Данък Microsoft

Защо държавната администрация още дълго ще бъде в хватката на американския софтуерен гигант

Когато в края на май 2011 г. изтича последният договор, който обвързва българската държава със софтуерните продукти на Microsoft, много хора в технологичния бранш въздъхнаха облекчено. Идеалистите съзряха в това отлична възможност IT инфраструктурата на администрацията този път да бъде изградена по оптималния и най-изгоден за данъкоплатците начин.

Десет месеца по-късно тези надежди изглеждат все по-наивни. Министерският съвет (МС) откри нова тръжна процедура за закупуване на "софтуерни осигуровки" на Microsoft, като стойността на проекта трябва да е максимум 72 млн. лв. Добрата новина в случая е, че има обществена поръчка, която се прави публично. Този път няма таен контракт с фирмата посредник ЦАПК "Прогрес", както се случваше през последните 10 години. По всичко личи обаче, че от далечната 2002 г., когато вече покойният министър Димитър Калчев подписва първия договор с Microsoft, досега, симбиозата на държавата със софтуерния гигант е станала почти пълна. Доста вероятно е тя да е достигнала ниво, при което раздялата е почти невъзможна. И то, при положение че в момента администрацията на практика вече е изряден собственик на целия си софтуер за вечни времена.

"С колкото и големи и дебели букви да пише в нашите прессъобщения, че този път ЗАКУПУВАМЕ лицензите, в централни новини и по блоговете пак ще твърдят, че не ги купуваме, а наемаме...", обяви в края 2007 г. тогавашният министър на държавната администрация Николай Василев. Сега обаче се оказва, че придобиването на софтуера по никакъв начин не гарантира самостоятелното функциониране на технологичната инфраструктура на държавата занапред.

Ха, изненада!

Дяволът, както обикновено, е в детайлите. Да, държавата вече е собственик на операционните системи и офис пакетите, за които е плащала наем през последните три години. Това потвърди още преди година и управителят на ЦАПК "Прогрес" Пламен Матеев. "В момента са доставени най-новите версии и оттук нататък МС трябва да реши какво да прави", коментира той за "Капитал" веднага след изтичане на предишния договор през май 2011 г. Проблемът е, че това по никакъв начин не легитимира свързването на тези компютри в мрежа при последващ ъпгрейд на сървърите или подмяна на компютрите.

По силата на досегашния договор държавата е придобила три вида лицензи – за десктоп системите, за сървърите и за свръзката между тях – т.нар. Core CAL Client Access License. Това обаче й дава право да свързва машините само към съществуващите сървъри. Ако иска да използва нови или да премине към бъдещи версии, тя трябва да закупи още Core CAL лицензи.

"Грубо казано, това е нещо като абонаментното поддържане", коментира за "Капитал" главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков. Той е човекът, пряко натоварен с предстоящия търг. "Знаете, че голяма част от информацията в държавната администрация стои на сървъри, а десктоп крайните устройства служат само за достъп до тях. Ако нямаме софтуерната осигуровка, няма да имаме достъп до сървърите. Ще имаме едни лицензи, всеки ще може да работи на собствения си компютър, но без право да комуникира с останалите, с електронната си поща, със сървъра, с базите данни, с останалите административни структури и т.н.", допълва Желязков.

Другият тънък момент при вече придобитите лицензи за операционни системи и офис пакети е свързан с евентуалната им преносимост на различен хардуер. Казано по-просто: версиите на Windows и MS Office ще са легални само докато са на компютъра, на който са инсталирани първоначално. В момента, когато дадено държавно ведомство реши да купува по-модерни машини, то няма да може да използва лицензите, на които е станало собственик по силата на изтеклия договор с Microsoft. От Министерството на икономиката и енергетиката например казаха, че 80% от техниката е над 6 години и подмяната й е наложителна.

Росен Желязков твърди, че най-разумното и ефективно решение на този проблем са именно "софтуерните осигуровки", за които държавата се готви да проведе настоящия търг. На базата на тях държавата ще получи право да осъвременява всички свои софтуерни продукти до последните им версии за период от три години.

Нужно ли е

Това обаче поставя на дневен ред следващия голям въпрос, свързан с предстоящата държавна поръчка – доколко повсеместният ъпгрейд на държавния софтуер е необходим и оправдан и дали не се пропилява първата реална възможност за миграция към софтуер с отворен код и намаляването на зависимостта от една-единствена технологична компания.

"Има идеи за преминаване към софтуер с отворен код, но това не е процес от днес за утре. Този процес изисква време", коментира Валери Борисов, който е ресорният зам.-министър на транспорта, съобщенията и информационните технологии. Не е ясно обаче как това изказване кореспондира с факта, че предишният договор с Microsoft изтече преди 9 месеца. Това е достатъчно време да се изследват възможностите за миграция към софтуер с отворен код и определено не е "от днес за утре". Ако подобна възможност е била разглеждана насериозно, разбира се...

Допълнителен мотив за закупуване на нови продукти от Microsoft е и нуждата от уденаквяане, твърдят от МИЕТ. "Невъзможност за интеграция между различните системи и приложения към единни директорийни услуги, поради което се налага всеки потребител да използва множество (5+) акаунта за достъп, без възможност за централизирано налагане на политики за сигурност и реален контрол".

"Поне една година сме изследвали всички вероятности и рискове от подобен договор с Microsoft", твърди пък Росен Желязков. Според него решението както за организирането на предстоящия търг, така и за необходимите количества лицензи, е взето на базата на анализ на постоянна работна група към Съвета за електронно управление. В нея влизат около 40 технологични експерти от различните държавни ведомства. Желязков допълва, че първоначално министерствата, държавните ведомства и общините са направили заявки за софтуер на стойност над 150 млн. лв., които впоследствие са били коригирани. Така се е стигнало до сегашните количества: "софтуерни осигуровки" за 96 хил. компютъра, около 3000 сървъра и 52 хил. офис пакета.

"Държим всичко да стане при пълна прозрачност. Хората от Microsoft също не искат да има капка съмнение около процедурата", коментира Росен Желязков. Тя ще трае не по-малко от 2 месеца, като тръжната комисия ще започне работа в средата на април. В нея ще има хора от всички ведомства, от браншови организации като БАИТ, от неправителствени организации. "А защо не и от ДАНС", допълва Желязков. Обявлението за конкурса е публикувано в официалния вестник на ЕС, така че да могат да се включат и фирми от други държави. Според главния секретар на МС само в България има поне 20 сертифицирани партньора на Microsoft, които могат да участват, комбинирайки се в различни консорциуми.

"Направихме няколко варианта за поръчката, които обсъдихме с Microsoft. Количествата водят до по-голяма отстъпка в процентно съотношение. Намаляването на бройките сваля драстично и размера на отстъпката и абсолютното число накрая е по-високо", уточнява Желязков. И добавя: "Ако бяхме намалили количествата, нямаше да попаднем в ценовия клас за държавен клиент. Сега отстъпките са до 40 процента." Според главния секретар на МС, ако отделните административни единици обявяват поръчките си сами, цените ще са между 50 и 100 процента по-високи. Експерти от технологичния бранш обаче уточняват, че отстъпките за държавни клиенти могат да достигнат и много по-високи нива – от порядъка на 70 процента.

И все пак отворен остава въпросът защо администрацията не обявява поръчка само за Core CAL лицензите, които ще позволят свързване на десктоп компютрите към сървърите и в бъдеще, а иска да придобие и "софтуерна осигуровка" за 96 хил. машини, чиито операционни системи вече са нейна собственост. Ясно е, че трябва определено количество компютри да се подменят и заедно с това да се прехвърли софтуер на тях - но дали броят е точно такъв, едва ли някой може да каже. Неофициално специалист, който в момента работи с едно министерство, коментира, че никой не знае точно колко машини има администрацията, а още по-малко колко от тях трябва да се заменят - всичко е оставено на съвестта на IT-та във ведомствата. Още повече около 70% от тези компютри вече работят с последната версия Windows 7, която със сигурност ще бъде напълно достатъчна през следващите 3 години. Аргументът, че контрактът ще позволи бъдеща миграция към Windows 8, не е много сериозен - въпросната операционна система още не съществува, най-вероятно ще се появи чак наесен и не съществува софтуер, който да изисква нейното ексклузивно инсталиране. Освен ако българската държавна администрация не планира повсеместна миграция към... таблети, Windows 8 ще бъде предназначена приоритетно за тях.

Акцент:

Държавните ведомства първоначално са поискали софтуер за 150 млн. лв.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


83 коментара
 • 1
  ngyurov avatar :-P
  Никола

  Microsoft макар и гигант при софтуерните производители, е монополист само на пазара на операционни системи. Има много други компании предлагащи конкурентни предложения на офис пакетите, които не са никак лоши, дори смея да кажа, че са и по-добри, а и най-важното - съвместими са с форматите на MS Office, което означава, че всичко може да бъде преместено. Тук идва логичния въпрос - операционна система ясно, че ще е Windows, но защо не се проведе допълнителен търг за офис пакет? Може пак предложение на Microsoft да спечели, но поне ще има конкуренция и евентуално по-добри условия.

 • 2
  plovdivski avatar :-|
  Тъпата майна

  До коментар [#1] от "Никола":

  Цялата глупост е, че цялата държавна администрация се е барикадирала зад едни скъпи и малоумни технологии, от които бягане няма.

  А даже банките преди десетилетие минаха на уеб-базирани системи...

 • 3
  jordangv avatar :-|
  Jordan

  "IT инфраструктурата на администрацията ..."

  три несъвместими понятия.

 • 4
  dourmana avatar :-|
  Petko Dourmana

  Няма ли кой да каже истината за тази сделка най-после:)))?

 • 5
  setebos avatar :-|
  Stan Georgiev

  Няма ли да се намери един човек, който бидейки технически грамотен над средното ниво да се сети да погледни към алтернативите? Минаха времената, когато МС бях абосютен монополист в графичните операционни системи и решения. Към днешната дата е елементарен пример как Убунту на Каноникъл предлага страхотна алтернатива, на много по-добра цена. Да не говорим колко по-стабилна, надежна и независима система е това при положение че говорим за линукс дистрибуция, където няма вируси и сигурността е на едно съвсем друго ниво. Тук някой ще повдигнат вежда и ще кажат "аа линукс, това беше някаква история за компютърджии". Ами не - точно обратното - към днешна дата линукс е много по-лесен за работа, ако се ползва само за стандартна офис работа. Проблемът си е все стария - образование и технологична култура. Интересно кое ще излезе по-евтино - да се обучи администрацията на работра с Линукс (доколкото ще е необходимо, предвид, че офиса пакета изглежда стандартно) или да се купи софтуер от МС, за което да се вземат и съответните рушвети?
  Айде със здраве.

 • 6
  _scythe_ avatar :-|
  _scythe_

  Като дънакоплатец, не искам да плащам на монополист, но мисля, че трябва да се подходи поетапно. Нека първо няколко общини, или някое маловажно ведомство, да преминат на други продукти, да се види доколко служителите могат да се справят с тях, къде има проблеми и дали са решими. И така малко по малко, ще има прогрес. В последствие служителите ще си обучават колегите, а гражданите няма да се нервят, че системите не работят, а даже няма и кой да ги оправи. И е добре да се черпи от чуждия опит - маса европейски структури имат вече опит с Линукс и Офис продукти с отворен код.

  Но считам, че можеше да бъде и по-зле. Например да се премине изцяло към продукти на Apple. Тогава държавата тотално ще банкрутира.

  А спомняте ли си, как онези 240 дупетати, се бяха обзавели с първата версия на iPad. Полза от тях има ли? Предполагам, че тихo ще се опитат да си обновят - ето ти едни 100,000 - 150,000 ойро на вятъра.

 • 7
  hrist0 avatar :-|
  Hristo Hristov

  Това което става ясно от текста е 1) Държавата няма глобална (включваща всички държавни звена и министерства) визия как да функционират софтуерно. За това на всякъде си взимат различни лицензи и работят по различен начи и ... ти трябват по над 5 пароли за достъпи до различни системи. 2) Проблемът с лицензите на МС не е нов и не е български. Фирмата е осъждана много пъти именно за това, че се опитва да монополизира пазара, като поставя барииери в своите софтуери така, че те да не бъдат съвместими напълно с дриги продукти, произведени от други фирми. Тук може държавата да поиска при следващата присъда и глоба, част от парите, които ще заплати МС да дойдат и при нея като потърпевш.
  Ако по т. 1 обаче няма ясно и смислено решение, изготвено от независими експерти, ще си продължаваме да бъдем дойна крава не само за МС, но и за други фирми.

 • 8
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  за пореден път се издъниха зрелищно и са на път да похарчат нашите пари... грешни пари в джоба на Стив Болмър.

  вместо да излязат на подиума и много категорично и ясно да развеят знамето на Убунту и да кажат, че планират страхотна, невероятна, insanely great, за първи път в ЕС, необратима миграция към Убунту...

  тогава Майкрософт ще ни дадат лицензите без пари!
  или ще получим много добри условия за имплементиране на електронно правителство базирано на решения с отворен код. и в двата случая държавната администрация ще е много по-добре, в условия на приложения и системи, които скоро ще работят главно с браузъри...

 • 9
  patchev avatar :-|
  HXP

  [quote#5:"setebos"] към днешна дата линукс е много по-лесен за работа, ако се ползва само за стандартна офис работа.[/quote]


  Новият ми лаптоп е с Линукс. ПРЕРОДИХ се направо. Нужна ми беше само седмица, за да свикна. Сега всичко е толкова приятно за ползване, че просто няма накъде. Нещо ще зацикли веднъж на 20 включвания евентуално, офис пакета е приказка, има много повече функции(единствено не е толкова шарен). НО, има програми, които за съжаление се поддържат само от Уиндоус, така че щем не щем, не можем да се разведем напълно с него :(

 • 10
  pkolev avatar :-|
  Dalt

  До коментар [#9] от "patchev":

  Ъхъ. И отваряш сложно форматирани офис документи. Сигурно също така нямаш проблеми с нито един видео формат или контейнер. Да не говорим за прекрасно вървящите игри, при които даже fps скача с 50% след като открият, че са пуснати на някоя linux дистрибуция. Щях да забравя, че вероятно не си си отскубнал нито един косъм от главата при инсталирането и настройването на читав медия плеър....

  Ама какви ги говоря, ти вероятно си най-щастливия човек на света (свободата дето я дава Linux-a...) и за това вероятно си забравил, че предлагаш решение за домашен компютър за професионално такова...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход