Трайков се чувства предаден от колегата си Николай Младенов

Министърът в оставка заяви, че Външно министерство е дало идеята и организирало злополучния бизнес форум в Катар

След гафа в Катар премиерът Бойко Борисов обяви за виновник Трайчо Трайков (вдясно) и похвали Николай Младенов. Според министъра в оставка обаче Външно министерство е дало идеята и е организирало злополучния бизнес форум.
След гафа в Катар премиерът Бойко Борисов обяви за виновник Трайчо Трайков (вдясно) и похвали Николай Младенов. Според министъра в оставка обаче Външно министерство е дало идеята и е организирало злополучния бизнес форум.    ©  Юлия Лазарова
След гафа в Катар премиерът Бойко Борисов обяви за виновник Трайчо Трайков (вдясно) и похвали Николай Младенов. Според министъра в оставка обаче Външно министерство е дало идеята и е организирало злополучния бизнес форум.
След гафа в Катар премиерът Бойко Борисов обяви за виновник Трайчо Трайков (вдясно) и похвали Николай Младенов. Според министъра в оставка обаче Външно министерство е дало идеята и е организирало злополучния бизнес форум.    ©  Юлия Лазарова
"Има много начини Белене да не се случи както трябва и много малко, за да се случи както трябва"

Трайчо Трайков

Министърът в оставка Трайчо Трайков отново заяви, че не се чувства виновен за провала на бизнес форума в Катар, заради който му бе поискана оставката. Преди ден премиерът Бойко Борисов заяви, че именно злополучният форум бил "капчицата, която преляла" чашата на търпението му към Трайков.

Бившият икономически министър обаче заяви днес, че за организацията на бизнес форума в Катар отговорност носело изцяло Министерствота на външните работи. Това било уточнено месеци преди визитата в Катар. Нещо повече - Трайков заяви, че е бил против свикването на бизнес форум в Катар.

"Това беше идея изцяло на Министерството на външните работи. Ние говорихме месеци наред. Аз изразих моя скептицизъм по този въпрос. Външният министър държеше да стане така. Каза "добре, щом ти не вярваш, че това е правилната форма, аз искам да поема изцяло организацията и отговорността", обясни Трайков.

Затова той с изненада научил, че оставката му е поискана именно заради проваления бизнес форум. Той останал "изключително разочарован" от външния министър Николай Младенов, след като чул вчерашните му изказвания по телевизията.

"Бях абсолютно шокиран, когато го видях, че всъщност Министерството на икономиката не си е свършило работата. Бях абсолютно шокиран", каза Трайков в предаването "Тази събота" по bTV. Трайков даде да се разбере, че се чувства предаден от колегата си Младенов, когото смятал доскоро за приятел. "Винаги съм работил много добре с Николай Младенов и съм го смятал за свой приятел", заяви в предаването на Лора Крумова бившият икономически министър. "Изкушението да оправдаеш своя грешка с някой друг е много голямо", добави той.

"Всички бяхме на плажа"

Вчера премиерът Борисов се възмути защо форумът е бил насрочен за толкова ранен час. "Първо, защо трябваше да има такова откриване в 10.00 часа и кой ще накара арабите да станат толкова рано, за да дойдат, когато началникът им го няма там", каза Борисов по БНТ, давайки да се разбере, че смята именно Трайков за виновник. Същевременно премиерът похвали екипа на Николай Младенов, чиято била заслугата за "брилянтно организираното" посещение в Катар.

Трайков каза, че единствен от министрите е бил на бизнес форума с катарския бизнес. Когато видял че няма катарски бизнесмени в залата, той писал есемес на Николай Младенов, тъй като неговото министерство отговаряло за организацията на форума."Впоследствие обаче вината за липсата на катарски бизнесмени бе стоварена върху екипа на самия Трайков.

"Когато аз видях какво се случва на този форум, писах на Николай Младенов. Не ми е минало през ум да се оплача на премиера, че някой не си е свършил работата. В последствие вече, сега когато виждам и вчерашните изявления на външния министър пред медиите и по телевизията разбирам, че не съм го направил аз, но го е направил той", посочи Трайков.

Министърът на икономиката в оставка коментира и другия упрек на премиера - че бил видян да се "пече на плажа", докато останалите членове на делегацията отивали на среща с емира на Катар. "На плаж ходиха всички в паузата между срещите. Аз имах най-натоварената програма от всички в делегацията", каза Трайков. На въпрос на водещата дали и премиерът е ходил на плаж, Трайков отговори: "Всички без изключение".

Цветанов поискал оставката

По време на пътуването, когато всички членове на делегацията били "на един метър в самолета", никой не му показал че ще му бъде искана оставката. "Когато кацнахме, министър Цветанов ме извика и ми каза, че има политическо решение да ми бъде поискана оставката. И да я подам... Може би премиерът е бързал. Може би му се е сторила неприятна ситуацията, но е факт, че с премиера тогава не разговаряхме. Разговаряхме в последствие. Той ми каза, че на него му е било пресъздадено по такъв начин случилото се около бизнес форума, че отговорността е изцяло моя", разказа Трайков.

Той разговорял по-късно с премиера, който му показал, че го смята за виновен за гафа с бизнес форума. Явно някой така му е представил нещата, допълни Трайков. Той даде няколко примера за предишни случаи, в които е имал разногласия с премиера Борисов.

Един от тези случаи била идеята за вдигане на ДДС с 3-4%, която правителството обсъждаше преди предишната визита на министър-председателя в Катар. Трайков обясни, че с помощта на Симеон Дянков успели да убедят премиера да не се предприема такава стъпка. Друг такъв пример била "безумната" по думите на Трайков идея за национализиране на частните пенсионни фондове. Той даде пример за разногласие с премиера и случилото се с "Лукойл", чиито лиценз бе отнет преди година, заради липсата на измервателни уреди, и впоследствие възстановен от съда.

АЕЦ Белене може да се случи "не както трябва"

"Истинските причини за оставката ще станат ясни по-късно", каза Трайков, намеквайки, че това ще зависи от решението за строителството на АЕЦ Белене. Според министъра в оставка националните интереси ще бъдат нарушени, ако проектът се реализира "по този технически начин, с тази турбина, на тази висока цена, изцяло с руснаците, дори да не е само с тях".  

"Белене струва адски много пари. Там, ако се договори с 0.1% в разликата на финансирането или в ескалацията, това означава всеки българин да е по-беден с доста. Това изисква политическата подкрепа на цялото правителство. Има много начини Белене да не се случи както трябва и много малко, за да се случи както трябва", предупреди Трайков.

Трайков добави още, че лично е насърчил заместника си Делян Добрев да приеме овакантения от него пост. "Той ще бъде добър министър", каза Трайков.