Коментарите след отказа от АЕЦ "Белене"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коментарите след отказа от АЕЦ "Белене"

Снимка от площадката на АЕЦ "Белене" при посещението на премиера Бойко Борисов и енергийния министър Трайчо Трайков през март 2010 г.

Коментарите след отказа от АЕЦ "Белене"

Вижте първите реакции на политици, икономисти и експерти по новината на деня

9192 прочитания

Снимка от площадката на АЕЦ "Белене" при посещението на премиера Бойко Борисов и енергийния министър Трайчо Трайков през март 2010 г.

© Анелия Николова


България се отказва от проекта АЕЦ "Белене", обяви днес правителството. Поръчаният реактор ще бъде изплатен и ще се използва като 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". На мястото на АЕЦ "Белене" да се изгражда газова централа. Ето и първите реакции на бивши енергийни министри, енергийни експерти и икономически анализатори, които периодично ще допълваме през следващите часове:

Отказът от проекта няма да ни донесе загуби

Сергей Кириенко, директор на руската енергийна компания "Росатом"

При общия обем на поръчките на "Росатом" отказът от една атомна електроцентрала е незначителна загуба. Но за централата в "Белене" бяха изразходвани немалко време и сили. Разбира се, би било жалко, ако проектът не се реализира, коментира директорът на руската енергийна корпорация "Росатом" Сергей Кириенко, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите му позицията на Русия по въпроса е строго прагматична. "Ако България реши да строи АЕЦ "Белене", ние ще строим. Ако на България не е нужен този проект, то няма да го реализираме", казва Кириенко.

БИВШИТЕ ЕНЕРГИЙНИ МИНИСТРИ

Здравият разум надделя

Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма

"Здравият разум победи, сега остава да се видят детайлите", е коментарът на бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков коментира пред dnevnik.bg. "Аз настоявам за това решение повече от година", казва още той. Трайков обяснява, че решението за прехвърлянето на руския реактор в АЕЦ "Козлодуй" означава, че ще трябва да се актуализира техническият проект, системите за контол и управление, както и турбината на реактора.Проблемът с газовите централи е, че цената на произведената от тях електроенергия е неконкурентна. Ако такъв проект се реализира от България при настоящите цени, по които страната купува природен газ от "Газпром", цената на произведената електроенергия ще е над 130 лв. за мегаватчас. "Поради това всички компании, които досега са проявявали интерес към такъв проект, са искали дългосрочни договори с НЕК, което не сме разрешавали", каза Трайков.

А газовата централа не създава ли зависимост от Русия?

Петър Димитров, бивш министър на икономиката на България, пред агенция "Фокус"

Съмнявам се, че при вземането на това решение е имало експерти в Министерски съвет. Непрекъснато се повтаря, че сме много зависими от Русия и искаме да намалим тази зависимост. Тази газова централа с газ откъде ще работи – от Космоса или от Русия? Увеличаваме зависимостта от един привършващ източник на енергия, какъвто е газът, и се отказваме от ядрена енергия, която от ЕК е класифицирана като независим източник на енергия.

Един от важните аргументи да не се прави АЕЦ "Белене" е, че ще струва много скъпо присъединяването. Задавам въпроса – това, което ще правим сега – газовата централа – ще бъде ли присъединено, или чрез радиовълни ще се предава.

... Да сме живи, за да я видим тази оценка [на консултанта по проекта АЕЦ "Белене" HSBC], но това препускане преди публикацията на доклада на консултанта, само по себе си говори, че той е на друго мнение. ...

Най-тревожното е, че увеличаваме зависимостта от нещо, от което в момента българинът пищи (бел. ред. по повод идеята за изграждане на газова централа на мястото на АЕЦ "Белене"). Защо се вдига цената на топлото и на електроенергията – нали се вдига заради цената на газа? И ние в тази ситуация ще налеем още газ в цената. Да са живи и здрави българите.

