Огледалце, огледалце...
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Огледалце, огледалце...

Водното огледало ще бъде открито за втори път след 2009 г. - от правителството на Бойко Борисов<br>

Огледалце, огледалце...

Три години по-късно и шест млн. лева повече е равносметката от забавянето на силно критикувания от ГЕРБ воден проект в Кърджали

Елена Старидолска, Илин Станев
8423 прочитания

Водното огледало ще бъде открито за втори път след 2009 г. - от правителството на Бойко Борисов<br>

© БТА


"Те са искали да ни ограбят да не може ние да го открием. Ние ще го открием пак."

Тези типични реплики на министър-председателя Бойко Борисов от заседанието на правителството на 8 февруари бяха по повод приключването на проекта на т.нар. водно огледало в Кърджали. Хидротехническото съоръжение, въпреки че не е в експлоатация, беше "открито" от тройната коалиция в края на мандата й през 2009 г. Сега обаче Бойко Борисов ще може да попълни колекцията си от трикольорни ленти буквално след дни, когато предстои законното пускане на водното огледало (проектът иначе носи името "Укрепване на бреговете на река Арда в района на гр. Кърджали", започнат е през 2001 г. и целта му е да предотврати евентуално голямо наводнение в града).

Всичко това става на фона на обвиненията в корупция към избрания за трети мандат за кмет на Кърджали Хасан Азис, неефективност, прокурорски разследвания за стойността на обекта и неразплатени пари към строителите.

"Може да се каже, че водното огледало е един нефункционален обект, а вложените до момента около 78 млн. лв. са за изграждане на съоръжения само с атракционен за града ефект", каза вицепремиерът Цветан Цветанов точно преди две години в Народното събрание. Той съобщи, че проектът, чието строителство приключи през 2009 г., се разследва, като по предварителни данни стойността му е "завишена многократно", а и "ако не се вземат мерки, проблемът с подпочвените води ще се засилва и ще доведе до подронване на сградите, намиращи се в близост". Цветанов твърди, че ще се генерират само разходи по поддръжката на огледалото. В същия ден съобщи и новината, че като обвиняем е привлечен кметът на Кърджали Хасан Азис за завишена оценка при обезщетението на собственици на имоти (вътрешният министър дори странно обяви самия кмет за оценител), попадащи под водното огледало. Позицията на Цветанов е подобна още от първите дни на мандата на правителството на Борисов. В първите месеци, откакто встъпи в длъжност, той освободи директора на областната дирекция на МВР Стефан Ангелов, защото не е намерил достатъчно доказателства за нарушения по водното огледало. Това поне стана ясно от публичните изказвания на вътрешния министър и отвореното писмо на Ангелов след уволнението му.

Лош проект, но спирачка

И така вече две години, докато изведнъж в края на миналата година в преходните и заключителните разпоредби на бюджета за 2012 г. не се появиха 24 млн. лева за "изплащане на задълженията по проект "Укрепване на бреговете на река Арда... до 24 000 хил. лв." Толкова са дължимите пари без лихвите на строителя - консорциума "Арда Кърджали", основна част от който е фирма "Станилов" на Георги Станилов.

Причините за този обрат може да са две. Първата е, че правителството е осъзнало, че компанията има големи шансове да осъди държавата заради неплатените суми. В началото на 2013 г. се очаква лихвите да стигнат близо 8 млн. лв. Правителството все още няма решение дали да ги плати.

Доста компании се съгласяваха на намалени плащания само и само да си вземат парите бързо. "Всяка друга фирма щеше да е фалирала досега, ако три години й висяха неразплатени 24 млн. лв., но "Станилов" се крепи благодарение на това, че компанията е една от най-големите в хидростроителството", обясняват експерти от бранша търпението на част от изпълнителите на водното огледало. "Станилов" има 52% от консорциума "Арда Кърджали", който строи огледалото, останалите - АБ, "Саварона" и "Ардастрой", имат по 16%. Последните две фирми печелят често проекти в Кърджали и минават за близки до ДПС по думите на депутата от ГЕРБ Цвета Караянчева.

Георги Станилов имаше и друг коз. През 2010 г. фирмата в консорциум "Хут-Станилов" спечели поръчката на Столичната община за строителството на завода за боклука за малко над 208 млн. лв. До края на 2011 г. договор така и не беше сключен, а през декември резултатът от конкурса беше анулиран. Сега Станилов е дал срок до края на март правителството да се издължи, в противен случай ще алармира Европейската комисия. Пред "Капитал" той отказа коментар с думите, че не иска да се забърква в политика.

Освен трупащите се допълнителни задължения има и още една причина, най-вероятно не с по-малка тежест, която ускорява процедурите по пускането на водното огледало.

Семейният паркостроител

Част от терените в проекта попадат в парка "Арпезос-север", рекламиран като "най-големия парк в строеж на Балканите". На границата с водното огледало трябва да бъде изграден атракцион на обща стойност от над 7 млн. лв., отпуснати по ОП "Регионално развитие". Първоначално през август 2010 г. поръчката е спечелена от обединение"Арпезос" (в което членуват фирми, считани за близки на ДПС). Процедурата обаче е обжалвана пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от консорциум около димитровградската фирма Ти Ви Би. В нея основен съдружник е Тодор Бояджиев (който не беше открит за коментар), семеен приятел на Цветан Цветанов, построил два от апартаментите, които вътрешният министър има в София. Още на първото си заседание, след като съставът на КЗК бе обновен през 2010 г., комисията отсъжда в полза на ищците. В интерес на истината те са предложили и по-ниска цена.

Срокът за изпълнението на парка, в който трябва да има голямо изкуствено езеро (поредният водоем в очертаващия се като родопската Венеция Кърджали) изтече на 21 октомври 2011 г., но заради забавянето на водното огледало общинският съвет в града даде отсрочка от една година.

В същото време признаци, че изведнъж нещата около проекта прекалено бързо се раздвижват, има и от други посоки. След като години държавата не пожелава да изясни собствеността върху 16 декара в региона, неочаквано тази година Министерството на регионалното развитие решава да заведе дело срещу "Устра холдинг" (повече - в допълнителния текст). Фирмата притежава част от терена под водното огледало, но никога не е получила обезщетение за земята си поради съмнения за размера на сумата (макар и като причина да се изтъква неясната й собственост).

Въпреки че не е ясно как частният собственик ще бъде обезщетен, приемателната комисия за издаване на Акт 16 вече се събра на първо заседание на 15 март и трябва да приключи работата си до следващата сряда. Без документа, който пуска в експлоатация, огледалото не може да започне работата по парка "Арпезос-север", а освен това в терените му трябва да бъдат насипани още 100 000 куб.м пръст. "Станилов" отказва да го направи без допълнително заплащане. Явно в бързината Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) към регионалното министерство е поканила като "възложители" в комисията освен представители на общината, на държавата и на частната компания "Устра холдинг". А пък инж. Съби Събев, който ще даде мнението си като надзорник по част "технологична", е всъщност човекът, оценил парцела на "Устра холдинг" от 16 декара за близо 9 млн. лв. през 2008 г.

Атракцион или сложно и важно хидротехническо съоръжение, водното огледало струва досега близо 80 млн. лв. Премиерът Борисов вече сметна, че с тези пари "един затвор можеше да направим", а пък само остатъкът от сумата (30 млн. лв.) е колкото бюджета на министерството на спорта за една година. Нито една институция, ангажирана с проверки на проекта, досега не е установила нарушения. "Тръгнахме в грешна посока. Трябваше да разследват остойностяването на строително-монтажните работи, а не твърдостта на бетона", разсъждава с днешна дата представител на ГЕРБ в региона.

Така вместо нови обвиняеми, както призоваваше през 2009 г. министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, Кърджали скоро ще си има нов парк. Това или означава, че предишните обвинения са политически мотивирани, или че сегашното ускорение има политически двигател.

История с отворен край

Ако има нещо наистина неясно в историята около водното огледало, е какво ще стане с претенциите на "Устра холдинг" за обезщетение за терен, попаднал в рамките на проекта. Това е компанията, приватизирала бившия Строително-монтажен комбинат в Кърджали, приватизиран в средата на 90-те. От 2001 г., когато започва строежът на водното огледало, до ден днешен представителите й претендират за обезщетение, защото част от техния варово-бетонов център е залят от водата. Документите им за собственост на терена обаче не се признават от две правителства досега - нито на НДСВ, нито от това на тройната коалиция. От 2002 г. кметството в Кърджали води преговори за замяна на имота, но общинският съвет отказва да приключи процедурата. През 2008 г. с рестартирането на проекта за водното огледало, кметът Хасан Азис назначава оценка на имота. В резултат инж. Съби Събев преценява, че за 16 дка от бившия варово-бетонов център общината трябва да плати 8.94 млн.лв. Кметът Азис така и не подписва заповед за обезщетение, но пък в началото на 2009 г. праща писма, за да търси пари от министрите на регионалното развитие Асен Гагаузов и на финансите Пламен Орешарски. Заради тази кореспонденция кметът е подсъдим. Междувременно през септември 2011 г., "Устра холдинг" осъджа общината заради неиздадената заповед за обезщетение. Съдът постанови кметът да я подпише в едномесечен срок, но това още не се е случило.

Най-голямото объркване настава, когато зам.-началникът на ДНСК Георги Даракчиев определи състава на държавната приемателна комисия за водното огледало. За изненада на самата "Устра ходинг" тя фигурира там като възложител редом до държавата и общината. Това не означава, че претенциите й се признават, напротив. Министерството на регионалното развитие, на чието подчинение е ДНСК, преди месец е завело съдебно дело, за да докаже, че теренът е бил държавен и обезщетение не се полага. На същото мнение продължава да бъде депутатът от БСП Димчо Михалевски, заместник на Асен Гагаузов в правителството на тройната коалиция. "Това е груба претенция на фирма да получи нещо, което не й се дължи", твърди той.

Ведомството на Лиляна Павлова обаче предпоставя отворения край на историята, защото "Устра холдинг" ще се възползва от присъствието си в комисията за Акт 16, като подпише протокола с особено мнение, а после може да оспорва пускането на водното огледало в експлоатация.  

Автор: Антония Тилева

"Те са искали да ни ограбят да не може ние да го открием. Ние ще го открием пак."

Тези типични реплики на министър-председателя Бойко Борисов от заседанието на правителството на 8 февруари бяха по повод приключването на проекта на т.нар. водно огледало в Кърджали. Хидротехническото съоръжение, въпреки че не е в експлоатация, беше "открито" от тройната коалиция в края на мандата й през 2009 г. Сега обаче Бойко Борисов ще може да попълни колекцията си от трикольорни ленти буквално след дни, когато предстои законното пускане на водното огледало (проектът иначе носи името "Укрепване на бреговете на река Арда в района на гр. Кърджали", започнат е през 2001 г. и целта му е да предотврати евентуално голямо наводнение в града).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

26 коментара
 • 1
  venelingeologia avatar :-|
  venelingeologia

  Мого е красиво "Водното огледало". Дано бетонът и ДПС да задържат словесно-милицейския напор на природното бедствие....

 • 2
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#1] от "venelingeologia": Стигнахме до там - ДПС и бетона да удържат милиционерщината.

 • 4
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  До коментар [#1] от "venelingeologia":

  Не знам дали е красиво огледалото, но излезе златно. ДПС и БСП кражби и измами в големи размери.

 • 5
  ricardo avatar :-|
  ricardo

  покажете ми една партия която не е крала и не краде.няма такава.според мен народното самосъзнание трябва да се промени но кога ще стане това един господ знае

 • 6
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#4] от "daniel defoe": Бре таз 'тройна коалиция' - все пари и договори на спонсорите на ГЕРБ давала.... :-)

 • 7
  eminov avatar :-?
  DRAGOS

  Огледалото е много красиво, дано да привлече много туристи в Кърджали !

 • 8
  destino avatar :-P
  destino

  В интерес на истината Кърджали се развива много активно, водното огледало е красиво. Започнаха да строят и парка около него.
  Голяма пречка е затвореният коридор Гюмюрджина - Маказа.

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#7] от "DRAGOS":това е важното, да остане нещо красиво дето радва хората, а ЦвЦв и подобни те са преходни, някой да си спомня за министъра на МВР на Беров, или за самия Беров??? :-)

 • 10
  _scythe_ avatar :-|
  _scythe_

  Центърът на Кърджали е наистина красив - широки площи, пешеходни зони, зеленко, цветенца. Официално има 3 (три) парка, които са доста прилични,улични кучета почти не се срещат. Стискам палци пияната младеж и/или ромите, чийто квартал е наблизо, да не омаскарят направеното.
  Но колкото и да е 'хубаво' огледалото, общината има дългове. А можеше и да няма, ако не се крадеше поголовно (слухове :)) По протежение на огледалото има стотици декари 'кал' - празни площи, които по план трябва да се застоят с увесилителен парк, аквапарк, спортни съоръжения, алеи - но откъде пари, ще видим.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK