"Белене" във въпроси и отговори
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Белене" във въпроси и отговори

Капитал

"Белене" във въпроси и отговори

Колко струва проектът до момента, какво да се прави с готовия реактор и предстои ли съдебна битка с Русия

Георги Жечев
7455 прочитания

Капитал

© Надежда Чипева


Колко ни струва проектът за АЕЦ "Белене" досега?

По официални данни от 2010 г. за АЕЦ "Белене" вече са похарчени около 1.38 млрд. лв. от Националната електрическа компания (НЕК). Например над 100 млн. евро са платени за премахване на стари сгради и конструкции след размразяването на проекта от правителството на НДСВ. През 2007 г. НЕК взима мостов кредит от 250 млн. евро от френската банка BNP Paribas, въпреки че няма окончателно одобрение от Агенцията за ядрено регулиране и финален договор с изпълнителя  руската "Атомстройекспорт". По заема вече са платени лихви от 102 млн. лв., а падежът за плащането му е през май.

Междувременно е поръчано оборудване с дълъг срок на производство – реактори, парогенератори, системи за пасивна защита и други, което се оценява на над 1 млрд. лева. Наскоро "Ижорските заводи" обявиха, че са приключили с контролното сглобяване на корпуса на първия реактор, който може да бъде доставен тази пролет. Вчера стана ясно, че на руската страна трябва да се доплатят още между 80 и 140 млн. евро за изработените съоръжения. Друго голямо перо в бюджета на "Белене" бяха разходите за консултанти, които възлизат на десетки милиони евро.

Какво да правим с готовия реактор?

Възможните варианти са два. Реакторът да се премести в АЕЦ "Козлодуй" като седми блок, което означава, че вече извървеният път с "Белене" трябва да бъде започнат отначало. Трябва да се направи технико-икономическа обосновка, оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), проектиране и лицензиране. Тези разходи вече са направени за "Белене" и ще трябва да бъдат направени отново, в случай че се вземе такова решение, обясни за "Капитал Daily" председателят на АЯР Сергей Цочев. По думите му площадката в Козлодуй не е конкретизирана, съществуват няколко варианта с различно разположение спрямо работещите блокове.

"Ако решението е блокът да се премести, той трябва да бъде препроектиран спрямо изискванията на конкретната площадка", уточни шефът на ядрения регулатор. Новата процедура ще отнеме 5 – 6 години, т.е. процедурата се прехвърля на следващото правителство. Според Цочев обаче няма техническо препятствие новият реактор да е в Козлодуй и може да бъде използвана преносната инфраструктура от спрените блокове.

Продажбата на готовия реактор може да се окаже проблемна. Подобни реактори са доставени в Китай и Индия, но абсолютно същият модел - ВВЕР 1000/В-466, не е произвеждан за друга централа освен за "Белене". Не е сигурно дали съседните страни ще проявят интерес. Турция, която усилено строи ядрени мощности, вече се е договорила с Русия, но за различни реактори. Например турската АЕЦ "Аккую" ще работи с четири нови и по-мощни реактора ВВЕР-1200/491.

Ще ни съди ли руската страна?

Арбитражни дела между НЕК и "Атомстройекспорт" вече текат. Миналата година руската компания заведе иск за 58 млн. евро в арбитража в Париж за извършени, но неизплатени от българската компания дейности. Последва контраиск за старо оборудване, което НЕК е продала на руската страна, но не е получила цялата дължима сума.

Оттук нататък юристите ще уточняват дали и какви финансови претенции трябва да бъдат признати, твърдят експерти, запознати с "Белене". От изявленията в сряда на шеф на "Росатом" Сергей Кириенко се разбра, че за руския ядрен гигант "отказът от една станция е несъществена загуба".

Дали ще има нови съдебни дела, до голяма степен ще зависи от политическата договорка с властите в Москва. В петък министър Добрев и заместникът му Валентин Николов ще са в руската столица, за да преговарят по съвместните енергийни проекти. С решението на Министерския съвет от сряда Добрев е натоварен да преговоря за "уреждане на отношенията между НЕК и "Атомстройекспорт". В Москва ще бъде поставен въпросът за строителство на газова централа на площадката в Белене. Досега публично не са оповестени параметрите на това предложение и при какви условия то ще е рентабилно. Енергийни експерти коментираха, че от детайлите на подобен проект зависи дали с него България ще увеличи зависимостта си от руски енергоизточници, или ще извлече икономическа и политическа изгода.

Колко ни струва проектът за АЕЦ "Белене" досега?

По официални данни от 2010 г. за АЕЦ "Белене" вече са похарчени около 1.38 млрд. лв. от Националната електрическа компания (НЕК). Например над 100 млн. евро са платени за премахване на стари сгради и конструкции след размразяването на проекта от правителството на НДСВ. През 2007 г. НЕК взима мостов кредит от 250 млн. евро от френската банка BNP Paribas, въпреки че няма окончателно одобрение от Агенцията за ядрено регулиране и финален договор с изпълнителя  руската "Атомстройекспорт". По заема вече са платени лихви от 102 млн. лв., а падежът за плащането му е през май.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  plap avatar :-|
  plap

  Новината за отказа от АЕЦ "Белене" беше дългоочаквана и сякаш всички си отдъхнахме, товар с неясно тегло се свлече от плещите ни. Затова: "Кънгречулейшън, г-н Премиер!".

  Но... има и нещо притеснително. Информацията ни беше поднесена в пакет с намерения за нова централа на мястото на "гьола". Защо беше необходимо това? Очевидно нещо или някой е наложил двете новини да бъдат обвързани. Да се надяваме обаче, че този път ще бързаме умно и ще си направим добре сметката преди да хванем кирката за първа копка!

 • 2
  bigman avatar :-P
  BGman1

  Новината е толкова приятна и толкова дългоочаквана че чак не мога да повярвам...утре сутринта ще вляза веднага във форума за да се уверя че е истина и не съм сънувал...:)

 • 3
  des14 avatar :-(
  дрън дрън

  Радвайте се, че спират БЕЛЕНЕ. Сетете се за този момент, когато след година и половина си плащате сметката за тока и пак се радвайте на по-скъпия ток. Ситуацията е аналогична с яйцата... когото произвеенето в страната не е достатъчно да задоволи потреблението, цените скачат.

 • 4
  finlip avatar :-|
  finlip

  Десислава сигурно си наясно че в момента потребяваме някъде около 35% от инсталираните мощности включително прословутия износ който пък е около 10% от общото потребление. Щях да забравя официално декларираните от НЕК 30% загуби по преносната мрежа които също влизат в горната сметка и ми кажи сега за чии ми е ядрения самовар.

 • 5
  des14 avatar :-|
  дрън дрън

  Сега да, но какво ще се случи когато спрат 5 и 6 реактор? А и един Господ знае каква ще е цената на руския газ през 2020 година. По добре руски самовар, отколкото руски газ. Защото ще се създаде ситуация аналогична на тази с Лукойл и пак ще се жалвате, че има монопол. По-добре руски самовар, отколкото монопол. Или може би управляващите смятат да добиват шистов газ???

 • 6
  shumkar avatar :-|
  shumkar

  До Деси, № 5
  Деси, похарчени са 1,39 млрд лв! Още 100 млн евро не зная за какво! На площадката и в момента работят неизвестно колко стотици руснаци. Разбираш ли, бедна България осигурява работа на руснаци там в Русия, и тук в България? И всичко това се случва в Северна, и С.Западнала България, където 50%, ако не и повече са безработни. А ти имаш ли си на представа колко предприятия за по 100-200 работници и служители можеха да се построят с тези над 1,6 млрд лв? Десетки! За това че ги няма, трябва да "благодарим" на гьотверен Сакс-Кобурготски, гьотверен Г. Първанов, гьотверен Румен Овчаров, гьотверен П. Димитров. И никой не знае щое колко десетки милиони евро ще отидат по ликвидацията на това престъпно дело АЕЦ Белене, и другия проект "Бургас-Александруполис"

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  kotrag avatar :-|
  kotrag


  В крайна сметка, цените на електрическата енергия в България изостават от средно-европейските и това може би не създава необходимите стимули за инвеститорите. Докато има въглища около Стара Загора, ще се покриват нуждите някак, е при по-високи цени (заради заплащането за парниковите емисии), но пък в крайна сметка за потребителя е най-важно да я има суровината, не е ли така.
  Същественото е да има предлагане на енергия, пари ще се намерят. Ще се посвием още малко с домакинските бюджети, ще понамалим разговорите по телефоните и консумацията на други услуги. От ел. енергия, няма как да спестим.

 • 8
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch

  До коментар [#4] от "finlip":

  Безспорно с инвестиции в ел. мрежата от порядъка на 1-2 милиарда може да се същия ефект като от нова АЕЦ. Обаче така комисионните ще са по-малко и е по-трудно да не свършиш за това, за което се плаща. Докато при АЕЦ - коп едни тръбички - обясняваш, колко скъп мателиал трябва за тях и как стрували 40 млн. като те в действителност са да кажем 4млн. и гушваш разликата. При ел с-мата - новите стълбове и кабели всеки може да ги види и т.н. Да пак може да се пооткрадне около под станциите, но не е като при АЕЦ.

  Затова е и големия реб. Белене е проект за крадене и източване на пари средства. И деята винаги е била да се протака и да се харчат много пари, а нищо да не се прави. Сега ако БСП дойдат пак ще го"почнат" Белене и ще разправят, че се бави заради ББ. И така нататък

 • 9
  finlip avatar :-|
  finlip

  До коментар [#8] от "hellwitch":

  Прав си то затова и решението е такова- не ама да. Ще правим 7ми блок и ще папаме пак.

 • 10
  finlip avatar :-|
  finlip

  До коментар [#5] от "Десислава Попова":
  А ти знаеш ли кога ще се случи това?
  Ако става въпрос за 2020г трябва да се има предвид че двата реактора подлежат на рехабилитиране и удължаване на срока на експлоатация за още 15 години. Лично шефа на Росатом го е заявил в разговор с Илиян Василев. Или с други думи това за което се опасяваш ти, ще се случи може би след 2035г.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.