Ще си изядем боя, солта, и ще си платим накрая за АЕЦ "Белене"

Румен Овчаров, бивш министър на икономиката и енергетиката, цитиран от Агенция "Фокус"

Ще си изядем боя, солта, и ще си платим накрая за АЕЦ "Белене". Унищожаваме проект, който икономически не може да бъде оборен. Проектът "Белене" е договорен – 2 хил. мегавата за 4 млрд. евро. Проектът, който ще се изгражда в САЩ е 2 хил. мегавата за 15 млрд. долара, а проектът, който ще се изгражда в Турция, 4 хил. мегавата за 20 млрд. евро. Направете си изводите - кой е ефективният проект и на кого беше необходимо той да бъде унищожен по такъв варварски начин. Аритметиката не е много сложна наука.

ПРЕЗИДЕНТЪТ

Сега България ще може по-убедително да се бори за живота на АЕЦ "Козлодуй"

Росен Плевнелиев, президент на Република България

Сега България ще има достатъчно аргументи, за да се бори за удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй", а вие знаете, че от там произвеждаме най-евтиния ток. От гледна точна на финансите, аз мисля, че правителството тепърва ще сложи всички свои анализи на масата.

Отношенията между България и Русия в продължение на стотици години са градени в един изключително добър, позитивен, приятелски и бих казал братски дух. За мен като президент е недопустимо един проект като АЕЦ "Белене" да измества тежестта на отношенията между България и Русия.

Аз толкова много искам да развивам отношенията с Русия, каквито са от стотици години – приятелски. Искаме да говорим за износ на земеделска продукция, за руските туристи, за инвестиции в двете посоки. Българо-руските отношения са не само и единствено АЕЦ "Белене". Не е в интерес на България, както и на Русия, да се налага един проект със спорна възвръщаемост, при което би могло дори в много по-голяма степен да се рискуват добрите отношения между България и Русия.

...

Като президент аз обявих много ясно моите приоритети - те са енергийна ефективност, енергийна диверсификация и енергийна либерализация. Получих доверието на българските граждани за тези приоритети. АЕЦ "Белене" не отговаря на нито един от тези приоритети и не е решение по тези приоритети.

...

Аз обещах да търся икономическата ефективност. По цифрите, с които разполагаме, икономическата ефективност на АЕЦ "Белене" е под 3%. Същевременно, ако вие инвестирате или трябва да избирате между 10 млрд. инвестирани в един проект с 3% възвръщаемост и 1 млрд. инвестирани в енергийна ефективност с 30% възвръщаемост. Мисля, че всеки би отговорил сам на този въпрос.... България има 770 000 панелки. Тези панелки, ако не се санират, след 10 години, 2.7 млн. българи ще бъдат на палатки, с атомна електроцентрала. 

ЕНЕРГИЙНИТЕ ЕКСПЕРТИ

Решението е приемливо

Владимир Уручев, евродепутат от ГЕРБ, бивш главен инженер в АЕЦ "Козлодуй" пред "Капитал"

"Това е едно от възможните решения и то е напълно приемливо", коментира отказа от "Белене" евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев, който дълги години е работил в АЕЦ "Козлодуй". "Очевидно е, че не може да се намери външно участие", каза още евродепутатът. По думите на Уручев на България не й трябва толкова голяма централа.

"Винаги съм бил за варианта страната да има една ядрена площадка и това да е "Козлодуй". Така ще ни излезе по-евтино", допълни Уручев.

На въпрос няма ли инсталирането на готовия реактор за "Белене" в седми блок на АЕЦ "Козлодуй" да отнеме твърде дълго време, експертът потвърди, че процедурата по одобрение действително е дълга, нужно е правителствено решение. "Ако се използва реакторът за "Белене", проектът ще претърпи значителни промени", обясни още Уручев. Според него не е проблем седми блок в първата атомна централа да работи самостоятелно, а не по двойки, както са останалите блокове на площадката. "Икономически съображения налагат блоковете да се изграждат по двойки, а не технически", смята експертът.

Идеята за газова централа е поредната глупост

Йордан Костадинов, бивш изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" пред БНР

Наистина, наистина е историческо това решение. За мен то е изненада, аз се изненадах, защото, ако наистина искахме да правим атомна енергия и да продължаваме да работим, то  изоставаме една площадка, която беше абсолютно напълно готова.

...

Това [идеята да се строи газова централа на площадката на АЕЦ "Белене"]е поредната глупост, която чувам. Първо, откъде ще дойде газта? "Южен поток" е  транспортен коридор. Никой няма да позволи оттам да има  отклонение в нашата национална мрежа. Руснаците вече си изпатиха с Украйна, надали тази грешка ще я повторят тук. Второ, още... нямаме проект за "Южен поток". Тогава зависимостта от Русия не е ли много по-голяма? Защото газта се спира с едно кранче. Поне атомното гориво е нужно примерно година и... т.е. две години, година и половина-две можеш да си го ползваш. Трето, четвърто вече, не знам кое е поред, дали там е мястото,  където трябва да се прави газова централа. Това трябва някой да  го оцени. Как така решаваме нещо, без да имаме никакви анализи,  без да имаме никакви сметки, пак ей така става нещо... само да коментираме, да казваме... да преливаме от пусто в празно.

Осигурява се нова играчка за Путин и българските му приятели

Красен Станчев, икономист, председател на УС на Института за пазарна икономика пред dnevnik.bg

Очаквах такова решение за АЕЦ "Белене" още преди няколко години. Предполагам, че то е взето на базата на становището на консултанта HSBC. Това решение е близко до становището на Института за пазарна икономика (ИПИ) точно отпреди година за цената на централата, необходимите инвестиции, сценариите за възвращаемост и цена на електроенергията.

Всички идеи, които сега се обявяват за алтернатива или продължение на АЕЦ "Белене" – в това число парогазовата централа и за местенето на енергоблока за Белене в АЕЦ "Козлодуй", са странни решения, доколкото те не стъпват на анализ на енергийния баланс. Пак се предрешава, както беше и със самото решение за АЕЦ "Белене". Нашите анализи показват, че парогазова централа е ненужна в следващите 12-15 години.

Замисълът е да се осигури нова играчка на Путин и българските му приятели и в следващите няколко години да текат нови процедури около нов проект.

Освен това алтернативи като "Цанков камък" и каскадата "Горна Арда" са достатъчно големи и евтини. Също такава алтернатива е и нова централа в комплекса "Марица Изток".

Всички варианти за АЕЦ "Белене" са лоши

Илиян Василев, бивш посланик в Москва и експерт на тема енергетика пред dnevnik.bg

Не може да има перфектно решение при тази ситуация, защото всички варианти са лоши. И преди съм казвал, че това е проект, който е заченат с много структурни дефекти в самото начало. С времето, вместо да се решат проблемите, да се изчистят тези дефекти, те са се натрупвали един върху друг и сегашното правителство нямаше друг ход. В сегашния му вид проектът "Белене" заплашва макроикономическата и финансовата стабилност на страната и щеше да бъде с много тежки последствия. Той е една прекалено голяма амбиция за България.

Дали ще преодолеем енергийната си зависимост от Русия зависи от волята, решимостта, ресурса и посветеността на реализацията на другите проекти, които са за диверсификация. Това са газосистемни връзки, местният добив, както и влизането на местни компании, включително и на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Би трябвало да се направи местна компания, която да може да участва при реализацията на проекти за добив. Мисля, че е време да спрем да се оплакваме, че сме прекалено зависими от Русия, защото решението на този проблем е в София, а не в Москва.

Имал съм възможността да правя подобни анализи за построяването на газова централа на площадката за "Белене". Има място за газова централа в българската енергийна система. Тя е изключително добро допълнение от гледна точка на балансирането на системата, не само на пиково потребление. Поради тази причина мястото на такава станция, генерираща мощност, е несъмнено добро и има място за нея. От гледна точка на икономическите и финансовите параметри е друг въпрос - в каква форма и как да участваме.

Решението е успех за всички енергетици

Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум пред "Капитал"

Като "успех за всички енергетици, които са се борили за реализъм" определи пред "Капитал" днешното решение енергийният експерт Иван Хиновски. "В този му вид проектът "Белене" е нереализуем, той е генетично сбъркан", коментира Хиновски, който е председател на Българския енергиен форум (БЕФ).

По думите му от детайлите по договореността за изграждане на газова централа на мястото на атомната, ще зависи дали тя наистина е изгодна. "Важно е дали те ще се осъществи на пазарна основа или чрез дългосрочни договори за изкупуване на енергията с НЕК, дали ще е под формата на проектна компания и какъв би бил руският дял", обясни експертът.

Според него и без наетият от българска страна консултант HSBC да официално да представя анализа си за рентабилността на "Белене", вече е било пределно ясно, че проектът не е изгодно.

ПОЛИТИЦИТЕ

Решението е правилно

Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция, цитиран от агенция "Фокус"

Решението за отказ от строителството на АЕЦ "Белене" е изключително голямо решение, защото връща България в геополитическата орбита на евроатлантическия съюз. Добре е и президентът, и всички отговорни институции в страната да подкрепят това решение, защото от правителството се изискваше много кураж да го вземе, за което аз ги поздравявам.

...

Тези въпроси - какво да се строи, какви допълнителни мощности, кога и прочее – те са много сложни и трябва да се решават с експерти, трябва да се решават и политически, но това са въпроси, които се отнасят за бъдещето. Ще навлезем в тези проблеми с времето в един сериозен разговор за бъдещата енергийна стратегия на страната. 

Това е едно от фаталните решения на правителството

Сергей Станишев, председател на БСП и президент на Партията на европейските социалисти

Решението на правителството за АЕЦ "Белене" е едно от фаталните решения за това правителство, за България, за българските данъкоплатци и за българската атомна енергетика. В крайна сметка цената за това безотговорно решение ще платят българските данъкоплатци с по-високи цени на електроенергията.

Очевидно е, че Русия е защитила своите интереси, при това по добър начин за тях. Къде е българският интерес? Той не е защитен в това решение, от самото начало проектът "Белене" бе замислен с ясна концепция за българския държавен контрол. Публична тайна е, че токът, произвеждан от атомните електроцентрали, е много по-евтин. Вторият аспект, който пряко засяга енергийната независимост – атомните централи са собствен източник на електроенергия. Този проект беше добре замислен, икономически обоснован и отговаряше на българския интерес.

Газовата централа ще е добра инвестиция

Мартин Димитров, съпредседател на Синята коалиция и председател на парламентарната икономическа комисия

Ако това е решението – че се отказваме от АЕЦ "Белене" – то е правилно. Поздравявам премиера, макар че той 2.5 години харчи за проекта ненужни средства. Ако това е вярно, защото имам своите съмнения все още, то това е голяма победа за СДС и Синята коалиция, посочи Димитров.

...

Това правителство и този премиер, след като признаха, че "Белене" е гьол, трябваше още 2009 г. да спрат проекта. Нямам обяснение защо това не е станало, но по-добре сега, отколкото още по-късно. Има предварителен доклад на консултанта, който е обект на разглеждане само от правителството, но той явно е такъв, че не е убедителен за "Белене".

...

Ние много години смятахме и смятаме, че това е най-доброто решение за България. Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде поне 2 пъти по-евтин, възможната газова централа на площадката ще бъде много добра инвестиция.

Страните, които намалиха цената на газа, направиха връзки със съседни държави, т.е. имаха алтернативи. Всяка една европейска страна, която договори по-добри условия с Русия, има изградени връзки с други страни. Това, което трябва да направи България, е да форсира изграждането на системни връзки с Гърция, с Турция, със Сърбия, с Румъния и така ще можем да намалим цената на газа. 

Решението за АЕЦ "Белене" е голяма грешка и предателство към националния интерес

Павел Шопов, депутат от "Атака"

Решението за отказ от строежа на АЕЦ "Белене" е поредното голямо предателство спрямо националния ни интерес, коментира депутатът от "Атака" Павел Шопов, цитиран от БТА. Според него това решение е взето под чужд натиск и обслужва чужди интереси. Нашата позиция винаги е била в полза на ядрената енергетика както за строителството на АЕЦ "Белене", така и за 7-ми, дори и за 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

След спирането на 5-и и 6-и блок, което е предвидимо, България ще ликвидира своята, на практика, последна висока технология. Днешното решение е една от най-големите грешки, правени в последните 22 години от началото на демокрацията.

Ще чакаме за нови разрешения, ще си платим, а накрая ще внасяме енергия от Турция Ивайло Калфин, евродепутат пред БНР

Това решение е изключително лошо и въобще това, което прави правителството, е национално предателство в момента. България в този момент отписа огромни пари, които е платила от джоба на данъкоплатците и се ангажира с още много пари, които ще даде за нищо. Преместването на един реактор на друго място просто няма да се случи, защото на "Козлодуй" трябва да се строи на зелена площадка. Това означава всички разрешения, включително от европейските институции, да се вземат, което отнема няколко години. Сещате се, че ще стане като с предишния реактор в "Белене", който седя години и накрая почнахме да го връщаме на части. Никой няма да държи такъв ядрен реактор. Въобще ние ще си платим и накрая ще останем без ядрена енергия и освен това ще внасяме от Турция, защото там много активно се строят подобни централи. Това, което направи правителството, мисля, че действително е достойно за съд.

ЕК: България сама преценява как да осигури енергийните си ресурси

Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер

България, както всяка друга държава в ЕС, е в правото си сама да прецени как да осигури енергийните си ресурси. Това коментира пред БТА Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. От екипа на комисаря казват, че страната е свободна да прецени къде да изгради нов реактор или централа - в Белене, Козлодуй, или другаде на своя територия.

Ядрената енергетика няма място в новите услови на енергийно развитие

Позиция на коалиция "БелеНЕ!"

Национална коалиция "БелеНЕ!" приветства решението на Министерски съвет от днес, с което България се отказва от изключително вредния проект АЕЦ ’’Белене". С нетърпение очакваме да се запознаем с текста на решението и да проследим процедурата по приключването на проекта за втора ядрена централа в България. Отказът от проекта  не означава да престане да се търси отговорност за откраднатите огромни обществени средства.

През последните години ние непрестанно сме апелирали и работили за такова развитие, като сме организирали множество публични събития, в това число протести, конференции, изложби и др. Ядрената енергетика няма място в новите условия на енергийно развитие, в които възобновяемите енергийни източници могат безопасно и на ниска цена да осигуряват нужната енергия на отделните домакинства и общности, като по този начин ни придвижват към енергийна независимост. Конвенционалните източници на енергия доказаха своите щети върху околната среда, човешкото здраве и икономиката, като предизвикаха огромни по мащаб катастрофи. Примерите от ядрените аварии в МАЯК, Три майл айлънд, Чернобил и Фукушима оставиха нелечими белези върху целия свят, като последствията от тях продължават да нарастват прогресивно. Изкопаемите горива водят до промени в климата и често замърсяват огромни пространства територии и акватории.

Решението за бъдещето на площадката на АЕЦ "Белене" би следвало да бъде взето след обществена дискусия и конкурс за избор на най-добрия вариант.

България се отказва от проекта АЕЦ "Белене", обяви днес правителството. Поръчаният реактор ще бъде изплатен и ще се използва като 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". На мястото на АЕЦ "Белене" да се изгражда газова централа. Ето и първите реакции на бивши енергийни министри, енергийни експерти и икономически анализатори, които периодично ще допълваме през следващите часове:


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

36 коментара
 • 1
  gligi avatar :-|
  gligi

  Дано е за добро, и да не се налага отново да правим протести заради шистовия газ!

 • 2
  renegat avatar :-|
  renegat

  До коментар [#1] от "gligi":

  Говори от твое име-аз никога несъм подкрепяла тези протести!

 • 3
  marker avatar :-P
  marker

  До коментар [#1] от "gligi":

  Ако не ти е ясно, няма вариант газова централа без добив на местен шистов газ! С вносен газ от Русия не се рентира икономически.

 • 4
  alex052 avatar :-|
  alex052

  Простотията е пълна.Е то е ясно,че газова централа без собственно производство на газ е загубена кауза отделно от това няма начин да е конкурентноспособен,оная дето се допиля от щатите явно постигна целта си.Поредно малоумно решение на ББ и кабинета му,то какво и да се очаква от "опитни" 35-36 годишни кадри.Пълна олигофрения,отказаха газопровода,атомната центала-като за тези неща си плащаме...............дори и не виждам смисъл от коментар

 • 5
  borabora54 avatar :-P
  borabora54

  "Елегантно" решение - хем вълкът сит, хем агнето цяло... Хем руснаците ще направят газова централа, хем Шеврон ще им доставя шистов газ... С присъщата наглост може да се говори за нова стъпка в мирното съвместно сътрудничество... България - остров за експерименти... Кой ще плати - е ясно - всички ние! Само след някакви си двадесетина години, това ще е най-презряното правителство, някога управлявало България!

 • 6
  kotrag avatar :-|
  kotrag


  Газова централа, че няма да има е ясно... Шменти-капели за отклоняване на вниманието от въпроса ""Какво стана с доклада на банката HSBC''?
  Нали се планираше да запознаят обществеността, експертите, и народното събрание с въпросния доклад, преди да се вземе дефинитивно решение.

  Порокът не е в това, че няма да има Белене, а в начина на вземане на решения по подобни въпроси - в зависимост от моментното настроение на Боко, без някакъв предварително планиран тайминг, хей така, внезапно, без гласуване в парламента или допитване до гражданите.

  Обаче и това не е чак такъв голям порок, щото съществува прецедент - и в Африканските държави така ги вземат решенията управниците (освободители) - вниманието на овцете се манипулира в посока резултата от решението на съответния африкански лидер, по отношение на конкретен проблем, механизма на вземане на решение не е във фокуса на обществения дебат - точно както и при нас и нашия освободител Боко Африкански.

 • 7
  megadeth avatar :-|
  megadeth

  Много сте смешни - хем не искате АЕЦ, хем не искате и газ, еми какво искате? А после се оплаквате че държавата е на тоя хал...

 • 8
  raz_dva_tri avatar :-|
  Raz Dva Tri

  До коментар [#7] от "megadeth":

  Искат да плюят, какво си мислите, че искат... Довчера плюеха, че ще се строи, сега плюят, че няма да се строи. Аз как ги виждам нещата - 2,5г. анализи и поглед от различен ъгъл показват, че проекта е неизгоден. Бат Боко има топките да го каже на руснаците (те така или иначе го погнаха през зависимите медии напоследък, така че мокър от дъжд не се бои:). Нормално е и всеки който довчера е бил върл противник на строежа сега да има достойнството да каже БРАВО на правителството. Ама достойните са кът в БГ. Мънкалата и плювачите са на почит. То някои от тях са платени, а другите само ги следват.
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2010/07/16/933794_mrun-mrun_neshto_surdish_li_mi_se/

 • Никола

  Така и не разбрах, какво против Белене имат всички... Каква е алтернативата? Да внасяме по-скъпа енергия от чужбина? Да построим друг вид централа, газова в случая, която не само, че произвежда по-малко енергия, ами е и по-скъпа... Напълно съм съгласен с мнението на Калфин, че това е национално предателство... Не може всички от кабинета да обясняват как трябва да сме независими от Русия, докато през това време, отказват да направят каквото и да е по въпроса. АЕЦ щяла да се изплаща от поколения наред... Ами ако се построи след 5-10-15 години, да не би да се изплати наведнъж?

 • 10
  isuxandu avatar :-|
  isuxandu

  До всички писачи на глупости по форумите.Траях Ви, траях ви, но Вие сте нетърпими.
  1-во Относно сроежа на АЕЦ-а, само да попитам отработеното гориво от него и това, което се очаква да ни върнат от Русия(остатъка от това,което е рециклирано), къде ще го складираме?На някоя будала, която подкрепя Белене в двора или в мазето?Въздесъщата Франция, която давате за пример, подкрепя ядрената енергия и отрича шистовия газ, понеже голяма част от индустрията й е пряко или косвено обвързана с ядрените технологии.И при евтин газ никои не би инвестирал в АЕЦ, понеже тои е 8-12 пъти по скъп, като инвестиция на Квч.
  2-ро Относно шистовия газ Вие виждали ли сте как трябва да изглежда един сондаж, че до 900м( където са 90% от водоносните слоеве) има 6 прегради(3 от бетон и 3 от стомана).Гледах всички филми, където разни хора си палят водата, та в един от тях интервюираха бивш работник от една площадка за добив, та той каза, в общи линии, че ако се спазват правилата за добив НЯМА КАК ДА ИМА ИЗТИЧАНЕ НА ГАЗ и че в САЩ само 5% от всички платформи ги спазват.

  ВЗЕМЕТЕ СЕ В РЪЦЕ, СТИГА СТЕ ПЛЮЛИ ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО, А ВЗЕМЕТЕ ДА ПОПРОЧЕТЕТЕ ПОНЕ 3-4 ИЗТОЧНИКА ПО ДАДЕН ВЪПРОС.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.