България е изпълнила по-малко от половината заложени реформи за 2011 г.

Актуализираната Национална програма за реформи предвижда България да достигне 76% заетост до 2020 г.

Боряна Пенчева, зам. министър на финансите, представи актуализираната Национална програма за реформи до 2015 г.
Боряна Пенчева, зам. министър на финансите, представи актуализираната Национална програма за реформи до 2015 г.    ©  Георги Кожухаров
Боряна Пенчева, зам. министър на финансите, представи актуализираната Национална програма за реформи до 2015 г.
Боряна Пенчева, зам. министър на финансите, представи актуализираната Национална програма за реформи до 2015 г.    ©  Георги Кожухаров

Само 45% от планираните за 2011 година мерки от Националната програма за реформи до 2020 г. е успяла да изпълни на България, но работата по останалите мерки продължава и тази година, обяви зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева по време на публично обсъждане на актуализирания вариант на документа.

Той визира основните приоритетни теми, препоръки и заключения в годишния преглед на растежа и прави преглед на изпълнението и ангажиментите по Пакта "Евро плюс" и стратегията "Европа 2020". Планът трябва да бъде изпратен в Брюксел за одобрение до средата на следващия месец и да бъде окончателно утвърден от Министерския съвет през месец май т.г.

Стратегията съдържа общо над 200 мерки в диапазона до 2015 година, от които изпълнени са само 27. Други 50 все още са във фаза "планирани", а по останалите е започнала работа, показва отчетът в документа.

Напредък, но предимно на хартия

Най-много от изпълнените мерки през 2011 г. (29%), са тези за подобряване на бизнес средата и повишаване на административната ефективност. Те имат и най-голям дял като цяло - над 40% от мерките за миналата година са били в тази насока.

"Прогнозата за икономическия растеж тази година е ревизирана за 1.4%, а причината е общото забавяне на икономиката в ЕС. За съжаление поради това и вътрешното потребление не се възстановява с темповете, които ни се иска, така че се налага повече фокус върху развитието на бизнес средата и тази година също това ще е сред силните акценти в документа", обясни Пенчева.

В същото време обаче бизнес средата в България се влошава през последните години, което показва и класацията Doing Business - тя нарежда страната на 59-то място през 2012 г., в сравнение с 57-мо година по-рано, припомнят от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Според организацията голяма част от целите в стратегията все още са твърде общи и неконкретни, липсват намеренията за структурни реформи и т.н., макар че тазгодишният вариант е по-добър от този през 2011, който бе остро критикуван от представителите на работодателските организации и неправителствения сектор като незадоволителен и без практическа насоченост.  "Добре е, че този път има повече конкретност, повече фиксирани срокове, суми и източници, от където те ще дойдат", коментира Светла Костадинова от ИПИ.

Някои от целите

България трябва да достигне 76% заетост сред населението на възраст 20-64 г. до 2020 г. е една от големите цели, заложени в стратегията. Друга е намаляването на броя на живеещите в бедност с 260 000 души. Експертите от ИПИ обаче отбелязват, че заетостта спада вече трета поредна година и към края на 2011 г. е около 64%, което ни отдалечава сериозно от заложената цел. За да стане тя факт се изисква ръст от близо 1,5% годишно, за да бъде постигната.

В областта на иновациите, където България е сред най-изоставащите членки на Общността, целта е да се постигне дял от 1.5% от БВП на инвестициите в научни изследвания при 0.6% за последната година. "Хубавата новина е, че през 2011 г за първи път частните инвестиции в иновациите надминаха държавните", каза Жана Великова от дирекция "Иновации" в МИЕТ.

В пакета "Климат енергетика" пък е заложен 16% дял на ВЕИ в брутното крайно потребление на енергия, както и повишаване на енергийната ефективност с 25% към 2020 г.  В тази сфера критиката бе, че няма фиксирана стойност за намаляването на парниковите емисии в България. За "Европа 2020" тя е 20%. 

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • Писна ми от локуми и обещания за светло бъдеще.ИСКАМ ПРОМЯНА ЗА ДА ЖИВЕЯ ПО-ДОБРЕ ДНЕС,А НЕ НЯКОГА ...

 • 2
  smarty avatar :-P
  Smarty

  Майна, за някои и твоето бъдеще е днес!

 • 3
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#1] от "maina100": Е,засега караме само на ИСКАМЕ !

 • 4
  45iv avatar :-|
  45iv

  Виновни са Станишев, и Турското робство.

 • 5
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Всичко е О.К., питайте Лентореза и Цвък. Престъпност няма, корупция също. Ако има проблем, той дори не е в Станишев, а в Хан Аспарух, дето ни е заселил отвъд Дунава. Но това не се казва пред медиите.

 • 6
  petar_333 avatar :-|
  petar_333

  До коментар [#3] от "kardinalat":

  До кога обаче ще я караме така!20 години надежди и пак сме на същия хал!

 • 7
  mahito avatar :-P
  mahito

  То само с надежда не става, трябва и работа. Това да се чака 20 години някой да дойде да ни оправи, а ние да седим мирно и кротко няма да се случи :)). И после само да се мрънка ако боли повече или пък е отишъл някъде другаде, където не сме искали примерно :D (извинете ме за цинизма). Не може всичко сега и веднага, за хубавите неща иска време - както една сграда не може да се построи за ден, така и един човек не може за един ден от ниско образоване да стане докторант. Но само с мрънкане и с оплакване и очакване някой друг да го направи вместо нас няма да стане :)

 • 8
  mdinkova avatar :-|
  plovdivchanka

  До коментар [#7] от "mahito":
  Отличен за коментара и абсолютно съм съгласна с Вас. Не може само да чакаме и да "мрънкаме". Вярно най-лесно е някой друг да свърши нещо вместо нас, но отдавна няма безплатен обяд!!Трябва и да продължаваме да се образоваме и да се усъвършенстваме и да се работи много и неуморно. Моят син вече 12 г. учи и работи на запад! Не му е лесно, но учеше здраво и работи по 10ч. на ден мин. Да получава много добра заплата, обикаля света, но и много се труди и продължава да учи. Да е жив и здрав!! Не може само да се оплакваме, а трябва да запрятаме ръкави!!

 • 9
  sandman avatar :-|
  sandman

  До коментар [#8] от "plovdivchanka":

  Защо сина ти е на запад,ами не запретна ръкави в родината си?

  До коментар [#6] от "petar_333":

  Не сме на същия хал.Много по-зле сме,но няма да се оправим!
  И то не защото мрънкаме,а защото можем само да мрънкаме.Докато не махнем от гърбовете си всички тунеядци,сме обречени.Но няма да ги махнем,само ще си мрънкаме.

 • 10
  savov_d.a. avatar :-|
  savov_d.a.

  До коментар [#9] от "sandman":
  Там е защото е научен да живее, а не да се бори. Там е, защото Духа на гражданите систематично се окастря, за да може голи да царуват. Защото там може да избира кой тук и на кого трябва да плаща данъци.
  За реформите... причинно - следствената връзка , както и част от иновациите=износ се контролират и формират в червената книга на малкия бизнес. Нещо, което е неизгодно и на нашия и чуждия капитал.
  Властта освен капиталовото си изражение има и общо- организационно . Субсидиране на партии и задържане на бариерата от 4 процента има смисъл само при устойчиво увеличаване на ..да кажем износа на принадена стойност с увеличение на доходите.
  Какви реформи при бонуси за износ на младост и образование.Какъв малък бизнес без продължение от наследство.
  Та, деца в чужбина - докато се спасявате с гурбет, държавата по руски образец става крепостна. Едно обречено минало.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход