГЕРБ прехвърли отговорността на дарителите и накара родителите да губят време в търсене на помощ. От юли досега три деца са били поставени в риск, защото вместо лечението им да започне колкото се може по-бързо, родителите чакат дарения. В същото положение в момента е двумесечният Александър, който се нуждае от чернодробна трансплантация в Германия.

"Не можем да търпим държавата да решава по чиновнически кой да живее и кой не", коментира на пресконференция днес Красимира Величкова, директор на "Български дарителски форум". Пет неправителствени организации са внесли жалби във Върховния административен съд срещу постановлението на Министерския съвет, сезирали са Комисията за защита от дискриминация и очакват отговор от премиера Бойко Борисов и министрите на финансите и на здравеопазването.

Неправителствените организации са категорични, че лимитът е необоснован и нехуманен. Според тях той противоречи на правото на достъп до здравеопазване и няма финансово основание. От трите скъпи случая през последните осем месеца фондът е спестил само 105 хил. лв., което е около 1% процент от отпуснатите през 2011 г. средства за лечение на деца. Случаите над 180 хил. лв. реално са малко на брой, но обикновено са най-тежките, които изискват спешно лечение. По изчисления на неправителствения сектор определеният за 2012 г. бюджет на фонда от 5.4 млн. лв. ще бъде изчерпан през юни, без значение има или няма лимит.

МЗ чака сигнали

"Ако в Министерството на здравеопазването (МЗ) постъпи сигнал, че таванът от 180 хил. лв. възпрепятства лечението на деца в чужбина, тогава правилата ще бъдат преразгледани", беше отговорът на пресцентъра на министерството, получен след въпрос на "Капитал Daily" дали се обсъжда възможността лимитът да бъде премахнат. В същото време поредното писмо на "Български дарителски форум" по този повод е от 5 март.

От МЗ коментираха още, че според тях Мерве Джебир е починала не поради неосигурени от фонда средства, а поради отказ в последния момент от страна на клиника в чужбина да приеме детето. Според гражданските организации е факт, че има отказ от една от клиниките, но той е бил заради това, че парите се бавят.

Аргументът с липсата на пари е абсурден и на фона на факта, че миналото ръководство на "Фонд за лечение на деца" върна в бюджета неизразходвани 25 млн. лв., които трябваше да бъдат на разположение на болни деца. Не е ясно къде и за какво точно отидоха тези средства. Освен това разходите на фонда могат да се намалят и по други начини. Например медицинските консумативи, за които се отделят 10% от бюджета му, да се поемат от здравната каса (където всъщност им е мястото). Или пък Министерство на здравеопазването да сключи официални споразумения със съответните чужди министерства, за да може лечението на българските деца да е по цени, по които се лекуват гражданите на съответната страна-членка. Или фондът да се прехвърли изцяло в структурата на здравната каса. Все решения, които не застрашават живота на болни деца.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  merkel avatar :-|
  merkel

  ЗАЩО МЪЛЧИТЕ ЗА СКАНДАЛНИЯТ ОФИЦИАЛЕН БОНУС НА ГЕРБ КАТО ПАРТИЯ??? ЗА 4 ГОДИНИ ЩЕ ЛАПНАТ 80 МИЛИОНА ЛЕВА! Без да броим бонусите на независимте които лапат! А ДЕЦАТА УМИРАТ И ВЛАСТТА ТВЪРДИ ЧЕ НЯМА ПАРИ ДА ГИ ОПЕРАРИРАТ В ЧУЖБИНА! ПОЗОР И НАГЛОСТ!

  ГЕРБ да върнат бонуса от 20 милиона лева на година! Милиционерският режим така се оплете в популизма си че е на път освен до национална катастрофа да създаде невиждан хаос от простотия и глупост! Най-скандалният и нагъл бонус всъщност не е на отделни лица, а на ПП ГЕРБ! Истинската гавра е бонуса на ГЕРБ! ГЕРБ взема на година по 20 милиона лева бонус от нашите пари - на майките, децата, бедните, безработните ,болните и т.н. 20 милиона лева бонус! В Европа няма такава партия която да получава такъв бонус! В тая мизерия и бедност до която ни докара ГЕРБ - опоска фискалният резерв, взема дълг под формата на ДЦК, разсипа икономиката, докара 12% безработица и замрази пенсии и заплати, не бонус, а заплати не заслужават! За 3 години са вземали 60 милиона лева бонус да го върнат незабавно иначе ще ги гоним с камъни! Ето това е отговорът на тяхната простотия глупост и популизъм! А щетите от управлението им ще са за години напред!

 • Victoria

  Отвратително!!!! Не знам какво правя още в тази абсурдна " държава"...

 • 3
  aron25 avatar :-|
  aron25

  "Аргументът с липсата на пари е абсурден и на фона на факта, че миналото ръководство на "Фонд за лечение на деца" върна в бюджета неизразходвани 25 млн. лв"...
  Иначе си раздават бонучсчета, за да си "покрепят" отговорностите..

 • borabora54

  Това си е престъпление отвсякъде... Нагло чиновническо бездушие и безхаберие... Но за бонусите винаги има пари, нали!!!!! И пет организации, чакат ТО да се изкаже... Щото ако ТО не одобри, нищо не може да се случи....

 • 5
  iordan_petrov avatar :-|
  iordan_petrov

  Моля да подкрепите протеста-петиция на инициативата „Спаси, дари на...”, Фондация "Помощ за благотворителността в България", Български дарителски форум, Национална Мрежа за Децата и Център за защита правата в здравеопазването за отмяна на срамното, дискриминиращо, нечовешко държавно ограничение при финансирането на лечение на тежкоболни деца - http://www.peticiq.com/protest-limit

 • БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ

  Решението бе късогледо!!! И дивашки аморално!!!!!!НО С НЕГО НИКОЙ НЕ НИ ПРОГЛУшИ ГЛАВИТЕ както с БОНУСИТЕ , нали??? За Бонусите се РЪКОПЛЯСКА, за това се МЪЛчИ и се ИЗВРЪщАТ УДОБНО глави!!!!!!щО ЗА ДЪРЖАВА , що за народ, който не може да помогне на най- ценното което има- ДЕЦАТА СИ...такъв народ и дръжава НЯМАТ БЪДЕщЕ!

 • 7
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#1] от "merkel": Боже, не вярвам на очите си! Г-жа Меркел се отрече от отрочето си. Господи, чудо ли е?

 • 8
  stratsimir6 avatar :-(
  step_by

  Законът е закон ,приет от бездушни, затова той няма чувства !
  ...............................................................................................................
  Законът е закон само тогава , когато става въпрос за бедни хорица, които страдат заради некомпетентността на държавни убийци !

 • 9
  midilev avatar :-|
  Марин Мидилев

  Тази държава се управлява от чиновниците още от 1989 год а не от Политически партии и правителства. И това правителство ще падне но недосегаемите чиновници си остават и ще продължават да правят престъпления!

 • 10
  bobev18 avatar :-|
  bane_man

  Генетиката и шанса решават кой да живее. Ами да изтеглим още външен дълг и да пратим всички на лечение в италия? Стига социализъм.

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход