Гид за плажен бизнес
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Гид за плажен бизнес

Очаква се около 2/3 от плажовете да имат концесионери и наематели през тази година.

Гид за плажен бизнес

Държавата търси наематели за 30 пясъчни ивици, разхлабва режима за джетовете, но потапя в бюрокрация клубовете за гмуркане

Деница Ватева
8325 прочитания

Очаква се около 2/3 от плажовете да имат концесионери и наематели през тази година.

© Асен Тонев


За приближаващия летен сезон за 30 плажа се търсят наематели. Регионалното министерство и областните управители в Бургас, Варна и Добрич вече започнаха процедурите по част от търговете за тях, други предстои да се обявят в близките седмици. Дори и всички да бъдат отдадени обаче, около 1/3 от плажните ивиците в страната ще продължават да бъдат неохраняеми, каквото е традицията от години.

Какво се предлага

По закон плажовете се отдават под наем от регионалния министър, който пък може да прехвърли правомощията си на областните управители. Най-много от 30-те пясъчни ивици, които предстои да се отдадат, са в Бургаско. Досега областният управител е обявил конкурс за 12 плажа, по-големите от които са централният в Бургас, на къмпинг "Делфин", Иракли, пред почивните станции в Поморие и др. От регионалното министерство пък търсят наемател за ивицата пред созополския къмпинг "Веселие".

За пет плажа във Варненско също вече са обявени процедури от областния управител. Става въпрос за "Изгрев-Хоризонт" в Долни Чифлик, варненския "Фичоза", пред "Хижа Черноморец" и централния плаж в Бяла. Търси се стопанин и на най-малката ивица -  "Минерален басейн-юг" в Златни пясъци, чиято площ е по-малко от 400 кв.м. От регионалното министерство съобщиха, че предстои конкурс и за плажа "Панорама" във Варна, който ще бъде обявен съвсем скоро.

В съседната Добричка област се чака някой да прояви интерес към централния плаж в Каварна и плажа на "Русалка". "Скоро ще обявим процедури и за няколко в Шабла", съобщи Веселин Димитров, главен експерт в отдел "Регионално развитие" към областната управа.

Първият кръг

Повечето от обявените на търг плажове от години са неохраняеми, а интересът към тях продължава да е слаб. Причината е, че ивиците са извън курортите или в малки такива, заради което и наемането им се смята за нерентабилно. Срокът на търговете за 12-те ивици в Бургаско вече е изтекъл и от областната управа съобщиха, че на конкурсите са се явили кандидати само за три - Централния плаж в Бургас, къмпинг "Делфин" и на устието на река Велека. Само за бургаския плаж има подадени повече от една оферта. За него кандидатстват три фирми, като най-ниската предлагана цена е 130 хил. лв, а най-високата- 217 хил. лв годишно.

След изтичане на срока от 14 дни за обжалване ще се сключат договори със спечелилите, съобщиха от местната администрация.

1/3 "диви" по традиция

За всички плажове, за които не се намерят наематели през тази година, ще бъдат обявени повторни процедури с по-ниски цени. По данни на регионалното министерство към момента 123 плажа в страната са отдадени под наем или на концесия. Това означава, че дори и за всички от обявените в момента 30 плажа да бъдат намерени стопани, пак около 1/3 от ивиците в страната ще бъдат неохраняеми.

Общо на българското Черноморие плажовете са 209 като част от тях не могат да се отдават под наем или концесия, защото са свързани с националната сигурност или попадат в резервати. Други са отдалечени от населени места и пътища, нямат изградена инфраструктура и леглова база или пък са неподходящи за плажуване поради силни морски течения. Такива ивици има например в района на Дуранкулак, Шабла и Крапец, към които от години няма интерес и въобще не се обявяват търгове.

През тази година ще има и плажове с ограничен достъп заради свлачища. Такива са ивиците "Галата-север" и "Галата-изток" във Варненска област, които предстои да бъдат обявени за опасни. От местната администрация съобщиха също, че няма да се отдава под наем плажът "Чайка" в Бяла, тъй като на това място предстои изграждането на рибарско пристанище.

Промени в закона

Регионалното министерство най-накрая задейства и подготвяните повече от две години промени в закона за черноморското крайбрежие. Идеите, които вече бяха одобрени на правителствено заседание, предвиждат да се въведе категоризация на всички плажове според атрактивността им, чрез която ще се опишат и конкретни критерии за стопанисването им от фирми и съответно начисляването на концесионната такса. Самите категории ще бъдат допълнително уточнени в наредба.

За такова искане от години настояват концесионерите на плажовете, тъй като в момента цените се определят предимно по големината на крайбрежната ивица, което прави наемането на някои неатрактивно. Преди време от ведомството на Лиляна Павлова съобщиха, че плажовете най-вероятно ще бъдат разделени в зависимост от разположението си - в градове, извън населени места, пред курорти, пред вилни селища, пред къмпинги и др.

Строителство на изкуствени ивици

Друга съществена промяна в законодателството ще бъде и възможността за строителство на изкуствени ивици или разширяването на съществуващи. Това ще става чрез концесия за строителство, чийто максимален срок по закон е 35 години. За сравнение сега концесията за стопанисване на плаж е до 10 години, а според предвижданите промени ще се увеличи до 15 години.

Идеята за изкуствените плажове също идва от бизнеса като по неофициална информация има интерес към такива обекти в Св. Влас, Ахтопол, Созопол, както и около няколко комплекса извън градовете по Северното Черноморие.

И по-малките плажове- с атракциони и джетове

През тази година ще се даде възможност и на по-малките плажове също да има водни атракциони като джетове и др., съобщиха от "Морска администрация" в отговор на въпроси на "Капитал дейли". За целта се готви промяна в наредба, която ще позволи изграждането на плаващи понтони по-навътре в морето. След тях ще бъде създадена зоната за предоставяне на водноатракционни услуги - извън охраняемата част от плажа, предназначена за къпане, обясниха от ведомството.

Според сегашното законодателство териториите от морето, на които се допускат джетове, банани и др., започват от брега, но са отделени от зоните за къпане. Затова е забранено да се разполагат подобни атракциони на по-малки плажове (под 300 метра дължина), тъй като там мястото е ограничено. След промяната на наредбата обаче на тях също ще могат да се предоставят такива услуги, при условие че концесионерът изгради понтон. В разпоредбите ще бъде включен и текст, който ще регламентира спортовете с джет. Предвижда се и възможността специализирани джетове да бъдат използвани като дежурни спасителни средства, казаха още от "Морска администрация".

Транспортното министерство планира и промяна при предоставянето на туристите на водни колелета, кану и др. Те ще могат да се движат в отделни коридори между две зони, които се предоставят за ползване от моторни плавателни средства. Тази идея беше лансирана още преди около две години от бизнеса по модела на някои от съседните държави, където тези атракциони са непосредствено след зоните за къпане и далеч от джетовете, които се движат с по-бърза скорост.

Инцидентите по плажовете намаляха през последните няколко години, но хотелиери и туроператори продължават да настояват за по-силен контрол. Според тях най-сериозните проблеми създават туристите, които карат собствени моторни средства до неохраняемите плажове, без да следват инструкциите за безопасност. От "Морска администрация" съобщиха, че през тази година няма да има промени в контрола върху плавателните съдове, а проверките ще започнат още преди сезона.

Промените в наредбите вече са преминали междуведомствено съгласуване и се очаква да бъдат разгледани на някое от следващите заседания на правителството.

Куп разрешителни за всяко гмуркане

Водолазни клубове от цялата страна подготвят протест срещу планираните промени в наредбата, която регламентира дейността им, съобщиха от асоциация "Техникъл дайвинг България". Проектът за изменение въвежда предварително уведомление за всеки случай на гмуркане. Той е изготвен от три министерства - на транспорта, на отбраната и на вътрешните работи.

"Това, което искат, е две седмици преди всяко гмуркане да се взима разрешение от четири институции- министерствата на транспорта, отбраната, културата и вътрешните работи", обясни председателят на сдружението Мирослав Славчев, допълвайки, че трябва да бъде дадено и точното място, където то ще се осъществи. По думите му никой водолазен център не може да знае кога ще дойде турист, който иска да се гмурка, нито дали в конкретния ден условията в конкретния залив ще го позволяват. "Това буквално ще ликвидира този зараждащ се туризъм", заяви Славчев.

По думите му се готвят и други промени, които бизнесът не одобрява. "Една от тях е за тотална забрана на гмуркането до кораби с единствения мотив, че има подводни иманяри. По същата логика трябва да се забрани и ходенето до културни обекти, защото и на земята има иманярство", коментира председателят асоциацията. Според водолазите единственото приемливо нещо е да има ограничения за спускане до военни кораби или други такива, за да се предпазят гмуркачите от възможни инциденти, макар досега такива да не е имало.

От транспортното министерство съобщиха, че е взето решение да се създаде нова работна група, която да обсъди всички предложения  заедно с неправителствените организации. От "Техникъл дайвинг България" уточниха, че все още не са поканени за участие в обсъждането и в случай че не се преразгледат предложенията, водолазите ще излязат на протест след великденските празници.

За приближаващия летен сезон за 30 плажа се търсят наематели. Регионалното министерство и областните управители в Бургас, Варна и Добрич вече започнаха процедурите по част от търговете за тях, други предстои да се обявят в близките седмици. Дори и всички да бъдат отдадени обаче, около 1/3 от плажните ивиците в страната ще продължават да бъдат неохраняеми, каквото е традицията от години.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  mancev avatar :-|
  Veselin Stilyanov

  В Долни чифлик нямаме плаж, предполагам става въпрос за Шкорпиловци.

 • 2
  bobsyn avatar :-|
  Batezuzi

  Ако някой вземе да махне изискването кандидат концесионера да има приходи от туристическа дейност колкото е размера концесионното възнаграждение може и да се намерят повече желаещи. Да, не очаквам хора, които са укривали данъци да могат да стават концесионери, но защо един автосервиз например да кандидатства за концесионер на плаж при положение, че има една камара изисквания за брой спасители, оборудване на постовете и т.н.

 • 3
  mima2 avatar :-P
  Горгона Медуза

  До коментар [#1] от "mancev":

  най-вероятно за там става въпрос :)

 • 4
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Уважаема редакция, гид е русифицираната форма на guide и на български обикновено означава екскурзовод. Може би имате предвид "ръководство за..." ? А за усложнените правила за гмуркането сте прави ако става въпрос за леководолазни и шнорхелни гмуркания, кой може да знае две седмици напред какви ще са условията.

 • 5
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  То по логиката на разните му министерства няма да е лошо школите за гмуркания да обявяват предварително и кога и къде ще има удавени хора, евентуално и броят им...ако може... Аман от глупав бюрократизъм!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.