Криворазбраната цифровизация

Министерството на транспорта публикува план за телевизионната дигитализация, но той засега не прави прехода по-предвидим

Първите канали с дигитално излъчване

"Би Ти Ви медиа груп" ЕАД - bTV и bTV Action

"Нова броудкастинг груп" АД - "Нова тв"

"ТВ Седем" ЕАД - TV 7

"България он ер" ООД - Bulgaria On Air,

"Дарик радио" АД - "Дарик радио" и тв DRT (регистрираната преди година телевизия към радиогрупата)

"Балкан българска телевизия" ЕАД - BBТ

Цифровизацията на телевизионния ефир на пръв поглед звучи като скучна тема, която засяга повече инженери и разбирачите от модерни технологии. Всъщност обаче става дума за процес, зад който стоят много и противоречащи си интереси. Под понякога трудно разбираемите технологични термини се води яростна битка за пазара на телевизионна реклама. Предстоящата цифровизация ще даде възможност в националния ефир да се излъчват повече от три телевизионни канала (по всяка вероятност поне седем). Тези, които си договорят по-добри условия, ще получат шанс за по-голям дял от пазар, който за миналата година е на приблизителна стойност около 250 млн. лева.

Битката за заемане на позиции се води от години и с всички възможни средства. По време на тройната коалиция гарантиран до цифровия ефир получиха сегашните национални телевизии bTV, Nova и БНТ заедно с близката до собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев TV7. Освен тях служебен достъп беше даден на Bulgaria on Air (част от групата фирми около "Химимпорт") и "Дарик радио и телевизия". Едновременно с това управлението на достъпа до цифровия ефир - така наречените мултиплекси, беше дадено на фирми, близки отново до собственика на КТБ. Всичко това се случи след серия безпардонни промени в няколко закона и удивително нагли конкурси.

Правителството на ГЕРБ до момента не е променило нищо в това разпределяне на цифровия ефир. В цялата сложна каша се включи и Европейската комисия, която наблюдава отблизо целия процес.

Уви, дори приетият през тази седмица план за прехода към дигитално излъчване, публикуван от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), не подреди картината. Първо, той се появи с голямо закъснение. При това под натиска на Европейската комисия, която изисква прозрачност и гаранция за конкуренция. Вместо да хвърли светлина обаче, текстът на документа по-скоро показва, че по пътя ще има още сложни и тежки разговори.

Припомняме ви, че план за цифровизацията се писа няколко пъти, но той все се оказваше с много недостатъци и срещаше недоволството на  бизнеса. Една от причините е, че картата на дигитализацията и законовата рамка досега са съставяни така, че да обслужват интересите на част от пазара. При непрозрачни условия бе избрана компанията, която ще разпространява цифровия сигнал, или т.нар. мултиплекс оператор. Такава беше оценката не само на бизнеса, но и на Европейската комисия. Проблемите връхлетяха цифровия преход още при управлението на трипартийната коалиция БСП - ДПС - ГЕРБ. Но настоящият кабинет продължи по същия разочароващ път. Междувременно българското правителство отложи прехода към цифрова телевизия за 2015 г., въпреки че препоръката на ЕК беше това да се случи още през 2012 г.

В средата на 2011 г. Брюксел предупреди, че може да започне наказателна процедура срещу България заради сбъркания преход към дигитална телевизия.

След няколкомесечно проучване ЕК поиска от страната ни гаранции за конкуренцията в сектора. Породиха се прогнози, че на правителството може да му се наложи дори да отмени проведените конкурси и така да забави цифровизацията дори след 2015 г.

Планът като мярка

Какво все пак ни казва планът на МТИТС? Според него България ще преустанови ефирно аналогово тв излъчване и ще започне да излъчва цифрова телевизия от 1 септември 2013 г. Кампанията по информиране на населението какво представлява дигиталната телевизия и какви са предимствата й ще продължи поне до 30 ноември 2013 г. По план до 1 март 2013 г. до 95% от българските граждани трябва да могат да приемат в цифров формат програмите на седем търговски телевизии с национален обхват, които ще бъдат качени на първата цифрова мрежа (мултиплекс). Задължението за това има собственикът, който изгради двата мултиплекса за тази първа фаза на цифровизацията - "НУРТС диджитъл" (доскоро тя бе известна под името "Тауърком България" – виж карето). Вторият мултиплекс според плана трябва да започне работа едновременно с първия и на него също да се качат между седем и десет телевизии, които да покрият 85% от зрителите на територията на България до 1 септември 2013 г.

В проектоплана за цифровия преход е посочен и списъкът на програмите, които по закон задължително ще бъдат излъчвани в дигитален формат от собственика на първия мултиплекс оператор. Това са общо седем програми на пет медийни компании (виж карето). По правило една мултиплекс платформа може да излъчва между седем и десет програми. Играчите на пазара изразиха надежда, че списъкът в крайния си вариант ще се увеличи.

Условието за задължително излъчване на тв каналите е те да са доказали, че програмите им достигат до 50% от всички телевизионни зрители. Според правилата телевизиите първо подават документи за регистрация за разпространение на програмата по цифров път в СЕМ и чак след това могат да упражнят правото си на задължително разпространение в цифров формат. "Списъкът с телевизиите периодично се ревизира. Тези телевизии са попаднали в списъка на основание на това, че са имали аналогово излъчване. И понеже при прехода то им се отнема, сега те един вид се обзщетяват, като получават правото за задължително цифрово разпространение", поясни председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов.

Преди да се стигне до публикувания в началото на седмицата план за прехода към цифрово излъчване, на пазара течеше сложен процес по съгласуване на правилата. В него участваха всички заинтересовани страни. Най-потърпевши от крайния вариант на текста засега остават телевизиите. На този етап никой не гарантира на каналите как е планирана мрежата, което да покаже до колко човека всъщност ще достигат програмите им. Не е ясно и колко от зрителите действително ще приемат основните тв канали, разпространявани по цифров път. В сектора се коментира, че до 20% от тях могат да останат лишени от телевизия. В тях със сигурност влизат хората от планински и слабо населени райони.

Документът предвижда кратък преход към цифрово излъчване от максимум шест месеца, като през този период се изключва аналоговото излъчване в отделни зони, без да е ясно дали населението има готовност за изключването на аналоговия сигнал.

Телевизионно недоволство

Директорът правен отдел в bTV Media Group Анна Горанова обясни пред "Капитал", че срокът 01.09.2013 г. е въведен с изменение на Закона за електронните съобщения, прието от НС между коледните и новогодишните празници, на 29.12.2011 г. "Датата не е обсъждана с индустрията, нито е потърсено мнението ни относно последиците от този срок върху нашата аудитория. Не са поставени каквито и да е разумни условия, след изпълнението на които да бъде преустановено аналоговото излъчване", каза Горанова. Юристът на bTV е категорична, че в приетия проект за план, публикуван за обществено обсъждане, позицията на националните ефирни търговски телевизионни оператори не е отразена. Тя поясни, че bTV Media Group многократно е правила компромиси в рамката на работната група по изготвяне на цифровия план в опит да бъде постигнато съгласие по спорни въпроси. "В някои части проектът за план в момента противоречи и на Закона за радиото и телевизията, като отнема права, дадени по закон, на националните ефирни търговски телевизионни оператори", коментира още Горанова.

Същото е и мнението на изпълнителния директор на "Нова броудкастинг груп" Светлана Василева, която коментира, че поставеният срок за преход е изключително кратък, за да бъдат постигнати очакваните от тях нива на покритие. Според Василева "готовността за преминаване към цифрово излъчване и изключване на аналоговия сигнал следва да се прецени от гледна точка на това дали всички, които към настоящия момент получават аналогов сигнал, ще бъдат подсигурени с възможността да приемат цифров такъв след приключване на периода на цифровизация, за да могат да продължат да гледат ефирна телевизия". В заключение Василева изрази съмнение, че "бързането" с приемането на плана в този му вид е свързано и с процедурата, която тече срещу България пред Европейските институции по защита на конкуренцията.

И bTV и "Нова тв" са категорични, че ще се възползват от периода за обществено обсъждане на плана, за да внесат исканията си за промени в детайлите отново.

Играчите на пазара изразяват и опасения, че мрежите за разпространение на цифрова телевизия, собственост на спечелилите конкурсите за мултиплекси, не са напълно изградени. Така пускането на програми в незавършена мрежа би компрометирало услугата още в нейното начало и би довело до лоши бизнес резултати.

Проблеми ще възникнат и при формиране на таксите, които каналите ще плащат на мултиплекс оператора за това, че разпространява програмите им. Опасенията на тв операторите са, че, вместо да падне заради новата технология, цената им ще се увеличи. В повечето европейски държави цените са паднали около пет пъти след изключването на аналоговия сигнал.

"С оглед на интереса, който Европейските институции показват към процеса, както и с активното участие на Комисията за регулиране на съобщенията и Комисията за защита на конкуренцията, ние сме уверени, че мултиплекс операторът ще приложи разумна търговска политика и ще обяви цени, които са в съответствие със световния и европейския опит, т.е. много по-ниски от текущите такси, които се заплащат за аналогово разпространение", коментира Светлана Василева.

От БНТ засега се въздържат от коментар, но пред "Капитал" уточниха, че съвсем скоро ще са готови с ясна позиция за цифровия преход и степента на готовност на медията.

Нов играч

Ключов текст в плана е уверението, че до пазара ще бъде допуснат нов играч, който да изгради седми мултиплекс. Точката очевидно е включена заради строгия поглед на Брюксел. През миналата година Европейската комисия разкритикува България заради странния начин, по който протичат конкурсите за дигитализация на ефира.

Изпълнителният директор на компанията ДВБТ, която бе класирана на второ място в конкурса за изграждането на обществения мултиплекс и после го обжалва, Бойко Бочев коментира, че на практика тази точка от плана е фиктивна, защото "честотите, на които би излъчвал новият  мултиплекс са на военните, които искат голяма сума, за да освободят спектъра, а държавата няма пари да покрие изискването", каза Бочев. Другата причина да няма смисъл от нов играч е фактът, че той ще стъпи на вече разпределен пазар, което би обезсмислило инвестицията му.

Преходът към цифрово ефирно излъчване ще е приключил неуспешно, ако доведе до намаляване на зрителите, които гледат телевизия ефирно. Така ограниченият честотен ресурс няма да бъде използван пълноценно, от една страна, а от друга, ще се засили пазарната сила на кабелните и сателитните оператори. За плавен преход са необходими просто по-ясни условия както за бизнеса, така и за гражданите.

За "НУРТС диджитъл"

"Тауърком България", която ще изгражда два от мултиплексите, вече е с ново име - "НУРТС диджитъл", и с увеличен капитал, показва справка в Търговския регистър. Дружеството започна дейността си у нас като представителство на едноименната словашка компания, но през 2010 г. беше придобито от "НУРТС България". В края на ноември 2011 г. новият собственик променя името на компанията, системата й на управление, заменя вида на акцииите й и вдига капитала от 50 хил. на 80 млн. лв. Сред новия управителен съвет личат имената на бившия директор "Радиоразпръскване" в БНР Свилен Попов и бившия заместник-председател на Комисията за финансов надзор Емил Атанасов. Документът за вноската на увеличения капитал е издаден от Корпоративна търговска банка, чийто мажоритарен собственик Цветан Василев официално е консултант на един от собствениците в "НУРТС България" - кипърската офшорка Mancelord Limited, както и на компанията, собственик на ТV7.
Къде е България

Към края на 2011 г. в 17 държави - членки на ЕС, преходът към наземна цифрова телевизия е приключил и всички аналогови предаватели са изключени. В други шест страни - Унгария, Ирландия, Литва, Португалия, Словакия и Великобритания, напредъкът е значителен и се очаква преходът да приключи през текущата 2012 г. От държавите - членки на ЕС, най-изоставащи са България (1 септември 2013 г.), Гърция (2013 г.), Полша (2013 г.) и Румъния (2015 г.).

Съседните на България страни са планирали следните дати за изключване на аналоговите предаватели:  Сърбия – 2012 г., Румъния 2015 г. (възможно е да се смени с 2013 г.), Гърция - 2013 г., Македония – 2013 г., Турция - 2014 г. (датата е записана в закона за медиите от 2011).