Пътят към сцената
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пътят към сцената

Пътят към сцената

Къде можете да се подготвите за кариера в сферата на театъра и киното

13264 прочитания

© Shutterstock


В България има няколко висши училища, в които може да се изучава специалност, свързана с театъра и киното: актьорство за драматичен театър, актьорство за куклен театър, театър на движението, театрознание и театрален мениджмънт, режисура, сценография и драматургия.

Последните няколко години върнаха надеждите у много млади хора, които мечтаят за актьорската професия. В киноафишите все по-често се срещат български заглавия, телевизиите се надпреварват да снимат български сериали. Във всички тях редом до вече популярните големи имена изгряват и звездите на млади артисти със сериозен потенциал. Те от своя страна привличат зрители и в театралните салони.

На този фон не е чудно, че интересът към образованието по сценични изкуства е голям. В България има няколко висши училища, в които може да се изучава специалност, свързана с театъра и киното - актьорство за драматичен театър, актьорство за куклен театър, театър на движението, театрознание и театрален мениджмънт, режисура за драматичен театър, режисура за куклен театър, сценография и драматургия.

Актьорско майсторство, режисура и хореография

Най-много възможности за обучение в тази сфера предлага първото висше училище за театрално изкуство - НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". В тринайсетте специалности на академията се приемат 140 бакалаври и 41 магистри. Във Факултета по сценични изкуства се изучават театралните специалности, свързани с актьорско майсторство, режисура и сценичен дизайн. Четири от магистърските програми също са посветени на сцената - мениджмънт в сценичните изкуства, театрално изкуство, актьорско майсторство за театър и кино, режисура за сценични изкуства.

Кандидатстудентските изпити са в три кръга с различни задачи в зависимост от желаната специалност. Те проверяват творческите умения на кандидатите да интерпретират текст или тема, асоциативното мислене и естетическите им нагласи. Изпитната сесия е в началото на септември.

Студентите в академията придобиват теоретични и практически знания и професионални навици, доразвиват качествата си. Упражняват уменията си в Учебния драматичен и Учебния куклен театър, където работят в почти реална среда. Годишните такси за обучение са 1400 лв. за бакалавърските програми и 1500 лв. за магистратурите. В НАТФИЗ може да бъде придобита и степен доктор в областта на екранните и сценичните изкуства.

Бакалаврите се дипломират със спектакли на сцената на Учебния театър. Обучението се осъществява в класове – всеки курс има художествен ръководител, който отговаря за развитието му по време на четиригодишната програма.

Интересът към сцената е многократно по-голям от възможностите за прием в НАТФИЗ. Затова и в други вузове се появиха специалности, свързани с актьорската игра и режисурата.

В Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" специалността актьорство за драматичен театър поставя акцент върху метода на физическите действия. Учебната програма цели да изгради аналитично мислене у студентите и да развие творческите им способности. Студентите изучават актьорско майсторство, сценична реч, сценично движение, танци, музика и пеене, както и история на българската литература, западноевропейска литература, руска класическа литература, история на руския и западноевропейския театър, психология, естетика и интерпретация на драматургичен текст.

Подобно на НАТФИЗ и тук студентите се обучават в класове с художествени ръководители. Приемът е през есента, като тази година ръководител на курс ще бъде Виолета Гиндева. Таксата на година е 660 лв., очаква се повишение през септември. Университетът предлага и магистърска степен по режисура. Студентите могат да се упражняват на учебната сцена в университета, след като завършат първи курс. Всеки випуск има 15 студенти.

В Югозападния университет се приемат 11 души в бакалавърската програма и 4 в магистърската. Обучението се организира в класове, като упражненията се водят в групи до трима души. Изучават се театрални форми и техники, куклено театрално изкуство, сценично движение, пеене и танци. Годишната такса е 650 лв.

Изпитът за прием на бакалаври е в два кръга, които проверяват творческите умения на кандидатите, а за магистратура се изискват единствено документи за завършена бакалавърска степен в същото направление. В случай че кандидати имат еднакъв висок успех, се провеждат интервюта, чрез които се преценява мотивацията за кандидатстване в точно това висше училище.

Целият последен семестър на бакалавърската степен е посветен на преддипломна работа, т.е. студентите подготвят дипломния си спектакъл. Университетът разполага с учебен театър. Магистрите могат да избират в кой театър да реализират спектаклите си. Част от студентите практикуват и в благоевградския театър "Н. Вапцаров". Някои от тях вече са назначени на работа там.

В Нов български университет

Различно е обучението в Нов български университет (НБУ). Там се изучава специалността театър, която след втори курс се разделя на профили по актьорско майсторство, сценография и танцов театър. През първите две години студентите преминават през общообразователни дисциплини като български език, философия и психология.

За разлика от другите висши училища НБУ не разделя студентите на класове. В хода на следването си те се срещат с всички преподаватели. Сред тях са Снежина Петрова, Цветана Манева, Васил Димитров. Там преподава и Възкресия Вихърова, която е основател и ръководител на университетския театър на НБУ "Театър на Голия охлюв".

Магистърската програма за сценичните изкуства обхваща актьорско майсторство, режисура и сценография за театрални и аудио-визуални форми. Студентите могат да изберат специализация във всяко от изброените направления.

Университетът има договор с различни театри и част от спектаклите се поставят на професионална сцена.

Таксата в частния НБУ е значително по-висока, отколкото в държавните висши училища. В момента тя е 2740 лв. на година. Университетът обаче предлага опцията за изучаване на две свързани специалности едновременно – например актьорско майсторство и сценография, като за втората не се заплаща такса. Максималният брой студенти на година е 40.

Подготовка по актьорство за драматичен театър предлага и театралният колеж "Любен Гройс". Той издава дипломи за най-ниската степен на висше образование - професионален бакалавър. Обучението продължава три години. В случай че студент започне работа в професионален театър, колежът му дава възможност да продължи образованието си, но при сгъстена програма, в която да навакса пропуснатите дисциплини.

Изучават се 22 дисциплини, от които 10 са задължителни, три – факултативни, а останалите – избираеми. Цената на следването е 1970 лв. на година.

Допреди три години специалност "Актьорско майсторство" е имало и във Варненския свободен университет. Днес тя не съществува заради недостатъчно кандидати. Във Варна обаче може да се изучава специалност "Съвременен танцов театър", която е с хореографска насоченост. Таксата за година е 2400 лв. Предлага се и магистърска степен за хореографска режисура на драматичен танцов спектакъл. Завършилите тези специалности могат да преподават съвременно танцово изкуство както в професионални театри, така и в собствена школа.

Сценография

За да се реализира един спектакъл, освен добри актьори и режисьор важна е ролята и на сценографа. Обикновено той работи заедно с режисьора, за да отговаря оформлението на сцената на вложената в текста и режисурата идея. Освен в НАТФИЗ и НБУ сценография се изучава и в Националната художествена академия. Там подготвят бакалаври и магистри за театралната сцена и в екранните изкуства. Художниците-сценографи се занимават с оформление на пространството в различни направления - драматични, оперни, балетни и куклени спектакли, кино и телевизионни продукции, музикални и рекламни клипове, модни спектакли, карнавали и др. Цената на обучението за една година е 800 лв. за бакалавърска и 920 лв. за магистърска степен.

Театър в средното училище

За разлика от изящните изкуства и музиката в сферата на театъра няма добре развито специализирано обучение в началното и средното образование. През миналата година столичното 145-о СОУ получи разрешение от просветното министерство да започне професионално обучение с прием след седми клас по технология на театъра и актьорско майсторство. От училището посочиха обаче, че засега не се предвижда създаването на такъв клас.

Ако родителите желаят все пак да развият актьорските заложби на децата си, могат да ги запишат в читалище или в частна школа. Такива курсове има много, но те не дават професионална квалификация или документ за завършена степен на образование.
В България има няколко висши училища, в които може да се изучава специалност, свързана с театъра и киното: актьорство за драматичен театър, актьорство за куклен театър, театър на движението, театрознание и театрален мениджмънт, режисура, сценография и драматургия.

Последните няколко години върнаха надеждите у много млади хора, които мечтаят за актьорската професия. В киноафишите все по-често се срещат български заглавия, телевизиите се надпреварват да снимат български сериали. Във всички тях редом до вече популярните големи имена изгряват и звездите на млади артисти със сериозен потенциал. Те от своя страна привличат зрители и в театралните салони.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK