Министерството на финансите подготвя лихвена амнистия за данъци и осигуровки

Министерството на финансите подготвя лихвена амнистия за данъци и осигуровки

Идеята е фирми и граждани да могат да платят старите си задължения към държавата без санкция

Стефан Антонов
15266 прочитания

© Красимир Юскеселиев


Тримесечен прозорец с лихвена амнистия за просрочени данъци и осигуровки подготвя Министерството на финансите, съобщиха два източника на "Капитал Daily". Идеята е облекчението да важи и за фирми, и за граждани.

Целта на държавата е да мотивира компаниите със затруднения заради кризата да се разплатят. В тримесечния гратисен период просрочените задължения ще могат да се внасят, а натрупаните лихви ще се опрощават. По сега действащото законодателство просрочените данъци (ако не са разсрочени от Националната агенция за приходите) се олихвяват с основния лихвен процент и наказателна добавка от 10 процентни пункта, а санкцията за забавените осигуровки е ОЛП плюс 20 пункта.

Финансовото министерство очаква основната част от събраните приходи да дойде от осигурителни вноски на фирми и самоосигуряващи се физически лица. Възможно е да се съберат и други данъчни задължения, но те ще имат много по-малък дял. Общата сума, която управляващите прогнозират да съберат като еднократен ефект за срока на амнистията, е около 30 млн. лв.

Предложението още не е изцяло избистрено и затова има вариант да важи само за осигуровки.

Само веднъж

Нормативно облекчението ще се въведе със специален закон или с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Експерт, работещ по проекта, коментира, че този жест ще е еднократен и няма да се повтаря, но ще даде глътка въздух на фирмите, които в момента търсят начин да разсрочат плащанията си към бюджета . "Искаме да стимулираме светлата част на икономиката да уреди взаимоотношенията си с държавата", каза един от авторите на проекта.

Депутати от управляващата партия заявиха, че биха подкрепили мярката, макар и да не са запознати с подробности около законопроекта, който все още не е готов.

Неясните суми

От Министерство на финансите не разполагат с прогноза какъв ще е размерът на лихвените приходи, от които държавата се отказва с предлаганата амнистия. Обяснението е, че не се знае кои точно длъжници ще се разплатят. Липсва и публично обявена статистика за просрочените задължения на частния сектор към държавата.

Идеята не е нова

Амнистия само за просрочените осигурителни задължения предложи през пролетта на 2010 г. социалният министър Тотю Младенов. Тогава кризата се усещаше най-отчетливо от частния сектор, а социалното министерство заяви, че невнесените осигуровки са достигнали 300 млн. лв. В началото на август 2010 г. правителството официално се отказа от тази идея заради опасения, че европейската комисия може да разследва и санкционира България за предоставяне на непозволена държавна помощ. Тогава обаче се обмисляше лихвена амнистия само за неплатени осигуровки, а сегашната мярка ще обхване както осигуровките, така и всички останали данъци, събирани от държавата (т.е. без общинските).

Предложението възкръсна отново преди четири месеца. "Предложихме амнистия за просрочените задължения още миналия декември, на срещата "Бизнесът и правителството", организирана от КРИБ. Идеята ни бе тази амнистия да обхване само социални и здравни осигурителни вноски. Както се уговорихме с преди няколко дни с премиера, последваха срещи с министрите, в чиито ресори попадат нашите предложения", коментира Огнян Донев, който е председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

През януари е имало среща и с вицепремиера Дянков и изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов, които не са били особено съгласни с предложението. "Но ще е хубаво, ако са ревизирали позицията си. На пръв поглед бюджетът би загубил от отказа си да събира лихвите по тези задължения, но, от друга страна, изниква въпросът какво може да се събере, ако обяви фирма във фалит. Дали това е главното, ако след това се загуби един коректен данъкоплатец, който надлежно е обявил задълженията си, но е имал затруднение да ги изплати", допълни Донев.

Той обаче смята 3-месечния срок за твърде дълъг. "Ако една фирма не се организира да плати до 30-ия или 60-ия ден, едва ли ще е готова и на 180-ия", смята той. В същото време Донев призова мярката да се приложи колкото може по-бързо, защото в противен случай ще стимулира фирмите да бавят плащанията си към бюджета и да ги използват като безлихвен оборотен заем до обявяването на амнистията.

Той също не посочи параметри за това какви приходи може да се осигурят и какъв може да е размерът на опростените лихви.

Добре, но...

Бизнес организациите подкрепиха лихвената амнистия, но разкритикуваха управляващите за това, че са се забавили в приемането й. Според представителите на бизнеса, които "Капитал Daily" попита, ликвидността сред малките предприятия продължава да се свива.

"Още преди две години предложихме лихвена амнистия за фирмите, които имат вземания от държавата, но не бяхме чути. Хубаво е, че днес управляващите възприемат идеите ни. Макар мярката да е закъсняла и ефектът да е по-малък, отколкото би бил през 2010, все пак ще е полезна. Освен че ще се увеличи събираемостта, ще се облекчат и предприятията, които ще могат да запазят работни места", коментира Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара.

По думите му държавата и общините също допринасят за натрупването на тези просрочени задължения, бавейки разплащанията си към частния сектор. По последни данни към края на септември 2011 г. забавените плащания по изпълнени обществени поръчки са за 457 млн. лв. От тях 255 млн. лв. са по вина на централната власт, и 202 млн. лв. - на общините.

Макроикономистът и управляващ партньор в анализаторската компания Industry Watch Лъчезар Богданов определи мярката като частично решение на голям проблем."Винаги съм искал да се търсят системни решения и промени в политиката, включително реформи за подобряване на бизнес средата. Тази идея (лихвената амнистия – бел. авт.) е чудене как колата да бъде изтеглена от калта. За мен е важно този тип мерки да не изместват сериозните дебати за цялостния модел на фискална политика като равнище на ДДС и останалите данъци, реформиране на здравната и на пенсионната система", обясни той.

Алтернативата сега

В момента фирмите и едноличните търговци могат да разсрочват задълженията си с разрешение от приходната администрация. За дългове до 100 хил. лв. решението се взима от териториалния директор на Националната агенция за приходите. До 300 хил. лв. думата има изпълнителният директор, а за задължения над 300 хил. лв. трябва разрешение на финансовия министър.

Условия за разсрочването е фирмата да бъде финансово здрава и затрудненията й да са с временен характер. Затова в ДОПК са изброени коефициенти, които фирмата трябва да е покривала в последните две години. При разсрочване длъжникът плаща лихва в размер на основния лихвен процент и само за забавени осигуровки, към нея се добавят 20 процентни пункта. Изключението е мярка за натиск срещу фирмите да осигуряват служителите си своевременно, вместо държавата да запълва хроничните дефицити в осигурителната система с допълнителни трансфери от републиканския бюджет.

Тримесечен прозорец с лихвена амнистия за просрочени данъци и осигуровки подготвя Министерството на финансите, съобщиха два източника на "Капитал Daily". Идеята е облекчението да важи и за фирми, и за граждани.

Целта на държавата е да мотивира компаниите със затруднения заради кризата да се разплатят. В тримесечния гратисен период просрочените задължения ще могат да се внасят, а натрупаните лихви ще се опрощават. По сега действащото законодателство просрочените данъци (ако не са разсрочени от Националната агенция за приходите) се олихвяват с основния лихвен процент и наказателна добавка от 10 процентни пункта, а санкцията за забавените осигуровки е ОЛП плюс 20 пункта.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


70 коментара
 • Дреме ми,аз вече фалирах и съм изцяло в сивия сектор/не по мое желание/.Единствения шанс пред мен да заживея нормален живот у нас е да обявя фалит като физическо лице и да започна отначало лека полека,но държавата ми отказва този шанс с отказа си да приеме Закон за Банкрута на Физическите Лица/само и нас и в Румъния го няма/.Другата алтернатива е да намеря начин да се осигурявам за пенсия в чужбина/вече го направих/ или да емигрирам окончателно/а не го искам/.

 • 2
  tanas avatar :-(
  Танас

  Значи вярна ще излезе приказката, че кораба е глътнал вода. :-(

 • 3
  right avatar :-|
  Десен

  Какво ти глътнал, той кораба отдавна е на дъното, а екипажа копае в дъното очаквайки да излезне от другата страна.

 • 4
  right avatar :-|
  Десен

  Данъчна амнистия за всички глоби за КАТ и по ЗДП.
  Амнистия за лихвите по всички просрочени задължения към общините.
  Мотиви: и без това и сега не ги събират.

 • 5
  hukuu avatar :-|
  hukuu

  Като се абстрахираме от факта, че мярката е закъсняла, това все пак е добър ход с потенциал да доведе до събираемост на задължения, които са на път иначе да бъдат отписани като несъбираеми.

 • 6
  gorskia avatar :-|
  gorskia

  До коментар [#5] от "hukuu":

  и с потенциал да откаже досега плащащите да си внасят редовно данъците. Направят ли го - аз лично спирам да плащам.

 • 7
  qmh avatar :-|
  ямх

  Дължава създаваща неспособна за бизнес олигархия, при това партийна олигархия .... и после си я амнестира за данъци и осигуровки с нормативни актове...това е една демократична държава приета политически в ЕС, в една България....която нищо ново не е научила и нищо старо не е забравила....държава управлявана от фамилии, опрощаваща собствените им дългове, при това платени многократно с чисто икономически механизми от данъкоплатците....
  Тая държава е БЪЛГАРИЯ!

 • daria_vip

  Амнистия.,
  Абе хора още ли си плащате данъците,глобите , осигровките и здравните вноски в България
  Още ли не сте осъзнали накъде ви водят и
  че от трудно спечелените ви левчета които "дарявате" ежемесечно вие няма да видите и стотинка накрая защото просто една прогнила прослойка в тази държава ви краде и краде постоянно
  Камъкът отдавна ще стои над гроба ви отдавна преди да ви е дошло времето да вземета подигравателната пенсия с която ще ви удостоят накрая или просто защото са ви отказали лечение въпреки многогодишното плащане и плащане на здравни вноски
  Някой ден просто трябва най накрая да осъзнаете че един куп чиновници им трябват бентлита ,вили ,апартаменти и тлъсти бонуси и почивки с бонуси всички заплатени с вашите данъци осгуровки енсионни вноски и тн

 • 9
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  Идеално! Подкрепям! За кога казват да отложа дължимото? Надявам се да е след 2 май, че до тогава все си е безлихвено. А и авансовите осигуровки да оставя за тогава.
  Най-сетне да предложат нещо хубаво!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  visokrus..... avatar :-?
  visokrus.....

  Хазната яко го е закъсала с мангизите.Предполагам следващтата стъпка ще е да предложат опростяване на половината данъци за да могат да вземат поне половината!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход