Без оправдание...

Правосъдният министър пренебрегна призивите на ЕК за директен избор на членове на ВСС и така гарантира негативен доклад през юли

Делегатските събрания позволяват манипулации
Делегатските събрания позволяват манипулации    ©  Надежда Чипева
Делегатските събрания позволяват манипулации
Делегатските събрания позволяват манипулации    ©  Надежда Чипева

Българските власти получиха едно необичайно писмо в края на миналата седмица. Подател беше главният секретар на Европейската комисия Катрин Дей – човекът, който отговаря за мониторинговите доклади за напредъка на България и Румъния в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. Писмото е като "пищов", който да подскаже на българските власти какво трябва да направят ако искат да получат позитивен доклад от Брюксел след няколко месеца.

Един от основните акценти в него е начинът, по който ще бъдат избрани членовете на следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) – институцията, която управлява съдебната система. В писмото Катрин Дей натъртва върху необходимостта новите членове на съвета да се ползват с доверие както сред обществото, така и сред самата съдебна власт. Как може да стане това – като се въведат нови правила за техния избор.

Явно писмото на Катрин Дей обаче е свършило в кошчето за боклук на правосъдния министър Диана Ковачева, защото няколко дни след като го получава, тя внася предложения за законодателни промени, които пренебрегват почти изцяло добронамерените съвети на Брюксел. Което, освен че ще минира съдебната реформа за поне още пет години, със сигурност ще доведе и до критики в заключителния доклад на ЕК, който ще бъде публикуван през юли.

Просто решение на един голям проблем

Скъсаната връзка между редовите съдии и прокурори и кадровиците на съдебната система всъщност е проблем, който засяга всички. На практика ВСС или не иска, или не може да чуе какво (натовареност, професионална подготовка, прочистване от корумпирани и компрометирани) стресира системата и произвежда забавено, зависимо и като цяло некачествено правосъдие.

Именно в посока подобряване на комуникацията са както препоръките на ЕК, така и тези на двете най-големи магистратски организации – Съюзът на съдиите и Асоциацията на прокурорите, както и най-уважаваните организации от неправителствения сектор. Още през февруари те предложиха промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които да позволят директен избор на членове на ВСС от съдийската и прокурорската квота. Зад идеята застанаха главният прокурор Борис Велчев и заместникът му Галина Тонева.

В момента процедурата е индиректна – прокуратурите и съдилищата избират делегати по окръзи, които най-накрая се събират на едно място и номинират и избират членове на ВСС от съдийската и прокурорската квоти. Опитът обаче е показал, че в резултат на тази процедура преимуществено се избират не тези, които се ползват с доверие от максимален кръг магистрати, а опитните апаратчици. "Системата позволява манипулиране" коментира главният прокурор Борис Велчев.

Предложението на правителството е да се запази индиректният избор, като единствено се засили представителствеността на делегатите - в момента е един на десет съдии или прокурори, а се предлага да стане един на всеки пет. Биляна Гяурова-Вегерцедер от Българския институт за правни инициативи – институцията, която от години наблюдава реформата на съдебната система, не мисли, че промените са съществени: "Не се преодолява основният проблем – силният контрол, който по места се упражнява от председателите на съдилищата или прокуратури. Публична истина е, че предложенията, които се правят по места и изборът на делегатите е предизвестен. Става дума за диктатура на малцинството, където една малка, но добре организирана група ще сформира ядро около удобния кандидат и ще го подкрепи."

Катрин Дей натъртва на българското правителство, че има притеснения, че съдебната квота във ВСС недостатъчно представлява интересите на съдиите и прокурорите. Най-добрият начин да бъде решен този проблем, казва още главният секретар на ЕК, е като се въведе система за директен избор (един човек - един глас) с тайна бюлетина. По този начин ще може да се даде равна възможност на всички да изразят гласа си.

Нямаме техническа възможност

През седмицата правосъдният министър Диана Ковачева коментира пред БНР решението да не се съобрази с препоръките на ЕК така: "Ние не се спряхме на този модел, макар че много широко го обсъдихме и дори разработихме такъв вариант за промени в закона, който беше обсъждан с магистратите, на първо място, тъй като до голяма степен основният проблем е, че не беше предложен един достатъчно ясен модел за фазата, която предшества прекия избор, а именно за номиниране. Идеята един магистрат да бъде номиниран от 50 или 70 други магистрати е до голяма степен дискриминационна и тази оценка се споделяла от ЕК." От два независими източника "Капитал" научи, че подобен довод никога не е споделян от ЕК. Подобно нещо няма и в писмото на Катрин Дей.

Министър Ковачева посочва и друг аргумент: "Идеята да бъдат събрани 2300 съдии на едно място, за да гласуват, мисля, че е малко трудно да се случи." Пред "Капитал" Ковачева коментира, че в бъдеще може да се мисли дали магистратите не могат да бъдат събрани някъде - "зала Армеец например".

На практика техническите пречки бяха единствените мотиви срещу предложението. Говорителят на Съюза на съдиите съдия Нели Куцкова не е съгласна с тях: "Всяка политическа партия успява да проведе конгресите си и да се организира."

Зам. главният прокурор Галина Тонева също отхвърля техническите пречки като извинение. В интервю за "Правен свят" тя коментира: "Аргументите против прекия избор са предимно от технически характер. Аз намирам всички тези съображения за несериозни и пресилени." Тя дава пример с проведените преди години национални съвещания на съдиите, при които са се събрали без проблем 2000 съдии на едно място.

Адвокат Биляна Гяурова-Вегерцедер е на мнение, че "аргументите за липса на ясна процедура и техническа невъзможност изглеждат несъстоятелни и са по-скоро израз на слабост, нежелание и дори отказ да се отговори на очакванията на по-голямата част от гилдията."

Повече прозрачност

Приетите тази седмица, без да бъдат обсъждани, промени в ЗСВ въвеждат повече прозрачност при избора на членове на съвета - кандидатурите ще трябва да се представят с мотиви, а номинираните трябва да излагат концепция за това каква е визията им за управление, което без съмнение стъпка напред.

В същото време в проекта е останала спорната идея след края на мандата им членовете на ВСС да бъдат възстановявани на по-висока длъжност от тази, която са заемали, ако мандатът им завърши успешно (не подадат оставка или не бъдат уволнени.) Това предложение ще важи за следващия състав на съвета. Аргументите на правосъдното министерство са, че по този начин ще бъдат мотивирани повече магистрати да влязат в съвета. Нели Куцкова критикува това предложение: "Едни трябва да се скъсат от работа за да бъдат повишени, а други просто ще могат пет години да не правят нищо."

Фактът, че "бонусът" ще важи занапред, ядоса настоящия състав на съвета. В края на седмицата членовете му изпратиха "становище" по промените в съдебния закон, в което обаче коментираха напоително единствено идеята, че те няма да повишени след края на мандата им. В острото като никога писмо те определиха промените като "дискриминационни". Необяснимият кураж на кадровиците на Темида, които произвеждаха скандал след скандал още от началото на мандата си, е показателен за техния морал. Проблемът обаче е, че отказвайки да промени процедурата за избор на следващия съвет, властта не дава гаранция, че наследниците на настоящия ВСС няма да бъдат по-различни.