Коментарите след оставките на Трайков и Константинов

Снимката е от клетвата на правителството на ГЕРБ през 2009 г., съставът на което вече бе променян на няколко пъти досега

Коментарите след оставките на Трайков и Константинов

Кой как приема оставките, причините да се стигне до тях и назначаването на новите министри

11480 прочитания

Снимката е от клетвата на правителството на ГЕРБ през 2009 г., съставът на което вече бе променян на няколко пъти досега

© Надежда Чипева


Късно снощи министърът на икономиката Трайчо Трайков и министърът за здравеопазването Стефан Константинов подадоха оставки, като те бяха приети на извънредно заседание на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ. Това се случи веднага след завръщането на правителствената делегация от Катар, като според премиера Бойко Борисов провалът на планирания българо-катарски бизнес форум е "капката", която е преляла и е довела до отстраняването на Трайков. Здравният министър, който е третият в рамките на мандата на ГЕРБ, си отива, заради скандала с високите цени на лекарствата и това, че той не се е справил успешно и на време с него.

В сутрешния блок на БНТ премиерът обяви, че новият министър на икономиката ще бъде Делян Добрев, който досега бе заместник на Трайков. По отношение на поста здравен министър той коментира, че има две номинации и че по-късно ще обяви на кого се е спрял, след като проучи "къде ще се създаде по-малко вакуум". Той не потвърди, но и не отрече информацията, че "номинираните" за поста са председателят на бюджетна комисия в Народното събрание Менда Стоянова и председателят на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова.

По-късно агенция "Фокус" предаде, че на срещата с президента Росен Плевнелиев Борисов е влязъл с Делян Добрев и Десислава Атанасова, с което се потвърждава изборът му за новите министри.

Ето и първите коментари след оставките на двамата министри*:

Катар бе капчицата, която преля

Бойко Борисов, премиер на България


Много неща започнахме да правим с него [Трайчо Трайков], в може би най-тежкото министерство, но вече три години все още сме само започнали. И ако трябва да сравните енергетиката от предишното правителство и сега - разлика няма. По много теми, особено в икономиката, изостанахме много. Енергетиката ни не стана по-независима [от Москва]. Тепърва тази година ще правим първи копки на интерконекторните връзки.

Винаги има капчица, която прелива и това беше едно брилянтно организирано от външно министерство посещението в Катар, в рамките на два. Още тази седмица пристигат специалисти за метрото, специалисти в земеделието, специалисти в инфраструктурата, така че да подготвят в края на май-началото на юни посещение на техния премиер, с който да финализираме инвестиция за над 100 млн. евро.

Няма как да има [хора на българо-катарския бизнес форум], при положение, че там бизнеса така е структуриран, че колегата, премиерът на Катар е собственик на почти всички големи компании в Катар – "Катар Еъруейз", енергийната им компания, хотелите, инфраструктурата...Вечерта на форума дойдоха всички, защото тогава идва началника.

Защо трябваше да има такова откриване в 10 часа и кой ще накара арабите да стават толкова рано, когато началника им го няма там? А кой е виновен за икономически форум? Младенов направи абсолютно всичко, което трябваше да бъде направено. В дипломацията той се справи прекрасно. И когато тече икономически форум не отива никой. Не трябваше да има сутринта такъв форум. Цял ден медиите в България се упражняваха върху нас. И най-вече като тръгвах за емира, гледам Трайков се пече на плаж. В това време Ники Младенов ми звъни и казва няма хора, не е организирано, не става...

Що за идиотско твърдение е, че Трайчо бил спрял строежа на АЕЦ "Белене". Аз изпратих Трайков преди един месец лично заедно с Дянков в Москва, да каже, че няма да строим "Белене" и искаме да си вземем да си платим реактора и да си го закараме в "Козлодуй". Сега чувам, че щала да става смяната, защото сме искали да сторим "Белене", пък Трайчо не бил искал. Това са такива измишльотини. Той бил инакомислещ, чувам аз. На кое? Че Дянков по мое разпореждане взе лиценза на "Лукойл" и месеци наред нямаха лиценз докато не си сложат за 30-40 млн. долара апаратура, която да следи на вхора и на изхода на завода? Кой го е правил друг това?

Благодаря му за добрата работа, благодаря му за желанието да свърши добра работа, но сега Делян Добрев ще се справи много по-бързо и по-добре с всички тези проекти. Считам, че с новите кадрови промени по-бързо и по-точно ще работи това министерство. ...

Трудно я приех оставката на Константинов, защото той е честен човек.За съжаление неговите идеи, той не можа да разбере, че всъщност в България институциите са тези, които превръщат едни идеи в реалност. Той успя да се скара с абсолютно всички и накрая стана ясно, че само аз съм му фен. Казано простичко – парламентарната група не иска да го чуе, здравната каса се изпокараха, със заместниците си се изпокара, с половината министри се изпокара, а в същото врем година и половина – само идеи. И аз му зададох на него въпроса защо сега, когато ти пари под краката, над 38 вида хапчета са с намалени цени? Защо сега го правиш? И мен излагаш вече мене на натиска от парламента, не само на нашите депутати, а на всички опозиционни партии да обяснявам аз за лекарствата. От къде да знам аз колко струва аналгина или хинина и какви конкурси са минали. Нали затова има министри, заместник-министри, Здравна каса, бордове, съвети... хиляди хора получават заплата за това. Аз не съм съгласен с хората, които казват, че министрите се наемат, за да свършат дадена работа. Като не я свършат във всяка една телевизия, фирма, компания - сменяш, докато попаднеш на правилния човек.

КАБИНЕТЪТ:

Мотивите за оставката на Трайков са лични

Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи

Не бих могъл да коментирам дали Трайчо Трайков е бил помолен да подаде оставка или не. Снощи бяхме събрани на извънредно заседание от Изпълнителната комисия всички членове, премиерът постави тези две точни за обсъждане – оставките на Константинов и Трайков, говорихме по проблемите, които има в секторите, и ангажиментите, които трябва да поемат новите министри. Доколкото знам, мотивите за оставката на Трайков са лични.

Ние сме имали много случаи, когато министрите са били на много различни мнения от свои колеги, но винаги в диалог се стига до консенсус. Премиерът е човек, който се е вслушвал много пъти в различните мнения и винаги са приемали, в немалко от случаите, тези решения, които са били като идея на съответния ресорен министър. Бизнес-форумът в Катар беше повече интерпретиран като проблем. Там имаше проблеми в чисто организационен план. За бизнес делегациите компетентност има министърът на икономиката. Външният министър си свърши перфектно работата от гледна точка на всички срещи, които бяха проведени.

Сами разбирате, че не може през два дни премиерът да ни събира, за да обсъждаме следваща оставка, която е входирана към момента, в който се събира Изпълнителната комисия. И в тази посока бяха съчетани двете точки в една Изпълнителна комисия.

В Катар нямаше провал, а голям пробив

Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните

Аз не знам колко е коректно да коментирам оставките на моите колеги. По-скоро те сами трябва да си кажат защо. В Катар нямаше провал, в Катар имаше много голям пробив, като цяло. Имаше проблем с едно-единствено мероприятие - проблем с този икономически форум. Не знам откъде дойде - дали от лоша организация. Нещата в арабските страни се променят в последните минути. Не знам кой е организирал форума, знам че го е открил министър Трайков. Не мога да коментирам този форум. Министерство на външните работи организира цялата визита.

Нормално е да има промени

Николай Младенов, министър на външните работи

Смятам, че е нормално във всяко едно правителство да се правят промени. Особено важно е това за нас сега в областта на икономиката. Какви мерки ще бъдат предприети, какви приоритети ще бъдат начертани за насърчаване на икономическия растеж, както в България, така и в Европа.

Трайков е "кадърен човек", но хората се уморяват и има нужда от промени

Симеон Дянков, министър на финансите

Знаех за промените в кабинета предварително, бях известен още във вторник, коментира вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дняков, цитиран от Агенция "Фокус". Според него Десислава Атанасова ще бъде един добър здравен министър, тъй като познава тематиката и парламента. В голяма част от темите, не само за лекарствената политика, но и с промените на системата на болничната помощ е запозната, така че веднага ще се види напредъка там, добаря той.

Дняков казва и че е работил доста с новия министър на енергетиката Делян Добрев по темата за интерконекторите и е заопзнат с работата в тази област, където соред премиера е нужно да се работи повече. По думите му, хората се уморяват и е необходимо да има промени. Той лично бил работил добре с Трайчо Трайков, който определя като "кадърен човек".

ОПОЗИЦИЯТА:

Смяната на пешки, без смяна на посоката, не решава нищо

Сергей Станишев, лидер на БСП

Проблемът е, че да смениш пешки, без да се промени посоката на развитие на страната, не решава нищо. В България липсва посока на развитие и през последните месеци, страната се движи от скандал към скандал. Всеки следващ, запушва предишния. Ясно е, че има за какво да се поискат и дадат оставките и на министъра на здравеопазването и на икономиката, защото резултатите от тяхната работа са отчайващи.

Здравеопазването е в абсолютен колапс. Задълженията на държавните и общинските болници доближават 600 млн. лв. Те са пред фалит. Независимо, че откраднаха парите на хората за здравни вноски. Няма никаква смислена реформа.

Доста късно премиерът разбира, че в областта на икономиката и енергетиката нищо не е направено от г-н Трайков. Тотален срив на външните инвестиции – три пъти намаляват за три години. Няма никакво движение по всички основни енергийни проекти, важни за България. Дори не направиха, което е сравнително лесно, газовите връзки с Румъния, Гърция. Последният резил за България е, когато стотина български предприемачи се разходиха да се гледат на екскурзия в Катар. Това е нагледен пример за състоянието на политиката в този сектор.

Катар беше капакът на всичко

Петър Димитров, депутат от "Коалиция за България" и бивш министър на икономиката и енергетиката

Познавам Делян Добрев като колега от парламента и действително има усещането, че това, което се случва през последните месеци, е благодарение на неговото участие в министерството, а не благодарение на ръководната ръка на министъра, който беше сменен.

Нещата бяха очевидни. Още когато Делян Добрев отиде като заместник-министър в икономическото министерство, премиерът заяви, че нещата са драматични, че нищо не се случва. За тези три години нещата са така, както са заварени след края на предишното управление – няма ги връзките с Гърция и с Румъния, преговорите за връзка с Турция все още са на нулева фаза – нищо не е постигнато – не е разширено газохранилището в Чирен, нямаме второ газохранилище на "Мелроуз" край Варна. Изключително драматично е състоянието с ОП "Конкурентноспособност". Там не просто нямаме успехи, върнали сме се с около 290 млн. евро – 300 млн. евро по-назад от времето на управлението на Тройната коалиция, тъй като сключените договори не са изпълнени. Да не напомням за големите енергийни проекти, където нещата изглеждат като в един друг километър край София. И преди малко премиерът заяви, че АЕЦ "Белене" няма да се строи, но това правителство е разрешило да бъдат дадени 320 млн. лв. Това няма как да бъде обяснено по никакъв начин освен с липсата на здрав разум или някакви корупционни интереси.

Капакът на целия този айсберг беше бизнес конференцията в Катар, на която всеки нормален човек, като види, че в залата няма нито един катарец и са само българските бизнесмени, най-малкото е трябвало да бъде спряна. Нищо, министърът си е изнесъл презентацията на английски език, тъй като българите очевидно не могат да го разберат на български. Станахме за смях с провежданата икономическа политика от този министър.

Истинската причина да си тръгне Трайков е АЕЦ " Белене"

Мартин Димитров, председател на ПГ на Синята коалиция и лидер на СДС

За министър Константинов въобще не съм изненадан, тъй като секторът е в пълен безпорядък и има страшно много проблеми, включително както се оказа – с лекарствената политика, с прозрачността, с управлението на сектора. По-голямата изненада е оставката на Трайчо Трайков.

Лично аз очаквах оставка на Трайчо Трайков, ако тъмните сили около АЕЦ "Белене" започнат да вземат надмощие. Явно хората, които стоят зад "Белене", започват да вземат превес и това е и моята оценка за ситуацията. Трайков имаше поне по този повод ясна позиция, макар че по въпроси като АСТА с него имахме сериозни различия и те бяха публични.

По отношение на проекта "Белене" Трайков имаше една разумна позиция, която защитаваше българските национални интереси и смятам, че това е истинската причина за оставката на Трайчо Трайков, макар че от ГЕРБ споменават други неща.

Създадоха се сложни взаимоотношения между Борисов и тези министри

Алиосман Имамов, депутат от ПГ на ДПС

Оставките на министрите Трайчо Трайков и Стефан Константинов бяха очаквани поради сложните взаимоотношения, които се създадоха между премиера и тези министри. Тези оставки не са изненада. Те имат и политическа цел – да потушат до известна степен тежките проблеми, с които се занимава в момента обществото – проблемите, свързани с цените на лекарствата, проблемите, свързани с ресора на министъра на икономиката, енергетиката и туризма – най-вече онова, което се върши в момента с АЕЦ "Белене", това, което става в "Горубсо-Мадан" и на много други места, за които пряко е отговорен министърът на икономиката. Тези оставки ще бъдат експлоатирани активно политически и ще бъдат представяни като енергични и категорични действия от страна на премиера за решаването на тези проблеми.

Време е да сменим "треньора на отбора"

Четин Казак, народен представител от ДПС

Като цяло правителството не се справя, виждате, държавата затъва. Има много основания и земеделският министър да бъде сменен.

Понеже премиерът е запален по футбола, може би той трябва да отговори, когато един отбор акумулира загуба след загуба и крах след крах, не е ли време собственикът да смени треньора? В случая собственикът може да го наречем народ, а треньор на отбора се сещате кой е.

*Използвани са коментари направени по време на сутрешния блок на БНТ, bTV, "Нова Телевизия", както и от Агенция "Фокус".

Някой трябваше да бъде наказан за срама на Борисов в Катар

Ивайло Калфин, евродепутат от групата на Сциалистите и демократите*

Защо се уволняват министри? Обикновено, защото не вършат работата, за която са назначени или извършват действия, които водят до обществено недоверие и нетърпимост към тях. Само че не и в този случай. Господата Трайков и Константинов си отидоха заради личното его на Борисов.

Двамата уволнени министри стигнаха дотук по различни причини. При Константинов проблемите са хронични и се задълбочават. Проблемът е, че вече е неизбежно догодина, преди изборите, Борисов да признае провал. Като смениш четирима министри за три години, вината вече носиш ти. Явно е, че Борисов няма идея какво трябва да се прави в здравеопазването, нито може да намери хора, които да му помогнат.

При Трайков нещата са още по-ясни. Той можеше да си отиде заради спрелите инвестиции към страната, заради влошената бизнес среда, заради слабата работа за повишаване на конкурентността на българската икономика, заради провалените и замотани енергийни проекти. Нито един от тези факти обаче не е нов. Защо си отиде? Защото трябваше някой да си го отнесе за срама на Борисов в Катар. Той помпозно заведе там половината кабинет и над 100 бизнесмени, за да си поговорят помежду си на катарска земя. Борисов се върна не само от едно безмислено посещение, но и със срама, че това се видя от всички. Той беше унизизен. Сигурно дълго време още ще му се привижда снимката, на която той, стегнат в костюмче, е приет от емира на Катар по джапанки. Но понеже "Той" никога не е виновен, някой трябваше да си го отнесе. 

*Пълният текст на коментара на евродепутата Ивайло Калфин можете да прочетете в блога му   

Трайков се загуби като експерт

Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара

Трайчо Трайков се загуби като експерт и се подчини на някаква политическа конюнктура, казва изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев, цитиран от Агенция "Фокус". По думите му – има проблеми, по които икономическият министър в оставка търпи сериозни критики, например за неяснотата в енергийната политика.

На следващо място е срутването на инвестиционната атмосфера в страната, тоест липса на всякаква инвестиционна политика, влошаване състоянието и ликвидация на малкия и средния бизнес и др. Кризата в малкия бизнес и в инвестиционната политика води до закриването на 400 000 работни места, социални и други проблеми. Според него по Оперативна програма "Конкурентоспособност" вече има известно подобрение.

Трайков беше добър, но Добрев ще е по-добър

Пламен Димитров, президент на КНСБ

Очаквам Делян Добрев да бъде по-добър министър от Трайчо Трайков, казва президентът на КНСБ Пламен Димитров. Въпреки сблъсъците, които Трайков имаше със синдикатите, той имаше и добри попадения. Не мога да кажа, че Трайков беше лош като министър, допълва той.

По отношение на рокадата в здравното министерство, синдикалният лидер заяви, че ведомството не се управлява добре. По думите му министър-председателят трябва да направи един по-сериозен ремонт на кабинета си, но дали този ремонт включва смяна на министри и зам.-министри, това е лично негово решение, смята синдикалистът.

Късно снощи министърът на икономиката Трайчо Трайков и министърът за здравеопазването Стефан Константинов подадоха оставки, като те бяха приети на извънредно заседание на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ. Това се случи веднага след завръщането на правителствената делегация от Катар, като според премиера Бойко Борисов провалът на планирания българо-катарски бизнес форум е "капката", която е преляла и е довела до отстраняването на Трайков. Здравният министър, който е третият в рамките на мандата на ГЕРБ, си отива, заради скандала с високите цени на лекарствата и това, че той не се е справил успешно и на време с него.

В сутрешния блок на БНТ премиерът обяви, че новият министър на икономиката ще бъде Делян Добрев, който досега бе заместник на Трайков. По отношение на поста здравен министър той коментира, че има две номинации и че по-късно ще обяви на кого се е спрял, след като проучи "къде ще се създаде по-малко вакуум". Той не потвърди, но и не отрече информацията, че "номинираните" за поста са председателят на бюджетна комисия в Народното събрание Менда Стоянова и председателят на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


26 коментара
 • 1
  stoilov1977 avatar :-|
  Станислав Димитров

  Едва ли има нещо вярно тук.

 • 2
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#1] от "Станислав Димитров": Съгласен! А обясненията МУ са комични. Фарс!

 • 3
  wowbagger avatar :-(
  wowbagger

  Яйца vs. АЕЦ-а?
  Стига лицемерие - направо да назначават Златев и Донев на овакантените места!

 • 4
  newmind avatar :-|
  newmind

  Делян Добрев е като лилито павлова!!! На 30 и вече министри!!! То ако възрастта нямаше значение защо за Президент се изискват минимум 40 години?

  Защото трябва Мъдрост! Трайчо поне беше най-умния,най-способния човек на който вярвах! Той самия не еднократно казваше, че само с рестрикции и глоби не може да се кара бизнеса да заработи по-добре! Трябват стимули за изрядните фирми и особено за малкия бизнес ! Трайчо беше против руските интереси и точно за това си отива също, освен,че беше най-голямата заплаха като човек със собствено ЕКСПЕРТНО мение в кабинета на негово величие ББ!

  Хайде сега детенцето министърче като състричката си от детската градина ГЕРБ Лилинцето павлова се наиграе в ролята на министър на България на едно още по Мега-Улта министерство от това на лилинцето, още повече ,че вече освен икономика,енергетика и туризъм има си детенцето и бол язовирчета да си пуска в тях параходчета от хартия )))

  Но ако трябва да съм сериозен бих казал на Делянчо!

  Чадо, вземи поне да удължиш/отмениш задължителния рекет на НАП за нови касови апарати със СМС-и защото това ще довърши малките фирми.Защото един добър касов апарат със СМС струва 400 лв. плюс годишно 120 лв. за СМС и ползата е само за монополистите продаващи касови апарати и за мобилните оператори! Това поне СПЕШНО НАПРАВИ ЗА МАЛКИЯ БИЗНЕС който У М И РА !!! ...от такива простотии и непрекъснат държавен рекет !!! НАП дори се гаври с малките фирми като ги заплашва с глоби от 10 000 лв. за да си увеличават после бонусите!!! Със заплахи ДИЛЯНЧО не се стимулират фирмите особено във време на финансов колапс и пълна лудница в главите на нашта детска градина от управляващи министри ! Бог да пази България!

 • 5
  plap avatar :-|
  plap

  А сега накъде?

 • 6
  venelingeologia avatar :-|
  venelingeologia

  Абна работа на МС. Трябва нова структура. С Министерство на държавната администрация, Министерството на извънредните ситуации. Необходимо е разглобяване на мега-министерството по всичкото и обособяване на няколко нови държавни агенции. Задължително - Държавна геоложка служба. Амин! Дай боже...

 • 7
  mak avatar :-|
  mak

  Когато няма програма и отчет за изпълнението и, за съответния отрасъл от икономиката е трудно да се ориентираме защо се правят смените.Всичко е прекалено емоционално и ако един министър се сменя за провален форум, но всичко друго е о кей, то няма резон. Но не може да се приемаме, че министрите се назначават разпознати по кръстовищата на България и се уволняват във ВИП залите при завръщането им от командировка.Другия проблем че министрите не назначават екипите си, а и се налагат от политиците.Тоест ти ще ръководиш министерството, но заместниците и директорите на дирекции ги назначават политиците от партията. Така се политизира и професионалното ръководство и затова резултатите са, няма реформи ,няма стратегии, няма развитие и разтеж на икономиката.

 • 8
  birdman avatar :-|
  birdman

  Щом ДПС казва ,че оставката на Трайков е "öчаквана" значи Боко играе по свирката на рязаните .

 • 9
  malama avatar :-|
  Malama

  Правителство не се управлява и РЕФОРМИ не се правят с поглед вперен в огледалото и в рейтинга. Пак ща кажа:

  - Премиерът е ГОЛ и съвсем БОС!

  И това е огромен проблем за всички нас. Защото ни обрича на Белене и всякакви други лекарствени, енергийни и пр. лобита!

 • 10
  owen avatar :-|
  owen

  някой хора по-добре да си мълчат


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход