Изгубеното поколение на ДСБ

Разочаровани и обидени, няколко от младите надежди на партията се оттеглят от партията на Иван Костов

Прошко Прошков, Даниел Митов, Христо Ангеличин, Петър Москов от ляво на дясно и Ивайло Йонков и Петър Николов в средата като "новите лица" на ДСБ през 2009 г.
Прошко Прошков, Даниел Митов, Христо Ангеличин, Петър Москов от ляво на дясно и Ивайло Йонков и Петър Николов в средата като "новите лица" на ДСБ през 2009 г.    ©  Цветелина Белутова
Прошко Прошков, Даниел Митов, Христо Ангеличин, Петър Москов от ляво на дясно и Ивайло Йонков и Петър Николов в средата като "новите лица" на ДСБ през 2009 г.
Прошко Прошков, Даниел Митов, Христо Ангеличин, Петър Москов от ляво на дясно и Ивайло Йонков и Петър Николов в средата като "новите лица" на ДСБ през 2009 г.    ©  Цветелина Белутова

Допреди три години за петимата политици на снимката се говореше като за новите лица на "Демократи за силна България" (ДСБ). Поколението на 30-40-годишните, което ще поеме ръководството на формацията от Иван Костов, Екатерина Михайлова, Веселин Методиев. Млади, образовани, всеки от тях с достатъчен опит както в партията, така и в местната власт. Тогава Прошко Прошков беше районен кмет на столичния квартал "Лозенец", като на изборите през 2007 г. успя да спечели срещу кандидата на ГЕРБ. При това във времето, когато беше пикът в подкрепата за сегашните управляващи. Христо Ангеличин и Петър Москов бяха общински съветници в София. Петър Николов беше в централното ръководство на ДСБ. А Даниел Митов - заместник на Иван Костов в партията и за него се мислеше като за бъдещия негов наследник на лидерския пост във формацията.

Тогава петимата наричаха ДСБ кауза или автентичния десен проект и предпочитаха да говорят за формацията не като за партия, а като за общност от хора с еднакви идеи.

Минало свършено

Три години по-късно мнението на повечето от тях се е обърнало на 180 градуса. "Загубихме идейната си идентичност. Тя се разми в политика само един ход напред", казва Прошко Прошков. "От гражданска партия ДСБ се превърна в инструмент за оцеляване на лидера й и още няколко души чрез парламентарното й представителство", добавя той. И още: "Говорим единствено дали ще преминем бариерата за влизане в парламента, всеки е виждан като предател и дали ще забием нож в гърба на лидера." Към това членът на предишното ръководство на партията Петър Николов прибавя, че заради груби политически грешки ДСБ изчезва и държи десните хора в политическо гето, от което печели ГЕРБ.

Очевидно и мнението на лидера на ДСБ Иван Костов за тях от последните три години се е променило, след като заяви, че ДСБ е малка партия и не може да си позволи да инвестира в губещи политици. А в сряда постави и категоричната си присъда: "Ние инвестирахме много в този млад екип. Ние не сме голяма партия и не може да продължим да инвестираме, като виждаме, че екипът губи и не печели доверие за нас. В този момент те трябва да се отдръпнат, да изчакат своя втори шанс. Като, разбира се, покажат, че продължават с втори шанс, а на преден план да получат шанс други млади хора от "Демократи за силна България". Това е процес, който е абсолютно естествен", каза лидерът на партията Иван Костов пред bTV.

Кой накъде

В известен смисъл за петимата "млади лица" тази снимка може да се окаже скъп спомен. Със сигурност те могат да позират заедно за още много такива общи снимки, защото извън партийния живот са приятели, но никога вече кадърът няма да е в качеството им на "новите надежди" на ДСБ.

Миналият петък единият от тях – Прошко Прошков, подаде оставка като член на ръководството на партията. Направи го знаково – ден преди събранието на софийската организация на ДСБ. И като бунт, защото на него трябваше да се избира нов председател на столичната синя организация. Прошков беше номиниран за лидер на ДСБ - София, от 11 структури в столицата, но директивата на централата беше да се избере депутатът Иван Иванов.

Малко след това неофициално се заговори, че Прошков е предприел този ход, защото се готви да се включи в новия политически проект на бившия еврокомисар Меглена Кунева. "Отиването ми в други партии се преекспонира от среди в ДСБ. Първо чувах, че ще ходя в ГЕРБ. През 2008 г. наистина имах оферта от ГЕРБ, но отказах", отговаря той. И признава, че след изборите е имал среща с Кунева, но тя е била във връзка с изборните резултати. "Констатирахме, че хората които са гласували за нея на президентските избори в София и за мен като кандидат за кмет, в голяма степен се припокриват - 80%", казва той. Добавя и че априори не изключва нищо. "Когато стомната се счупи, пътищата са много, но аз не искам тя да се чупи", продължава Прошков. Независимо обаче, че е категоричен в твърденията си, че засега няма да напуска ДСБ, активисти на партията от столицата твърдо прогнозират, че раздялата му с формацията е въпрос на време.

За разлика от него обаче за други двама души от снимката – Петър Николов и Христо Ангеличин, е почти сигурно, че ще сменят партийната си принадлежност и ще се присъединят към новия политически проект на Меглена Кунева. В края на миналата седмица Ангеличин се появи заедно с бившия еврокомисар при една от срещите й с хората в Стара Загора. Неофициално от софийската организация на ДСБ казват, че една от причините за решението на Ангеличин е свързана с отправените обвинения от страна на ръководството, че до голяма степен загубата на изборите в София се дължи на факта, че той не е напуснал зам.-кметското място в София. В предишния мандат Ангеличин беше заместник на Йорданка Фандъкова и отговаряше в общината за културата и образованието. "Разочарованието ми е комбинация от две неща. Според мен последните години бяха допуснати политически грешки, които доведоха до пълната безперспективност на ДСБ. Другото е личното ми огорчение е от Иван Костов и отношението му към нас. Ако беше само едното от двете, щях да съм с него докрай", казва Петър Николов.

Засега все още не е ясно бъдещето на Петър Москов и Даниел Митов. Активисти на ДСБ твърдят, че от известно време Москов е изпаднал в "тежка немилост" пред лидерите на партията и след изборите дори обмислял също да напусне. Според членове на ръководството обаче в понеделник е бил на редовното му заседание. Даниел Митов пък от около две години е в Ирак като представител на Националния демократичен институт. За него обаче се твърди, че не е искал да влиза отново в ръководството на ДСБ и това е станало единствено по волята на лидера Иван Костов. Неофициално за него също се говори, че може да последва колегите си във формацията на Кунева.

Версията на напускащите...

"Аз искам да правя политика, а от централата говорят за хора – този е такъв, онзи е онакъв. Ако сме дребни политици, ще обсъждаме хора и слухове. Ако сме сериозни политици, ще даваме решения на проблемите. Ако сме велики политици, ще обсъждаме идеи", казва Прошко Прошков. "Всички тези неща за ситуацията в партията, които казвам, другите членове си ги говорят в коридора, пушейки. И моята цел е да пренеса този разговор от коридора в залата", добавя той.

Апаратните игри и търсенето на врага с партиен билет са само част от обясненията за трусовете, които очевидно предстоят в партията на Иван Костов. От ДСБ - София, намекват, че лансирането на младите лица на ръководни позиции е бил по-скоро PR ход за пред активистите на ДСБ, отколкото реално намерение т.нар. втори ешелон да бъде подготвен да поеме след това партията. Като пример те посочват опита да бъдат бъдат противопоставени един на друг Прошко Прошков и Петър Москов с кандидатирането им за кмет на София. След като Прошков обяви намерението си да участва в предварителните избори на "Синята коалиция" за кандидат-кмет, ръководството на партията застана зад кандидатурата на Москов. Наложи се кандидатът на ДСБ за кмет да бъде определен чрез вътрешни избори в софийската организация. Малко след като Прошков спечелил номинацията за кмет на "Синята коалиция" срещу кандидата на СДС Владимир Кисьов пък, последният собственик на партийния вестник "Седем" Славчо Христов изненадващо спрял да го издава. "Това всъщност беше първият знак към членовете на ДСБ, че тези хора са се провалили", казват активисти от столичната организация. Другите знаци били фактът, че предизборният щаб на Прошков не се помещавал в централата на ДСБ, а във фондация "Демокрация", както и орязаният бюджет от страна на "Витоша" 18 за кампанията му. Според членове на софийската организация три пъти по-малък от този на Мартин Заимов за предишните кметски избори. Чашата всъщност преляла, когато след изборите цялата вина била хвърлена върху Прошко Прошков и хората от предизборния му щаб. Както и забавянето вече пет месеца на избора на съпредседател на групата съветници на "Синята коалиция" в Столичния общински съвет, въпреки че групата отдавна е номинирала Прошков.

...и тази на ръководството

"Има старо римско правило, че никой няма право да черпи права от неправомерното си поведение. Не може да загубиш избор и да смяташ, че не трябва да носиш отговорност за това", казва Атанас Атанасов, който до миналата седмица беше лидер на софийската организация на ДСБ. За разлика от Прошко Прошков и останалите недоволни от ръководството имат друго обяснение за ситуацията около оставката и отправените критики. И това според "Витоша" 18 е "желанието на част от тези хора за бърза политическа реализация". От централата са категорични, че играта на Прошков и хората около него на местните избори е била да получат статут, който след това да могат да изтъргуват с новия политически субект – бъдещата формация на Меглена Кунева. Прошко Прошков, Христо Ангеличин и Петър Москов и сега са общински съветници в София.

Посочват и че те тихомълком са си назначили свои хора като експерти към комисиите в Столичния общински съвет. Става въпрос за около 8 председатели на райони в ДСБ. Като пример дават Лили Христова, която преди това е работила заедно с Прошков в районното кметство в столичния квартал "Лозенец". Тя била назначена като експерт към стопанската комисия, а имала филологическо образование. "Обвиняват ръководството в апаратни игри, но, ако беше така, щеше ли Прошко Прошков да спечели вътрешните избори за кмет в ДСБ", казват от централата. Оттам са категорични, че целта на евентуалното напускане на партията от Ангеличин и Николов, както и критиките на Прошков са "удар по лидера Иван Костов". Инспириран по думите им от бившия депутат на ДСБ в предишния парламент, психиатъра д-р Николай Михайлов, който сега работил за сдружението на Меглена Кунева.

Последствията

От "Витоша" 18 са категорични, че оставката на Прошков и евентуалното напускане на Ангеличин и Николов впоследствие е да се създаде впечатление за мощен трус в ДСБ, какъвто оттам не очакват. От софийската организация на ДСБ обаче са категорични, че ако Прошков все пак напусне партията, не е изключено организацията да се разцепи. "Със сигурност ще го последват около 30 души, които заедно с него и останалите бяха обучавани от партията с идеята да бъдат втория ешелон на формацията", казват столични активисти. И са категорични, че дори и на тяхно място да дойдат "други млади хора" (по Иван Костов), тяхната съдба ще е същата. "Утробата на ДСБ никога няма да роди друг лидер освен Костов. А ако партията се окаже бременна с такъв лидер, тя веднага се слага на масата и се прави аборт", казва Прошков. Изглежда обаче, от централата все пак са притеснени от вероятността столичната структура да се разцепи, защото като член на ръководството тя е преминала под надзора лично на лидера Иван Костов.

Независимо обаче от това как оттук нататък ще се развият събитията в ДСБ, за петимата млади политици вече ще се говори като за изгубеното поколение на партията. Въпросът е дали формацията ще има още един шанс да лансира ново.