Във времена на водни стратегии
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Във времена на водни стратегии

Във времена на водни стратегии

МОСВ най-накрая публикува водните си планове. Документът предвижда изготвянето на още много стратегии

Калина Горанова, Георги Жечев
4826 прочитания

© Красимир Юскеселиев


Две години. Толкова бяха нужни на екоминистерството, за да публикува за обществено обсъждане дългоочакваната си Национална стратегия за водния сектор. Ведомството работи по проекта от пролетта на 2010 г. Очакванията за него бяха големи, тъй като в него трябва да се начертаят насоките за четирите основни водни направления – ВиК, ходроенергетика, напояване и предпазване от наводнения. Сега обаче се оказва, че след няколко години и 800 хил. лв. (за работата на консултанта) документът е само началото за изработването на още много стратегии и бизнес планове.

Предвижда се сериозен финансов ресурс

В зависимост от височината на целите, които си поставя страната във водния сектор, трябва да бъдат заделени между 12 млрд. и 43 млрд. лв. до 2035 г. Приносът на потребителите ще дойде логично през цената на водата. Тя ще бъде различна във всяка област на страната. Ще има 28 цени, в които както и сега ще се калкулират инвестициите, които се правят от ВиК операторите. При необходимост към Министерството на труда и социалната политика ще се създаде програма "Водно подпомагане". "Целта на програмата е подпомагане на нискодоходни групи от населението да заплащат цената на ВиК услугите, в случай че цената надхвърли социалната поносимост", се казва в документа.

Таксите за водоползване от водните източници, както и досега, ще се събират от Предприятието по управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), към екоминистерството, но на база фактурираните количества, достигнало до крайните потребители, като това би трябвало да е стимул за ВиК операторите да губят по пътя по-малко вода. Размерът на таксата за водоползване ще отчита и необходимостта от инвестициите, които ще бъдат определени в интегриран План за развитие на водната инфраструктура. Като част от управлението на ПУДООС ще се създаде Воден съвет. Той ще се състои от министрите на околната среда и водите, на финансите, на регионалното развитие и благоустройството, на земеделието и храните, на икономиката, енергетиката и туризма и на здравеопазването. Водният съвет ще одобрява ежегодните инвестиции в сектора и нивото на таксите за водоползване от водни обекти.

Още планове

След като МОСВ изготви рамката, топката сега попада в полето на още няколко министерства. Министерството на енергетиката ще трябва да изготви стратегия за управлението на отрасъл "Хидроенергетика". След наводнението в село Бисер стана ясно, че предприятие "Язовири и каскади" ще засили контролната си роля върху язовирите в страната, като освен своите собствени ще следи и по-малките. Дружеството ще представя годишните и дългосрочните си цели пред икономическото министерство.

Земеделското пък ще трябва да изготви стратегии за отраслите "Хидромелиорации" (напояване) и отрасъл "Защита от вредното въздействие на водите" (предпазването от наводнения). Дружествата, които сега са заети в сферата на напояването, са "Напоителни системи", "Земинвест" и "Хидромелиорации Севлиево". Те ще се обединят в едно дружество, след като активите в тях бъдат извадени и станат публична държавна собственост. Подобно на "Язовири и каскади" и това дружество ще сключва договор с ведомството принципал, в който ще се регламентират целите, които си поставя. То ще поеме и управлението на по-малките общински язовири, които не представляват интерес за местните власти. В работата по предотвратяването на наводненията ще участват и четирите басейнови дирекции на екоминистерството, които също ще разработват планове за управление на риска от наводнения. След 2015 г. изпълнението на плановете за защита от наводнения ще се следи и от Европейската комисия.

Това го знаем

Към момента най-избистрени са идеите във ВиК сектора. Във водната стратегия на МОСВ залягат намеренията на отговорното за водоснабдяването и канализацията регионално министерство. Те станаха известни преди месеци и предвиждат да настъпи окрупняване в сектора и да се засили ролята на публичните власти. Т.е. важните решенията за развитието и подобряването на мрежите по места ще се взимат не от дружествата, а от общините и областната управа.

Ще има 28 водни асоциации, които ще обединяват общините по области. Всяка асоциация ще трябва да си избере ВиК оператор, който да управлява водните активи на територията на областта. Активите ще бъдат извадени от сега действащите 52 дружества и ще станат публична държавна или общинска собственост. Без значение дали са общински или държавни, активите ще се предоставят впоследствие на най-добре подготвения ВиК оператор в областта, като по-този начин ще стане възможно и влизането на частни играчи там, където има интерес.

Окрупняването от 52 на 28 компании логично ще доведе до изчезването на някои ВиК дружества. От Българската асоциация по водите обаче коментираха, че идеята е добра и е обсъждана от години. Това е единствената възможност да се стигне до икономия от мащаба и секторът да стане по-атрактивен за инвестиции. Някои от малките оператори признават, че така ще се акумулират повече средства за инвестиции в мрежата и други ВиК съоръжения. "Не успяваме да си съберем всички задължения, затова през последните години правим само козметични ремонти", призна пред "Капитал Daily" управителят на ВиК Брезник Иван Ковачев. Заради уедряването това дружество ще премине към активите на регионалната водна асоциация, която ще се намира в областния град – Перник. Голямата компания може да постигне икономия от мащаба, а понякога малкото дружество няма как да намери нужните средства. "Продавайки много, печелиш с по-малко разходи. За да доведеш вода в едно село с 10 човека, се правят повече разходи, отколкото при един жилищен блок", обясни търговската логика Ковачев.

Промяна в методите на работа е необходима. Според анализа на МОСВ неизпълнението на инвестиционните планове на ВиК операторите за 2007, 2008 и 2009 г. е над 80%. Стратегията трябва да бъде представена на Висшия консултативен съвет по водите, да бъде направено широко обществено обсъждане с всички заинтересувани страни. След това стратегията ще бъде внесена в Министерския съвет, а след одобрението й, ще се гласува в парламента.

Хидропроблеми

- Пречиствателни станции обслужват едва 46% от населението, като повечето от действащите съоръжения са стари и се нуждаят от спешни ремонти, особено по отношение на филтрите;

- Голяма част от водопроводната мрежа и съоръженията за улавяне на водите са на повече от 30 години. Материалите, от които са изградени, са с изтекъл срок на годност;

- Качеството на водата на много места може да се влоши заради корозия или отлагания във водопроводите;

- Канализационната мрежа покрива само 61% от територията, тя е силно амортизирана – с много течове и нахлуване на подпочвени води;

- На места капацитетите на пречиствателните станции не съответстват на капацитета на мрежата и колекторите за отпадни води;

- Не е известен операторът или собственикът на част от водните съоръжения;

- Над 30% от населението и 25% от бизнеса смятат, че получават некачествена вода (мътна и с лош вкус), а водата от големите ВиК дружества често е с лошо качество.

Две години. Толкова бяха нужни на екоминистерството, за да публикува за обществено обсъждане дългоочакваната си Национална стратегия за водния сектор. Ведомството работи по проекта от пролетта на 2010 г. Очакванията за него бяха големи, тъй като в него трябва да се начертаят насоките за четирите основни водни направления – ВиК, ходроенергетика, напояване и предпазване от наводнения. Сега обаче се оказва, че след няколко години и 800 хил. лв. (за работата на консултанта) документът е само началото за изработването на още много стратегии и бизнес планове.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  pantarea avatar :-|
  pantarea

  Всички тези хидропроблеми се знаят от много години, но нищо по същество не се прави. Прелива се от пусто в празно и се увеличава цената на водата. Можещите кадри се разгониха, нови попълнения няма. Може да питате ръководството на Хидротехническия факултет на УАСГ, където е единственото място за подготовка на такива кадри, колко студенти имат и какви са? Вижте в посочените по-горе в статията министерства, какви специалисти имат по водите. Няма водоснабдителна система в света със загуби по тръбопроводите от 60%, които се плащат от консуматорите. Затова и нищо не се прави

 • 2
  nikstambo avatar :-?
  nks050

  " Според анализа на МОСВ неизпълнението на инвестиционните планове на ВиК операторите за 2007, 2008 и 2009 г. е над 80%. "

  Ихааа... а аз си мислех, че подобно нещо е по силите само на Кирил Йорданов и асфалтирането на дупки във Варна


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK