Държавата подкани пътните фирми да си намалят цените

Липсата на конкуренция довела до огромните разлики в заплащането

Изкърпването на една дупка може да струва 100 лв., но може и да е 650 лв., стана ясно след като пътната агенция реше да направи преглед на договорите, които е сключила
Изкърпването на една дупка може да струва 100 лв., но може и да е 650 лв., стана ясно след като пътната агенция реше да направи преглед на договорите, които е сключила    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Изкърпването на една дупка може да струва 100 лв., но може и да е 650 лв., стана ясно след като пътната агенция реше да направи преглед на договорите, които е сключила
Изкърпването на една дупка може да струва 100 лв., но може и да е 650 лв., стана ясно след като пътната агенция реше да направи преглед на договорите, които е сключила    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Две години след сключването на договорите за ремонт и зимна поддръжка на пътищата държавата реши, че плаща скъпо на фирмите, и поиска те да си намалят цените.

В понеделник председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров изпрати официално писмо до компаниите с покана да си коригират офертите. В писмото си, качено на интернет страницата на АПИ, Лазаров посочва, че очаква фирмите да направят предложенията си за намаляване на договорените единични цени за отделни видове дейности до 23 март.

Пътоподдържащите компании, с които "Капитал Daily" се свърза, отказаха коментар, преди да получат официалната кореспонденция.

Ще има ли преговори

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова заяви, че преговорите с компаниите, склонни на отстъпки, могат да започнат още на 26 март. "Надявам се да вървим в посока намаляване на цените. Имаме вече неофициални индикации, макар и не много, но достатъчно, за да вярваме, че ще можем да постигнем договореност и да намалим част от цените в тези региони, в които те са най-високи. Най-високи са в Плевен и в Кюстендил. Мисля, че имаме механизъм държавата в държавната си фирма да преговаря по начин, по който да можем и с "Автомагистрали" (които поддържат двете основни магистрали), също да проведем преговори в тази посока", каза Павлова пред "Фокус".

Преди време от АПИ обявиха, че зимното поддържане на републиканските пътища за този сезон е поскъпнало със 17 млн. лв. заради новите договори с фирмите. Те бяха сключени през 2010 и първата половина на 2011 г. с 28 фирми за срок от 3-4 години, а поскъпването беше оправдано с по-високите цени на горивата и материалите. Още тогава опасенията бяха, че по-скъпото чистене ще е за сметка на средствата за кърпене на дупките.

Без ценообразуване

Преди седмица АПИ публикува договорите с компаниите, от които проличаха огромните разлики в цените за една и съща дейност- от изкърпването на дупки, през зимното почистване и косенето на тревата до почистване на свлачища и др. Така например за изкърпването на 1 кв.м дупка в Хасково се плаща 14 лв., а в Плевен цената достига до 40 лв. Драстична е разликата и при аварийните ремонти – ако ръчно полагане на асфалт в Пазарджик например е 200 лв. на куб.м,  за същото във Видин АПИ плаща 535 лв., а в Монтана – 650 лв.

От агенцията обясниха  големите разминавания с липсата на конкуренция при провеждането на търговете в различните райони. На местата, където е имало само един кандидат, цените са доста по-високи от тези, където конкуренцията е била голяма. Така излиза, че договорите се сключват на практика без отношение към ценообразуването на дейностите.

Основание за искането

Основание за писмото на пътната агенция до фирмите е текст в Закона за обществените поръчки, който указва случаите, в които договор за поръчка може да бъде променян. В него е записано, че изменението му се допуска "по изключение, когато в резултат на непредвидени обстоятелства се налага: намаляване общата стойност на договора в интерес на възложителя поради намаляване на договорените цени или договорени количества или отпадане на дейности" (чл.43, ал.2, т.в)". От АПИ уточняват, че подобна възможност е предвидена и в клауза в сключените с фирмите договори, според която "страните могат да изменят договора по изключение при намаляване на предложените от изпълнителя единични цени за изпълнение на предмета на договора".