Девет министри ще координират водите

Предвижда се броят на ВиК компаниите да бъде намален, което ще направи сектора по-атрактивен при бъдещето концесиониране

Размитата отговорност потопи село Бисер<br>
Размитата отговорност потопи село Бисер<br>    ©  Георги Кожухаров
Размитата отговорност потопи село Бисер<br>
Размитата отговорност потопи село Бисер<br>    ©  Георги Кожухаров

След като четири министерства не успяха да се справят с водния сектор, сега координацията му ще се извършва от девет. Идеята беше приета от Министерския съвет и ще бъде прокарана под формата на промени в Закона за водите. В новият мегаорган ще участват досегашните отговорни - министрите на околната среда и водите, на земеделието и храните, на икономиката, на регионалното развитие и благоустройството. А новите попълнения са министърът на финансите, на здравеопазването, на вътрешните работи, на транспорта и дори на образованието.

Т.нар. Координационен съвет от министри ще отговаря и наблюдава за доста специфични дейности, свързани с "разработване на плановете за управление на речните басейни и за управление на риска от наводнения; финансирането и изпълнението на програмите от мерки за намаляване на вероятността и на неблагоприятните последици от наводненията; планирането, приоритетизирането и изпълнението на мерки за осигуряване сигурността на язовирите", гласи съобщението на Министерския съвет.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се