Храна за космонавти
Алпинисти, войници и хора от бедстващи райони са новите потребителите на специалните "космически" храни, произведени в България


Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
Боб чорба по манастирски, мусака, сарми, плодове... Това е част от менюто на българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров. Всичко, което е включено в него, има вкус на "нормална" храна и всъщност си е приготвено от истински продукти, а не е комбинация от няколко вида химични съединения, консерванти и оцветители.
"Главните готвачи" на космонавтите са учените от БАН и Селскостопанската академия. Днес дейността им се продължава от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) към академията. Но те вече не "готвят" за космонавти, а за алпинисти и болници. Учените са категорични, че "космическите" храни могат да бъдат от полза и на хора от бедстващи райони или войници, но засега не са успели да получат подобни поръчки. Днес дейността им е по-скоро научна, лабораторна и "бутикова", защото се прави рядко и само по предварителна заявка. Но въпреки това тя има потенциал да бъде не само част от миналото, а и от бъдещето на България.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
16 коментара
Много интересен материал и жалко, че в България няма кой да се поинтересува от това като бизнес. А иначе пари за глупости винаги се намират...
Все повече магазини за туристическа и алпийска екипировка започват да предлагат лиофилизирани храни и според мен има място за тях на пазара. Космонавтите далеч не са толкова много, колкото алпинистите, участниците в планински маратони, велосъстезателите и представители на всякакви други спортове където се гони тегло на инвентара и време за консумация.
В подобни устойчиви производства е истината за нас, а не в бетонирането на плажове и сеченето на гори.
Защо ли тези учени не са напуснали БАН, не са създали фирма, не са привлекли хора със средства, с опит в маркетинг и продажби? Ако наистина това, което правят, се търси, значи простото решение е да се комерсиализира. Свободни пари има. А конкуренцията май може да се проучи и онлайн...
Какво да обръщам внимание,няма смисъл:)
хм, интересно дали има маркет
ПЪРВАТА разумна статия от години насам!!! Трябва да стъпим на правилните релси - производство, високи технологии и там където сме най-добри в света! Всички глупости за "аграрна (??? 1939г. България произвежда самолети!!!) страна и туризъм", за гледане на "картофи и овчо" водят само до мизерия.
В България има подобен производител, но повече от година не може да си узакони производството. Не знам каква е причината, но съм му пробвал ягодите, просто първия път ми изглеждаха като от научно-фантастичен филм. Наистина Капитал, ще очакваме повече такъв тип статии, в тази посока трябва да се насочи и България. За останалото има достатъчно китайци, колкото и грубо да звучи.
страхотна статия! Споделям вси4ки мнения по-горе.
До коментар [#6] от "level28":
Интересно ако има маркет после дали може да направим балон
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.