Софтуер по инерция
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Софтуер по инерция

Софтуер по инерция

Държавата ще похарчи още поне 72 млн. лв. за поддръжка и осъвременяване на вече закупен софтуер на Майкрософт

Асен Георгиев
12503 прочитания

© shutterstock


Държавната администрация е сложен организъм от структури, дирекции, правила, техника, служители и информационни системи. За да функционира що-годе ефективно, тя има нужда от компютри, свързани в мрежа, и софтуер. Това е безспорен факт. Въпросът обаче е полага ли държавата в лицето на Министерския съвет (МС) достатъчно усилия, за да осигури най-необходимия и най-изгоден софтуер за нуждите на администрацията?

Краткият отговор е – не.

Закупуването на нови лицензи и "софтуерна осигуровка" не е наложително, защото администрацията може безпроблемно да работи с наличните в момента софтуерни продукти. 

Доказателство за това е обявената обществена поръчка на МС за осъвременяване и поддръжка на съществуващите в държавната администрация софтуерни продукти на "Майкрософт" за следващите три години. Прогнозната стойност на търга за "Предоставяне на софтуерна осигуровка за програмни продукти на "Майкрософт" с придобит лиценз за безсрочно право на ползване за нуждите на държавната администрация на Република България" е 60 416 666 лв. без ДДС (тоест около 72 млн. лв.). Това е с около 15 млн. по-малко от предварително предвидените за целта средства в бюджета на МС. Според източници на "Капитал" икономисаните около 15 млн. лв. ще бъдат изразходвани за нуждите на електронното правителство, но все още не е ясно как и къде точно.

За осигуряване на софтуерни лицензи в началото на годината бяха отделени 88 млн. лв. в бюджета на МС. Новината, че малко над 15 млн. от тях ще бъдат спестени, е добра. Защо обаче се спестяват точно 15 млн., а не 50 млн., и какво налага похарчването на останалите 72 млн. така и не става ясно.

Намеренията на правителството са да плати за осъвременяване на софтуер, който реално няма как да бъде осъвременен, защото не съществува по-нова негова версия в момента. За коментар по темата потърсихме от Росен Желязков, главен секретар на МС. Той е пряко отговорен и неговият подпис стои под решението за стартиране на въпросната обществена поръчка. "Капитал" се опита да се срещне с него, изпрати и въпроси по електронната поща, но отговорът на служителите в МС беше просто "г-н Желязков е много зает".

Формална изрядност

От документацията за участие в търга става ясно, че "поддръжката от тип софтуерна осигуровка за продукти на "Майкрософт" представлява поддръжка от производителя на новите версии на продуктите и предоставя допълнителни услуги при цялостното им използване".

Тоест този път държавата няма да наеме лицензи под наем (както беше в периода 2001 – 2007), нито да закупи лицензи (2007 – 2011), а ще плати, за да получи новите версии на Windows и Office, които... все още не са пуснати на пазара, както и за допълнителни услуги към тях.

Чисто формално обществената поръчка изглежда изрядна. "За пръв път тази поръчка се провежда публично и това е похвално. Досега е била "заключена" за един доставчик и документацията не е показвана", коментира пред "Капитал" бившият изпълнителен директор на БАИТ и представител на софтуерната компания Novell за България Веселин Янков. Според него това е стъпка напред.

По-детайлният анализ обаче изкарва някои странности в нея. Например "изискване за предоставяне на сертификат по несъществуващ стандарт ISO 27001:2010 при валиден стандарт ISO 27011:2005, видно от www.iso.org (може да е техническа грешка), разминаване в дефиницията и описанието на предмета на поръчката и други", коментираха от Комисията за пазарна конкуренция към БАИТ, която ще излезе със становище по въпроса в понеделник.

Освен това в документацията отново е записано изискването участниците да са доставчици на "Майкрософт" за корпоративни клиенти (Large Account Reseller). В България има само три такива компании: "ЦАПК Прогрес" (досегашния постоянен победител в търга), СТЕМО и "Акт софт". Според изпълнителния директор на "Майкрософт България" Георги Ранделов това не е проблем, защото в Европа има десетки други компании с такъв статут, които биха могли да се включат в надпреварата за обществения търг.

Липса на обосновка

Всъщност това, че правителството ще похарчи голяма сума за софтуер, не е задължително нещо лошо. Проблемът обаче е, "че никой не знае със сигурност за какво точно се дават тези пари", коментира за "Капитал" Тодор Галев, главен изследовател във фондация "Приложни изследвания и комуникации". За да има повече яснота, е необходим подробен анализ на това какъв е броят и за какво се използват компютрите в държавната администрация.

"Би било по-ефективно да се прецени колко от тези операционни системи и Office пакети могат да се ползват и с по-стари версии и да се закупи софтуерна осигуровка (т.е. възможност за ъпгрейд) само за останалите", смята Галев. И дава конкретен пример: "Наскоро ходих до КАТ - София. Там има отдел, в който около 30 служители изготвят документите за собственост на МПС. Всички те работят само с една програма от Office пакета и една специализирана информационна система, която изисква връзка със сървъра и браузър. Трябва ли за тези компютри също да бъдат закупени лицензи за ъпгрейд до последна версия на операционната система и пълен Office пакет с 10 приложения в него?" Подобен анализ обаче не е правен и реално МС не знае има ли нужда от продължаване на софтуерната осигуровка за всичките 96 хил. Windows и 55 хил. Office пакета или на значително по-малък брой. 

Проучване на реалните софтуерни нужди на държавната администрация също би показало и къде може "най-безболезнено" да се внедри софтуер с отворен код, чието постепенно въвеждане ще спести пари за лицензи на бюджета. Но основният въпрос в момента е дали тези 72 млн. лв. или част от тях не трябва да се дадат за други по-критични цели. Защото реално в момента закупуването на софтуерна осигуровка не е наложително. Лицензите, с които администрацията разполага, са напълно актуални, а липсата на софтуерната осигуровка няма да спре работата на администрацията. И при положение че по изчисления на Министерството на здравеопазването са нужни 60 млн. лв. на година, за да се увеличи заплащането на работещите в Спешна помощ до ниво, което да направи работата атрактивна и заплатена според квалификацията, даването на дори по-голяма сума за закупуване на софтуер по инерция е, меко казано, цинично.

Какво се купува всъщност

Новата поръчка е за продължаване на "софтуерното осигуряване" на 96 хил. лиценза за Windows Professional Upgrade, 55 хил. лиценза за Office Professional Plus, 96 хил. лиценза за Core CAL Client Access License (които позволяват достъпа на отделните работни станции до сървърите на Microsoft), близо 3 хил. различни сървърни лиценза. Предвижда се и придобиване на няколкостотин нови сървърни лиценза, 3600 часа услуга от типа Premier Support Services, както и услуга от типа Enterprise Strategy IT Architecture Planning, която се изразява най-общо в консултантска дейност.

Строго секретно

През последните десет години осигуряването на софтуерни лицензи на "Майкрософт" и съответната поддръжка за тях за нуждите на държавната администрация беше може би най-показателният пример за непрозрачно изразходване на средства при липсата на адекватен анализ от конкретните нужди от поръчваните продукти. Първият договор, сключен през 2001 г. между тогавашното Министерство на държавната администрация и "Майкрософт", продължава да е държавна тайна и сегашното правителството на ГЕРБ е третото поред, което категорично отказва достъп до него. Досега за този договор и подписаните впоследствие анекси към него са похарчени над 150 млн. лв. (ако включим и планираните за следващите 3 години 72 млн. лв.). Срокът на последното удължаване изтече на 31 май 2011 г. и това е причината МС да обяви сегашния търг.

Допълнение, 10-ти март, 10.25 ч.:

Свързахме се с г-н Росен Желязков, главен секретар на Министерски съвет, след публикуване на текста "Софтуер по инерция" в сайта и хартиеното издание на вестник "Капитал". Оказа се, че той не е бил уведомен от пресслужбата на Министерски съвет за нашите въпроси и желание да разговаряме с него.  

Г-н Желязков изяви готовност да се срещне с репортер на "Капитал" и да коментира темата. Очаквайте и неговата позиция.

Държавната администрация е сложен организъм от структури, дирекции, правила, техника, служители и информационни системи. За да функционира що-годе ефективно, тя има нужда от компютри, свързани в мрежа, и софтуер. Това е безспорен факт. Въпросът обаче е полага ли държавата в лицето на Министерския съвет (МС) достатъчно усилия, за да осигури най-необходимия и най-изгоден софтуер за нуждите на администрацията?

Краткият отговор е – не.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

102 коментара
 • 1
  venimarkovski avatar :-?
  Вени Марковски

  Запознах се с документацията, която е публикувана на сайта в раздел "обществени поръчки". За разлика от 2002 г., когато се съдехме с покойния вече министър Калчев, сега нещата наистина са значително по-добри, включват и стари версии, ползване на офис-пакети у дома и т.н. - доста е обемиста и е добре да се прочете.

  Впрочем, далаверата никога не е била за "Майкрософт", а за измекярските фирми-посредници. Сам Калчев ми се кле, че един лев не е взел от далаверата и всичко било за ЦАПК. Дали е така - само няколко човека знаят. При Бойко ми се струва, че едва ли ще рискуват за такава сериозна далавера, защото ако той разбере, ще има последици.

 • 2
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  пак крадене... посредниците трябва да излежат остатъка от тия договори в затвора!

  и да се спре с това купуване на килограм на софтуерни лицензи и сървъри и десктопи/лаптопи. искаме съвременна ИТ стратегия за държавната администрация, е-правителство и повече интернет базирани услуги.

  днес ходих да си плащам данък за автомобила в общината... другарката там не можеше да се оправи с един Word. да я питаш за какво й е Word, когато и един Solitaire ще й свърши работа е отделен въпрос :)

  могат да използват и OpenOffice, и GoogleDocs, или други government офис услуги и продуки. но никой в министерствата и общините не мисли в перспектива...

 • 3
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  До коментар [#1] от "Вени Марковски":

  не знам Калчев какво ти се е клел, но е престъпление да даде една купчина милиони на ЦАПК. просто ей така!

 • 4
  2dehumanizer avatar :-|
  Dehumanizer

  До коментар [#2] от "Rage Against":

  Точно. Един безплатен OpenOffice (впрочем той може и да не е съвсем безплатен, когато се ползва в държавни служби, но сигурно е доста по-евтин от целия пакет на "Майкрософт", от който се ползват и то лошо, една-две програми) е за предпочитане.

 • 5
  marker avatar :-?
  marker

  Само се приказва за Линукс като алтернатива, но никой нищо не прави. Може би защото няма никаква далавера да се облажи някой!?

 • 6
  shuffle avatar :-|
  shuffle

  Просто хората, за които е правена поръчката, нищо не разбират от Линукси :)

  Но шегата настрана, безплатните Линкукс-базирани операционни системи са вече толкова лесни за инсталация, поддръжка и ползване (само си изберете която и да е от по-известните дистрибуции), че вече наистина нямат извинение за пръскане на пари за на МС лицензи. Родителите ми, дето компютър не бяха виждали, почти 3 години вече ползват Федора.

 • 7
  dreamer79 avatar :-|
  атанас

  [quote#6:"shuffle"]Но шегата настрана, безплатните Линкукс-базирани операционни системи са вече толкова лесни за инсталация, поддръжка и ползване (само си изберете която и да е от по-известните дистрибуции), че вече наистина нямат извинение за пръскане на пари за на МС лицензи. [/quote]
  Прав си, но донякъде. Отдавна има политика всички поръчки за софтуер за администрацията, даже и сайтове(не че там стандартът не е по-скоро PHP в момента по света) са за нещо от рода на:
  - база данни- Oracle или MS SQL
  - приложение под Windows(един познат прави софтуер, който е web приложение, та, за да мине това изискване, пуска специално компилиран браузър, който вика след това нещата от web), ако е сайт- asp е с предимство
  Ако не забелязвате, куп "софтуери" на НАП са реално екселски таблици с макроси, които просто не се подържат от Open office- пак довод след това колко е сложно да се смени Microsoft-ското приложение, разработки на софтуер на Java или друга платформа, която може да се ползва на всяка ОС(Примерно C++ с QT може да работи на Linux, Mac, Windows, като за Windows ще иска инсталиране на една библиотека.), няма и не се и мисли да се правят, та всеки е длъжен да има Windows в офиса...
  Да, точно до липсата на стратегия за развитие на администрацията е. Проблемът е в това, че определени кръгове искат да няма такава и всичко постоянно да се води към обвързване с лицензи. За сайт примерно нищо не пречи(Даже ще е в пъти по-бърз заради разни особености на Windows server.) да е на PHP с MySQL под Linux. Да, ама не. Не може. А и така за поръчките много хубаво се намесват изисквания изпълнителите да имат сертификати на Microsoft, Oracle и т.н., които не важат изобщо за отворения код, където се издават по-лесно и на по-ниски цени(примерно Zend за PHP).
  Вярно, може и част от разработчиците да имат мисълта, че отвореният код значи опасност след година да те сменят с друг да подържа проекта ти, защото сорсовете не са защитени, но... Все пак за разработките се плащат едни милиони, та сигурно може да се преживее тази опасност.
  А и къде е комисионната при ясна такса за обслужване без цена на самия продукт и надценка за продаващия го? Linux няма цена на лиценз, а само се сключва примерно директен договор с RedHat за подръжката, че и цената не е милион.

 • 8
  lubomirgavrilov avatar :-|
  Любо

  Дали държавната администрация да мигрира към продукти с отворен код: Линукс, ОпенОфис и т.н. или да остане в сферата на Микрософт е въпрос на гражданска позиция. За кого е добре споразумението АСТА и за кого не? За кого са добре комисионните?

  Дали парите за лицензи на Микрософт да не се дадат по-добре на български програмисти, които за 70 000 000 лева да осигурят безпроблемна миграция към продукти с безплатен лиценз и отворен код?

  Или тези 70 000 000 да се разпределят по дългата търговска верига като комисионни между доставчици и държавни "администратори"?

 • 9
  lubomirgavrilov avatar :-|
  Любо

  До коментар [#4] от "Dehumanizer":

  Разбира се, че няма безплатен обяд. Но нали е по-добре парите да отидат за заплати на програмисти в България, които да поддържат Линукса на държавните служители. Вместо да спонсорираме САЩ.

 • 10
  cestlavie avatar :-|
  C est la vie

  Зависими сме от руски енергиини доставки, от американски софтуер, разпродадохме си държавата на чужденците. Кога някое правителство ще започне да работи за България? Защо трябва да се купува скъпия софтуер на Майкрософт? Много правителства по света използват Линукс. Защо и ние да не го използваме? Колкото повече плащаме на чужденците, толкова по-бедни ставаме. Жалко е че шепа корумпирани чиновници прахосват парите на данъкоплатците, заради лични облаги. Затова сме най-бедната държава в Европа. Заради корумпираната държавна администрация.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.