Как съдебната система не намери своя Mr. Clean
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как съдебната система не намери своя Mr. Clean

Как съдебната система не намери своя Mr. Clean

Какво (не) направи подалият оставка председател на Етичната комисия Цони Цонев

6455 прочитания

Борбата срещу корупцията съдебната система има своето лице - това е председателят на Комисията по професионална етика и превенция на корупцията във Висшия съдебен съвет (ВСС) Цони Цонев. Тази седмица той подаде оставка от ръководния пост, но остана член на ВСС. Официалният мотив за това са "здравословни причини."

За близо пет години той играеше ключова роля в почти всяко противоречиво решение на съвета - било то за кадрово назначение или за двоен стандарт при разследването на сигнали за корупция. Дейността на неговата комисия беше детайлно анализирана в мониторинговите доклади на Европейската комисия.

Как се мотивира назначение...

През последните пет години ВСС е гласувал над 1000 назначения в съдебната система, като за по-ключовите от тях Цонев е взимал отношение. Какви са аргументите му - кухи фрази и субективни оценки, неподкрепени с конкретни факти и данни "имам информацията, че се справя добре", "много добър юрист, който работи задълбочено". Над десет назначения по върховете на системата са мотивирани с една и съща единствена фраза, че кандидатите притежават "висока правна квалификация и изпълнява(т) образцово служебните си задължения". Друго устойчиво клише е, че кандидатът притежава "отлични организационни качества, умеят да общуват с хората и да внушават доверие в себе си, умеят да работят в екип."

В тази графа можем да сложим и назначението на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд (Цонев беше един от номиниралите я): "Онова, което наклони пред мен везните, за да се подпиша под кандидатурата на Владимира Янева, колеги, е обстоятелството, което получих като информация от различен брой колеги от СГС, че тя е човек с характер. Освен отличен професионалист, освен етичен човек и притежаващ необходимите нравствени качества, тя е човек с характер. Тоест може в определени ситуации, ако възникнат, да наложи волята си и да предприеме съответното решение в интерес на работата."

Впоследствие Цонев продължи да защитава Янева, въпреки публично оповестените притеснителни обстоятелства около нея - че е забавяла дела, че е гледала делото "Софийски имоти", а е била пълномощник на баща си по сделки с фирмата; че е представила неверни факти и т.н. и т.н. Вместо да образува проверка, Цонев коментира: "Г-жа Янева постъпи честно и коректно, в съответствие с изискванията на Етичния кодекс, и си получи шамарите. Изглежда, че в тази наша държава човек не трябва да говори честно и открито. Тя просто можеше да си премълчи този факт – познанството с министър Цветанов – и нямаше да се случи нищо – така ли е?"

Тука има, тука няма

Ръководената от Цонев Етична комисия е като черна кутия. Никой не знае какви сигнали влизат в нея и какво се случва с тях. Някои сигнали се вадят при нужда, а други - не.

Няколко примера. Преди осем години фирма "Надежда Ви" успя да блокира строежа на "Бизнеспарк - София". Фирмата е наета като подизпълнител в строежа на комплекса, но след конфликт при изпълнението и плащанията завежда дело и така успява да си извади обезпечителна заповед от Районния съд в Брезник, с която блокира всички активи на "Бизнеспарк - София". Решението е на съдията Роман Николов. Решението му е определено като незаконосъобразно от втората инстанция и отменено. През 2011 г. Николов кандидатства за втори мандат като председател на съда и Цонев решава да представи казуса със запорирания комплекс като плюс за кандидата - решението може да е било отменено, но е било принципно правилно, защото двете страни са стигнали до договорка пред арбитражния съд.

Цони Цонев показа какво е двоен стандарт и при казуса около бившия председател на Благоевградския окръжен съд Красимир Аршинков. Съветът беше затрупан с най-различни сигнали срещу него, които Цонев категорично отказваше да разгледа и така Аршинков влезе в процедура по избор за втори мандат. Цонев се задейства чак когато Европейската комисия му обръща внимание: "...факт е, че експертите от Европейската комисия в разговора, който проведохме, поставиха въпроса и за ситуацията и нещата в този съд, конкретно случаят "Аршинков."

В крайна сметка заради натиска от ЕК проверката по "Аршинков" извърши временно създадена комисия, която преразгледа всички сигнали и стигна до умопомрачителни заключения: "Отчетеното определено концентриране на значителен брой дела с участието на адвокат Аршинкова при едни и същи съдии създава у гражданите, а и у самите магистрати, обосновано съмнение за пристрастност, зависимост и вероятност за преследване на лични интереси от страна на административния ръководител."

До случаят с Аршинков можем да сложим още един - с Жанета Красимирова, която кандидатства за зам.-апелативен прокурор на Бургас. Срещу нея през 2006 г. е започнала проверка, а заключенията са, че има данни за извършени дисциплинарни нарушения и извършени престъпления по служба през 1995 г., но те са погасени по давност. Информация за това е изпратена на Цонев преди избора, но вместо да я съобщи на останалите членове на съвета, той се изразява в нейна покдрепа: "Тя е опитен прокурор с 22 години стаж в органите на съдебната власт, била е последователно заместник районен прокурор, районен прокурор, заместник окръжен прокурор и качествата, с които е известна сред колегите си, са нейната висока правна квалификация и това, че изпълнява образцово служебните си задължения."

Цонев остана безмълвен и по проверките около покойния председател на Хасковския окръжен съд Росен Русев. След като Върховната касационна прокуратура разкри, че "през периода 12.09.2007 г. – 10.12.2009 г. Росен Русев седем пъти е напускал страната и два пъти се е връщал в работното време – 8-17 часа, в работни дни, без да е взел отпуск и без да е командирован за изпълнение на служебните задължения." Тези пътувания са ставали със служебния автомобил. Цонев отказа да извърши проверка или да съобщи тези обстоятелства, когато Русев се изправи пред ВСС.

Красьо за всяка употреба

Ако прегледате докладите на ръководите на Етичната комисия, ще видите, че тя отчита един голям напредък и това е казусът около плевенския лобист Красьо, заради връзките с когото една дузина магистрати бяха наказани, а някои дори и уволнени.

Цонев има различно мнение за случая с Красьо.

Именно етичната комисия изготвя предложенията за образуване на производства срещу магистратите, говорили с Красимир Георгиев. Цонев отива по-далеч, като заявява, че случаят е повод да се припомни на всички магистрати "да бъдат по-внимателни и повишат хигиената на личните си контакти с трети лица".

Впоследствие Цонев започва да смекчава позицията си към наказанията по случая, като определя нарушенията като "виртуални", а накрая ги използва според случая. Така например той забрави, че подкрепеният от него за шеф на ВАС Георги Колев е имал контакт с Красьо и не спомена този факт, когато се изказваше в негова подкрепа. В два други важни избора на ВСС обаче Цонев явно натърти на факта, че кандидатът е имал комуникация с плевенския лобист. И в двата случая магистратите не са избрани за постовете, за които са кандидатствали.

Ще се месим, няма да се месим

Шумните акции не са запазена марка на ГДБОП. В началото на мандата на ВСС Етичната комисия също се опита да върви по техните стъпки. Преди две години по телевизията се появи информация, че подсъдимият за рекет Ангел Христов (известен като половината от дупнишките Братя Галеви) вечеря със съдията от Върховния административен съд Панайот Генков. Тогава Цонев влезе в ролята на оперативен работник - отиде лично в ресторанта, разпита персонала, събира касови бележки. Впоследствие стана ясно, че Генков е вечерял не с Геле, а с покойния днес Мишо Бирата. Казусът не завърши с ясно становище от страна на Цонев: "В случая е ясно, че съдията Панайот Генков заедно със своята компания са пристигнали около 20 минути преди този Ангел Христов и не го е разпознал. Каква обаче трябва да бъде реакцията на един магистрат, в случай че отиде в един ресторант, било то с приятели, било със семейството си, поръчал си е вечерята, донесат му вечерята и в същото време влезе някой герой от ъндърграунда?"

Казусът около вечерята на Генков обаче ще остане изолиран случай в практиката на Цони Цонев. Ръководената от него комисия не пожела да излезе от кабинета си и да разрови схемата с отпуснатите парцели в Приморско на малоимотните роднини на съдии и прокурори, което на практика обрече дисциплинарните производства срещу тях. Другаде обаче най-ярко се вижда пасивността на Цонев - около спорните публични изяви на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.

Приятел в нужда се познава

Назначаването на магистрата под пагон ген. Пенгезов за шеф на най-големия апелативен съд в страната беше първото запомнящо се скандално кадрово решение на този състав на ВСС. Малко след като беше избран обаче, Пенгезов влезе в новините с банкета в резиденция "Лозенец", който вдигна за рождения си ден. Проблемът беше, че празненството се случи в деня на катастрофата на Бакаджика край Ямбол, в която загинаха 18 души. На тържеството присъстваха петима членове на ВСС, сред които и самият Цони Цонев. След обществения отзвук Цонев се самосезира и стигна до заключението, че Пенгезов и гостите му (в т.ч. и самият той) не са нарушили Етичният кодекс.

Това беше само първото проявление на едно добро приятелство - Цонев остана безмълвен след скандалната пресконференция на председателя на столичния апелативен съд Веселин Пенгезов в края на март 2010 г. В нея Пенгезов се изказа за законността на специалните разузнавателни средства, използвани по висящото към онзи момент дело срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов за корупция, като каза, че са незаконни (съдията няма право да коментира висящи дела, конкретният случай е още по-смущаващ, защото изявлението е направено от председателя на съда, който ще гледа делото като втора съдебна инстанция).

Цонев отказа да провери самопризнанието на Пенгезов, че жена му е била назначена в ДАНС "с връзки". По думите му бившият шеф Петко Сертов помогнал за назначаването на г-жа Пенгезова, която влязла в редиците на МВР през 1998 г. с помощта на сегашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Причината - ДАНС и МВР били подсъдни на военен съд, а Пенгезов бил военен магистрат.

Следващата ситуация около Пенгезов, останала без последствия, беше историята за това как 20 минути преди да се гледа мярката за неотклонение на Антон Петров – Хамстера от групата на "Наглите" в САС, шефът на ДАНС Цветлин Йовчев му се обадил и му казал, че бил получен анонимен сигнал, според който магистратът е получил пари, за да бъде освободен арестантът. Единственото нещо, което стана ясно от проверката на Цонев беше, че нищо не е ясно и че един от двамата - Цветелин Йовчев или Веселин Пенгезов спестява истината.

След Цонев...

Подадената в сряда оставка от Цони Цонев не е първата. В края на миналата година той се оттегли малко след като беше избран от парламента за член на Инспектората към ВСС, за който пост беше номиниран от ГЕРБ. Той подаде оставка след среща с премиера Бойко Борисов. Днес Цонев е редови член на съвета. "Ще бъде подходящо да го сложат са трети зам.-председател на БОРКОР. Той вече е член на консултативния съвет на този орган и вероятно е посветен в неговата дълбоко енигматична същност", коментира Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда, неправителствена организация, която е наблюдавала работата на ВСС.

Оставката на Цонев обаче не слага точка на дълбокия проблем с борбата с корупцията в съдебната система. Позицията на Цонев беше заета от Пенка Маринова - редови член на Етичната комисията, която е заставала зад всички тези решения на Цонев през последните пет години. Включително и в посочените по-горе примери.

Цони Цонев
Фотограф: Надежда Чипева

Борбата срещу корупцията съдебната система има своето лице - това е председателят на Комисията по професионална етика и превенция на корупцията във Висшия съдебен съвет (ВСС) Цони Цонев. Тази седмица той подаде оставка от ръководния пост, но остана член на ВСС. Официалният мотив за това са "здравословни причини."

За близо пет години той играеше ключова роля в почти всяко противоречиво решение на съвета - било то за кадрово назначение или за двоен стандарт при разследването на сигнали за корупция. Дейността на неговата комисия беше детайлно анализирана в мониторинговите доклади на Европейската комисия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

22 коментара
 • 1
  plap avatar :-|
  plap

  Гнус, или изкуството да се консумира законът.

 • 2
  vox_78 avatar :-|
  vox_78

  Подал оставка.... най- вероятно се готви за по- хубав пост...Все пак няма много време до края на мандата на тоя ВСС

 • 3
  leko_uchuden avatar :-|
  leko_uchuden

  Съвсем ясно в, че се опитва да се сноши и да запази натрупаното.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  leko_uchuden avatar :-|
  leko_uchuden

  "Сниши", но и сноши става.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  kardinalat avatar :-|
  kardinalat

  Срам за правото. Това са голяма част от съдебната номенклатура в последните 20 години.

 • 6
  igr81 avatar :-|
  antropos

  Явно натежаха много компромисите и човечецът гледа читав да се оттегли! Пък и както разбирам от статията оставя работата си в "читави" ръце!

 • 7
  jj avatar :-|
  J.J.

  Както във всяка професионална област, така и в правото има добри и лоши кадри. Просто в съдебната система, противно на всякаква логика, лошите кадри не само се издигат по нечестни начини, те са в центъра ѝ във ВСС. За това главна заслуга има Народно Събрание, който с изключително некомпетентното си управление на парламентарната квота във ВСС целеше през целия преход да намали независимостта на съдебната власт и дори да я контролира. По този начин индиректно виновните сме всички ние, гласоподавателите, тъй като продължаваме да гласуваме за същите народни представители, които избират и 11 от членовете на ВСС. Единственият начин за промяна е чрез граждански натиск, нека поне си свършим дълга като граждани и спрем безумията. Вече има силен натиск от ЕК чрез докладите, но той очевидно не е достатъчен. Подчертавам: не говоря за бойкот на избори, напротив говоря за повече граждански инициативи и движения, за повече участие, за гласуване.

 • 8
  dol avatar :-|
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ

  До коментар [#5] от "kardinalat":по- скоро срам за морала..макар моралът да присъства в правото, а в политика почти не.

 • 9
  apollo avatar :-|
  apollo

  Както е казано всяка държава си има мафия ,а при нас мафията си има държава и то въоръжена с "върховенството на закона".

 • 10
  kaschei avatar :-|
  Kaschei Bezsmertni

  Снощи гледах Панорама и пред водещия Татяна Дончева обърна внимание на едно обстоятелство,което не ми е правило такова впечатление-а тое ,че независимо дали от съдийска,парламентарна или космическа квота,във ВСС влизат все спорни кандидатури..Избират се хора с меко казано спорни качества и репутация..Хайде ние не сме Германия ,където тия магистрати биха били в затвора,но дори и в държавата Абсурдистан,където долната граница на моралния компромис е 100 бала под нулата, не е нормално да не протече никаква дискусия около назначенията на членове на ВСС..За 20 години не разбрахме ,че ВСС е орган с много сериозни правомощия и в държава с независими и несменяеми магистрати,пожизнени лордове и т.н,които като кърлежи са окупирали съдебната система, с непочтени хора във ВСС не може да се очаква никаква реформа...Затова не вярвам нито на тия тиквеници от НС ,нито на магистратските колегии ,които си избират делегати..просто всички търсят удобни хора-едните търсят такива,които да прикриват престъпленията ,които вършат докато са в изпълнителната власт,а тия от съдебната-някой от тяхното котило,който да си затваря очите за безобразията и безпринципните им присъди ,решения или липса на такива.Като се съберат заедно се омешват групички по интереси,чат-пат прехвърчи някоя искра около разпределяне на сфери на влияние,но това се решава според добрите мафиотски традиции-на масата с бялата покривка,тежките мезета и скъпите напитки...
  В Германия видяхме за какво си подаде оставка президента..Тук след "Ало Ваньо ",Вучката и цялата тая фонотека,която лъсна наяве къде са магистратите,които се борят за своето добро име...какви сложни разследвания им трябват тука,не могат да се оправдават нито с МВР,нито с когото и да било..просто никой не повдига обвинение на излезлите във флашките,нито пък го внася и в съда..просто се тупа топката в центъра до следващите избори...Наблюдаващия прокурор по случая с флашите ,може би не случайно е вече зам.министър на правосъдието-това си е един малък бонус за добре НЕсвършена работа..бездействие...такив ми ти работи..Всъщност вече спомняте ли си за какво ставаше въпрос около тия флашки и кой каква роля играеше,разбрахте ли кой разследва случая,кой е наблюдаващ прокурор-пълна мъгла..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK