Ще отбележите ли Часът на Земята?

България официално се включи в инициативата Часът на Земята през 2009 г.
България официално се включи в инициативата Часът на Земята през 2009 г.
България официално се включи в инициативата Часът на Земята през 2009 г.    ©  Георги Кожухаров
България официално се включи в инициативата Часът на Земята през 2009 г.    ©  Георги Кожухаров

Инициативата Часът на Земята тръгва от Сидни

През 2007 г. организацията World Wildlife Fund (WWF) вдъхновява жителите на Сидни да покажат подкрепата си за борбата с климатичните промени и организира първия Час на Земята. Тя получава подкрепата на близо 2.2 млн. души, които се включват в провокацията и изключват осветлението си за един час.

Впоследствие инициативата обхваща и други държави, като през 2011 г. тя е подкрепена от общо 135 страни. През миналата година официално са участвали 5251 града, сред които 47 български, 25 от световните мегаполиси и 8 от 10-те най-големи на планетата, показва статистиката на WWF. Към инициативата се присъединяват около 1.8 млрд. души.

България официално отбелязва Часът на Земята от 2009 г., като коориднатор на инициативата е българското поделение на WWF.

От 20.30 до 21.30 часа 73 града в цялата страна ще изключат осветлението на обществените си сгради и паметници и ще се присъединят към световния Час на Земята. Основната цел на инициативата, която тръгва от Австралия през 2007 г. (виж карето), е да покажем подкрепата си за борбата с климатичните промени поне за един час. А защо не това да се превърне във вдъхновение и начин на отговорно поведение и през останалите дни и часове на годината?


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове