Външният дълг ще се погасява с пари от чуждите пазари
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Външният дълг ще се погасява с пари от чуждите пазари

Министерство на финансите вече подготвя почвата за привличане на нов външен дълг в размер до 950 млн. евро.

Външният дълг ще се погасява с пари от чуждите пазари

Правителството се отказва от идеята да ползва вътрешен ресурс. Ще емитира глобални бондове до 950 млн. евро

Стефан Антонов
5372 прочитания

Министерство на финансите вече подготвя почвата за привличане на нов външен дълг в размер до 950 млн. евро.

© Георги Кожухаров


България се отказва от вътрешния пазар на дълг и ще използва външните, за да си осигури средства, с които да погаси глобалните си облигации в началото на следващата година за 818.5 млн. евро.

Според проект за решение на правителството, с който "Капитал Daily" разполага, финансовият министър Симеон Дянков трябва да задейства процедура за изтегляне на нов облигационен заем до 950 млн. евро. Проектът трябва да бъде гласуван от кабинета съвсем скоро. Така варианта за набиране на ресурс от вътрешния пазар и изполазване на средства от фискалния резерв и Сребърния фонд отпада.

Документът е разпратен за съгласуване до всички министерства със срок да върнат евентуалните си забележки до днес (30 март). Заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева не коментира самия документ и обема на емисията, но заяви че предварителната процедура за емисия облигации е напреднала и очаква още на заседанието на кабинета през следващата седмица решението да бъде гласувано. Според нея моментът е подходящ за емисия облигации в чужбина. (виж интервюто)

Новата идея съвпада с препоръките на финансисти

В последното си публично изказване финансовият министър Дянков обясни, че на нови глобални облигации ще разчита да осигурят не повече от 300 млн. евро. Другите варианти бяха постъпленията от приватизация, пари от фискалния резерв и Сребърния фонд.

Ползването на вътрешния пазар и пари от резерва обаче срещаха съпротива от икономисти и БНБ. Те винаги са твърдели, че с облигации под 500 млн. евро е безмислено да се излиза на външните пазари. Аргументът срещу повече ДЦК на вътрешния пазар пък е рискът да се изтегли голям ресурс от финансовия сектор, който иначе би отишъл в икономиката.

Сега вече финансовото министерство се е съобразило с тези препоръки.  В мотивите си то заявява, че вътрешният пазар е изиграл своята роля в последните 2 години, като е осигурил 80% от брутното дългово финансиране на държавата. Той обаче "се характеризира със сравнително ограничена ликвидност и не до там широка инвеститорска база, доминирана от местни лица резиденти".

Да се разчита само на един източник пък генерирало рискове, свързани с ограничените мащаби на вътрешния пазар и "невъзможността за кратък период от време да се привлече значителен ресурси", посочва в мотивите.

Взета е предвид и позицията на Българска народна банка, че вътрешният пазар не може да финансира едновременно и бюджетния дефицит, и падежиращите глобални облигации. Мотив на министерство на финансите е и това, че ако се изберат външните пазари, това ще гарантира че фискалният резерв ще остане над 4.5 млрд. лв. в края на тази година, а през 2013 г. ще се задържи между 4 и 4.4 млрд. лв.

Добър момент и трябва да се побърза

Финансовото министерство посочва и, че държавата трябва да побърза, тъй като в момента се е отворил "времеви прозорец", през който пазарите са спокойни след изливането на ликвидност от Европейската централна банка и стабилизирането на положението в Гърция. Риск от ново влошаване обаче крие евентуална политическа криза в Гърция и предсрочни парламентарни избори.

"В момента пазарите са в много добър инвестиционен прозорец с ниски лихви благодарение и на Европейската централна банка (ЕЦБ), която последните няколко месеца заля финансовите институции с много ликвидност. Очаквам и България скоро да се възползва", заяви пред "Капитал" Мартин Маринов, фонд мениджър в австрийската Raiffeisen Capital Management, отговарящ за инвестиции в облигации.

"Дори да не пласира бенчмаркова емисия от поне 500 млн. евро, а да предложи нещо в рамките на 200-300 млн. евро, пак ще има интерес към българските книжа от по-фокусираните инвеститори, които нямат ограничение в това отношение", допълва той и продължава: "Инвеститорите, които се целят в бенчмарковите емисии като нас, трябва да имат много силен аргумент, за да си купят от книжата с по-малък номинал. Ние имаме такъв аргумент, тъй като все пак държавата е сред стабилните в региона по отношение на нисък публичен дълг и консервативна фискална политика".

Бърза подготовка

Според Боряна Пенчева цялата процедура от взимане на политическо решение до изтегляне на самия заем и ратификация на договора пък ще отнеме най-много 10 седмици. В това време правителството трябва да избере най-добрата оферта от банките, кандидати да пласират емисията, а това няма да отнеме много време, защото законът за обществените поръчки не обхваща този тип процедури.

България се отказва от вътрешния пазар на дълг и ще използва външните, за да си осигури средства, с които да погаси глобалните си облигации в началото на следващата година за 818.5 млн. евро.

Според проект за решение на правителството, с който "Капитал Daily" разполага, финансовият министър Симеон Дянков трябва да задейства процедура за изтегляне на нов облигационен заем до 950 млн. евро. Проектът трябва да бъде гласуван от кабинета съвсем скоро. Така варианта за набиране на ресурс от вътрешния пазар и изполазване на средства от фискалния резерв и Сребърния фонд отпада.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  savov_d.a. avatar :-|
  savov_d.a.

  като четем не моем да разберем- туй реклама за вазелин ли е или за плажно масло. ако бегам към морето дали ще ми се размине. той и миленчо праваше далавери и си седи и се хили. виж, царя и дянков са отмъстителни - вярват в благодарност- по далече. гърците, за разлика от служители на дс знаят че не са изяли борчовете. знаят, че има гърци с пари във френски и немски банки. а може би вече там при нашите в юар.
  Внимавайте г-н Дянков- това , което се случва в България се повтаря по друго време и на друго място. Пазете се не от рибките в аквариума , а от рибарите. Не забравяйте , че целия балкански полуостров като майка на Европа при всеки натиск се диференцира и ражда правило.Запомнете , че устойчивостта се ражда от свободата да си различен. Не зависи от гени - мястото го налага. Променят се само носиите...и правила- и за други.
  двата процеса - печатната машина и използването на нефта като причина за храна изместиха естеството на хилядолетия за няколко века. изместиха на дянков детето от България и от историята. за разлика от човек - ДАН Колов. прост чиляк. За разлика от Васил- вярващ чиляк... ма, де ще се мерите вие ...с прошляци. нема векове да одите с царвули я.

 • 2
  savov_d.a. avatar :-|
  savov_d.a.

  габровците са нарицателни като..1. производители.2. присмехулници3 стиснати.
  е кой габровец че погребе роднина с обувки от хартия като евреин.
  прощавайте евреи от България за обобщението. уважавам и управлението на комуните и рационалността и бързината и количеството на патенти. не ви уважавам за жертвите които давате за да се поддържате като бойна сила.
  сравнението е за да покаже че може да променяш само с уважение.
  Информацията ми е че такива обувки са изнасяни. нямам информация за ползване в Израел.
  Знам , че промяната в закона за занаятите прати хора в сив сектор, вместо да увеличи потока на туристи, купуващи уникални стоки .
  Като няма уникални поради забрани- как да станат масови. или да произвеждаме- разрешени ..обувки за последен път.

 • 3
  savov_d.a. avatar :-|
  savov_d.a.

  на дянков. вазелина за мене ли да го купувам или за детето. тука ли да сме борчлии или рая в ..ти после дека ша ставаш министър. само питам.

 • 4
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  пич, или сменяй дилъра, или наркотиците

 • 5
  bobsyn avatar :-|
  Batezuzi

  В закона за бюджета пише прогнозиран дефицит около 1.6 млрд лева. Ако трябва да извадим още толкова началото на 2013г ми се вижда твърде голяма сума, която да бъде иззета от фирмите, банките, фондовете в страната. Може би и ръководството на БНБ има основание да не иска резерва да се намали от 4.5 на 2.9 млрд лева. Обаче как решаваме проблема в дългосрочен план. Ако пуснем облигации ще има няколко години пак да плащаме само лихви и главницата ще дойде нанагорно на някое следващо правителство. Защо тогава да не усвоим примерно 0.5 млрд лева от резерва и да потърсим вариант останалите да плащаме равни части и от лихвата и от главницата през следващите години?

 • 6
  convince avatar :-|
  convince

  ПРАВИТЕЛСТВОТО не се е отказало да ползва вътрешен ресурс и прибягва до външен дълг, защото ПРОСТО ВЪТРЕШЕН РЕСУРС ПРОСТО НЯМА.

  Отваряйки вратата на трезора на БНБ от вътре е прокънтяло ехото на празното пространство.

 • 7
  45iv avatar :-P
  45iv

  Фин. ,мистерство посо4ило 4е трябва да се побърза.Да за нула врене изто4ихте резерва , сега год. преди изборите голям заем . Пък след изборите ако ще и потоп.

 • 8
  convince avatar :-|
  convince

  Страната се хлъзна по пътя на заеми те да бъдат погасявани със заеми, но не и с растеж, който няма и няма откъде да дойде.

  История с предизвестен край.

 • 9
  ni_to_il avatar :-|
  110

  До коментар [#8] от "convince":

  Опасявам се, че сме се хлъзнали още преди двайсет и няколко години. С демографския срив мисля, че ще сме първата страна в историята която се е самоизяла. Освен ако не почнем да запълваме овреме вакума с китайци например :)

 • 10
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch

  До коментар [#9] от "110":

  И аз мисля, че домаграфския срив е на-големия проблем.

  А всички правителства си заравят главата в пясъка по въпроса.

  Необходима е много силна политика за по-висока раждаемост и образование и възпитание в българските ценности.
  Хора като Вазов, Левски и Ботев би трябвало да гледат от всяка втора стена в БГ както беше преди 20-на години.


  Знам - сега ще кажете - а циганите? Ако ги накараме да с трудят и да образоваме децата им ще ги интегрираме за има няма 10г. Обаче с шикалкавене и крадене както е сега няма да стане.Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK