1001-ата нощ на ГЕРБ във Варна
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

1001-ата нощ на ГЕРБ във Варна

Янко Станев от времето, когато беше електоралният гръбнак на СДС във Варна. После на ДПС. После на ГЕРБ

1001-ата нощ на ГЕРБ във Варна

В изненадващ обрат централата на управляващите нареди да се развали трудно обяснимата политическа сватба с бившия лидер на СДС и ДПС в града Янко Станев

Спас Спасов
13782 прочитания

Янко Станев от времето, когато беше електоралният гръбнак на СДС във Варна. После на ДПС. После на ГЕРБ

© Петър Петров


Янко Станев от времето, когато беше електоралният гръбнак на СДС във Варна. После на ДПС. После на ГЕРБ
Фотограф: Петър Петров

Вече четвърти месец общинската администрация във Варна на практика не работи. Пресцентърът й е потънал в защитно мълчание, а политическият кръг около кмета Кирил Йорданов демонстративно бездейства. След като заедно спечелиха изборите, отношенията между Йорданов и ГЕРБ изглеждат все по-сложни. Знакът за предстоящо "изясняване на ситуацията" беше неочакван и привидно лишен от логика.

Миналия вторник Изпълнителната комисия (ИК) на ГЕРБ препоръча от председателското място в комисията по "Бюджет и финанси" на Общинския съвет (ОбС) във Варна да бъде отстранен доскорошният лидер на ДПС в града Янко Станев. Неговите отношения с Кирил Йорданов имат дълга история. Тя е градена в продължение на три кметски мандата, през които Станев претърпя сложна мимикрия – от председател на СДС във Варна през шеф на общинската организация на ДПС до нежеланата свобода на безпартиен. В края на този дълъг период бяха установени и връзките на Янко Станев с областния лидер на ГЕРБ в града Павел Димитров. Те обаче се оказаха фатални за политическата кариера както на единия, така и на другия.

Неочаквана близост

През май 2010 г., повече от година преди Кирил Йорданов да получи номинацията на ГЕРБ за четвъртия (!) си мандат, полицията започна неочаквани проверки в няколко неправителствени организации, свързани със Станев. От дълги години те изпълняват делегирани общински дейности по интеграцията на ромите. Резултати от тези проверки няма и до днес. Но веднага след началото им близостта между Янко Станев и и Павел Димитров стана очебийна. Малко след това групата на ДПС в ОбС – Варна, единодушно гласува свалянето на председателя му Борислав Гуцанов (БСП) и заместването му с предложения лично от Димитров Николай Апостолов.

На изборите през есента на миналата година гласовете в ромските гета, в които Станев и ДПС имат традиционно влияние, бяха подадени с малки изключения за Кирил Йорданов. Ответният жест не закъсня и при определянето на сферите на влияние в новия ОбС, Кирил Йорданов и Павел Димитров демонстрираха пълно единодушие в подкрепата на Янко Станев за председател на комисията "Бюджет и финанси".

Реакцията на ДПС също не закъсня и Станев бе изключен от партията. Новината за това той посрещна с почти нахално безразличие. Основанието за него бе в новата му близост с Павел Димитров. Така поне беше до вторник.

Другата новина

"Отстраняването на Станев (от комисията "Бюджет и финанси") може да бъде разглеждано и като удар по кмета на Варна Кирил Йорданов. Кандидатурата на Янко Станев за председател на финансовата комисия беше на кмета", гласеше първата реакция на Павел Димитров в сряда. По думите му мотивите за решението на ИК са че в публичното пространство името на Янко Станев е било свързвано с ГЕРБ, въпреки че от партията нямат нищо общо с него.

Мотивите, разпространени от пресслужбата на ГЕРБ, обаче сочат друго. "При отчитането на резултатите от местните и президентски избори за област Варна и периода след тях, както и разгледаната кадровата политика ИК на ПП ГЕРБ констатира отстъпление от принципите на партията", пише дословно в тях.

Опитът на местния лидер на управляващите Павел Димитров да избяга от тежестта на подобна констатация е разбираем. Въпреки това никой друг освен него не би могъл да носи отговорността за "отстъплението от принципите на партията" във Варна. Липсата на диалог, безпринципното кадруване и грубото ограничаване на вътрешнопартийния диалог отдавна са повод за тежки конфликти в местната структура, твърдят активисти на ГЕРБ в града. Като виновник за това всички те сочат не друг, а Димитров.

В този дух са и оценките за областния лидер на ГЕРБ, давани от колегите му в парламентарната група на партията. Заседанието във вторник е било предшествано от личната им среща с Бойко Борисов, която е трябвало да изчисти позиция за вземането на решение по-късно, разказват депутати от Варна. На този разговор не е бил чут нито един глас в подкрепа на Павел Димитров или политическата му близост с Янко Станев, твърдят те.

Потвърждение на тази информация са коментарите, последвали решението от вторник. Според тях отстраняването на Станев е станало по личното предложение на Павел Димитров като маневра за самосъхранение. Според участници в заседанието обаче тя е твърде закъсняла. За това и истинската новина от ИК на ГЕРБ е друга. Процесът по отстраняването на Димитров като лидер на варненската организация на ГЕРБ вероятно предстои, като решението за това може да бъде гласувано в рамките на две седмици.

Краят на приказката

За враговете, но и за приятелите на Павел Димитров във Варна следващите седмици ще са дълги. През тях най-напред ще трябва да бъде избран наследникът му. Според активисти на партията с най-широка подкрепа засега се ползва депутатът Емил Радев, който от години не крие конфликтите си с Димитров. Правилата, установени в ГЕРБ обаче, дават последната дума при назначаването на областните координатори по места на Бойко Борисов.

Вторият сериозен проблем, който трябва да бъде решен до края на месеца, е насрочването на заседание на ОбС, което да отстрани Янко Станев и да избере наследника му. Но и двете задачи крият рискове. Извънредната сесия на ОбС трябва да бъде свикана едва след като бъдат избегнати всички рискове за провал при предстоящото гласуване. За вземането на решения ще е необходимо мнозинство, за което 16-те гласа на съветниците от ГЕРБ ще са недостатъчни. А условията, които т.нар. дясно мнозинство в съвета няма да пропусне да изтъргува срещу подкрепата си, тепърва ще трябва да бъдат уточнявани.

Въпрос на вътрешнопартийна търговия ще е и определянето на новия председател на комисията "Бюджет и финанси". От тези преговори заради зачестилите опити да води политика, независима от ГЕРБ, ще трябва да бъде изолиран кметът на Варна Кирил Йорданов, което е трудна задача.

Когато през януари тази година Павел Димитров бе попитан в интервю за "Дарик" дали миналото му, свързано с агентурния апарат на ДС, няма да е пречка пред амбициите му да стане кмет на Варна, той отговори така: "Някой много бърза да ме отпише, но това няма да стане лесно!" И наистина! "Отписването" на Димитров предизвика криза в кандидаткметските номинации на ГЕРБ, стана причина и за четвъртия мандат на Кирил Йорданов, а след това за още цяла серия политически скандали, довели в края на краищата до спешната необходмост от отстраняването на местния лидер. Както личи по всичко, то също няма да е лесно.

Сигурно затова, както много пъти досега във Варна, ГЕРБ отново остави края на приказката за утре вечер. Както правела хитрата Шехерезада, за да отложи "голямата неприятност" с още ден. Лошото е, че рано или късно 1001-ата нощ идва.

Янко Станев от времето, когато беше електоралният гръбнак на СДС във Варна. После на ДПС. После на ГЕРБ
Фотограф: Петър Петров

Вече четвърти месец общинската администрация във Варна на практика не работи. Пресцентърът й е потънал в защитно мълчание, а политическият кръг около кмета Кирил Йорданов демонстративно бездейства. След като заедно спечелиха изборите, отношенията между Йорданов и ГЕРБ изглеждат все по-сложни. Знакът за предстоящо "изясняване на ситуацията" беше неочакван и привидно лишен от логика.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

25 коментара
 • 2
  kaddisfly avatar :-(
  kaddisfly

  ..двама простаци начело на тоя град.. и двамата Кировци - мафиота и безбожника! Моряци, къв тоз късмет?!

 • 3
  npeev avatar :-|
  npeev

  Наистина нашата надежда е само Бог. Градът е оставен на самотек.От изборите насам не се прави нищо.Улиците не се ремонтират, фасадите и терасите на старите сгради се къртят и падат в/у пешеходни зони, свлачищата тръгнаха. Даже и Б.Б. не дойде да изпълни любимото си занимание - рязането на лентички. И не на какво да е, а на ремонтираното летище "Варна", при направенат огромна инвестиция от 40 мил. евра, не на някакво си второстепенно кръстовище или езерце.Явно трябва да чакаме още дълго "лудите да се налудуват, а не умните да се наумуват" и някой, поне от "кумова срама" да обърне внимание на рушащия се и загиващ град. Най-лошото е, че нашия красив град се превърна в заложник на някаква лична мъст, междуличностна омраза , а не на иконимически или политически решения.

 • 4
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Мафия и просперитет са оксиморони.

 • 5
  chad avatar :-|
  Chad

  [quote#1:"el_komandante"]...ГЕРБ така си го набиха, че няма да се оправят никога . Те са една шайка мошенници, събрани от кол и от въже на случаен принцип, с нула морал, които в името на властта са готови и майките си да продадат... [/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • 6
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Тези неща не ги знаехме преди изборите?

  Варненци ще си изтърпят това,което сами си избраха.

 • 7
  r0ksi avatar :-|
  Рокси

  [quote#6:"kardinalat"]Варненци ще си изтърпят това,което сами си избраха. [/quote]
  Ти наричаш балотажа между Кирил Йорданов и Веселин Марешки избор???

 • 8
  vn avatar :-|
  vn

  ТИМммммммммммммммммммммм

  основен проблем за тоталната разруха на гр.Варна е обръча от фирми на ТИМ спонсорирали БСП, ДПС, а сега и ГЕРБ !!!

  Няколко милиона РЕКЕТИ и Подкупи изплатени на тяхна фирма за ОУП на града облагодетелствали свързани лица в Общината.
  "подаръка" направен от държавата за ТИМ - Алея Първа
  и т.н.

 • 9
  zstoykov avatar :-|
  Zhivko Stoykov

  ТИМ ТИМ ТИМ се чува от някъде из дебрите на едно забравено от света място. Забравено от държавата си. Забравено дори от приятелите си. Изоставено и от децата си.
  Плаче ми се като си гледам любимия и мил роден град как се гърчи и превива в мъка и страдание. Дано оцелее...

 • 10
  hadjov avatar :-?
  дон Клеменца

  Варненци не можаха да излъчат сериозен протвник на К.Йорданов. Защо? ГЕРБ изглежда не са наясно със себе си във Варна. Варна се нуждае от сериозна промяна. ГЕРБ трябва да излъчат силна фигура независеща от ТИМ и др. подобни. В противен случай градът е обречен , а с него и варненският ГЕРБ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK