Институциите са най-потайни за финансите си

Като цяло финансовата прозрачност се увеличава трикратно, но това не е успокоение, понеже все още е под 50 на сто, показва годишното проучване на Програма "Достъп до информация"

Проучването

От 2006 г. насам Програма "Достъп до информация" (ПДИ) прави проучване на прозрачността на административните структури на изпълнителната власт. Експертите правят оценката от гледна точка на задълженията, които те имат по Закона за достъп до обществена информация и други нормативни актове свързани със задължения за публикуване на информация в Интернет.  

Тази година проучването е проведено от 23 януари до 16 март.

Прегледани са общо 474 страници на 489 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво.

Нивото им на прозрачност е оценено по 40 индикатора, като възможният максимум от точки е 60.5.

На база оценката за пръв път се публикува и т.нар. "Рейтинг на активната прозрачност".

"Най-много точки дават оценките за неща, които най-много интересуват гражданите, като например публикувани ли са нормативната база на институцията, функциите и правомощията й, регистрите, които поддържа и т.н. От важно значение за крайната оценка е и дали са отговорили на електронните заявления изпратени от експертите на ПДИ", коментира изпълнителният директор на програмата Гергана Жулева.
7

институции са класирани с 0 точки, т.е. те дори нямат сайт. Сред тях са 4 общини – Брегово, Грамада, Макреш и Бойница, както и 3 регионални здравни инспекции - на Хасково, Благоевград и Шумен. 

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  maina100 avatar :-|

  В Естония от доста години всички договори,конкурсна документация,протоколи за приета работа по обществени поръчки и съпътсваща информация са качени в сайтовете на общините.По тази причина практически е невъзможно да се нагласят конкурси на каквото и да е ниво-като резултат си нямат корупция...

  Нередност?
 • 2
  belkalpakoff avatar :-|
  Бѣлкалпаковъ
  • + 6

  по закон, един публичен договор не би трябвало да може да влиза в сила освен ако не е обнародван - само пълна прозрачност може да освети корупционните практики.

  Нередност?
 • vassilun
  • + 2

  "Министерство на вътрешните работи е централната власт, която е с най-слаба оценка за прозрачност – 22.3 точки. Толкова има и община Исперих."

  Защо ли не ме учудва? МВР и прозрачност! МВР е прозрачно само за престъпниците!

  Дали бюджета на Община Исперих е над 1 милиард?

  Нередност?
 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 6

  На любопитките да надничат в канчето на ближния ще им се спукат жлъчките от мъка..... няма къде да поровят за клюка..... или я няма или не е актуална....

  Нередност?
Нов коментар