А защо Трайков?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

А защо Трайков?

Трайчо Трайков

А защо Трайков?

Със смяната на икономическия министър окончателно се променя формулата на правителството

28682 прочитания

Трайчо Трайков

© Георги Кожухаров


Трябваше премиерът Бойко Борисов до отиде до авторитарното шейхство на Катар, за да се види как точно функционира българското правителство. Дистанцията помага по-ясно да се демонстрират иначе очевадните неща.

Новините от посещението на огромната правителствена делегация в Катар тази седмица трябваше да са свързани с (проваления) бизнес форум и поредните обещания за огромни инвестиции (от магистрала "Черно море" до банята в "Овча купел" според министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, цитирана от "Фокус").

Вместо това дойдоха оставките на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и на здравеопазването Стефан Константинов.

Поредната мъглява стратегия, този път за търсене на инвестиции от Персийския залив, подплатена предимно с апломб и големи очаквания, нямаше как да не доведе до Катар-строфа. След това последва вече добре отработено прехвърляне на вината между министрите, така че в крайна сметка премиерът Бойко Борисов не само да изглежда чист, но и да носи "милиарди" инвестиции. Естествено най-лесно го отнасят технократите, които нито имат партийна подкрепа, нито могат да имитират министъра на земеделието Мирослав Найденов.

Последната случка доведе до Катар-зис, но не в положителна посока. Вместо "година на Трайков", както обясни Борисов преди два месеца, изглежда, се отива към годината на края на експертите в правителството на ГЕРБ. Оттук насетне може да се очаква все по-партийна политика и съсредоточаване върху цените на яйцата вместо към съществените проблеми. А последната спирачка срещу популистките инстинкти на партийното крило в кабинета - Симеон Дянков, вече е подложен на все по-сериозна атака.

Две оставки и все по-малко доверие

Оттеглянето на Константинов беше очаквано. Той се крепеше единствено на политическото суеверие на премиера, че смяната на трети министър в този сектор означава провал на правителството и знак за предсрочни избори. "Махането" му беше желание на цялата парламентарна група на ГЕРБ, опозицията, която настоява за оставката му, и съсловната организация на лекарите – Български лекарски съюз, чийто заместник-председател беше, преди да заеме поста. Скандалът за цените на лекарствата, който медиите, близки до Делян Пеевски и Цветан Василев предизвикаха като част от войната им със собственика на "Софарма" Огнян Донев, също постави ГЕРБ в неприятната ситуация да мисли за смяна на министъра. Самият Константинов обяснява оттеглянето си с липсата на политическа подкрепа.

Оттеглянето на Трайков обаче беше изненада. Както сам той обясни, за оставката си е разбрал от вицепремиера Цветан Цветанов. "Мотиви не ми бяха посочени, освен с половин уста, за конфузната случка в Катар, което е нелепо. Според мен истинските причини за отстраняването ми рано или късно ще станат известни на хората. Може и да греша", каза Трайков.

Уволнението на Трайков беше обмисляно още преди година. Тогава в близкия съветнически кръг на премиера за министъра на икономиката и енергетиката се говореше, че той е нерешителен и пасивен. Обвиненията към него валяха от различни страни. От проядреното лоби, че изпратил за преговори заместника си Марий Косев, който дори руски не знаел; през шефовете на държавни енергийни дружества, че бавел техни проекти; до критики, че заради него Брюксел може да ни глоби за спряната енергийна либерализация. И накрая, че предизвикал народни брожения заради подкрепата си за шистовия газ, като не обяснил добре ползите от него (като нито един министър от кабинета не застана зад Трайков). Затова и Борисов постоянно му даваше жълти картони.

Миналата година Трайков успя да избегне уволнението, което беше почти решено и се търсеше човек за поста. През април министърът изненадващо уволни шефa на НЕК Красимир Първанов с обяснението, че нарушил дадения му мандат при подписване на анекса за поредното удължаване на споразумението на строителство на АЕЦ "Белене" (повече виж надолу). Това свари неподготвен Бойко Борисов, който дори първоначално отказа да подкрепи Първанов. По-късно обаче се съгласи, вероятно за да не изглежда, че той стои зад руските интереси, а Трайков брани националните. Малко преди това се разбра, че премиерският партньор на белот - Валентин Златев, представител на "Лукойл" за България, вече официално посредничи на преговорите за АЕЦ "Белене" (неофициално той прави това от края на 2010 г., когато дори лично заведе шефа на "Росатом" при премиера). По-късно Трайков успя да отстрани и заместник-министъра си Евгений Ангелов (сега съветник на президента Росен Плевнелиев), след като стана ясно, че Борисов планира за него по-голяма кариера.

Но в България обясненията винаги трябва да се търсят на малко по-битово ниво.

Катар-строфата

Според самия премиер и хора от близкото му обкръжение яростта на Борисов към Трайков е била предизвикана от провала на бизнес форума в Катар. За да разберете какво всъщност се случи там, има нужда от малко предистория.

Активизирането на българската външна политика в страните от богатия Персийски залив е лична заслуга на министъра на външните работи Николай Младенов. През септември миналата година се ражда идеята за мащабно бизнес събитие в рамките на българския месец в арабската страна. Първоначалният вариант е експо, на което в няколко зали българските компании да покажат дейността си срещу заплащане, като съорганизацията трябва да е между Министерството на външните работи и това на икономиката. Селекцията на компаниите започва от Агенцията за малки и средни предприятия (АМСП). Агенцията обаче няма пари и капацитет за подобно нещо и го прехвърля на Министерството на икономиката и енергетиката. Министерството също няма бюджет за това и външното ведомство поема организацията с надеждата, че Симеон Дянков ще отпусне липсващите 300 хил. евро. Дянков отказва.

Така в програмата остава единствено бизнес форум, организиран от МВнР, което търси частни спонсори. Но служителите на външното министерство допускат процедурен гаф – катарските медии (като само преди месец по инициатива на МВнР Qatar Today прави цялостно представяне на България) не са уведомени, а самите катарски власти не знаят, че от тях се очаква да присъстват на бизнес форума - дали защото нямат такава практика, дали защото се е получила лоша комуникация. Трудно може да се очаква представителите на домакина да посетят събитие в тяхната собствена страна, и то на най-високо ниво, в което те не са съорганизатори. И така никой не идва на него. В интервю за TV7 министър Младенов обаче казва, че виновна е Агенцията за малки и средни предприятия, която не е осигурила фирмите.

Реално нито експото, нито бизнес форумът са били необходими. Всеки бизнесмен е могъл да си направи срещите и без тези казионни мероприятия. Няколко са си ги направили - при това с помощта на дипломатите там, както те подчертаха пред "Капитал". По-големият желан мащаб в случая се е оказал порок.

В общи линии конкретната вина на Трайков е минимална. Просто не е бил в подходящото време и с подходящите хора, докато се е разпределяла тежестта на провала (според собствените думи на Борисов Трайков бил на басейн).

Трайчо Трайков не е най-успешният министър от правителството, но отстраняването му предизвика толкова голяма изненада, защото той със сигурност не е и сред най-провалените. Работата му нито е създавала големи проблеми, нито е създавала скандали. Сега смяната му няма да изпусне никакво напрежение, като дори е възможно и да създаде ново, ако тя не бъде ясно и добре аргументирана. И всичко това, за да прехвърлиш чужда вина за един провален еднодневен бизнес форум, от който едва ли щеше да произтече нещо.

Версиите на Трайков

"Гледах интервюто на министър-председателя, той каза някои неща, които, ако се случат по този начин, значи греша. Но ако "Белене" се осъществи при сегашните условия, значи не греша. Ако до края на месеца не бъдат променени цените на газа по сегашните доставки с 10-15%, значи не греша."

Трайчо Трайков в деня след уволнението сиАЕЦ "Белене"


От думите на Трайков изглежда, че той подозира отпушването на проекта за АЕЦ "Белене" при условия, на които той не е съгласен.

Преговорите с "Атомекспортстрой" са замразени два месеца, а консултантите от HSBC дори са започнали да се дистанцират, тъй като скоро не може скоро да се очаква развитие (доскорошният ръководител на екипа на финансовата институция дори е напуснал). Руската страна иска да се каже кога започва реалният строеж, за да определи крайната цена (която може да скочи повече от обещаната през 2010 г. от тогавашния премиер Владимир Путин крайна сума от 6.3 млрд. евро). Българската и HSBC – точнa цена, за да може да изгради добре структуриран проект. И така последните няколко месеца.

Обвиненията на Бойко Борисов към Трайков, че заради него се бави решението, са още по-странни, като се има предвид, че премиерът променяше мнението си по веднъж поне на три месеца. Този петък в интервюто си за БНТ първоначално Борисов обясняваше, че България спира проекта "Белене", прибира си вече платения реактор и си прави каквото си иска с него. Десет минути по-късно премиерът заяви, че ще предложи на президента да инициира референдум за АЕЦ-а, защото хората от региона си го искали. В началото на миналата година се оказа дори, че преговорите официално са прехвърлени под шапката вицепремиера Симеон Дянков. При подписването на анекса за поредното удължаване на преговорите през април миналата година се оказа, че именно той е дал разрешение на тогавашният изпълнителен директор на НЕК Красимир Първанов да сложи параф. По-късно Трайков уволни Първанов с обяснението, че е нарушил дадения му лично от него мандат.

В общи линии от една година се знае, че за АЕЦ "Белене" няма никакво значение кой е министър. Прехвърлянето на проекта към Дянков означаваше, че повече пари няма да се дават. Нещо, което трябваше да бъде направено още през 2009 г., след оттеглянето на RWE и разпадането на проектната компания. Сега въпросът беше да се изчистят взаимните претенции и България да види колко още трябва да доплати, за да си получи вече почти готовия първи реактор.

А договорът с HSBC беше последен шанс, като най-дискутираната тема беше дали все пак руснаците няма да направят толкова щедро предложение, на което да не може да се устои.

Природният газ

Втората причина са преговорите за цената на газа. По време на разговорите в София преди две седмици шефът на "Газпром" Алексей Милер за пореден път е поискал срещу свалянето на цените на руския газов монополист да се позволи да навлезе пряко в газопреносната мрежа на страната и да доставя газ директно на клиенти. Именно затова вече една година "Газпром" обяснява, че посредниците са виновни за високите цени, докато в същото време отказва да промени формулата за изчисляване на газ. Другият препъникамък са е участъкът от бъдещия "Южен поток", който влиза в сега съществуващата българска газопреносна мрежа (59 км). "Газпром" иска той да стане съвместно притежание на общата компания (и така да се делят транзитните такси), досега Министерството на икономиката и енергетиката отказва.

Стефан Константинов
Фотограф: Цветелина Белутова

Трябваше премиерът Бойко Борисов до отиде до авторитарното шейхство на Катар, за да се види как точно функционира българското правителство. Дистанцията помага по-ясно да се демонстрират иначе очевадните неща.

Новините от посещението на огромната правителствена делегация в Катар тази седмица трябваше да са свързани с (проваления) бизнес форум и поредните обещания за огромни инвестиции (от магистрала "Черно море" до банята в "Овча купел" според министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, цитирана от "Фокус").


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

94 коментара
 • 1
  kons avatar :-|
  Viscount Ganyo
  • -28
  • +298

  "Всъщност сме длъжни да допуснем и че двамата уволнени си отиват не заради смешния и безпомощен образ, който създадоха на премиера, а заради личната им чест. Заради отказа да пригласят на един ограничен човек, който успешно вдига шумотевица около себе си, но се проваля в това, с което се е заел. Заради непрекъснатите унижения, на които подлага хората, които работят с него, включително като ги накара да връщат премии, които сам им е раздавал. Заради демагогията и използването на държавата за лични цели – включително чрез подслушване, телефонен натиск и интриги, както стана ясно миналата година. Заради бабаитлъка пред собствения си народ, заради неумението да се формулират цели и да се защитят позиции пред нашите външни партньори. Ако е така – да си го кажат бившите министри – вече са свободни хора."
  От Ивайло Калфин/блог

 • 3
  dol avatar :-P
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ

  Поздравления за статията- съвпада напълно с моето мнение за гафа в Катар =чия е вината и причините за рокадите. Екеперти???? А. още една-две -три смени и ще гледаме кабинет съставен по формулата МИЛИЦИОНЕР-ШОПАР-МИЛИЦИОНЕР-ШОПАР.

 • 4
  owen avatar :-|
  owen

  трайков беше повече от експерт за това правителство - доколкото я има, подкрепата на образованите, на дясномислещите хора, на младите се дължи на лица в кабинета като неговото.
  стига с този катар - само повод, много несъстоятелен и лошо измислен, но пък в подходящия момент

 • 5
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  Значи, защо Трайков, бе, поне един имаше в това правителство, дето не беше откровено тъп.
  Второ, що пък Трайков да е виновен за разходката до Катар. По-виновен от външния министър не виждам.
  Трето, като иска ББ да отстрани някой нека не излива лайна отгоре му. Нали този човек е бил избран заради нещо си - де пари, де качества, де разни кръгове. Хубаво, трябва да се разделяте, ама що така махленски го прави, не знам.
  Четвърто, писна ни от смени и рокади, обвинения и скандали. Ми докога ще се учите на управление, и това не знам.
  И пето, дали до края на мандата ще видя оставката на Цецко. Такви каши ги забърка и обърка, ама човека е там, държи ибрика. Много ценен кадър наистина.

 • 6
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Премиер министърът ни сега ли разбра, че не е доволен от работата на Трайков!? Каква е този стил на управление при който шефа ти две и половина години по-късно се плесва по главата, че не си работил ефективно.
  Според мен поуката от историята с Трайков е, че за един професионалист не е нужно да и полезно да става подчинен на посредствен (и за съжаление популярен) политик.
  Сега да видим какво ще получим като резултат от оста Белене - Борисов - Златев.
  Каква всъщност е ролята на г-н Златев в тези преговори?

 • 7
  1951 avatar :-|
  1951

  Ще парафразирам един стар виц:
  Стои си ББ в кабинета и мърмори нещо под носа си. Влиза ЦЦ и го пита:
  - Какво става шефе?
  - Разбрах как ще решим проблемите в кабинета! Ще уволним Трайчо и Константинов!
  - А Трайчо защо? - учудил се ЦЦ
  - Ей Цецо, виждаш ли, че никой няма да се сети да пита за Константинов :)

  За мен лично разкарването на Константинов е най-ясния знак, че никой не иска реални реформи. Защото той имаше добри идеи, но никой не искаше реално да бъдат прокарани.

 • 8
  blader avatar :-|
  blader
  • -12
  • +170

  Тоя път Мухобойко сбърка. Малкото камъче, което обърна каруцата.
  Образованите хора няма да гласуват за Вас, господин премиер, ако подпишете за Белене!
  Незнам кой какво Ви говори, но това е истината.

 • 9
  sasvirco avatar :-|
  sasvirco

  Дали има връзка м/у новината, че КЗК смяа че има договорки за цената на бензина м/у ОМВ, Ромпетрол, Лукойл и уволнението на Трайков.

 • 10
  bombichka avatar :-|
  Dimitar Illiev

  [quote#5:"jelezen"]Хубаво, трябва да се разделяте, ама що така махленски го прави, не знам. [/quote]

  За да подчертае, че се разграничава от бившия си подчинен, сакън да не отнесе и неговата персона някакви пасиви покрай (не)свършената работа на министъра.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK