Голяма бъркотия в малък Катар

Мащабното правителствено и бизнес посещение започна с фалстарт - катарският бизнес не дойде на съвместен форум

Вечерята на бизнес форума с участието на премиерите Борисов и шейх Хамад бин Джасим ал-Тани все пак привлече катарски компании
Вечерята на бизнес форума с участието на премиерите Борисов и шейх Хамад бин Джасим ал-Тани все пак привлече катарски компании
Вечерята на бизнес форума с участието на премиерите Борисов и шейх Хамад бин Джасим ал-Тани все пак привлече катарски компании    ©  Министерски съвет
Вечерята на бизнес форума с участието на премиерите Борисов и шейх Хамад бин Джасим ал-Тани все пак привлече катарски компании    ©  Министерски съвет
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

2200 - 2600

лв. са платили над 100 български компании, които участват в делегацията
100

млн. долара според Борисов е първоначалният обем на очаквани инвестиции от Катар

Голямото българско пришествие в Катар започна с фалстарт. След като половината българско правителство и над 100 фирми пристигнаха в малката арабска държава във вторник, за да си говорят за бизнес, в сряда сутринта се оказа, че няма с кого. Планираният бизнес форум, на който България да представи себе си като атрактивна инвестиционна дестинация, не се оказа достатъчно интересен за катарските компании и техните представители се брояха на пръсти в залата в луксозния Mövenpick tower на крайбрежния булевард на столицата Доха.

В резултат на почти липсващото чуждестранно участие целодневният форум беше първоначално сгъстен като програма и впоследствие превърнат в среща на българския бизнес с българското правителство в Доха. Това беше доста унизително начало за едно мероприятие, за което българските власти начело с Министерството на външните работи се готвеха усърдно от няколко месеца.

Причините са няколко

Първо, лошо подреждане на програмата. Катарският премиер Хамад бин Ясим ал-Тани обяви, че ще се срещне с българския си колега Бойко Борисов на вечерята след форума, като заедно с него ще бъдат представители и на правителството, и на бизнеса в страната. В арабска държава, в която името България звучи непознато, това е очевиден знак за местния бизнес на кое събитие да присъства, коментираха пред "Капитал Daily" организаторите на програмата.

Второ, събитието очевидно не е било рекламирано адекватно. Катарски журналисти от водещите медии, с които "Капитал" се свърза, обясниха че нито имат покана, нито са знаели за организирания форум.

"Имам покана за срещата с вашия премиер вечерта, която е от катарската търговска камара. Но нищо за предишните събития", каза Асиф Икбал от ежедневника Qatar Tribune. Синдху Хаир от Qatar Today пък даде за пример холандска инициатива, за която е получила четири съобщения за четири дни. "От българска страна - нищо", каза тя. Това е още по-странно, предвид че Хаир беше в България преди месец, за да направи в изданието си профил на България като част от инициативата на София за сближаване. От българска страна твърдят, че покани за събитието са били разпратени на няколкостотин катарски компании, но очевидно това се е оказало недостатъчно ефективен способ. Катар е страна, която се радва на изключителен европейски интерес напоследък и българската делегация там се е разминала например с латвийската, която е била водена от техния премиер Валдис Домбровскис. "Сложно е да се подготви такова събитие, защото България няма имиджа на големи и атрактивни държави като Германия, Франция, Италия и т.н. Затова в бъдеще трябва да полагаме много повече усилия за активен маркетинг преди такива форуми", коментира Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Метаморфозите на идеята

Идеята за самото събитие е претърпяла няколко промени от миналата година досега. Първоначалният вариант е включвал създаването на изложение, на което българските фирми срещу заплащане сами да се представят на желаещите да си партнират катарски организации. Заради липсата на достатъчно финансиране тази идея е отпаднала и е останал вариантът с форум, на който обаче, съдейки по програмата, трябваше да говорят само българи - политици и бизнес. Тези компании, които са били по-активни преди пътуването и са си уредили лични срещи, са имали достатъчно възможности и са доволни, коментира един от организаторите (макар да призна, че тези примери не са много). На вечерята, която беше в сряда вечерта, също е имало възможност за контакти и диалог. Там организацията е била добра и са присъствали 70-80 представители на катарски компании от различни сектори, разказа присъствал.

След фалстарта

Лошото начало не означава, че посещението е провал. Политическата част от програмата например върви добре. Бойко Борисов се срещна както с емира на Катар Хамад бин Халифа ал-Тани, така и с премиера. Външният министър Николай Младенов трябваше да вземе участие в предаване на арабскоезичния канал на "Ал Джазира", чиято централа е в Доха, а земеделският Мирослав Найденов беше на агроизложение, на което се видя с председателя на държавната компания "Хасад фудс" (Hassad Foods) Насър Мохамед ав Фухаид ал Хаджири. Според самия Найденов интерес е бил проявен към отглеждането на български агнета и производство на месо, както и зърнопроизводството за износ към малкия пустинен Катар. "Хасад фудс" е държавна компания, която е създадена от Катарския инвестиционен фонд, и интересът й към България е продиктуван от нарастващата световна тенденция арабски и азиатски инвеститори да търсят земеделски земи за обработване и износ на продукция. Според самия премиер на Катар интересите за инвестиции на емирството са насочени именно към земеделието, инфраструктурата и туризма. Борисов заяви, че обемът на първоначалните инвестиции щял да възлезе на около 100 млн. долара.

"Ако премиерът е казал това, то може да го приемете като посоката, в която нещата ще се движат. Той е човекът, който взима решенията и влияе и на Катарския инвестиционен фонд", уточнява Асиф Икбал.

Защо Катар?

Засиленият български интерес към малката държава в Персийския залив датира от около години, като причините са политически и икономически. Катар е основен играч в т.нар. арабска пролет, като помогна финансово и военно на либийските революционери, подкрепи египетските протести и сирийския бунт. Доха дори придърпа след себе си далеч по-голямата Саудитска Арабия и си навлече гнева на Русия, но и отбеляза точка на дипломатическото поле. Страната има вторите по големина залежи на газ и е важна за България и от енергийна гледна точка - износът на втечнен газ е основен бизнес за Катар.

Самата катарска икономика пък, подобно на всички останали в Близкия изток, е изключително импортно ориентирана, коментира Аспарух Карастоянов, председател на Българо-катарски бизнес съвет. "Това е един изключително сериозен пазар, на който може да се реализира почти цялата гама износ на България. Още повече че Катар е център за дистрибуция. Огромна част от стоките към Саудитска Арабия минават оттам", продължава той. Според него огромни възможности за бизнес в Катар има българската хранително-вкусова промишленост и особено месопреработвателите. Компаниите в сектора на строителството, технологиите, преработката на метали и химическата индустрия също имат големи шансове да се реализират на близкоизточния пазар. 

по темата работи и Калина Горанова