Трайчо Трайков: В кабинета не доминираше отрицателното отношение към АЕЦ "Белене"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Трайчо Трайков: В кабинета не доминираше отрицателното отношение към АЕЦ "Белене"

Трайчо Трайков: В кабинета не доминираше отрицателното отношение към АЕЦ "Белене"

Бившият министър на иконoмиката и енергетиката пред "Капитал"

6806 прочитания

© Капитал


Профил

Трайчо Трайков беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на ГЕРБ от самото начало до преди две седмици. Тогава той беше на практика уволнен с мотива за провал на бизнес форум в Катар. Както бързо стана ясно, подчиненото му ведомство е имало периферно отношение. Бойко Борисов на няколко пъти беше недоволен от Трайков около кризата с цените на горивата или преговорите за АЕЦ "Белене".

Преди да се присъедини към правителството, Трайков беше прокурист на EVN в България, а преди това е работил за консултантски компании.

За или против проекта за АЕЦ "Белене" бяхте от самото начало?

През 2009 г. започнах добронамерено и опитвах да намеря прагматичен път, по който този проект да стане изгоден за нас. Някои неща успяхме да постигнем още от самото начало, което даваше някаква надежда. Например "Росатом" се отказаха от исканията си за държавни и корпоративни гаранции при евентуално тяхно финансово участие и приеха принципа на проектното финансиране.

Но оттам нататък по клаузите на ИДС договора (инжинеринг, доставка и изпълнение - бел. ред.) – ескалация, разпределение на рисковете, както и по условията на финансиране нямаше почти никакъв напредък.

Истината е, че в правителството никога не е имало доминираща позиция в полза на тотален отказ от проекта. Целта ни беше да договорим клаузи, които възможно най-много да отговарят на нашите интереси.

Кой беше най-критичният момент?

Едва ли има точно един, но кулминацията беше миналия март. Тогава те се опитаха през задната врата да ни ангажират до 30 юни 2011 г. да приключим всичко по договора (според Трайков тогавашният изпълнителен директор на НЕК Красимир Първанов подписва без негово разрешение поредното допълнително споразумение за удължаване на проекта - бел. ред.).

За какви клаузи по ИДС договора не сме успели да се споразумеем?

Основно при разпределението на рисковете, неустойки при строителството, но и други клаузи с финансово изражение.

Основната причина за проблемите беше заради подписаното Допълнение 5 от 2008 г. от тройната коалиция (към първоначалното споразумение от 2006 г. - бел. ред.), с което НЕК се ангажира финансово. Това в някои моменти се тълкуваше като аргумент, които ни затваря пътя назад.

Добре, щом сме поръчали и двата реактора, сега защо говорим само за заплащане на единия? Това споразумение е правно обвързващо.

Ще оставя тълкуването на юристите. Но има един важен детайл - преди началото на производство на определен компонент е необходимо одобрение на комисия от НЕК, а това се беше случило само за първия реактор.

След като е нямало единодушие за прекратяване, кой е бил тогава "за"?

Разчиташе се, че ще успеем да договорим за подобряване на условията в достатъчно голяма степен, така че той да продължи. Натискът беше огромен – политици от всички разцветки, експерти, по официален и подмолен начин, включително и чрез превратно представяне на фактите пред министър-председателя. Въобще целият арсенал.

Провеждаха се сондажи с потенциални стратегически инвеститори, но никой с такъв профил, освен финландската "Фортум" (при това за минимален дял) не заяви интерес. Имаше и заявки от финансови инвеститори, които се разглеждаха от консултанта.

Добре, защо просто не замразихме проекта в края на 2009 г., докато не се намери нови инвеститор, а НЕК продължи да плаща още цяла година?

НЕК плащаше по вече подписани документи. Така че нашата цел беше да не поемаме нови финансови ангажименти.

А защо се забави толкова много изборът на консултант? Поръчката беше обявена през януари 2010, HSBC беше избрана през ноември, а договорът беше подписан през април, т.е. когато е станало ясно, че нещата отиват към приключване.

Процедурата беше проведена от БЕХ. Преговорите с консултанта също не бяха лесни защото, за да имаме истинска полза от работата им, трябваше целите им да са дефинирани по подходящ начин. Може би е имало и други фактори, но самите преговори продължиха доста дълго.

Може ли вече да кажем защо RWE се оттеглиха от проекта през 2009 г.?

По няколко причини.

Първо, на тях им беше много лесно да го направят, защото, въпреки че бяха обявени от медиите за инвеститор, те не бяха сложили и едно евро гаранция за някакъв ангажимент. Явно тогава правителството (на тройната коалиция -  бел. ред.) не е имало очи да им я поиска, тъй като инвеститорите не бяха поставени в добра среда. Те имаха много предложения по проекта за окончателен договор от гледна точка на външен инвеститор, но малко от тях биваха приемани. Това е първото нещо, което ги е отказало.

Второто нещо беше, че те от своите 49% искаха да запазят половината, а за другата половина да привлекат някои друг.В условията на финансова криза това се оказа трудно. И третата причина беше, че за контролния пакет, който българската държава е желаела да запази, те не бяха получили задоволителен отговор как НЕК ще го финансира.

В допълнение, или пък може би и това да е било основната причина, RWE имаха вътрешнокорпоративна стратегическа преориентация на бизнеса.

Има ли окончателна сметка колко сме похарчили до момента?

Числото, с което работим в момента, е 1.4 млрд. лв. Ако е толкава, това означава, че ако цялата централа би струвала 10 млрд. евро, ние сме похарчили 7% от стойността на проекта. Тук вече съвсем не върви логиката на "Цанков камък" или "Водното огледало"- много са скъпи, но трябва да ги довършим. Но въпреки това 700 млн. евро са много пари и ние се опитвахме като добри стопани да не ги изгубим.

Бяхте обвинен, че освен това сте поставили капани на наследника си.

Не мисля, че е правилно да се фокусираме върху това как нещо не може да бъде постигнато. Министрите трябва да бъдат подкрепяни да се стремят към по-сериозни постижения, вместо да приемаме само лесно достъпните цели.

В случая аз съм казал кое според мен са реалистични цели. И както се вижда засега прогнозите ми се оказват точни.

Профил

Трайчо Трайков беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на ГЕРБ от самото начало до преди две седмици. Тогава той беше на практика уволнен с мотива за провал на бизнес форум в Катар. Както бързо стана ясно, подчиненото му ведомство е имало периферно отношение. Бойко Борисов на няколко пъти беше недоволен от Трайков около кризата с цените на горивата или преговорите за АЕЦ "Белене".

Преди да се присъедини към правителството, Трайков беше прокурист на EVN в България, а преди това е работил за консултантски компании.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

25 коментара
 • 1
  kons avatar :-|
  Viscount Ganyo

  Ето, че Трайков с половин уста си призна, че сме изгонили RWE:

  "Те бяха дали план как ще осигурят своята част от парите. На въпросите как ние ще финансираме нашата част обаче те отговори не получиха."

  Без стратегически инвеститор този проект е обречен.

 • 2
  memass avatar :-|
  zrenaxby

  Браво Трайков. Искаме коментар за 7-ми в Козлодуй и удължаване живота на 5 и 6-ти?

 • 3
  bigman avatar :-|
  BGman1

  [quote#1:"Neyk"]Ето, че Трайков с половин уста си призна, че сме изгонили RWE:
  [/quote]
  От първия ден на власт Борисов беше против тройния шлем...и го доказа с действията си...така че не се вайкай за нещо което никога е нямало да стане...

 • 4
  pavlin0511 avatar :-|
  pavlin0511

  До коментар [#1] от "Neyk":
  Мън, мън, типично в Трайчов стил да говори полуистини. Договора за консултант било работа на НЕК ами на кого са подчинени НЕК. А това че са изгонили RWE , няма никакво съмнение. НЕК не били наясно с финансирането на проекта, ами кой да е на ясно и каква е ролята на икономическия министър.

 • 5
  kons avatar :-|
  Viscount Ganyo

  До коментар [#3] от "BGman1":

  Няма вайкане. Не съм привърженик на тройния шлем. Симпатизирам на Трайков, защото се опитваше да направи АЕЦ Белене изгоден, вместо сега да броим колко само сме изгубили през годините. С изгонването на RWE и в условията на финансова криза обаче бъдещето на проекта беше предрешено. Притеснявам се, че от тук нататък преговорите какви загуби ще понесем (или доколко ще ги ограничим) отново са в ръцете на Борисов.

 • 6
  bigman avatar :-P
  BGman1

  До коментар [#5] от "Neyk":


  [quote#5:"Neyk"]Притеснявам се, че от тук нататък преговорите какви загуби ще понесем (или доколко ще ги ограничим) отново са в ръцете на Борисов.[/quote]
  Каквито и да са аз лично ще си ги понеса, само в името че се отървахме от руския самовар правен в петък от пияни рашки...

 • 7
  kons avatar :-P
  Viscount Ganyo

  До коментар [#6] от "BGman1":

  Е лесна е твоята значи, щом си живееш в черно-бял свят :)

 • 8
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#5:"Neyk"]С изгонването на RWE и в условията на финансова криза обаче бъдещето на проекта беше предрешено[/quote]Само RWE могат да кажат какви са причините. Това, че България не е дава задоволителен отговор за финансирането на държавния дял може наистина да е било влияние, но решения за милиарди понякога е трудно да се обяснят с един или два фактора. Другото е гадаене и търсене на сензации.

 • 9
  bigman avatar :-P
  BGman1

  До коментар [#7] от "Neyk":

  А бе и на тебе ако ти правеха ядрена бомба в задния двор, друго щеше да приказваш...ама не ми се влиза в подробности...:)

 • 10
  Varnenchik avatar :-|
  Варненчик

  Голям пич ще излезе Трайчо.Факта,че продължава да е ангажиран с темата и това,че коментира всеки ден,означава,че е искрено ангажиран с темата.А като гледам всяка една от позициите му е в национален интерес.Не помня какво беше третото му условие към Бойко,но гледам,че той ги следва безпрекословно!:)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK