Двигателят временно не работи

Износът спадна с 10.2% през януари и прекъсна възходящата си серия от октомври 2009 г. Бизнесът и икономистите виждат сигнал за забавяне

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Заетостта доста се сви от 2008 г. Големият спад е в общата индустрия. Свитото търсене за индустриална продукция може да причини и закриването на още работни места. Голямото свиване обаче мина и според мен тази година заетостта трябва да започне да расте. От друга страна, за четвъртото тримесечие видяхме спад на брутния продукт в номинално отражение, а това е тревожно, въпреки че НСИ отчита реален растеж." Георги Стоев, управляващ партньор в изследователската компания "Индъстри уоч"
"Износът бе двигател на икономиката, но вече го няма и трябва да търсим други двигатели, които в момента не се забелязват сред инвестициите, потреблението, бизнес климата и другите показатели, които следим. Според мен и през тази година ще се закрият повече работни места, отколкото ще бъдат разкрити, макар че безработицата ще расте по-бавно заради начина, по който се мери." Петър Чобанов, бивш директор на правителствената Агенция за икономически анализи и прогнози

Износът на България, който при свитото потребление и инвестиции през последните години беше основна причина за растежа на икономиката, се свива за пръв път от октомври 2009 г. Спадът през януари е 10.2% спрямо първия месец на 2011 г., сочат данните на Националния статистически институт. Ако се гледа само износът за трети страни (извън Европейския съюз), понижението е с 14%. Това, както и стагниращият внос, разширява търговския дефицит над девет пъти спрямо януари 2011 г. - до 345 млн. лв.

Забавяне или рецесия

Свиването на външната търговия вещае забавяне на икономическия растеж, особено ако съвпадне с рецесия в ЕС, където българските компании пласират близо две трети от износа си. Тогава местната икономика при липсата на нови двигатели също може да се свие, а с това се засилва и рискът от закриване на работни места.

Частично успокоение е, че при по-нисък експорт държавата възстановява по-малко ДДС и това влияе положително на бюджетното салдо, но само в краткосрочен план.

За момента обаче повечето прогнози са за забавяне на растежа както на индустрията, така и на икономиката, а допусканията за рецесия са по-малко на брой. Повечето икономисти и представителите на бизнеса смятат, че понижението е заради високата база, достигната в началото на миналата година, и спрямо която се мерят последните данни. Тогава цените на петрола се покачваха и тласкаха нагоре производствената инфлация, но причината бе паричната експанзия на Федералния резерв САЩ и ефекта, който тя създава в глобален мащаб.

Днес тези икономически стимули са изконсумирани, като въпросът е дали европейската икономика ще се върне в нормалното си русло, или преди това ще изпадне в краткотрайна рецесия.

Виновно е времето

За момента повечето мениджъри, до които "Капитал" се допита, смятат, че понижението не е тревожно. Според Никола Треан, който е изпълнителен директор на медния производител "Аурубис България", износът за януари не се е понижил, а продажбите остават стабилни.

"Може да отчетем известна разлика спрямо същия период на миналата година заради цените на медта, но те са повече или по-малко стабилни, така че няма да има съществена промяна. До края на годината също не очакваме да има промени в износа ни, движим се по план", коментира той.

Подобно мнение изказа и Антон Петров, който е регионален мениджър на "Виохалко" за България и оглавява пернишкия производител "Стомана индъстри". По негово мнение на пазара няма нова тенденция, като единствено февруари е бил по-слаб месец, но причината е била в климатичните фактори.

"Не е коректно да сравняваме първото тримесечие на тази година спрямо същото на миналата. Тогава имаше натрупване на стокови запаси - бързо развитие на индустрията и рекордни равнища в Германия. Съвсем естествено е сега да има забавяне. Трудно е да се прецени дали идва нова рецесия, но пазарът не оказва силни и сериозни тенденции за свиване", обясни Петров.

Собственикът на голяма индустриална компания, пожелал анонимност, обаче сподели притесненията си за идващите месеци. По думите му сигурност няма нито в клиентите, за които компанията му изнася, нито в банките, които обслужват дейността, и всеки ден фирмата се бори да запази позициите си.

По на изток

Януарската статистика, която представя разбивка само за търговията с трети страни, показва, че спад в продажбите има при основните отрасли на българската промишленост. Така например износът на горива спада с 29.5% на годишна база до 278.9 млн. лв. Спадът при междинните продукти е 25.8% до 232 млн. лв., а при химическата промишленост износът е 118.8 млн. лв., или 2.8% под равнището от миналия януари.

За сметка на това по-големи продажби зад граница са отчетени при добивната промишленост - 33.4 до 168.7 млн. лв., както и при износа на храни  - с 15.5% до 63 млн. лв.

В края на 2010 г. и в началото на миналата година се открои тенденция българските износители да увеличават продажбите си в държави извън Европейския съюз. Експортът към нови пазари като Китай, ЮАР и Обединените арабски емирства растеше с двуцифрени темпове и достигаше като стойност този на традиционни пазари.

Днес обаче фирмите губят позиции почти навсякъде. Към Турция, която е основен пазар извън ЕС, експортът се понижава с 31.6% до 234 млн. лв. Към Сърбия продажбите са се свили с 22% до 56 млн., лв., а за Русия - с 21.9% до 56.8 млн. лв.

С 19.6% до 79.4 млн. лв. се понижава и стойността на изнесените за Китай стоки. Азиатската държава бе сочена като звезден пазар за компаниите ни, но и тази тенденция се е оказала краткосрочна. Единствената държава, към която България поддържа значим ръст на износа, е ОАЕ. Общо 8% от януарския износ са насочени към емирствата, а спрямо миналия януари увеличението е двадесетократно.

"Българските фирми, работещи за европейския пазар, задължително ще бъдат засегнати. Радващо е, че бизнесът диверсифицира износа си към трети страни, но въпреки това Европа остава водещ пазар. Тази година износът със сигурност няма да е двигател на растежа. Темповете сериозно ще са забавят и ние очакваме БВП да нарасне с между 0 и 1%", коментира Десислава Николова, старши икономист в Института за пазарна икономика.

Допитване и сред други независими икономисти показа ревизия на прогнозата за икономически растеж през тази година до най-много 1%. В същото време правителствената прогноза е БВП да нарасне с 2.8%, въпреки че бюджетът е съставен при очакване за 1% ръст.

39 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  forumer avatar :-|
  forumer
  • - 17
  • + 21

  Какъв растеж? Не виждате ли, че икономиката вече е в рецесия? След номиналния спад на БВП за последно тримесечие на 2011 г., това е поредният сигнал

  Нередност?
 • 2
  dr_t avatar :-|
  dr_t
  • - 1
  • + 29

  Рано е да се правят прогнози за до края на 2012 година.
  Трябва да се изчака как ще се развие поне и другото тримесечие. Дотогава много неща могат да се променят,както в положителна, така и в отрицателна посока...

  Нередност?
 • 3
  bul1976 avatar :-|
  bul1976
  • - 7
  • + 78

  Всички които са в реалната икономика зная че нещата не вървят на добре ,износа основно е суровинен ,малко продукти с добавена стойност,вътрешния пазар рано или късно ще има голяма бомба от между фирмената задлъжнялост,Данъчните бичат актове за щяло и нещяло ,постоянно се оспорват ДДС-та, целта е да се пълни бюджета на всяка цена ,но фалитите следват един след друг .Никаква мисъл за икономическо развитие ,само глупости , а от младото поколение всичко читаво бяга със 200,остават идиотите в "Студентски град" ,които се водят 90% уж че учат ,вместо да се концентрира мозъка на нацията в 5-6 университета на ниво ,се отварят разни глупости като Пернишки университет.Няма развитие без интелект,Кой по дяволите мисли за икономиката в тази държава ?Икономиката не сака рейтинги ,а требе мисъл

  Нередност?
 • 4
  lordvee avatar :-|
  Др. Портокалов
  • - 2
  • + 19

  [quote#3:"bul1976"]Няма развитие без интелект[/quote]

  точно така!

  Нередност?
 • 5
  anu avatar :-?
  Ronald Reagan
  • - 2
  • + 27

  Така е - администрацията гони като за последно, а мисъл и перспектива никаква, за стратегия да не говорим.

  Нередност?
 • 6
  forumer avatar :-|
  forumer
  • - 3
  • + 14

  До коментар [#2] от "dr_t":

  Може и да е рано за прогнози, но трябва да се мисли за рисковите сценарии. Бюджетът не е сметнат за рецесия, чака ни и голямо плащане по дълга. Отговор как ще се справим с тези предизвикателства няма.

  Нередност?
 • 7
  zae10366921 avatar :-|
  zae10366921
  • + 1

  Оправете си годините под графиките !
  Моооля !

  Нередност?
 • 8
  georgi_1 avatar :-@
  georgi_1
  • - 7
  • + 42

  Стига с тия глупости и негативизъм, бе!

  И вие ли тръгнахте по пътя на Битиви и още няколко вестничета от нивото на Класа?

  Какви са тия генерални коментари, от които за случилото се в един месец вадите колосални изводи?! Или оня шут от коментар 1, дето не знае значението на думичката рецесия?!

  СЛУЧАЙНО да сте забелязали, че през цитирания месец Януари поради сремето и снеговалежите движението по пътищата беше почти спряло, Румъния затвори пътя след Дунав мост, а Сърбия обяви извънредно полоение??
  ТОВА видяхте ли го?

  И как точно да се извърши фактически износа, ако пътищата са затворени, а транспорта ограничен?

  А забелязахте ли, колко дни не работи пристанище Варна?

  Престанете с тоя негативизъм, защото първо читателите ви ще се отдръпнат, а и освен това подобни статитии доста подпомагат свиването на вътрешното потребление!

  С изкривена и кривотълкувана информация, изпълнена с негативизъм до никъде не се стига!

  Нередност?
 • 9
  midilev avatar :-|
  Марин Мидилев
  • - 2
  • + 11

  До коментар [#3] от "bul1976":
  Интелекта е вреден за чиновниците. намерят ли наченки на такъв го смачкват! И после защо не върви нищо!? Накратко ситуацията е такава "слепци водят зрящи".

  Нередност?
 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 6
  • + 30

  До коментар [#8] от "georgi_1":

  Точно! Наводнена граница с Турция. Затрупана ганица други 3 съседа. Затворени пристанища. Замръзнала река Дунав. Стачка в Марица-Изток. Код червено за половината общини. Какво очакват тогава? Пак добре, че само с 10% сме се разминали. Същият тренд ще бъде отчетен и февруари. Март месец обаче ще има ръст спрямо 2011

  Нередност?
Нов коментар